Vad Händer Om Sparrisen Blir Gul Och Smulas? Varför Torkar Bladen På En Krukväxt Och Faller Hemma På Vintern?

Innehållsförteckning:

Video: Vad Händer Om Sparrisen Blir Gul Och Smulas? Varför Torkar Bladen På En Krukväxt Och Faller Hemma På Vintern?

Video: Vad Händer Om Sparrisen Blir Gul Och Smulas? Varför Torkar Bladen På En Krukväxt Och Faller Hemma På Vintern?
Video: Save Dying Asparagus Plant/Reasons & Solutions of Asparagus plant's problems/Revive Dying Asparagus 2024, Maj
Vad Händer Om Sparrisen Blir Gul Och Smulas? Varför Torkar Bladen På En Krukväxt Och Faller Hemma På Vintern?
Vad Händer Om Sparrisen Blir Gul Och Smulas? Varför Torkar Bladen På En Krukväxt Och Faller Hemma På Vintern?
Anonim

Sparris är en mycket vanlig krukväxt som ofta finns i hem, kontor, skolor och dagis. Vi älskar denna inomhusblomma för sin känsliga gröna massa, anspråkslöshet och ganska snabb tillväxt. Men situationer uppstår ofta när blomman börjar vissna, bladen blir gula och smulas - i det här fallet är det nödvändigt att fastställa orsaken till blommans obehag så snart som möjligt och vidta åtgärder för att återuppliva den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Orsaker till vissnande

Även ett så kravlöst och opretentiöst grönt husdjur, som sparris, börjar ibland vissna. Sjukdomen manifesterar sig vanligtvis i följande symtom:

  • förlust av färgdensitet hos skott och blad;
  • cladonia ersätter löv börjar bli gula;
  • växtmassan börjar bli täckt med bruna fläckar;
  • grenar torkar;
  • växten sönderfaller.

Låt oss stanna närmare på de skäl som kan leda till ett så obehagligt fenomen.

Bild
Bild

Kränkning av bevattningsregimen

I de flesta fall är felaktig vattning orsaken till sparrisens vissnande. Fuktning av jorden ska vara måttlig, uttorkningen av underlaget leder snabbt till bladfall och stjälkar dödas.

Sparrisrötterna är något förtjockade och tenderar att ackumulera vissa vattenreserver, medan bladets nålliknande struktur förhindrar dess överdrivna avdunstning.

Till stor del på grund av detta kan växten motstå korta avbrott i vattning, men den konstanta vätskebristen är redan farlig för blomman: den är utarmad, stannar i tillväxt och utveckling och dör snart.

Bild
Bild

Överskott av fukt är inte mindre farligt - faktum är att när underlaget trängs börjar rotförfall. Som ett resultat får de gröna ovanjordiska delarna mindre vatten och näringsämnen, vilket innebär att det gröna husdjuret snabbt dör.

För att återställa bevattningsregimen till det normala är det nödvändigt att följa strikta regler

  • Vattensparris bör utföras efter behov, med hänsyn till temperaturbakgrunden och luftfuktigheten i rummet.
  • På våren, liksom på sommaren, vattnas tre gånger i veckan, och i kallt väder, när blomman går in i en vilande fas, kan bevattning utföras mindre ofta när jorden torkar.
  • För att bestämma behovet av vattning måste du känna marken - om det översta lagret är torrt, är det dags att ta upp vattenkannan.
  • När vattnet absorberas helt i marken måste jordens översta skikt lossas, detta kommer att förbättra luftning av rotsystemet och förhindra att substratet torkar ut.
  • För bevattning, använd bara mjukt vatten: löst i 2-3 dagar, liksom fjäder eller filtrerat, kommer att göra.

När du anordnar en blommas "bostad" är det absolut nödvändigt att tillhandahålla ett dräneringssystem - expanderad lera, som upptar ungefär en fjärdedel av krukans hela volym, samt 4–5 dräneringshål i behållarens botten.

Bild
Bild

Efter vattning ska vattnet från pannan dräneras, annars kan vattnets rötning inte undvikas.

Vissa odlare lämnar vätskan och tror att detta kommer att förhindra uttorkning, eftersom vätskan börjar mätta luftutrymmet nära blomman när den avdunstar med fukt. Naturligtvis är det nödvändigt att bibehålla fukt, men det är bättre att använda sprayning från en sprayflaska för detta, som ett alternativ - att sprida sphagnummos på botten av pannan.

Tänk på att du bör övervaka fuktnivån inte bara i varmt sommarväder, utan också på vintern . Faktum är att arbetsvärme torkar upp luften ganska starkt, vilket också kan orsaka att sparrisblad släpper ut.

Felaktig belysning

En annan vanlig orsak till att sparrisbladen blir gula och faller av är felaktig belysning. Växten är mycket förtjust i starkt ljus, men det är viktigt att det säkert sprids, eftersom direkt solljus orsakar brännskador och i vissa fall kan blomman till och med brinna ut helt.

Bild
Bild

Samtidigt leder bristen på ljus till gulning av lövverket - i det här fallet behöver du bara ordna om växten till en annan plats eller ta bort andra blommor som skapar skugga för sparrisen.

Temperatur

Sparris är en ganska opretentiös växt; de optimala förutsättningarna för att hålla den anses vara en standard rumstemperatur på 20-24 grader. Under viloperioden är det tillåtet att sänka temperaturregimen till en nivå av 15-18 grader . Vid denna tid "sover" växten och skapandet av en sval miljö gör att den kan samla så mycket styrka som möjligt för vårens tillväxt och utveckling.

Tyvärr, i ett bostadsutrymme, kommer knappt någon att bestämma sig för en sådan sänkning av temperaturen, så försök bara flytta sparrisen till de norra fönstren och håll den borta från värmeapparater.

Bild
Bild
Bild
Bild

Behovet av en transplantation

Sparris växer ganska snabbt, så unga blommor måste transplanteras årligen. Om du inte gör detta kommer de övervuxna rötterna att vara trånga och detta kommer att direkt påverka blommans tillstånd: det kommer att sluta växa, börja blekna, bli gult och smula. Vuxna sparris måste planteras om mindre ofta - vart tredje år. Vanligtvis utförs dessa manipulationer på våren, men om du märker att rötter börjar kika ut ur dräneringshålen, vänta inte på att värmen kommer, annars dör växten av brist på vatten och näringsämnen.

Sparris transplanteras med omlastningsmetoden, medan alla skadade och igenvuxna rötter skärs av och skärplatsen strös med krossat kol - var inte rädd för att växten dör, den lider förlusten av upp till en tredjedel av volymen av dess rotsystem utan att skada sig själv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skadedjur angrepp

Ofta är insektsangrepp orsaken till gulning av sparris. Skadedjur kan orsaka betydande skador på blomman och leda till dess död, varför det är mycket viktigt att regelbundet inspektera ditt gröna husdjur för att i tid identifiera parasiter och bli av med dem.

Oftast attackeras sparris av följande parasiter

Bladlus - det här är ganska små insekter av gulgrön färg, de är lätta att märka av den vitaktiga blomningen som dök upp på sparrisens cladonia. Om du drabbas av bladlöss, tvätta hela den gröna delen med en lösning av vanlig tvätttvål och ordna en varm dusch för blomman efter ett par timmar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spindelkvalster - det här är mycket små skadedjur, som nästan är omöjliga att märka med blotta ögat, men en tunn silverfärgad bana kan berätta om förekomsten av en sådan skadedjur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trips - när de drabbas av denna parasit är vita ränder tydligt synliga på bladen, medan kladonior förlorar sin form och böjer sig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sköldar - mycket ofta påverkas sparris i torra luftförhållanden, i detta fall visas plack på cladonia och stjälkar, och själva växten börjar bli gul och smula.

Bild
Bild
Bild
Bild

I kampen mot skadedjur hemma har folkmedicin visat sig bra: en lösning av tvätttvål, infusion av tobak eller lökskal. Om dessa åtgärder inte hjälper måste du använda fungicider.

Rekommenderad: