White Azalea (17 Bilder): Funktioner I Hemvård. Typer Och Metoder För Uppfödning Av Indisk Azalea Med Vita Blommor

Innehållsförteckning:

Video: White Azalea (17 Bilder): Funktioner I Hemvård. Typer Och Metoder För Uppfödning Av Indisk Azalea Med Vita Blommor

Video: White Azalea (17 Bilder): Funktioner I Hemvård. Typer Och Metoder För Uppfödning Av Indisk Azalea Med Vita Blommor
Video: tsutsuji/azaleas/a beautiful flowers#diana white flowers 2024, Maj
White Azalea (17 Bilder): Funktioner I Hemvård. Typer Och Metoder För Uppfödning Av Indisk Azalea Med Vita Blommor
White Azalea (17 Bilder): Funktioner I Hemvård. Typer Och Metoder För Uppfödning Av Indisk Azalea Med Vita Blommor
Anonim

Inomhus azalea är en blomma som kan dekorera alla hemträdgårdar. Azalea kommer från familjen Heather, släktet Rhododendrons. Om hemvården är organiserad korrekt, kommer inomhusskönheten att blomstra rejält. Färgschemat är extremt varierat, det finns röda, rosa, lila azaleaer med kronblad kantade med lugg, frotté och korrugering. Vit azalea sticker ut särskilt, vars nyanser utmärks av renhet och lyxiga kombinationer: vitrosa, svartvita.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning och typer

Azalea dök upp i Asien, det finns två huvudvarianter:

  • Japanska Azalea eller Rhododendron obtusum;
  • Indiska Azalea eller Rhododendron simsii.
Bild
Bild
Bild
Bild

Båda blommorna är en busktyp, deras höjd överstiger inte en halv meter. Det finns många hybrider och sorter av en lyxig skönhet. De främsta kännetecknen är blomning, storlek och bladform. Mycket ofta köps azalea i blom i butiker som en present. Tyvärr, efter blomningen dör växten, så om du vill odla en azalea förvärvas den inte under blomningen.

Detta är en ganska nyckfull blomma, klimatet i våra hem är initialt inte lämpligt för det. Helst bör rododendron odlas i växthus och uterum. Men även hemma är detta uppdrag ganska genomförbart. Du behöver bara studera reglerna för vård av en nyckfull växt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Rhododendrons nyckfullhet kräver att vård av högsta kvalitet tillhandahålls om du vill att azalea ska utvecklas, blomma och inte dö. Innan du köper en blomma, tänk på hur du organiserar dess plats, belysning, luftfuktighet. Denna representant för flora tolererar bokstavligen inte solen, direkt solljus förstör den. Därför är det bättre att placera azalea i halvskugga eller under diffust ljus. På sommaren är det värt att ta ut buskarna till balkongen . - friluft är användbart för växten, men den heta solen kommer att påverka den negativt. Ett bra alternativ är en skuggig trädgård där du kan lämna blomman i regnet.

Blomman är mest bekväm i ett mycket fuktigt rum, det rekommenderas att ha en hygrometer och mäta luftfuktigheten … På vintern, när uppvärmningsanordningar fungerar, måste anläggningen sprutas regelbundet. När det gäller vattning måste du ständigt övervaka jordens tillstånd, som inte kan vara torrt. Och stagnation av vatten i sumpen och i marken kommer att påverka rhizoms tillstånd negativt.

Bild
Bild

Azalea hälls med surt smältvatten, regnvatten, flod. Kan användas avgjort från kranen . Syranivån ökas med citronsyra - ett par kristaller per liter. Det rekommenderas att minska vattningen på hösten och vintern. Men lossning ska inte göras, rotsystemet är mycket känsligt. Ibland rekommenderas att placera en behållare med azalea i ett vattenfat och lämna det i ett par timmar så att torvjorden inte torkar ut och dess fuktgenomsläpplighet inte störs.

Temperaturregim

Det är mycket viktigt att tänka på denna punkt innan du köper en blomma, eftersom den är mycket känslig för olämpliga temperaturer. Det optimala läget varierar i följande värden:

  • +12 +14 grader på vintern;
  • +20 +22 grader på sommaren.

Om du tar en blomma ut i det fria på sommaren måste du utsätta växten för rummets förhållanden innan du sätter på värmen.

Bild
Bild

Plantera, transplantera och mata

Denna representant för floran kräver en sur jord. Den optimala jorden är ljung eller en blandning av torv och barr i ett förhållande av 1: 2. Sand tillsätts också för löshet. För att förenkla planteringsproceduren kan du köpa ett färdigt substrat för surofila växter.

Transplantation utförs en gång om året på våren, medan växten är omogen . Då är det tillräckligt att utföra denna procedur vart tredje år. Du bör vara mycket försiktig med rotsystemet, överföra det till en ny behållare, lämna en del av jorden på rötterna. Krukorna ska inte vara för höga, eftersom blommans rötter är av en yttyp . När det gäller utfodring befruktas azalea med speciella medel för denna växt under växtsäsongen var sjunde dag och på hösten och vintern med superfosfat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blommande funktioner

Om du vill att den vita azalea ska blomma måste du periodvis nypa och beskära. Denna process bör startas i maj genom att nypa färska stjälkar utan att röra vid fembladiga skotten. Skott nära knopparna kräver borttagning i tid. För frodiga buskar blommar i regel dåligt. Om du vill behålla blomningstiden och förlänga den måste du placera azalea på en sval plats.

Efter blomningen måste frölådor tas bort.

Fortplantning

Azalea uppfödningsmetoder är varierade: ympning, dela busken, sticklingar, frömetod. Det svåraste av dem är frö, det används bara av professionella odlare. Den bästa metoden för hemförhållanden är ympning. Algoritm för proceduren:

  • under perioden från mars till juni väljs en träig stjälk;
  • den överförs till sur jord: torv eller barrträd till 2,5 cm djup;
  • före detta måste snittet behandlas med tillväxtstimulerande medel;
  • då bör du stänga handtaget med en burk med glas eller plast eller polyeten;
  • lägg på en varm plats innan du rotar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

De vanligaste skadedjur som stör växtens utveckling:

  • azalea mal - den farligaste insekten, det leder till att bladen blir till smulor och kastas, larverna måste tas bort, annars kommer de att förstöra blomman;
  • mjölk - kräver användning av speciella medel för förstörelse;
  • jordgubbskvalster - med denna attack saktar blommans utveckling, bladet krullar, om du inte vidtar åtgärder kommer azalea att dö;
  • växthus whitefly - bladen är skadade, en sotig svamp bildas på insekts sekret;
  • platt röd fästing - skadar sticklingar av unga och mogna växter, bladet börjar få en brun nyans och vissnar.

Växten attackeras också av växthus thrips och bladlöss. Specialiserade skadedjursbekämpningsprodukter kan köpas i respektive butik. Det säljer också kemikalier för de vanligaste azaleasjukdomarna:

  • grå röta;
  • mjöldagg;
  • fusarium;
  • rost.

Rekommenderad: