Sjukdomar Och Skadedjur Av Hortensia (28 Bilder): Beskrivning Och Metoder För Behandling Av Löv. Varför Växer Blomman Dåligt? Varför Torkar Kanterna På Bladen Och Blir Svarta?

Innehållsförteckning:

Video: Sjukdomar Och Skadedjur Av Hortensia (28 Bilder): Beskrivning Och Metoder För Behandling Av Löv. Varför Växer Blomman Dåligt? Varför Torkar Kanterna På Bladen Och Blir Svarta?

Video: Sjukdomar Och Skadedjur Av Hortensia (28 Bilder): Beskrivning Och Metoder För Behandling Av Löv. Varför Växer Blomman Dåligt? Varför Torkar Kanterna På Bladen Och Blir Svarta?
Video: FIX - Common Hydrangea Problems and Organic Solutions 2024, Maj
Sjukdomar Och Skadedjur Av Hortensia (28 Bilder): Beskrivning Och Metoder För Behandling Av Löv. Varför Växer Blomman Dåligt? Varför Torkar Kanterna På Bladen Och Blir Svarta?
Sjukdomar Och Skadedjur Av Hortensia (28 Bilder): Beskrivning Och Metoder För Behandling Av Löv. Varför Växer Blomman Dåligt? Varför Torkar Kanterna På Bladen Och Blir Svarta?
Anonim

Lush hortensia är en underbar blommande växt för att dekorera vardags- och utomhusutrymmen, terrasser, balkonger och rabatter. Frodigt grönt bladverk kombineras effektivt med många nyanser av blomställningar - från vitt och rosa till rött, lila och blått. Florister bryr sig om plantans hälsosamma tillväxt och utseende, men ibland uppstår problem med detta.

Bild
Bild

Vanliga bladsjukdomar och deras behandling

Innan beskrivningen av hortensiasjukdomar påbörjas bör det noteras att det inte är alltför mottagligt för sjukdomar och skadedjur, men fortfarande behöver ständig vård och uppmärksamhet. På grund av naturliga faktorer och felaktig vård hotas hortensiorna av vissnande . Det är viktigt att i tid identifiera vad problemet är och förstå hur man hanterar det i tid.

Bild
Bild

Sjukdomar av denna typ av flora är av svamp- och viralt ursprung.

Svamp

Vi listar de viktigaste svampsjukdomarna som påverkar hortensia.

Vit ruttna

Patogenen infekterar rötterna genom jorden. Som ett resultat av svampens inflytande har hortensia brist på viktiga näringsämnen och dör efter en tid.

Det är möjligt att identifiera en sjukdom på färska skott genom att de mörknar och efterföljande vitare . Om vegetationen inte behandlas bildas så kallad sklerotia i form av svarta fläckar på den vitaktiga "bomullsullen".

I kampen mot vitröta är pålitliga hjälpare fungicider, till exempel är behandling med Fitosporin, Fundazol och kopparoxiklorid effektiv.

Bild
Bild

Grå röta

Ett symptom på sjukdomen är mjukheten och vattnigheten i buskens vävnader. Luftfuktighet leder till att hortensia är täckt med ett grått "ludd". Vid torrt väder torkar skadade områden ut och dör, och hål kvarstår.

Främst i kampen mot gråröta är det nödvändigt att ta bort infekterade och döda områden. Med behandling av inomhus sorter av hortensior gör Chistotsvet, Skor och Fundazol ett utmärkt jobb . För trädgårdsarter rekommenderas att applicera Rovral Flo 255 SC tre gånger med 3 veckors intervall.

Bild
Bild

Fusarium (trakeomykos)

Denna sjukdom är också känd som trakeomykotisk vissning, som uppstår när hortensior är infekterade med patogena svampar som lever i jorden. Svampen kan leva på resterna av vegetation i åratal. Gradvis blir rötterna bruna, mjuknar och ruttnar . Gradvis påverkar mycelet hela det ledande systemet, som är fyllt med svampbiologisk massa. Som ett resultat slutar näringsämnen att flöda till skotten, och vissningsprocessen börjar, åtföljd av gulning av lövverket och tappning av knoppar.

Behandlingen består i att vattna hortensia med en speciell lösning gjord av nässla och celandine infunderad med vatten.

Du kan spraya buskarna med preparaten "Fundazol", "Topsin-M" och häll läkemedlet "Rovral" under rötterna.

Bild
Bild

Septoriasis

Det bestäms av närvaron av mörkbruna fläckar på lövverket upp till 6 mm i diameter. Gradvis faller de infekterade bladen av stammarna. Om hortensia inte behandlas kommer den snart att tappa lövverket helt och dö. I det avancerade stadiet av septoria är skott också täckta med fläckar.

Septoria kan bara botas genom en radikal metod, som består i att ta bort alla de drabbade delarna, plus att behandla själva växten med preparat baserade på koppar, till exempel kopparoxiklorid eller kopparsulfat.

Bild
Bild

Peronosporos

Att vara i en fuktig miljö vid en temperatur på 18-20 med ett plustecken innebär utveckling av den beskrivna sjukdomen. Och även sjukdomen kallas för mjöldagg. Fettfläckar visas på bladen på en sjuk hortensia, som senare blir svarta.

Buskarna sparas genom akut behandling med en lösning av 150 g tvål per 10 liter vatten med 15 g järnsulfat.

Bild
Bild

Mjöldagg

Det manifesterar sig som ljusgröna (gulaktiga) fläckar på lövdelen, vars baksida senare blir brun och blir täckt med en lila eller grå blomma. Om ingenting görs kommer plantan att kasta bort alla löv, deformation av unga skott kommer att inträffa, vilket inte kommer att kunna överleva vintern.

Behandlingen av sjukdomen utförs med starka fungicider: "Fitosporin" eller "Alirin". I avancerade situationer kommer "Topaz", "Skor", "Tiovit Jet" läkemedel eller behandling med "Ren färg" att rädda dig.

Bild
Bild

Rost

Sjukdomen åtföljer utseendet av en rostig beläggning på lövdelen och blomställningar. Problemet kan orsakas av en hög densitet av plantager eller övermättnad av jorden med kväve.

Kopparoxiklorid utspädd i 10 liter vatten i en mängd av 40 g kan motverka rost. Svampdödande medel som "Topaz", "Ordan" eller "Falcon" i den dos som föreskrivs i instruktionerna är också effektiva mot det.

Bild
Bild

Ascochitosis

Ascochitous spotting manifesteras vid plantering av hortensia genom utseendet av bruna fläckar med en obestämd form. Om bruna fläckar visas innan bladen blommar, sprayas busken med en Bordeaux -blandningslösning (1%, det vill säga 1 påse för 10 liter vatten). Det är nödvändigt att skära av och bränna buskens sjuka delar.

Bild
Bild

Phylostictosis

Fylostiktisk (brun) spotting finns på lövverk som storskaliga brunaktiga fläckar med en märkbar crimson kant. Då bildas hål på dessa platser.

Det är möjligt att bli av med Phyllosticta rosae efter att ha sprayat växten med Strobi (4 g per 10 l). Applicera också effektivt 50 g "Abiga-Peak", utspädd i 1⁄2 hink vatten.

Bild
Bild

Viral

Virus infekterar också hortensia.

Ringpunkt

Det vanligaste viruset som skadar hortensior. Ursprungligen visas suddiga ringformiga fläckar upp till 2 cm i diameter på bladen. Kanterna torkar ut och gradvis deformation av bladen inträffar, följt av plantans död. Sjukdomen påverkar förmågan att lägga knoppar: hortensia förlorar det alls eller glädjer sig inte med blommans utseende.

Det är ännu inte möjligt att bota ringspotting. För plantering måste du noggrant välja plantor av hög kvalitet, eftersom detta virus överförs av plantor . Och om förökning med sticklingar ska göras måste du se till moderplantans hälsa.

Bild
Bild

Förutom de listade sjukdomarna kan kloros påverka hortensia. Denna sjukdom orsakar ett otillräckligt innehåll av järn i jorden eller störda metaboliska processer direkt i växten, och därför absorberar det inte järn. Ett säkert tecken på det första skedet av kloros är ljusare och gulnande lövverk med uttalade mörka ådror.

Samtidigt minskar bladen i storlek, knopparna deformeras, bladplattorna vrids och skotten torkar upp. I kampen för växtens hälsa är det viktigt att fylla på den med medel med järn i sin kelaterade form, till exempel "Antikloros" och "Ferovit ".

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan förbereda en läkande komposition själv genom att späda ut 2 g järnsulfat och dubbelt så mycket citronsyra i 1 liter rinnande vatten. Den beredda lösningen sprutas på bladen i det första stadiet av sjukdomen, och med den aktiva infektionsprocessen hälls den dessutom under rötterna.

Ett annat effektivt sätt att bli av med kloros är att använda en vattenlösning av järnsulfat och 40 gram kaliumnitrat utspätt i 10 liter vatten. En sjuk hortensia spills med en medicinsk lösning två eller tre gånger, och efter tre dagar behandlas jorden med vatten med järnsulfat löst i den i en liknande koncentration.

Bild
Bild

Torr svartning

Det manifesterar sig som uttalade bruna fläckar längs bladets kant, vilket leder till vissnande i framtiden. Orsaken ligger ofta i det hårda vattnet som används för bevattning. Det är lämpligt att sätta rinnande vatten i minst en dag innan vattning.

Bild
Bild

Våt svartning

Utseendet på slappa, mörkade löv på växten. Dessa symtom underlättas av:

  • en kraftig temperaturförändring;
  • genom vind;
  • för ofta vattning;
  • tung jord som behåller fukt och förhindrar luftcirkulation.
Bild
Bild

Skadedjur

Insekter skadar hortensior sällan, men grundligt, som bärare av många infektioner och växtförstörare.

Bladlöss

Det suger ut celljuice från skotten. Du kan bestämma infektionen med de söta utsöndringarna, som också fungerar som näringsgrund för den sotiga svampen. Samtidigt kan bladlöss föröka sig snabbt och bilda stora kolonier under varje blad.

En blomma infekterad med bladlöss utvecklas mycket långsamt . Om buskarna inte behandlas, vid stadium av allvarlig infektion, deformeras bladen och blir gula, den övre delen av hortensiabusken dör av.

Bladlöss sitter löst på växten. Med en liten mängd kan du försöka tvätta försiktigt av känsliga insekter med en kraftfull vattenstråle. En effektiv åtgärd är behandlingen av busken med tvålvatten.

Om situationen försummas måste du tillgripa insekticider som Fitoverma, Zubr, Aktara, Akarina eller Iskra. I naturen förstörs bladlöss av nyckelpigor.

Bild
Bild

Gallnematod

Små maskar börjar när markfuktigheten är för hög. Nematoden beräknas genom utseendet på gallar (tillväxter) på stjälkarna och rhizomen. Små nematoder tar sig längs rötterna till stjälkar och lövverk och lämnar ett spår av giftiga sekret. Berörda hortensior slutar växa och dör oftast.

Professionella trädgårdsmästare rekommenderar att rota upp växten och bränna den. Men innan den radikala metoden är det värt att försöka spraya en sjuk buske med "Karbofos". Det är värt att komma ihåg att direkt solljus vid kontakt med medlet gör det ineffektivt och växten kan inte återanimeras.

Därför är det lämpligt att spraya före blommande växter (på grund av hotet om att förstöra bin). Lösningen bereds med en hastighet av 75 g av produkten i en hink med vatten . Plantorna odlas på en fin och vindstilla solig dag vid en lufttemperatur på +15 grader Celsius.

Bild
Bild

Spindelkvalster

Det sätter sig på baksidan av lövverket. Det åtföljs av utseendet på små gula fläckar, som gradvis bildar ett marmormönster. Med värme och torrhet kan det trassla hela anläggningen på bara en vecka. I det här fallet märks en tunn spindelnät och själva skadedjuren. Snart torkar bladen och faller av.

För att utrota fästingar i det första stadiet kan du behandla hela busken med vanligt tvålvatten

Med många skadedjur måste du tillgripa droger som "Tiofos", "Akarin", "Lightning" eller "Fitoverma".

Bild
Bild

Bladbagge

Insekten skadar hela växten genom att äta stora hål i bladen. Larverna äter upp lövverket till venerna. En skadlig insekt gnager sig inifrån. Delvis lever larverna i marken, där de skadar buskens rotsystem.

Manuell insamling av larver och vuxna bladbaggar, beskärning av skadade områden och efterföljande bränning kan hjälpa till att utrota bladbaggen.

Med frostens början är det värt att gräva jorden runt hortensia för att utrota de vilande larverna.

Bild
Bild

Snigel

I grund och botten börjar de på platser där hortensior är tätt planterade. Sniglar äter lövverk. Ett preparat i granulat - "Molluscicide" hjälper till att bli av med hala parasiter . Det måste spridas över jordytan där sniglar har setts.

Snigel

Druvsnigeln, annars kallad bärnsten, föredrar att bo i fuktiga, skuggade och täta planteringar. Skadedjuret börjar med att äta knopparna och misstas sedan med bladen och skadar de unga skotten. Sniglar är farligast för buskar som vintrar täckta.

Demonteras mekaniskt, inklusive murverk. Detta görs hela våren och sommaren.

Bild
Bild

Varför växer det dåligt?

Varje år växer en frisk buske nya skott och växer kraftigt. Om detta inte händer och hortensian dör, kan det finnas flera orsaker till detta.

Misslyckad övervintring

Inte alla sorter av hortensia kännetecknas av god vinterhårdhet, så detta faktum måste beaktas. Detta blir särskilt tydligt efter en kall vinter, när växten tillbringar den oskyddad. När du väljer plantor bör du föredra de arter som kan växa i klimatförhållandena i ett visst område . Men de behöver också extra vård under hårt frostiga vinterperioder, särskilt med minimalt snötäcke.

Utan ett lock med en "humus" -kudde fryser rötterna och det finns en risk att plantans antändningsdel kommer att drabbas.

Busken kommer att få hjälp av sanitär beskärning och regelbunden introduktion av foder från komplexa förband.

Bild
Bild

Fel beskärning

Denna process är nödvändig för absolut alla hortensior, eftersom beskärning bidrar till förgreningen av busken. Men vissa arter behöver bara minimalt ingripande, till exempel de tandade hortensia -sorterna, liksom de taggiga, grova och ekbladiga sorterna. Det är oönskat att radikalt skära de listade sorterna.

Bild
Bild

Utarmad jord

Otillräcklig tillväxt på "svältande" buskar är särskilt uttalad. Utan regelbunden näring försöker hortensior bara överleva, det vill säga att de inte alls håller på att växa. En uppenbar drivkraft kommer att ges genom införandet av kvävetillskott tidigt på våren. De kommer att hjälpa till att återuppliva växten och odla den . Innan knopparna läggs måste du gödsla med mineralkomplex.

Storbladiga och panikulära hortensiaarter föredrar att växa i sura jordar. Det är viktigt att veta om detta, regelbundet försurar jorden med oxalsyra (2 matskedar per 10 liter vatten).

Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

Bättre än någon behandling är snabb och korrekt förebyggande. Om busken är frisk är det osannolikt att den blir sjuk, men om den gör det kommer hortensian att vara resistent mot sjukdom. En försvagad växt är mycket sårbar för virus, svampar eller skadedjur som kan skada den allvarligt.

Sjukdomsförebyggande och skydd mot skadedjur kommer att vara kompetent hemsjukvård. För en frisk blomma är det nödvändigt att korrekt bestämma platsen för att plantera den. Lövverk och blommor vissnar snabbt under stekande sol. Därför kommer hortensia att växa optimalt i förhållanden med halvskugga.

Tillräcklig vattning är också viktigt för växten. Hortensior föredrar fukt, så det är viktigt att jorden inte torkar ut . I värmen måste du vattna busken varannan dag.

Det är också viktigt att välja rätt mark för att plantera hortensiabuskar. Det kommer att vara svårt för växten att överleva i tung alkalisk jord. Det måste växa i lätt, sur jord. Det är den här typen av jord som "andas" bra och låter fukt passera igenom.

Bild
Bild
Bild
Bild

Korrekt och snabb matning är också nödvändigt för hortensior. För detta är speciella färdiga kvävegödselmedel användbara. På sommaren används fosfor-kaliummedel, och under höstsäsongen används främst fosfor.

Buskved behöver också förebyggande behandling. På våren, innan början av växtsäsongen, rekommenderas att bevattna buskarna med kopparsulfat. Som ersättningsalternativ - användning av "Topaz", "Iskra" och "Fitosporin " - de mest moderna effektiva läkemedlen.

Korrekt grooming plus konstant vård är lika med en hälsosam hortensia som kan glädjas av frodiga blommor. Det kommer att bli en av de ljusaste dekorationerna i en inomhus blomsterträdgård eller trädgårdstomt.

Rekommenderad: