Äpplen Faller Från äppelträdet Innan De Mognar: Varför Faller De Omogna Från Trädet? Vad Händer Om äppelträdet Fäller Frukten Innan Den Mognar?

Innehållsförteckning:

Video: Äpplen Faller Från äppelträdet Innan De Mognar: Varför Faller De Omogna Från Trädet? Vad Händer Om äppelträdet Fäller Frukten Innan Den Mognar?

Video: Äpplen Faller Från äppelträdet Innan De Mognar: Varför Faller De Omogna Från Trädet? Vad Händer Om äppelträdet Fäller Frukten Innan Den Mognar?
Video: så här planterar du ditt äppleträd för att lyckas på bästa sätt - Framtidens Frukt 2024, April
Äpplen Faller Från äppelträdet Innan De Mognar: Varför Faller De Omogna Från Trädet? Vad Händer Om äppelträdet Fäller Frukten Innan Den Mognar?
Äpplen Faller Från äppelträdet Innan De Mognar: Varför Faller De Omogna Från Trädet? Vad Händer Om äppelträdet Fäller Frukten Innan Den Mognar?
Anonim

Många trädgårdsmästare som odlar äppelträd på sin webbplats noterar att frukter från trädet ibland faller för tidigt. Mycket ofta beror detta på felaktig vård eller sjukdom. Du kan hantera detta problem. Det viktigaste är att avgöra vad som är orsaken till detta fenomen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vanliga orsaker

Det finns flera huvudorsaker till att frukter faller från ett ungt träd innan de mognar

  • För ofta eller sällan vattning . Om trädet verkar friskt, men äpplena smular av det, måste du vara uppmärksam på särdragen i att ta hand om växten. Den vanligaste orsaken till att äpplen faller är brist eller överskott av fukt i jorden.
  • Brist på gödselmedel . Om växten saknar någon form av dressing börjar bladen bli gula och frukterna torkar och faller av. Därför är det nödvändigt att applicera lämpligt gödningsmedel på jorden i tid.
  • Hög jordsyra . För att ett äppelträd ska trivas måste det växa i normal jord. Om jorden försuras av någon anledning kommer bakterier att föröka sig i den. Dessutom kommer växten att må sämre.
  • Påverkan av skadedjur . Det finns många insekter som kan skada ett äppelträd. Om frukterna faller från trädet för tidigt kan det innebära att en mal eller bladlöss bor i trädgården. Om du inte blir av med dessa insekter i tid kan de förstöra hela grödan.

Om frukterna från trädet har fallit mer än ett år i rad, är växten redan för gammal. I det här fallet bör du helt enkelt ta bort den från webbplatsen och ersätta den med en ung.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad ska jag göra?

Efter att ha upptäckt ett befintligt problem måste du omedelbart börja lösa det.

Toppdressing

För att äpplena inte ska falla i förtid måste trädet matas regelbundet. Detta måste göras korrekt. Toppdressing måste appliceras på hela stamcirkeln . För att göra detta dras flera små spår ut runt trädet. Gödsel hälls i dem. Om äppelträdet tappar omogna frukter på marken måste det matas med en blandning av superfosfat och kalium. Korngödsel löses vanligtvis i en behållare med varm vätska. Den resulterande lösningen hälls över trädet.

Förutom, torra mineralgödselmedel kan spridas direkt runt stammen . Därefter måste jorden lossas försiktigt och vattnas sedan med varmt vatten. Båda metoderna fungerar mycket bra.

Om jorden på platsen är dålig måste du göra ytterligare gödsling oftare. Endast i detta fall kommer växten att ha tillräckligt med näringsämnen för normal utveckling och frukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pestkontroll

Om äpplena faller av trädet omogna finns det en chans att växten har angripits av en nattfjäril. Detta skadedjur är mycket farligt. Det multiplicerar mycket snabbt. Därför måste vi aktivt bekämpa det. Efter att ha hittat dessa insekter på kronan av ett träd, bör trädgårdsmästaren ägna tid åt följande procedurer.

  • Rengöring av stamcirkeln . Alla fallna löv, liksom brutna grenar, måste tas bort från platsen. Dessutom måste detta område desinficeras. Infekterade löv och grenar måste brännas eller avlägsnas långt utanför platsen.
  • Behandling av trä med insekticider . Du måste spraya inte bara kronan, utan också barken. Trots allt gömmer larver sig ofta under den. Det rekommenderas att behandla träd med speciella preparat antingen tidigt på morgonen eller efter solnedgången. Frukt som växer på det valda trädet ska inte ätas på flera veckor efter sprutning.
  • Använda speciella fällor . Denna metod för bekämpning av skadedjur är säkrare. Trots allt förblir frukterna i detta fall intakta. Sådana fällor måste fixeras på trädstammen så säkert som möjligt. Det bör inte finnas ledigt utrymme under dem. Endast i detta fall kommer insekten definitivt att falla i fällan. Fångarbälten är vanligtvis fästa på en meters höjd. En gång i veckan undersöks, rengörs de och ändras vid behov.

Efter att ha löst problemet med malet måste du rengöra området noggrant och också skära av barken från det drabbade trädet . I det här fallet kommer det inte att finnas någon risk för återinfektion av platsen med skadedjur. För att inte slösa tid på att bekämpa insekter är det bäst att plantera växter på platsen som är resistenta mot attacker av dessa skadedjur. För att förhindra att insekter attackerar äppelträd på sommaren kan ringblommor eller dill planteras bredvid träden. I nära-stamcirkeln utvecklas vissa sorter av tomater också bra.

Som förebyggande åtgärd kan platsen efter skörd sprutas med en lösning av kopparsulfat eller Bordeaux -vätska.

Bild
Bild
Bild
Bild

Andra sätt att lösa problemet

Det finns många sätt att lösa problemet med fallna äpplen

  • Vattning . Mycket ofta fäller äppelträdet sina frukter redan innan de mognar på grund av att jorden som den växer på är för torr eller våt. Som regel vattnas äppelträd bara tre gånger om året. Första gången de gör detta redan innan de blommar. Andra gången vattnas träden efter bildandet av äggstockar; tredje gången - före frostens början. Resten av tiden har äppelträd tillräckligt med fukt, som kommer ner i jorden med regn. Det är mycket viktigt att vattna ordentligt. Vatten kan inte hällas direkt under roten. Detta måste göras noggrant. Vätskan ska absorberas omedelbart i jorden och inte ligga kvar på marken.
  • Beskärning av träd . Mycket ofta faller äpplen från trädet, inte mogna, på grund av att äppelträdet är för gammalt. För att det ska utvecklas bättre måste du klippa bort överskott från det i tid. Trasiga grenar tas bort av trädgårdsmästare först. Skott som inte burit frukt på länge skärs också av. Regelbunden gallring av kronan på våren och hösten hjälper också till att uppnå bästa skörd. Detta är viktigt inte bara för gamla träd, utan också för unga. Om du inte klipper äppelträden i tid kommer frukten inte bara att falla från trädet tidigare utan också bli mindre.
  • Frostskydd . Ibland faller äpplen tidigt från träd på grund av svår vinterfrost. I det här fallet blir frukterna gröna. För att undvika detta rekommenderas att plantera beprövade vinterhärdiga växter på platsen. Detta gäller särskilt för kalla områden. Svaga träd kan dessutom behandlas med borsyralösning. För att göra detta späds vanligtvis 2 gram av produkten i 10 liter vatten. Att vattna träd med denna lösning rekommenderas på hösten. Samma produkt bör användas även om oförutsägbara frost ofta uppstår i regionen på våren.
  • Avsyrning av jorden . Problemet med för hög surhet i jorden är ganska enkelt att lösa. För detta kan du använda dolomitmjöl eller slaked lime. Noggrant malna äggskal hjälper också till vid deoxidering. Alla dessa ämnen appliceras på jorden i torr form. Därefter grävs jorden försiktigt upp och vattnas med varmt vatten.
  • Vitkalkning av stammar . Denna procedur hjälper till att lösa flera problem samtidigt. Tack vare kalkningen spricker inte barken på stammen. Dessutom är trädet inte rädd för starkt solljus och frost. Tidig kalkning räddar också äppelträdet från skadedjur som kan vila under barken. En lösning med kalk används för att behandla trädstammen. Vitkalkning utförs två gånger om året: på våren och hösten. Detta görs alltid efter fullständig rengöring av platsen och rengöring av trädstammen från lavar.

I allmänhet måste växterna må bra för att växterna ska må bra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användbara tips

Råd från experter hjälper nybörjare trädgårdsmästare att lösa problem med skörden

  • Om äpplen faller från trädet i början av juni, oroa dig inte för det . Detta är ett naturligt sätt att bli av med överflödig frukt. Trädet försöker helt enkelt ge normal näring till huvuddelen av frukten. Gröna frukter måste plockas i tid så att de inte ruttnar.
  • Fallna frukter kan återvinnas . De gör stor cider, äppel sylt eller puré. Endast högkvalitativa och oskadade äpplen kan användas för framställning av godis och drycker.
  • Om sommaren är varm och det regnar mycket sällan, rekommenderas det att täcka jorden runt äppelträdet . I detta fall kommer fukt i marken att förbli. Det är värt att komma ihåg att det ska vara ett litet avstånd mellan kompost och trädstam.
  • Även om det rekommenderas att regelbundet mata träden, är det inte heller värt att dras för mycket med gödningsmedel . Speciellt noggrant måste du använda produkter med kväve. De leder till snabb tillväxt av unga skott, liksom grönska. På grund av detta får frukterna mindre näringsämnen, och de faller så småningom till marken.
  • För att växterna ska mogna väl och inte falla från träden är det värt att locka nyttiga insekter till platsen . Detta är mycket lätt att göra. Det räcker att plantera trädgård eller vildblommor nära trädet. Ringblommor, prästkragar och klockor växer bra bredvid äppelträdet.

Att förhindra omogna äpplen från att falla av trädet är ganska enkelt. Det viktigaste är att inte ignorera problemet och ägna tillräcklig uppmärksamhet åt att ta hand om äppelträdet.

Rekommenderad: