Celosia (68 Bilder): Silver Celosia Och Andra Typer Och Sorter Av Blommor. Plantera Och Ta Hand Om Dem På Det öppna Fältet I Rabatter Och I En Kruka Hemma

Innehållsförteckning:

Video: Celosia (68 Bilder): Silver Celosia Och Andra Typer Och Sorter Av Blommor. Plantera Och Ta Hand Om Dem På Det öppna Fältet I Rabatter Och I En Kruka Hemma

Video: Celosia (68 Bilder): Silver Celosia Och Andra Typer Och Sorter Av Blommor. Plantera Och Ta Hand Om Dem På Det öppna Fältet I Rabatter Och I En Kruka Hemma
Video: Know How to Grow n Care for Celosia Plants - [Complete GUIDE] 2024, April
Celosia (68 Bilder): Silver Celosia Och Andra Typer Och Sorter Av Blommor. Plantera Och Ta Hand Om Dem På Det öppna Fältet I Rabatter Och I En Kruka Hemma
Celosia (68 Bilder): Silver Celosia Och Andra Typer Och Sorter Av Blommor. Plantera Och Ta Hand Om Dem På Det öppna Fältet I Rabatter Och I En Kruka Hemma
Anonim

Celosia är en vacker kruka eller trädgårdsväxt som kan bli en riktig dekoration av vilken rabatt som helst. Det kan vara en årlig eller flerårig buske, olika i höjd och till och med i form av blomställningarna. I alla fall denna representant för amarantfamiljen får regelbundet de mest beundrade epitet i sin adress … Men få sommarboende bestämmer sig för att odla den, eftersom växten anses vara exotisk och karakteristisk för afrikanska breddgrader, och inte alls för den ryska centralzonen.

Vad är silverfärgade celosia och andra typer och sorter av blommor som tillhör denna familj? Hur väljer man rätt klimatzon för deras odling? Att plantera och ta hand om dem på det öppna fältet, i rabatter och i krukor, hemma, har betydande skillnader, som bör beaktas när du väljer en sort. För att förstå denna fråga är det värt att studera alla funktioner i cellos mer detaljerat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Celosia är ett släkte av växter med namnet av grekiskt ursprung, som har ett unikt utseende och ljusa färger av blomställningar. Den tillhör amarantfamiljen, som också inkluderar achirantes, amarant, betor . I naturen finns det mer än 60 arter av dessa växter, men endast två av dem används för odling. Detta beror till stor del på termosiliciteten hos celosi - den finns i Syd- och Nordamerika, Afrika och asiatiska länder.

Celosia ser väldigt attraktiv och dekorativ ut . Det kännetecknas av närvaron av buske och örtartade former, inklusive dvärgunderarter. Celosia avser torkade blommor; både årliga och fleråriga arter av denna växt kännetecknas av lång blomning och långsiktig bevarande av dekorativitet.

Beroende på sorten framträder dess blommor som kompakta paniklar, spikelets eller "åsar".

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Celosia kännetecknas av följande funktioner:

  • stammen är grenad, upprätt;
  • bladen är breda och långa, lansettformade eller äggrunda;
  • arrangemang av blommor - i bladets axlar eller på stammen;
  • frukten är en låda, har en diameter på 3-4 mm;
  • höjd 30-90 cm beroende på typ.

Alla växter av släktet klassificeras som ätbara, de äts på de flesta ställen som utgör den naturliga livsmiljön. Unga blad och skott, som också används i stor utsträckning inom traditionell medicin, är säkra att äta. Celosia blommar i början av juli och varar fram till oktober (om förhållandena är gynnsamma). I framtiden kan dess skott användas i buketter som torkade blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter och sorter, deras nyanser

Totalt finns det flera typer av celosia som odlas som en odlad trädgårdsväxt. Alla är mycket anpassningsbara, odlas oftast som ettåriga med plantering från fröna av växter från föregående år. I de södra regionerna är det möjligt att plantera buskformer, men vid den allra första frosten riskerar växten att dö . Det är därför örtcellos oftast finns i det ryska klimatet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Spikelet (spikformad) eller Huttons celosia

Inte den mest populära bland trädgårdsmästare - det enda undantaget är Flamingo -sorten … Ändå har den spikformade formen sina uppenbara fördelar. Till exempel höjden på stjälkarna - den når 100-130 cm, vilket gör denna art lämplig för att göra buketter och olika dekorativa torra kompositioner. Huttons celosia är starkt grenad, har en långsträckt pinnat bladform, är resistent mot kyla och torka.

Spikformade celosia utmärks inte av en så ljus dekorativ effekt, men de är också mycket bra både i buketter och i ett snitt för efterföljande torkning. En av de mest kända sorterna - "Flamingo fjädrar ", med en ljusrosa blomställningsbas och en ljus spets. Stammarnas höjd överstiger 1 m.

Bild
Bild
Bild
Bild

Silverren

Den vanligaste odlade formen av celosia. Den silverfärgade formen kännetecknas av köttiga ovala blad med en uttalad metallisk glans - det kan också vara koppar, brons eller gyllene. Alla dess sorter är vanligtvis indelade i 2 kategorier.

Plumosa . En form vars blomställningar liknar plymer på militära huvudbonader. Frodiga paniklar odlas för skärning och har ganska långa stjälkar.

De är en årlig örtartad sort av silvrig cellosia.

Bild
Bild

Cristata . Flerårig form i tropiska klimat och årlig i centrala Ryssland. Det kännetecknas av en original kamliknande form, skapad av ackreta blomställningar. Färgsorten är inte begränsad - en blandning av orange, rött, gult, lila "tuppkammar" ser väldigt elegant ut på en rabatt. I naturen förekommer inte Celosia cristata och odlas endast i en odlad befolkning.

Bild
Bild

Hårkam

Denna form av celosium finns i form av en dvärg eller underdimensionerad sort - höjden på en vuxen blomma överstiger inte 65 cm. Den smälta kamkanten på den sammansmälta blomställningen ger växten en speciell dekorativ effekt. Det populära namnet "cockscomb" finns särskilt ofta i förhållande till färgglada sorter. Färgschemat sträcker sig från gult och orange till rosa, rött och rött.

Bland de populära sorterna av celosia cristata finns följande

Atropurpurea . Sorten utmärks av en utmärkt kombination av ljusgrönt-grönt saftigt lövverk, rosa stjälk och vener. Blomställningarna är lila-röda, lyxigt färgade, rikligt pubescenta.

Bild
Bild

" Imponera på ". En av de mest kända formerna, mycket dekorativ. Bladen har en mörklila nyans, blomställningarna är djupa vinröda, vinröda.

Bild
Bild

Imperialis . En dvärgsort, stammarnas höjd överstiger inte 25 cm. Skott och löv är målade i lila toner, det finns rika röda ådror på ytan. Blomställningarna har också en lila-vinröd färg, närmare crimson.

Bild
Bild

Coral Garden . En mycket vacker sort av celosia, som bildar en komplexformad komposition i en rabatt. Växternas höjd är liten och når 25 cm, blandningen bildas av blomställningar i olika nyanser, från orange till rosa. Sorten utmärks av lång blomning - från juli till september.

Bild
Bild

Cherry Coral . En miniatyrdvärgsort som växer upp till 25 cm. Den ursprungliga formen på blomställningarna i en vinröd nyans i kombination med det grönskande lövverket ser väldigt dekorativ ut på rabatten.

Bild
Bild

Paniklös och fjädrande

Celosia plumosa trivs också med en mängd olika färger. Det finns flera av dess mest populära sorter.

" Pampas ". Sorten är medelhög, längden på stjälkarna når 70 cm. Den utmärks av lång blomning och en mängd olika färger. Panikulära blomställningar har alla nyanser av hösten - från gult och orange till rött och rött.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Caracas ". Lämplig för trädgårdsodling, rabatter och rabatter. Den panikulära formen med frodiga pyramidala blomställningar av en rosa-lila nyans når en höjd av upp till 1 m.

Bild
Bild

" Geisha ". Dvärgform med kompakt, högst 25 cm hög, stjälkar. Paniklar njuter av en mängd olika nyanser.

Sorten är populär inom krukodling.

Bild
Bild

Feuerfeder . Sort upp till 35 cm hög, kompakt, anses vara universell för hem- och utomhusplantering. Skotten har en grönrosa ton, blommorna är rika skarlet, bladen är ljusa.

Bild
Bild

Goldfeder . Kompakt sort för plantering i krukor och rabatter. Skiljer sig i en guldgul nyans av blomställningar.

Bild
Bild

Nytt utseende . En populär sort med en stamhöjd på 35-40 cm, väl lämpad för trädgårdsodling. Ljusa skarlakansrödor utlöses positivt av lila lövverk med metallisk glans.

Bild
Bild

Thomsoni Magnifica . En av de högsta sorterna, som ger trädgården en utsökt accent i sin dekoration. Stammarna når 80 cm, raka. De pyramidala blomställningarna kännetecknas av en vinröd nyans, som ser mycket dekorativ ut mot bakgrunden av ljusrosa-gröna blad.

Bild
Bild

Denna lista över sorter av paniculata är inte uttömd. Att välja en riktig dekoration för din trädgård bland dem kommer inte att vara svårt för både amatörer och proffs inom landskapsdesign.

Vi tar hänsyn till klimatet och väljer plats

Celosia är växter som naturligtvis föredrar fuktiga och varma klimatzoner. Under förhållandena i den ryska centralzonen kan även fleråriga former odlas uteslutande som ettåriga på grund av en otillräckligt lång värmeperiod . För plantering rekommenderas att välja områden med hög isolering - på en kulle eller i ett öppet område. I detta fall bör direkt påverkan av drag eller stillastående vatten undvikas. Båda dessa faktorer är skadliga för den känsliga växten.

Temperaturregimen för cellos för inomhusodling bör vara från +16 till +22 grader . Blomman behöver mycket ljus, men det rekommenderas inte att installera den nära värmeenheter. Det är värt att ta blomman in i huset från balkongen och terrassen om utetemperaturen sjunker till farliga värden.

Bild
Bild

Preferensen för jordtyp i exotisk celosia är ganska specifik . Hon föredrar lågsyra, alkaliska jordar. Om platsen är mycket sur bör du förbehandla planteringsplatsen med kalk. Men organiskt material är inte värt att tillsätta.

Celosia behandlar det negativt och föredrar god dränering framför överflödiga näringsämnen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är lika viktigt att uppmärksamma den optimala lösheten i jorden. Det är bra om det är fritt flödande och dränerat nog. Om jorden är för tung bör sand och humus läggas till den. Det beredda underlaget ska stå i minst 7 dagar. 2 dagar före den direkta planteringen av celosia är det värt att vattna det område som är förberett för att plantera det med en lösning av kaliumpermanganat.

När du köper plantor i en plantskola är det bättre att välja alternativ där rötterna placeras i torvkrukor . Så det är mindre troligt att de skadas med vårdslös exponering. Dessutom slår sådan cellos lättare rot eftersom de har en välbekant formad miljö runt roten. Om transplantationen utförs för växter som spirar från frön, bör du hantera dem så noggrant och noggrant som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsfunktioner

Oavsett om det är planerat att odla celosia i en kruka hemma eller plantorna placeras i behållare för senare sändning till trädgården, med självodling av denna växt, är det absolut nödvändigt att reglera grödans täthet. För detta dykas plantorna som sås i underlaget. Den första transplantationen väntar på ung cellos när 3 blad dyker upp. De flyttas till en annan behållare med samma jord, fördjupas med 4-5 cm och lämnar samma avstånd mellan enskilda skott.

Efter att ha säkerställt att växterna har rotat sig kan du mata med speciella formuleringar för blommande sorter . Vidare förbereds celosierna redan för överföring till öppen mark. För att göra detta sitter de igen, men redan i separata krukor med en torv-humusblandning. När plantan är rotad matas den om.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Cellosen som odlas från frön eller köps i form av plantor kommer att vara redo att överleva överföringen till öppen mark först efter fullständig upphörande av nattfrost. Om de transplanteras för tidigt kan blommorna helt enkelt frysa och dö. Du kan överföra dem till det fria tidigast i mitten av maj.

I regioner med en utdragen fjäder kan härdning av cellos utföras . För detta tas växter i krukor och behållare utomhus 2-3 timmar om dagen. Gradvis ökar plantornas varaktighet utanför hemmet.

Sådan härdning gör att plantorna snabbt kan anpassa sig till nya förhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Celosia av höga sorter placeras i en rabatt på ett avstånd av 25-30 cm från varandra. Dvärg kan planteras närmare, 15-20 cm mellan enskilda exemplar. Handlingssekvensen kommer att vara följande.

  1. En liten skopa görs i jorden för plantor.
  2. Om platsen har en hög grundvattenhalt läggs ett dräneringsskikt i botten av hålet.
  3. Med samma verktyg avlägsnas växten tillsammans med en jordklump från rotzonen och överförs till hålet.
  4. Rötterna till celosia placerade i hålet rätas ut.
  5. Hålet fylls med jord manuellt. Det är onödigt att använda verktyg, du måste gradvis täcka de känsliga rötterna med jord utan att skada dem. Det är inte nödvändigt att tampa marken, men det rekommenderas att undvika att det bildas en "bump" på ytan, det kommer att störa det korrekta flödet av fukt till rötterna under vattning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Plantering i kruka

Det rekommenderas att börja odla cellosi i en kruka på våren. Denna period är mest gynnsam för överföring av växter till en ny bostad . En planta köpt i en behållare eller en befintlig, men som behöver transplanteras på grund av bara rötter, flyttas till en ny plats genom att ladda om och försöker att inte skada rötterna. Ett substrat med en lös struktur förbereds i förväg, behållaren väljs med stora dräneringshål. Den är 1/3 fylld med småsten eller expanderad lera.

När du transplanterar en växt i en kruka är det mycket viktigt att inte skada jordkulan . Det sparas, sedan hälls färsk jord ovanpå. Efter det är det absolut nödvändigt att vattna busken med varmt vatten och sedan lägga till underlaget igen. Därefter är matning av växten kontraindicerad i 2 veckor, det är farligt att utsätta den för solljus.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdregler

Att ta hand om spannmål kräver lite ansträngning från trädgårdsmästarens sida. Både hemma och i det öppna fältet måste det reglera mikroklimatet. Växten behöver särskilt fukt. Det är vattningen som måste fastställas särskilt noggrant: både vattentäppning och uttorkning av jorden är farligt . I avsaknad av stark värme kan du tillsätta vatten under roten varannan dag, alltid på morgonen.

Under torra perioder är det värt att fokusera på jordens torrhet.

Det är nödvändigt att ta hand om växten i rabatter och i krukor inte bara med hjälp av vattning . Ogräsning är obligatorisk - skadedjur kan komma på bladen från ogräs. Gödsling krävs också. Den produceras med en lösning av mineralgödselmedel - 15 g av den färdiga komplexblandningen löses i 5 liter vatten. Frekvensen för toppdressing bör vara minst 1 gång på 3 veckor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om det är hög risk för frost är det värt att överväga möjligheten att skydda en termofil växt. Ett mini-växthus hjälper till att skydda den nyckfulla cellosen från döden, gör att den kan förlänga sin blomning till hösten. Vid behållarodling förs växten in i rummet när atmosfärstemperaturerna sjunker på natten till +5 grader.

Celosia av höga sorter på en lång, upp till 1 m, stjälk måste vara bunden . I starka vindar går de lätt sönder och får allvarliga skador. Dvärg- och miniatyrarter kräver inte sådana ansträngningar, de är perfekt skyddade av naturen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Avelsalternativ

Den huvudsakliga avelsmetoden för alla typer av cellos är att växa från frön. För att förbereda det valda planteringsmaterialet för överföring till marken används obligatorisk preliminär blötläggning. En vattenlösning i en volym på 200 ml bereds på basis av tillväxtstimulerande medel - 1 droppe "Zirkon" och "Epin" räcker. Det tar minst 3 timmar att hålla fröet i en sådan miljö.

Blötläggda frön sås inomhus i beredda krukor eller behållare från det sista decenniet i mars till det tredje decenniet i april . Planteringssubstratet rekommenderas att baseras på vermikulit och humus, blandat i lika stora proportioner. Vid såning är fröna belägna på avstånd från varandra, de pressas något mot markens yta och sprutas sedan med vatten från en sprayflaska.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Plantorna ska ligga under filmen i 7 dagar. Under groningstiden hålls fröna i ljuset, men borta från direkt solljus bör den optimala omgivningstemperaturen vara + 23-25 grader. Marken fuktas regelbundet, filmen avlägsnas, befriad från kondens. Vid odling av krukor är det bättre att plantera det omedelbart i separata krukor för att inte skada rötterna i framtiden.

Vid spiring av cellos från frön, rekommenderas att den förses med en artificiell förlängning av dagsljuset, eftersom den i mitten av våren ännu inte är särskilt lång. Optimal är att använda bakgrundsbelysning under en period av 4-6 timmar. Vid gruppsådd krävs också plockning av plantor, eftersom fröna är små.

I genomsnitt utförs det minst 2 gånger under tvingandet av groddarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ettåriga växter förökas inte av sticklingar . Även i subtropen är det stor risk att den resulterande busken kommer att skilja sig från föräldern vid plantering av snittgrenar.

Samla frön för plantering

För att samla frön på cellos som redan växer på platsen är det absolut nödvändigt att utföra en förberedelse. Planteringsmaterial tas från vissnande blomställningar på hösten. Flera fröskalar måste separeras från växten med sax och skickas en tid till en mörk plats utan tillgång till fukt.

Efter att ha väntat tills de deponerade blomställningarna torkar helt kan du gå vidare till nästa steg . Efter att du har lagt ett ark vitt papper måste du skaka "lådan" med frön ordentligt. Det utspillda planteringsmaterialet återstår att samla in och avsätta tills förberedelserna för sådd. Han behöver inte ytterligare behandling. Frön samlas endast i slutet av blomningen - i oktober.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Celosia är en ganska känslig växt som är känslig för förändringar i förhållanden eller vård. Vid vattentätning av jorden eller otillräcklig högkvalitativ dränering av jorden hotas den av rotröta - en farlig svampsjukdom, även känd som "svartben". Om roten påverkas bör du försöka rädda växten genom att justera vattningsfrekvensen, transplantera in i ett nytt substrat med en lösare komposition, lägga till träaska.

Inte bra för celion och plantering i alltför sur jord . Järnbrist, karakteristisk för sådana jordar, leder till utvecklingen av växtkloros. I detta fall kan vattning med preparat upplösta i vatten som innehåller de nödvändiga kemiska elementen rädda dagen.

Bild
Bild
Bild
Bild

När den planteras i öppen mark för cellos är det en stor fara för bladlöss, som suger ut celljuicer . Med betydande mängder vävnadsskada kan växten helt enkelt dö. Skadedjuret kan förstöras genom kemisk behandling med bladlus. Bland folkmedicin är användningen av en blandning av 1 kopp vegetabilisk olja, 2 tsk populär. flytande tvål och 500 ml vatten.

Kompositionen blandas och sprutas på växtens antändningsdel med 3-4 dagars intervall eller tills tecknen på bladlössskada försvinner helt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Exempel inom landskapsdesign

Celosia är en blommande växt som helt kan förändra utseendet på en rabatt eller kant. Det används också för att dekorera balkonger, terrasser, verandor, lobbyer och hallar . I det här fallet bör du välja underdimensionerade växter, till exempel valar. I det här fallet kan du till och med hålla blomman hemma på fönsterbrädan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den kamliknande formen ser också imponerande ut i enstaka planteringar på grund av de tätt belägna blomställningarna . Denna egenskap av celosia används aktivt av specialister inom landskapsdesign. Växten planteras i kantstenar, inramade av staket och längs husets väggar. Den kan användas för att rama in ett lusthus eller annan trädgårdsstruktur. Om en omfattande blomsterträdgård skapas placeras celosia i sin centrala del eller lanseras längs kanten i en remsa på 20-25 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du bestämmer dig för att plantera andra växter med cellulosa är det värt att uppmärksamma det faktum att det kan vara ganska svårt att hitta ett par till henne. Panikulära arter kombineras ofta med spannmål eller prydnadsväxande lövgrödor. En gul kamcellusion kan skuggas med ageratum, majsblommor.

I landskapsdesign förbises celosia på grund av sin ljusa skönhet inte

Celosia paniculata ser bra ut i flerfärgade planteringar - ljusa kombinationer av löv och blomställningar skapar en glad stämning i utformningen av webbplatsen

Bild
Bild

Celosia spikelet av en sällsynt färg - vit med en ljusrosa spets, kan dekorera valfri rabatt eller balkong när den planteras i en behållare

Rekommenderad: