Varför Kastar Azalea Löv? Vad Händer Om Alla Löv Faller Av På Vintern Och Efter Blomningen? Orsaker

Innehållsförteckning:

Video: Varför Kastar Azalea Löv? Vad Händer Om Alla Löv Faller Av På Vintern Och Efter Blomningen? Orsaker

Video: Varför Kastar Azalea Löv? Vad Händer Om Alla Löv Faller Av På Vintern Och Efter Blomningen? Orsaker
Video: Varför tappar träden löven på hösten? NATURSPANARNA 2024, Maj
Varför Kastar Azalea Löv? Vad Händer Om Alla Löv Faller Av På Vintern Och Efter Blomningen? Orsaker
Varför Kastar Azalea Löv? Vad Händer Om Alla Löv Faller Av På Vintern Och Efter Blomningen? Orsaker
Anonim

Azalea är en blommande krukväxt med utsökta blommor och dekorativa löv. Under vissa omständigheter faller azaleablad och växten upphör att vara attraktiv och lyxig, dess dekorativa effekt försvinner. Orsakerna till att detta händer kan vara olika: felaktig vård, kränkning av villkoren för kvarhållande, felaktig transplantation, skadedjur, naturlig lövfällning före övervintring.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Grundläggande vårdregler

Azalea kräver ökad uppmärksamhet i allt som rör vård av det, därför måste odlare följa vissa regler när de odlas.

  • För normal utveckling av azalea är det nödvändigt att välja en plats som är upplyst, men utan direkt solljus. Det mest acceptabla alternativet för placeringen av denna växt är det östra fönstret i rummet. Det mest olämpliga alternativet är södra fönstret. Azalea kan bara exponeras i söder om fönstren är skuggade av träd.
  • Under perioden med njuromskärning är det nödvändigt att göra belysningen mer kraftfull med hjälp av fytolampor eller lysrör. Som regel faller denna tid mitt på hösten.
  • Den optimala temperaturen för normal utveckling av azalea ligger i intervallet från +15 till + 18 ° C. Under den spirande perioden sänks temperaturen till + 10– + 13 ° С.
  • Värme är skadligt för azaleaer. Lufttemperaturen över 25 ° C är avgörande för denna växt, så det är bättre för växten att stanna i ett svalt rum under den varma sommaren. Det är möjligt att överföra azalea närmare split -systemet för att förhindra temperaturer nära kritiska.
  • Azalea älskar fukt och tål inte torr luft. Växten känns bra med 80%. Du kan spraya växten, men försiktigt med en svag ström och utanför blomningen. Det bästa sättet att öka luftfuktigheten är att installera en behållare med vatten bredvid blomman, särskilt under uppvärmningssäsongen. För att ge azaleaerna optimal fukt placeras krukan på en pall med expanderad lera, som måste vara konstant våt.
  • Vattning utförs med mjukt, sedimenterat, smält eller filtrerat vatten. Du kan göra smält vatten själv hemma genom att frysa vattnet halvvägs i en plastflaska. Tappa sedan ur den ofrysta vätskan och vattna den genom att smälta isen. Ibland tillsätts lite citronsyra, äppelsyra, oxalsyra eller ättiksyra till vattnet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Floristfel

Nybörjarodlare gör ibland misstag i vården av en azalea.

Temperatur

Den höga temperaturen på sommaren och uppvärmningsperioden har en skadlig effekt på växten: azalea lämnar bladen vid en temperatur över det optimala. En föregångare till ett förestående obehagligt fenomen är utseendet på bruna fläckar på bladplattorna.

Detta är en signal om att det är nödvändigt att sänka temperaturen till en nivå som är bekväm för azalea. Det är nödvändigt att ta bort blomman från batteriet och från direkt exponering för ultraviolett strålning.

Bild
Bild

Luftfuktighet

Luftfuktighet under 65% gör att löv faller av. I det här fallet är luften för torr och ytterligare fuktning kommer att krävas. Det enklaste sättet är att placera en behållare med vatten bredvid azalea. Detta kan vara en vanlig mugg eller ett akvarium. Om bladfallet är rikligt kan du utföra några återupplivningsåtgärder.

  • Vattna växten.
  • Täck azaleaen med grytan med en plastpåse. Detta skapar ett optimalt mikroklimat inuti påsen och ökar luftfuktigheten.
  • Ta bort förpackningen uteslutande under vattning i 20 dagar.
Bild
Bild

Vattning

Felaktig vattning får azaleabladen att smula. För all sin kärlek till vatten tolererar denna växt inte vattendämpning av jorden. Korrekt vattning utförs först efter att det översta lagret av jorden har torkat helt. Med överflödig fukt blir spetsarna först svarta, sedan helt bladplattor och de drabbade bladen faller av.

Dålig vattning leder också till att blad löper ut . Spara växten med riklig vattning infunderas med torvvatten . För att bättre blötlägga den torkade klumpen placeras grytan i en stor behållare, där den nästan helt kommer att sänkas ned i vatten. Denna procedur måste utföras 2 gånger om dagen i en halvtimme varannan dag.

När jorden tvättas ut tillsätts den i rätt mängd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urval av kruka

En tät kruka kan få löv att släppa. Detta händer ofta med nyinköpta växter. Man måste komma ihåg att rötterna på en azalea växer horisontellt, så det kräver en bred behållare. För att avhjälpa situationen flyttas azalea till en större kruka med hjälp av en överföringsmetod. För att göra detta, placera kärlet på sidan, knacka på väggarna, ta försiktigt bort växten tillsammans med klumpen och lägg den i en ny behållare, tillsätt jord och ett lägre dräneringsskikt. Efter omlastning spills azaleaen med en zirkonlösning.

Bild
Bild

Priming

Kalkjord har en deprimerande effekt på azalea. Samtidigt blir hon sjuk med kloros, hennes löv blir gula, torra och faller av. I det här fallet är det extremt svårt att rädda växten. Experter rekommenderar att man undviker sådana situationer i förväg: att försura jorden och inte använda kalciumgödselmedel.

Och det är också nödvändigt lossa jorden med jämna mellanrum . Men slarvig lossning kan leda till sorgliga konsekvenser. När du lossar det översta lagret måste du komma ihåg det azaleas rötter är grunda, och om de är skadade kan du observera förlust av löv och en allmän försämring av plantans tillstånd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skadliga insekter

Även med rätt vård kan azalea kasta sina löv. I detta fall kan skadliga insekter bli orsaken.

  • Whitefly lägger ägg, från vilka larver kommer ut, suger vätska från bladen. Bladen blir livlösa och torra. Whitefly -kontroll utförs med insekticider och limfällor.
  • Azalea mal skadar växten vid scenen av en larv som äter löv. Efter att ha ätit ett blad flyttar de till det andra, sveper in sig i det och fortsätter att äta det. För att rädda blomman skördas larverna och växten behandlas med insekticider.
  • Bladlus suger saft från löv och deformerar dem, bromsar växts tillväxt och blomning. Dessutom utvecklas en sotig svamp på de klibbiga utsöndringarna av bladlöss, på grund av vilka bladen blir svarta och faller av. Kemiska preparat och naturliga infusioner av vitlök och lök hjälper till att bli av med bladlöss.
  • Rhododendron kvalster lämnar svarta fläckar på bladplattorna, vilket resulterar i att de torkar och faller av. Som regel är kvalsterna i sig nästan osynliga. Om fläckar redan har dykt upp behandlas växten med systemiska bekämpningsmedel, till exempel "Diazonin".
  • Trips bor på bladets insida, suger saften från bladen och skadar dem. Bladen är täckta med rostiga fläckar och avfallsprodukter från skadedjur och förlorar sina dekorativa egenskaper. Trips bekämpas med insekticider.
  • Mealybug övervinner unga skott, blommor och knoppar, tar sin tillflykt i bladens axlar. Bladplattorna blir täckta med vita spindelnät och blir klibbiga. Du kan bekämpa mjölmaskar på inomhusväxter med hjälp av kemikalier eller naturläkemedel, såsom tvål-alkohollösningar, vitlökinfusioner och calendula-infusioner.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad händer på vintern?

Azalea fäller ibland sina löv på vintern. Detta händer vanligtvis efter blomningen. Detta gäller vissa sorter och förekommer under vintern. På detta sätt är växten förberedd för övervintring och början av en vilande period. Vid denna tid minskar vattnets överflöd och potten med azalea överförs till en sval, mörk plats. Slutet av vilande perioden åtföljs av utseendet på nya löv.

Detta mönster är sant endast i förhållande till växter som har bleknat.

Om azalea inte blommade och tappade bladen, bör felaktig vård, jorden som förtrycker växten eller skadedjurets verkan övervägas som möjliga orsaker.

Rekommenderad: