Hypocyrta (23 Bilder): Hemvård, Hypocyrta Naken Och Andra Typer Av Blommor, Reproduktion

Innehållsförteckning:

Video: Hypocyrta (23 Bilder): Hemvård, Hypocyrta Naken Och Andra Typer Av Blommor, Reproduktion

Video: Hypocyrta (23 Bilder): Hemvård, Hypocyrta Naken Och Andra Typer Av Blommor, Reproduktion
Video: Flower Reproduction 2024, Maj
Hypocyrta (23 Bilder): Hemvård, Hypocyrta Naken Och Andra Typer Av Blommor, Reproduktion
Hypocyrta (23 Bilder): Hemvård, Hypocyrta Naken Och Andra Typer Av Blommor, Reproduktion
Anonim

Kombinationen av ljus grönska och ett överflöd av blommor gör hycklaren till en favorit bland många odlare. Det kan placeras inte bara traditionellt på fönsterbrädan, utan också hängas i en blomkruka på väggen. Växten är inte giftig, och om du har ett fluffigt husdjur hemma kommer hypocyrta inte att orsaka några besvär eller skada för hans hälsa.

Bild
Bild

Typer och namn

Växten tillhör familjen Gesneriev och är för närvarande förenad med släktet Nematantus. Det finns cirka 30 växtarter som alla har sina egna egenskaper.

Naken (glabra)

Den har upprättstående stjälkar täckta med ljusgröna motsatta bladblad (längden överstiger inte 3 cm, bredd - 1,5 cm). Deras yta är blank. Bladets bas och ände är vassa. Under hela sitt liv förblir bladen gröna och blir aldrig gula. Stammarnas maximala längd är 25-30 cm. De grenar praktiskt taget inte.

I bladens axlar bildas en blomställning som består av ljusorange blommor med en gulaktig nyans: från 1 till 3. Deras form är mycket ovanlig. Blomman ser ut som en dubbel: från mitten av varandra växer, som liknar en ficklampa.

Dess karakteristiska drag är närvaron av en uttalad utbuktning.

Bild
Bild

Mynt

Det tillhör rikliga växter, det vill säga det odlas i hängande krukor. Grenarnas maximala längd är 15 cm. Stammarna är täckta med ludd. Bladen är små, också något pubescenta. Den ljusröda blomman ser ut som en knopp utsträckt i mitten med smält kronblad. Övre kanten ser ut som om den är samlad i små volanger. Växtens löv faller av efter blomningstiden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tropicana

Den upprättstående stammen har ljusa blanka blad. Deras form är diamantformad. Blommorna är små i storlek, med en djup mörkröd nyans. Gula fläckar ger dem en speciell charm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gregarius

Arten har mjuka krypskott, därför är den idealisk för riklig tillväxt. De ovala bladen har en blank yta och är riktade mot ändarna. Blommorna är ljusröda, grönaktiga vid basen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Columney

Halvupprättade skott bildar en liten buske. Bladen är långsträckta. Blommorna är otroligt vackra: ljus skarlet, stor, något pubescent, med långa ståndare.

Bild
Bild

Brokig

Artens namn gavs av bladen. De är inte monokromatiska, utan tvåfärgade. Deras gröna centrum har en gulaktig ram.

Bild
Bild

Vård i hemmet

Många typer av hypokyrter växer i tropikerna. För att en blomma ska må bra hemma krävs vissa förutsättningar för dess underhåll. På vintern behöver han lugn, på våren och sommaren trivs han med snabb blomning.

Ordna växten så att ljuset är rikligt men diffust . Med sin brist kommer växten inte att blomma. Solens ljusa strålar kan orsaka en rejäl brännskada på bladen. Baserat på detta är den perfekta platsen för hypokyrten en sydvästra eller sydöstra fönsterbrädan. Om växten behöver en hängande planterare, se till att det finns tillräckligt med ljus. På vintern, när dagsljuset blir kortare, kan speciella lampor användas.

En tropisk växt gillar inte kall luft och drag, så placera den inte i rum med fläkt eller luftkonditionering. Annars kommer det helt att kasta lövverket.

Bild
Bild

Temperaturfall är kontraindicerat. På sommaren ska rummet vara +20 + 25 ° C, på vintern från +14 till + 16 ° C. Om du är ägare till en mynthypokyrt, observera att den kräver en temperatur på +12 + 14 ° C på vintern.

Förvara inte anläggningen nära ett värmebatteri . Förutsättningarna av naturen är hög luftfuktighet. Spraya luften runt krukan under blomningen. Fyll också brickan med våta stenar och placera planteringen ovanpå den. Vattning under blomningen bör vara riklig. Vattnet måste försvaras före proceduren. Växten gillar inte kallt vatten. Överflöd inte, eftersom detta kommer att ruttna rotsystemet. Med höstens början minskar vattningen. På vintern är sprutning ibland tillräckligt.

Kravet på jorden är löshet. Det ska vara perfekt genomträngligt för luft och fukt. Du kan laga det själv. För att göra detta, blanda i lika delar lövjord, humus, torv, flodsand. Om du vill köpa färdig jord, är det idealiska alternativet ett substrat för violer. På våren, när växtsäsongen börjar, är det nödvändigt att mata (en gång var tionde dag). För att göra detta, köp en blandning gjord för växter under blomningen från en specialaffär.

Bild
Bild
Bild
Bild

Transplantation och beskärning

Hypocyrta växer långsamt, så den kan transplanteras vart 2-3 år. Proceduren utförs under våren. Rötterna kommer att indikera att det är dags att överföra växten till en annan kruka: de höjer jorden, blir märkbara i dräneringshålen. Välj en liten planter. Annars börjar gröna aktivt bildas, och blomningen kommer att försvinna i bakgrunden. En förutsättning är förekomsten av hål i botten och ett dräneringsskikt. Transplantera försiktigt. Stress kan utlösa lövfällning.

Efter blomningstiden är det nödvändigt att beskära . Proceduren utförs i oktober, så snart bladen börjar smula. Var uppmärksam på flyktens ålder. Om grenen är gammal, förkorta den med 50%. I unga stjälkar skärs en tredjedel av. Årlig beskärning är en förutsättning för bildandet av stora blommor, vackert lövverk och en tät krona. Gamla grenar producerar små blommor som inte ser särskilt imponerande ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Felaktig vård: tecken och orsaker

Var uppmärksam på växten. En förändring av dess tillstånd är inte alltid förknippad med skadedjurets påverkan. Det kan vara ett resultat av felaktig vård. Här är de vanligaste tecknen.

  • Svag blomning eller dess fullständiga frånvaro . Det uppstår på grund av otillräcklig belysning, låg temperatur eller torr luft, brist på näringsämnen, brist på beskärning.
  • Utseendet på bruna fläckar på bladen . Orsaken ligger i brist på fukt, vilket gör att rotsystemet torkar ut.
  • Bladfällning på vintern … Processen utlöses av en låg omgivningstemperatur.
  • Torkade lövtips . Bovarna till fenomenet är för hög temperatur i rummet och låg luftfuktighet.
  • Utseendet på gråröta . Du har översvämmat växten för mycket.
  • Blad tappar sin ljusa färg . Processen orsakas av ett överflöd av lätt, torr luft eller för mycket gödselmedel.
Bild
Bild

Uppfödningsegenskaper

Hypocyrta är lätt att sprida sticklingar … Den optimala tiden är vår, sommar. Skärningen utförs så att arbetsstycket innehåller 4-5 noder. Bladen längst ner måste tas bort. För att skottet ska slå rot läggs det i ett glas vatten. Du kan också sänka den i ett fuktigt underlag (torv och sand) och täcka den med en plastpåse eller glasburk för att förhindra att den torkar ut. När skottet har fått rötter kan det planteras i huvudkrukan.

Var uppmärksam på sorten du föder upp. Om detta är en naken hyckleri är det tillräckligt att plantera en stjälk i en blomkruka, eftersom arten ger många skott och buskar väl. För att göra busken frodig måste du nypa skotten. En mynthypokyrta placeras i krukor med 3-4 processer.

Ett annat sätt att föröka sig är genom frön . Du kan köpa färdigt i en butik för blomsterhandlare eller montera det själv. Torvhaltig jord används för plantering. Fröna är mycket små. De strös lite med ett underlag, fuktas och täcks med glas eller film, vilket skapar en växthuseffekt. Efter 2-3 veckor ska de första skotten visas. Vi öppnar inte omedelbart växthuset, vi vänjer gradvis groddarna till luften i rummet. En månad senare transplanteras unga skott till sina "permanenta bostäder" i separata krukor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skadedjur

Om växten hålls i varma förhållanden kan den attackeras av bladlöss. Ett annat skadedjur är spindelmiten. Förekomsten av en insekt kommer att varnas av den gula färgen på bladen och utseendet på spindelnät på undersidan. Felaktig skötsel och underhåll kan leda till mjöldaggskador.

Så snart du hittar ett sådant obehagligt fenomen, börja bekämpa det: sluta vattna, ta bort de drabbade skotten, behandla hypokyrten med speciella kemikalier (fungicid).

Rekommenderad: