Fuchsiasjukdomar (20 Bilder): Behandlingsmetoder. Varför Faller Knopparna, Har Inte Tid Att öppna Sig, Och Fuchsian Fäller Bladen? Hur Bli Av Med Vitflugor Och Andra Skadedjur?

Innehållsförteckning:

Video: Fuchsiasjukdomar (20 Bilder): Behandlingsmetoder. Varför Faller Knopparna, Har Inte Tid Att öppna Sig, Och Fuchsian Fäller Bladen? Hur Bli Av Med Vitflugor Och Andra Skadedjur?

Video: Fuchsiasjukdomar (20 Bilder): Behandlingsmetoder. Varför Faller Knopparna, Har Inte Tid Att öppna Sig, Och Fuchsian Fäller Bladen? Hur Bli Av Med Vitflugor Och Andra Skadedjur?
Video: LEAF CURLING: How to Interpret UPCURL OR DOWNCURL Drying | Diagnosis Treatment 2024, Maj
Fuchsiasjukdomar (20 Bilder): Behandlingsmetoder. Varför Faller Knopparna, Har Inte Tid Att öppna Sig, Och Fuchsian Fäller Bladen? Hur Bli Av Med Vitflugor Och Andra Skadedjur?
Fuchsiasjukdomar (20 Bilder): Behandlingsmetoder. Varför Faller Knopparna, Har Inte Tid Att öppna Sig, Och Fuchsian Fäller Bladen? Hur Bli Av Med Vitflugor Och Andra Skadedjur?
Anonim

Fuchsia är en otroligt vacker inomhusblomma, som ofta attackeras av skadedjur och olika sjukdomar. Behandling beror i de flesta fall på sjukdomens "försummelse", eftersom ju tidigare sjukdomen eller dess orsakande medel upptäcks, desto mer sannolikt är det att växten kan botas snabbt, säkert och viktigast av allt, utan konsekvenser. Därefter kommer vi att titta närmare på tecknen på rumsfunktionssjukdomar, lära oss hur man behandlar en växt hemma med speciella preparat och improviserade medel, och också överväga tips från blomsterhandlare och trädgårdsmästare.

Bild
Bild

Tecken på sjukdom och deras behandling

I de flesta fall blir fuchsior sjuka av felaktig vård, detta inkluderar också dålig ventilation i rummet där de finns, liksom lufttemperaturen. Alla dessa punkter är mycket viktiga för växter. Det är också möjligt att fuchsia kan bli sjuk av andra växter som kan vara bärare av sjukdomar.

Vanligtvis, tecken på blad- och blommesjukdomar på växter dyker upp mycket snabbt, de är svåra att missa.

Yttre tecken inkluderar blommans vissning, utseendet på olika fläckar på bladen och blommorna, frånvaron av blomning och ett kraftigt bladfall. Och, naturligtvis, förekomsten av skadedjur på blomman, till exempel vitflugan, som, som du vet, är mycket förtjust i att bo på fuchsior.

Låt oss överväga de vanligaste fuchsiasjukdomarna i detalj

Bild
Bild
Bild
Bild

Rotröta

Det är mycket lätt att identifiera orsaken till utseendet på rot (rot) ruttna. Det är förknippat med överdriven fukt.

Utåt du kan avgöra rotröta med de fallande blomknopparna , fallande löv utanför säsongen och stoppa växttillväxt. Men vanligtvis liknar sådana tecken mycket andra sjukdomar, och därför finns rotrötning vanligtvis när en blomma transplanteras.

Många spirande trädgårdsmästare undrar vad ska man göra med en blomma som har drabbats av röta, och kan den räddas? Såklart du kan. Det viktigaste är att transplantera det i tid, klippa av skadade rötter och bearbeta friska med en lösning av kaliumpermanganat. I detta tillstånd måste blomman placeras i vatten och vänta tills den tar tillbaka friska rötter, och först efter det kan den planteras i ny jord.

Det viktigaste är att inte fylla i fuchsia i framtiden, och då kan återfall av sjukdomen undvikas.

Bild
Bild

Grå röta

Gråröta kan infektera stammen, grenarna på en växt och dess rötter. När du planterar eller planterar en växt är det mycket viktigt att uppmärksamma dess rötter . I fuchsia är de ljusa, nästan vita och hårda. Om de är bruna och mjuka, är detta ett säkert tecken på att växten är infekterad med grå mögel. Det uppstår ofta när växten översvämmas med vatten och det redan är hög luftfuktighet i rummet. När den drabbas av denna sjukdom kan en karakteristisk blomning observeras på plantans blad.

Om blommorna och bladen påverkas av röta måste de tas bort omedelbart . Rummet med blomman måste vara torrt, det är mycket viktigt att ventilera det regelbundet.

För att behandla växten efter att de drabbade områdena har tagits bort kan speciella kemikalier användas.

Bild
Bild

Brist på näring

Med brist på vitaminer och andra användbara mikroelement släpper växten ofta sina löv, dess knoppar kan falla av och bladen kan torka avsevärt.

Om bladen blir vita och börjar vissna, saknar troligen fuchsia kväve, vilket lätt kan tillsättas till jorden . Om gula ränder är synliga på bladen är problemet troligtvis brist på mangan.

För att inte möta brist på näringsämnen är det mycket viktigt att befrukta växten i tid med hjälp av komplexa gödningsmedel för fuchsia. De kan lätt hittas i många trädgårdsbutiker.

Bladen faller också av på grund av bevattningsregimen, när de inte får tillräckligt med näringsämnen genom vattnet

Om knopparna faller och inte har tid att öppna sig, ligger problemet troligtvis också i felaktig befruktning. Speciellt när det finns ett överskott av dem eller omvänt brist.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rost

Ofta påverkas fuchsia av en sjukdom som rost. Det tillhör svamp, vilket innebär att det inte hjälper att ta bort de drabbade bladen eller blommorna ensamma . Här rekommenderas att använda speciella preparat - fungicider.

Tecken på rost inkluderar de karakteristiska gråbruna fläckarna på bladen. I början av sjukdomen kan bara deras tips påverkas. Förutom, med en sådan sjukdom blir bladen snabbt gula och faller av, växten kan börja få rikligt med bladfall.

Med en sådan sjukdom är det mycket viktigt att klippa av alla drabbade löv, behandla växten med ett speciellt preparat eller tvålösning (gjord på basis av vatten och tvätttvål). Denna svampsjukdom anses vara mycket farlig, eftersom den mycket ofta påverkar alla angränsande växter.

Du måste agera så tidigt som möjligt.

Bild
Bild

Hur man identifierar och blir av med skadedjur?

Det är vanligtvis lätt att identifiera skadedjur om du observerar ditt "gröna husdjur" regelbundet. Ofta börjar skadedjur på svaga växter som redan drabbas av sjukdomar eller skadedjur. Ofta flyttar skadedjur till fuchsior från angränsande växter, vilket ofta är fallet med bladlöss, som mycket ofta finns på inomhusväxter.

Det är lättare att identifiera skadedjur än några sjukdomar, eftersom larver eller andra insekter alltid kan ses även med blotta ögat. Frågor kan dock uppstå med identifiering av skadedjur som börjar i rötterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bladlus

Det är extremt svårt att ta bort denna mycket vanliga skadedjur på fuchsia. Detta beror på att denna insekt ändå återkommer, och en behandling brukar inte räcka.

Bladlöss påverkar oftast hela växten, snarare än någon del av den att välja mellan . Fuchsiablad kan krulla och falla av, och de blir ofta gula mycket snabbt. Du kan märka en klibbig, klibbig flytning på växten, som lämnas av insekter. Det är inte svårt att upptäcka dessa gröna insekter, även om de är små. Om du inte vidtar åtgärder i tid kommer fuchsian att dö.

Att fånga bladlöss för hand är värdelöst, bara en fullständig bearbetning av växten med ett specialverktyg kan hjälpa

Det är lämpligt att spraya insekticiden utomhus (på balkongen eller utanför).

Bild
Bild

Whitefly

En annan fuchsiaälskare som är svår att föda upp är vitflugan. Vitflugor är mycket små, vita bevingade insekter som snabbt angriper fuchsia.

Du kan bekämpa vitflugan med hjälp av professionella insekticider eller folkmedicin. Whiteflies dyker ofta upp på fuchsior under den varma årstiden, när de fritt kan flyga in i huset genom fönstren. Från vitflugan i fuchsia kan löv börja falla av och droppar med en karakteristisk vit färg kan bildas på dem.

Om vita muggar visas på fuchsia måste du agera omedelbart . Den första ambulansen kan bearbeta bladen med en tvålösning från tvätttvål.

Bladen ska tvättas så noggrant som möjligt, eftersom insekter lägger ägg på dem.

Bild
Bild

Nematoder

Nematoder är ganska farliga maskar som kan infektera hela rotsystemet på en växt på kort tid. Fuchsia rötter påverkas ofta av nematoder. Typiska brunbruna fläckar kan ses på bladen. När de påverkas av nematoder börjar bladen smula, och själva växten vissnar gradvis . Ofta, genom yttre tecken i de tidiga stadierna av sjukdomen, är det nästan omöjligt att bestämma det.

Om rotsystemet skadas av sådana maskar, kan växten bara hjälpas av behandling och omedelbar transplantation.

För att förhindra uppkomsten av nematoder i jorden rekommenderas att införa speciella preparat, och under den första tiden efter transplantation av sjuka växter, bevattna med insekticider utspädda i vatten.

Bild
Bild

Spindelkvalster

Om en spindelväv, svarta prickar och grå blommor uppträdde på fuchsia -lövverket, var det troligt att växten träffades av en spindelkvalster. Växtens blad krullar ofta från denna parasit, men det kommer inte att vara svårt att bota dem.

Alla folkmedicin hjälper i regel bara ett tag, så det är bäst att omedelbart köpa ett läkemedel av hög kvalitet som kommer att bli av med fästingen under lång tid.

Bild
Bild

Larver

Larver är mycket lätta att hantera i de flesta fall. Vanligtvis skördas de för hand, varefter växten behandlas med en tvållösning eller en speciell insekticid.

Larver är farliga eftersom de inte bara livnär sig på växtens löv, utan suger också ut alla näringsämnen från den.

Bild
Bild

Expertråd

Den bästa växtbehandlingen är förebyggande i tid. Du bör inte starta processen med sjukdomen, det är mycket lättare att förhindra det. Rummet där blommorna ligger bör ha en optimal temperaturregim för en viss säsong, den bör ventileras, särskilt när vädret är trångt.

En snabb transplantation, behandling med avkok av örter eller tvålvatten hjälper ofta till att återuppliva alla växter . Dessutom är återanimering av fuchsia viktigt om det delvis eller nästan helt har torkat ut. Om du kan hitta vita och friska rötter på rotsystemet, så finns det säkert en chans för fuchsia att komma till liv.

Om fuchsia försvinner på fönstret och det finns ett batteri under det, kommer det troligtvis att förändra växtens livsmiljö.

För att rädda växten från att vissna är det mycket viktigt att först fastställa orsaken till själva sjukdomen och först då tänka på kontrollåtgärderna.

Bild
Bild

Det är också värt att notera att handskar, en skyddsdräkt och en ansiktsmask ska användas när du arbetar med kemiska preparat för växter.

Om växten är på en solig plats kan solbränna lätt dyka upp på bladen . I det här fallet bör du inte vidta några allvarliga åtgärder, det viktigaste är att flytta växten till en mindre solig plats.

Ibland kan fuchsia börja vissna på grund av att det är trångt i grytan, även om symtomen kan vara karakteristiska för alla sjukdomar. Vanligtvis, efter transplantation i en stor behållare, växter växten till liv igen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

Om parasiter hittas på fuchsia eller om växten är sjuk, måste den isoleras från alla andra grödor under behandlingstiden. För att utesluta infektionen av fuchsia, om andra växter var sjuka bredvid den, bör den också behandlas, särskilt på sommaren och hösten, när parasiterna är särskilt aktiva.

Ett utmärkt förebyggande är också korrekt och aktuell jordbruksteknik och införandet av komplexa gödningsmedel . Om möjligt är det bäst att behandla växter med folkmedicin - de är säkrare än några insekticider. Dessutom är alla folkmedicin idealiska som förebyggande åtgärder för att bekämpa sjukdomar och insekter.

Bild
Bild

Du kan ta reda på hur du sköter fuchsior i värmen nedan.

Rekommenderad: