Lökiga Och Knöliga Inomhusblommor (46 Bilder): Hemvård. Växter Med Vita Blommor Och Långa Breda Löv, Andra Arter

Innehållsförteckning:

Video: Lökiga Och Knöliga Inomhusblommor (46 Bilder): Hemvård. Växter Med Vita Blommor Och Långa Breda Löv, Andra Arter

Video: Lökiga Och Knöliga Inomhusblommor (46 Bilder): Hemvård. Växter Med Vita Blommor Och Långa Breda Löv, Andra Arter
Video: Gardeners World episode 55 2021 2024, Maj
Lökiga Och Knöliga Inomhusblommor (46 Bilder): Hemvård. Växter Med Vita Blommor Och Långa Breda Löv, Andra Arter
Lökiga Och Knöliga Inomhusblommor (46 Bilder): Hemvård. Växter Med Vita Blommor Och Långa Breda Löv, Andra Arter
Anonim

Inomhusväxter är de mest framgångsrika dekorationerna för alla interiörer och angränsande områden. Med sådana dekorationer blir hemmet mer bekvämt och attraktivt. Det finns många olika typer av inomhusblommor. Bland dem finns det både nyckfulla och krävande och opretentiösa exemplar som enkelt odlas även av oerfarna odlare.

I dagens artikel kommer vi att titta närmare på de olika varianterna av bulbous och tuberous husdjur och lära sig att sköta dem på rätt sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Bulbous och tuberous krukväxter kan vara bra komplement till alla interiörer. Sådana detaljer gör inte stämningen övermättad eller irriterande; tvärtom, med blommor blir den inre kompositionen mer estetisk och trevlig. Men det räcker inte att bara välja representanten för den gröna världen du gillar. Du måste fortfarande ta hand om det ordentligt och ta hänsyn till alla dess funktioner. Om du inte bryr dig om blommorna av den aktuella typen är det osannolikt att de kommer att glädja hushållsmedlemmar med sin skönhet under lång tid.

Lökar och knölar är underjordiska förråd, varför anläggningen lugnt överlever olika dåligt väder, låga temperaturer eller torra perioder. Dessa är originalorgan mättade med alla nödvändiga näringsämnen. Tack vare dem kan växten snabbt bilda nya skott efter den obligatoriska vilande perioden. Mycket vackra blommande prydnadsväxter kan odlas från knölarna.

Efter blomningen dör sådana gröna husdjur av och lämnar levande knölar kvar som kan gro under behagliga förhållanden för dem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bulbous representanter för sin egen art kan hänföras till en separat kategori. I sin arsenal har dessa individer en glödlampa, som fungerar som en separat knopp. Dessutom behövs denna del för att lagra fukt. Det huvudsakliga kännetecknet för sådana blommor från andra befintliga växter är närvaron av en viss mängd blad, som initialt är belägna i glödlampans inre del. På den ena sidan av den senare finns en liten botten, där det finns ett initialt rotsystem.

Både lök- och knölblommor kan se spektakulära och eleganta ut om du ger dem de mest bekväma tillväxtförhållandena. När man utvecklar ett system för vård av blommor av dessa typer är det nödvändigt att ta hänsyn till egenskaperna hos de arter som de tillhör, och det finns många av dem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Inomhus knöl- och lökblommor representeras av ett stort antal olika arter, som alla har sina egna särdrag och yttre egenskaper. Låt oss titta närmare på de mest populära och vanliga typerna av ansedda inhemska växter.

Spiral albuka

Det är en lökartad ört. Ursprungslandet är Sydafrika. Albuca är indelat i många olika underarter, som avger en behaglig doft som påminner om vanilj. När denna vackra gröda bleknar bildas små frukter i form av frökulor på den.

Glödlampan i denna växt har en rund struktur och är något platt. Skiljer sig i vit eller ljusgul färg. Bladplattorna på denna växt når vanligtvis 15 cm och samlas i en voluminös rotrosett. Varje blomma har sin egen pedicel, vars höjd är minst 4 cm. Albuka är en stor älskare av ljus.

För att denna blomma ska växa aktivt hemma, bör den placeras på en fönsterbräda och "titta" söderut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rodophiala

En lökväxt som inte är så vanlig i trädgårdsmästarnas samlingar. Hemorten för denna blomma är Argentina och Chile. Det finns cirka 40 arter av Rodophial, och endast 6 av dem kan odlas hemma.

Glödlampan i denna växt kan förbli i ett tillstånd av avstängd animering under en lång period. En pil med stora blommor visas bara mot slutet av sommarsäsongen. När blomningsstadiet är avslutat växer flera löv, som har en karakteristisk bältesliknande form. Denna blomma behöver tillräckligt med ljus.

Det är viktigt för blommans hälsosamma tillväxt att ge växten endast måttlig vattning.

Bild
Bild

Begonia

Det är en knölväxt, vars blommor kan färgas i vita, röda, rosa, gula eller orange toner. Det finns också spektakulära flerfärgade exemplar. Denna skönhet blommar mitt i sommarsäsongen och fram till tidig vinter. I vila stannar begonia under perioden från november till mars.

Begonia är en flerårig. Hon blommar vackert. På höjden kan den bli upp till 30 cm. Känns bra i halvskugga eller vid diffust ljus. Även om den ligger i skuggan känns denna knölblomma ganska bra. Från april till december får växten stå i direkt solljus till 10.00 och efter 17.00.

Begonia är en krukväxt som behöver lätta torkning. Denna blomma vattnas vanligtvis på morgonen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Clivia

En prydnadsväxter som växer i södra Afrika. Detta är en vacker flerårig, som kan nå en höjd av 60 cm. Om du ger detta husdjur kompetent vård kan det leva bra i flera decennier. I detta fall kommer blomningen av clivia att ske årligen.

Växten har vackra glansiga blad med en karakteristisk läderaktig struktur. Clivia blommor ser verkligen lyxiga ut. De kännetecknas av en rik orange-röd färg. Kronbladets spetsar har en spetsig struktur.

Bild
Bild

Drimiopsis

Det är en lökformig perenn från sparrisfamiljen. I områden där temperaturen är låg odlas denna infödda i tropikerna som en krukväxt. Blomman har ett lökformigt rotsystem. Huvuddelen av alla Drimiopsis -lökar ligger ovanför marken. Stora blad av rottyp bildas direkt från jorden. Stenbladets genomsnittliga längd är 5-8 cm. Bladplattorna är breda och långa-11-25 cm. Formen på bladen på detta gröna husdjur är ovoid eller hjärtformad. Plattornas kanter slätas ut och spetsen är spetsig. Bladytan är blank.

Vanligtvis växer plattorna antingen monokromatiska eller fläckiga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nerina

En annan lökväxt med ett ovanligt utseende. Blomlökarna är långsträckta, vanligtvis upp till 5 cm långa. Växtens bladblad är långa och 30 cm långa. Falska stjälkar kan hittas vid basen. Bladverket är linjärt, bältesliknande, glänsande.

Det främsta kännetecknet för denna blomma är det han har inte 1, utan 2 viloperioder … En faller på vintern och den andra på sommaren. Grönt löv torkar bara närmare våren, och under vintersäsongen läggs nya knoppar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ingefära

Inomhusväxt av knölart. Bildar vackra blommor i form av miniatyrkottar som samlas i långa blomställningar. Detta är ett helt opretentiöst grönt husdjur som blommar varje år. Ingefära knölarna själva är ätbara. Många människor odlar en sådan växt hemma eftersom den har medicinska egenskaper.

Ingefära växer bra i varma och väl upplysta områden. Han behöver regelbunden vattning … Med början av höstsäsongen går växten i viloläge, vilket signalerar detta med gulnat lövverk.

Bild
Bild

Pleione

Knölväxt från orkidéfamiljen. Den kan bilda från 5 till 7 peduncles av lugna och känsliga nyanser. De kan vara vita, gulaktiga, rosa eller lila. Blomningsperioden för olika representanter för arten börjar under vår- och sommarsäsongen.

Vårens gröna knölar visar att blomningsstadiet har börjat. Dessa element blir röda när sommaren börjar. Resten av detta gröna husdjur faller under perioden från höst till vår. Playones knölar lever inte mer än 2 år.

Bild
Bild

Gemantus

En annan av representanterna för den bulbous typen. Kommer från familjen amaryllis. Namnet på denna växt översätts som "blodblomma". Hemantus har köttiga och långa blad som är svåra att förväxla med en annan liknande växt. Detta är Hemanthus besökskort, genom vilket många känner igen det. De mest attraktiva är de underarter av hemantus, som har vita eller blodröda blommor. De senare kännetecknas av en sfärisk struktur och förekommer tidigare än bladplattor.

För detta måste växten vara i en torr, lämplig jord vid en temperatur av 10 grader Celsius.

Bild
Bild
Bild
Bild

Amaryllis hemma

Om du vill odla en ljus växt i krukor hemma som lockar mycket uppmärksamhet, är den vackra amaryllis idealisk för detta. Hemorten för denna blomma är Sydafrika. Endast amaryllis belladonna odlas som en inomhusblomma.

Blomman växer med långa och smala bladplattor som är mörkgröna. Lökarna är avlånga. Deras diameter är vanligtvis 4-5 cm. Blommorna har en trattformad struktur och är fästa vid långa stammar. Blomställningarna är vita eller rosa i färg, samlas i ett litet paraply.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vallota

Det är en vackert blommande flerårig från Sydafrika. Lökarna i denna växt anpassar sig snabbt och enkelt till livet i inomhuskrukor. När blomningen slutar, kastar inte valloten lövverket.

På ytan av Vallottalökarna finns ett torrt lager av bruna vågar. Stammarna är mörkgröna. Vanligtvis når blomstjälkarna 40 cm. På toppen finns det från 6 till 8 blommor som samlas i blomställningar som ett paraply. Denna vackra lökväxt blommar i juli eller augusti.

Bild
Bild

Amazon lilja

En växt som tillhör familjen amaryllis. Amazonas liljans hemland är Central- och Sydafrika. Blomman utmärks av lätt skrynkliga bladblad med utskjutande ådror. Pedunklarnas längd överstiger sällan 60 cm. Bladplattorna växer upp till 40 cm och deras bredd är 20 cm. Bladen är mörkgröna. På en buske av Amazonas lilja kan det bildas 2 till 7 breda bladplattor med en karakteristisk lansettformad form. Blomningen börjar i augusti eller september.

Denna vackra lökväxt älskar att växa i rymd, så det är viktigt att ge Amazonas linje gott om ledigt utrymme.

Bild
Bild

Eucharis

En spektakulär lökväxt som kan försköna vilken inredning som helst. Annars kallas det för en påsklilja. Eucharis blommar vackert, vilket gör att många trädgårdsmästare, både nybörjare och erfarna, blir kär. Blomman tappar nästan aldrig sitt bladverk helt. Ett undantag kan bara vara den oönskade stressen som överförs av husdjuret eller de dåliga förhållandena där det befinner sig.

Blomman är mycket förtjust i diffust ljus eller halvskugga, men direkt solljus kan vara destruktivt för det … Eucharis är termofil. En sådan krukväxt kan skapa en festlig stämning tack vare sitt vackra och eleganta utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsregler

Plantering och plantering av lök- och knölväxter måste vara mycket försiktig. Växtens hälsa beror på kvaliteten på denna procedur, så du måste vara så försiktig och uppmärksam som möjligt.

Lökdjur bör endast planteras efter en detaljerad undersökning av själva lökarna. De måste vara tillräckligt starka och friska.

Efter att ha säkerställt detta kan du börja plantera.

  • Förbered en 1% kaliumpermanganatlösning för desinfektion. Lämna lökarna i denna komposition en kort tid (30 minuter räcker).
  • Tänk på storleken på potten … Den ska inte vara mycket större än själva glödlampan. Om behållaren är för rymlig, kommer växten att börja utveckla spädbarn, och den når inte blomningen.
  • Gör dräneringshål … Lägg till ett lager små stenar (grus, expanderad lera eller småsten kommer att göra).
  • Lägg ett lager kol och spagnum , häll ett lager jord. Lägg en lök i en behållare, strö den med jord. Ingen fördjupning krävs.
  • Vattna marken i en kruka och flytta den till en sval plats.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vi kommer att överväga reglerna för transplantation av knölväxter med exemplet med begonia

  • Du behöver en liten kruka. En höjd på 10 cm räcker.
  • Dränering hälls i botten, till exempel från expanderad lera. Tillräckligt lager på 1, 5-2 cm.
  • Begonia tål inte kalk, så det är bättre att köpa en färdig, lätt sur jordblandning.
  • Vid plantering kommer knölen att behöva fördjupas, men bara med 2/3.
  • Du kan spraya den planterade knölen med en sprayflaska med zirkonlösning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Inomhusväxter av alla slag behöver ordentlig vård. Om den inte tillhandahålls kommer varken lök- eller knölblommor att växa vackra och friska. Låt oss ta en titt på punkterna för hur man tar hand om dessa landningar.

Gynnsamma förhållanden

Olika typer av växter är lämpliga för olika jordarter. Så, tuberösa planteringar tolererar inte sur jord. En lätt alkalisk blandning är perfekt för dem. Marken där knölblommor växer bör inte vattnas. Lökväxter tolererar inte heller vattentät mark. Dessa växter är dock krävande för jorden.

För dem är kompositionerna som används för blommande planteringar lämpliga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Knölväxter växer bra i halvskugga, men de blir inte sämre av riklig belysning. Låt inte direkt solljus falla på blommorna .… Detsamma gäller lökblommor. Om du försummar denna regel kan du efter ett tag se att de gröna husdjuren är täckta med brännskador, och detta är inte bra.

Olika typer av lökblommor klarar sig bra under olika förhållanden, men de flesta av dem är ljusälskande. När det gäller en behaglig temperatur, under varma årstider, bör krukor med lökblommor förvaras i ett ljust rum med en temperatur på 20 till 25 grader. Under vintersäsongen måste dessa växter överföras till ett svalt rum, där temperaturen hålls från 10 till 13 grader. Knölblommor kräver ungefär samma temperaturförhållanden. På sommaren mår de bra i rum med temperaturer från 20 till 24 grader och på vintern - från 16 till 18 grader, men inte lägre än 15.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Olika sorter av lök- och knölformade inomhusväxter kräver olika vattningsregimer. Det är därför, när du väljer en viss blomma för hemodling, är det så viktigt att känna till alla dess funktioner och krav för vårdåtgärder. De flesta sorter av lök- och knölväxter har det gemensamt att de inte tål förhållanden där jorden alltid är alltför fuktig. Blommor bör vattnas regelbundet och i lämpliga volymer, men du bör inte överdriva det med den tillsatta vätskan . - detta kan leda till ruttnande rötter och allvarliga sjukdomar hos husdjur. Du bör inte heller försumma vattning, glömma bort dem länge, särskilt om blomman är fuktälskande.

För bevattning är det nödvändigt att endast använda sedimenterat eller regnvatten vid rumstemperatur. Du kan inte bara ta vätska från kranen och hälla den i en blomkruka, vilken art den tillhör.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

Vid vård av inomhusblommor av både lökartade och knölformiga typer är korrekt matning viktigt.

Så för det första är följande komponenter lämpliga

  • Kalium … Det angivna spårelementet är avgörande för absolut alla sorter av denna växtfamilj. Det har en gynnsam effekt på knoppning och blomningstid.
  • Fosfor … Bildandet av peduncles och aktiviteten för deras ytterligare tillväxt beror direkt på mängden av detta element i jorden.
  • Kväve … Om det finns för lite av denna komponent i jorden kan blommans tillväxthastighet hämmas och färre bladplattor bildas.
Bild
Bild
Bild
Bild

För första gången är det nödvändigt att mata lökblommorna omedelbart efter bildandet av de första pilarna, och sedan på hösten, när lövverket slutar växa. Sista gången befruktning måste appliceras innan blommans vilande period börjar.

Många växter som tillhör tuberkategorin är lämpliga för mineralgödsel av hög kvalitet. I trädgårdsbutiker kan du hitta speciell komplex gödning, med vilken blomman kommer att växa frisk och vacker. Befruktningsregimen beror på kraven för en viss typ. Till exempel behövs utfodring av begonier en gång i månaden. De börjar göra dem från det ögonblick när växten når 9-10 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Praktiska tips och råd

Om du är fast besluten att börja odla knöl- eller lökblommor hemma, bör du ta med dig några användbara tips och rekommendationer för vård och underhåll.

  • Att plantera lökiga inomhusblommor, endast bra lerkrukor med tunna väggar är lämpliga .
  • Med början av en vilande period av växter kommer det att vara nödvändigt att antingen minska vattningen eller helt stoppa dem .… När planteringen är i det aktiva tillväxtstadiet måste den tvärtom vattnas regelbundet. En hög luftfuktighet måste hanteras när det gäller att tvinga blommor i ett växthus.
  • Vattna inomhusväxter av den typ som övervägs, det rekommenderas att använda bottenbevattningsmetoden … Således kommer det att vara möjligt att undvika onödig vattentätning av jorden och ruttning av lökarna.
  • När det gäller lök- och knölblommor vi får inte glömma dräneringsskiktet i grytan där de kommer att planteras.
  • Vissa inomhusväxter, till exempel den bulbösa perenna weltheimia, är mottagliga för svampsjukdomar. Det här är allvarliga sjukdomar som kan påverka blomman och dess "grannar". Planteringar med liknande problem behöver extremt måttlig vattning .… Vattentätning kan vara farligt.
  • Håll alltid koll på dina gröna husdjurs hälsa. Om du märker att krukväxterna inte ser bra ut och är klart sjuka, finns det ingen tid att slösa .… Det är nödvändigt att så snart som möjligt avgöra vad som är orsaken till de problem som har uppstått och sedan fortsätta att lösa dem.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det kan vara mycket svårt för en nybörjare blomsterhandlare att förstå vad som bidragit till utvecklingen av en viss sjukdom. Därför är det bättre att rådgöra med en mer erfaren person som är väl insatt i sådana frågor vid tvivel och frågor.

Rekommenderad: