Balsam Eller "Vanka Wet" (55 Bilder): Inomhus Och Trädgård, Beskrivning Av Sorter. Odling Och Vård Hemma Och Utomhus

Innehållsförteckning:

Video: Balsam Eller "Vanka Wet" (55 Bilder): Inomhus Och Trädgård, Beskrivning Av Sorter. Odling Och Vård Hemma Och Utomhus

Video: Balsam Eller
Video: Så här odlar du egen svamp -både inomhus och utomhus! Live från Nordiska Trädgårdar 2024, April
Balsam Eller "Vanka Wet" (55 Bilder): Inomhus Och Trädgård, Beskrivning Av Sorter. Odling Och Vård Hemma Och Utomhus
Balsam Eller "Vanka Wet" (55 Bilder): Inomhus Och Trädgård, Beskrivning Av Sorter. Odling Och Vård Hemma Och Utomhus
Anonim

Prydnadsväxter kan inte bara vara träd eller buskar, utan också örter. Ett slående exempel är balsam. Denna kultur förtjänar uppmärksamhet från trädgårdsmästare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

allmän beskrivning

Balsamin, tillsammans med vetenskapligt, har ett annat namn - "Vanka wet". Denna grupp innehåller både ettåriga och perenner. De förenas av familjen Balzaminov. Man tror att balsam kommer från tropiska och subtropiska länder . I naturen bor det Zanzibar, de kontinentala delarna av Östafrika.

Några av arterna lyckades bosätta sig i Centralasien. I europeiska stater har balsam varit känt sedan 1596. Under denna tid har växten blivit extremt populär inom inomhuskulturen. Blomningen fortsätter mycket länge . Stammarna växer raka och kan nå 0,5 m i höjd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Stammarnas yta är saftig och slät, och de själva förgrenar sig. Bladets längd sträcker sig från 0, 08 till 0, 12 m. Lancettformade eller ovala blad har tandade kanter. De kan målas gröna eller lila-brons. Blommor utvecklas från bladets axlar.

Tack vare uppfödarnas ansträngningar dök en balsam med en dubbel typ av blommor upp. De kommer i helt olika färger, men än så länge finns det inga gula och blå växter. När blomningen slutar bildas gröna frukter. När de är mogna visas en torr boll. Den innehåller mycket frön (upp till 100 frön per 0,001 kg).

Så snart du rör vid frukten lite öppnas rutan . Frön flyger ut ur ventilerna. Expansionsradie är 2 m.

Balsam är lättodlad, den kännetecknas av minimala krav på häktningsvillkoren.

Bild
Bild
Bild
Bild

För första gången systematiserades balsamer (som många andra typer) av den berömda Carl Linné . De flesta upptäckterna gjordes dock på 1800 -talet. Och Nya Zeeland -gruppen beskrevs generellt av botaniker i slutet av 1980 -talet. Inhemska trädgårdsmästare har mestat Wallers balsam bäst av allt, även om andra typer av det förtjänar uppmärksamhet. Smeknamnet "Vanka Wet" som antogs i Ryssland är förknippat med utseendet av små sötaktiga droppar på lövverket.

Under förra seklet kom hybrider uppfödda i Nya Guinea in i kulturen. Nu är de efterfrågade av både samlare och blomsterodlare. Vissa nya guineanska arter har acklimatiserats i vårt land. Dessutom har de blivit ogräs. De inhemska växter som tidigare intog samma position var nästan helt förskjutna.

Trädgårdsmästarnas uppmärksamhet är nitad med balsamer till stor del på grund av det enorma utbudet av geometri och färg på corollorna. Det finns tydligen ingen eller nästan ingen av samma art i vegetationen på hela planeten. Blommor har en enkel och dubbel look. Du kan se på dem både ett kontrasterande centrum med en mättad färg och fläckar utspridda över kronbladen. Blommornas diameter varierar i genomsnitt från 0,02 till 0,04 m, men det finns också arter med större knoppar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

På grund av sin "explosiva" karaktär kallas balsam ofta för känslig. En annan epitet - "ljus", är förknippad med aktiv och lång blomning. Olika länder (Österrike, Storbritannien, Tyskland) har sina egna specifika namn. Det finns 400-550 kända arter i denna familj.

Hur många av dem exakt kan experter inte räkna ut.

Traditionellt odlade balsamer har vita eller röda blommor omgiven av grönt lövverk. Senare dök hybrider upp som blommade mycket. Tillsammans med de klassiska färgerna dök orange och lila toner upp. Det finns en annan grupp - Guinean (eller snarare, New Guinean) hybrider, täckta med brokigt lövverk. Det är vanligt att dela balsam efter färgernas tonalitet (1 eller 2 färger). Det finns också dubbla blommor.

Frottédelen är uppdelad i:

  • kamelia;
  • typ Rosa;
  • nejlikor undergrupp.

Det finns också buskiga växter med svag förgrening. Deras höjd överstiger inte 0,4 m. Det särdrag hos denna grupp är att blommans uppgång ovanför bladen efterliknar en riktig bukett. Det finns en dvärgundertyp som växer till maximalt 0,25 m. Trädgårdsmästare delar upp växter i inomhus- och trädgårdssorter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Trädgård

Balsam härstammar från de fuktiga tropikerna. Därför kan den i en rysk trädgård bara odlas i en årlig form. En flerårig grupp kan bara ge ett positivt resultat när den odlas inomhus. Garden "touch-me-not" är en mycket specifik sort, vars ursprung är associerat med södra Asien . Indien, södra Kina och den malaysiska halvön betraktas på samma sätt som sitt hemland.

Trädgårdsbalsam är formad som en pyramid eller en boll. Deras höjd når 0, 7 m. Buskar är rikligt täckta med lövverk. Det utvecklas från bladbihålorna. Denna art är i stort behov av värme.

Fröplantor kan planteras i fri mark tidigast andra halvan av juni. Under gynnsamma förhållanden fortsätter blomningen i juli, augusti och september.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nya Guinea-arter är linbladig balsam och Hawkers balsam . Sådana växter kan växa upp till 1,5 m. Blommande varar mycket länge. Den niamiska typen (med ursprung i Afrika) har ursprungliga kronblad i två färger. Den når en höjd av 1 m.

Järnbärande balsam kommer från Himalaya-bergen . Det är en grenig buske upp till 2 m hög. På den bildas stora blad som liknar paraplyer. Artens namn är associerat med speciella körtlar som ligger vid foten av plattan på varje blad.

Peters -arten kan representeras av buskar av mycket olika höjder, men den används sällan som trädgård.

Bild
Bild

Rum

Inom rumskultur är Wallers balsam efterfrågad. På grundval av detta sker utvecklingen av sorter (både rena och hybrider) kontinuerligt. Det finns mycket små homogena underarter (som "Symphony" -kulturen). När det gäller den nyzeeländska arten bör den övervintra i ett rum där temperaturen bör hållas vid högst 16 grader Celsius.

Bättre lämpad för att odla hemma sorter:

  • Super Elfin;
  • "Futura";
  • "Novette";
  • "King Kong".
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Populära sorter

Kommer från Sydostasien " Kamelia " extremt populär bland ryska trädgårdsmästare. Denna speciella sort kallas "våt" oftare än andra, eftersom de karakteristiska sockerdropparna uppstår från överflödigt vatten under vattning eller strax före åskväder. I kulturen har denna växt en rak pyramidform.

Den tjocka stjälken är rikligt fylld med saft och kan växa upp till 0,5 m. Blommorna kan vara rosa, lila, vita eller lila i färgen. I utseende liknar blommorna lamporna på brasor. Den lilla diametern hindrar dem inte från att se väldigt vackra och uttrycksfulla ut.

Bild
Bild

" Baby" är en av sorterna relaterade till Wallers balsam . Dessa är dvärg tropiska växter som kan växa upp till maximalt 0,2 m. Trots sin låga totala storlek producerar växten stora blommor i betydande antal. Dess färg kan vara mycket varierande. Bland "Baby" finns till och med tvåfärgade växter. Frön används för odling. De planteras från slutet av februari till de sista dagarna i mars.

De flesta babyväxter är ettåriga som kräver ett dyk.

Bild
Bild

Liknar kamelier miniatyrbalsam "Tom Tamb ". Denna sort har blommor med en diameter på cirka 0,07 m. Samtidigt överstiger inte ens de mest utvecklade exemplen 0,45 m. Ibland finns det en röd eller lila färg. Blomningen börjar bara 3 månader efter plantering av fröna. Det kommer dock inte att pågå länge - högst 8 veckor.

Tom Tamb uppskattar ljus mycket. Men du kan också odla den i skuggan. Den enda skillnaden kommer att vara att tillväxten saktas ner och att kulturens organ rivs.

Bild
Bild

Safari sticker ut bland de årliga sorterna . Blommande i denna sort kan fortsätta så länge vädret är varmt. Han har inte bara vita, rosa eller röda, utan också gula och till och med korallblommor. Den genomsnittliga blomsterdiametern är 0,04 m. Enligt erfarna blomsterhandlare kan "Safari" användas för dekoration:

  • balkong;
  • trädgårdssammansättning i blomkrukor;
  • rum.

Frösådd utförs i februari eller mars. Du kan vänta på plantor i genomsnitt 8-10 dagar. Plantor transplanteras till öppen mark i maj.

Bild
Bild

Balsam "Cutie" bildar graciösa, relativt små buskar . Tjocka löv täcker stammen, vars höjd inte överstiger 0,2 m. Den rikligt blommande "Cutie" kan vara användbar för att växa på fönsterbrädan och på balkongen och på rabatten. Sorten anses vara ljusälskande, men kan odlas i halvskugga. Det viktigaste är att jorden är bördig. "Cutie" kan skäras.

Växande från frön är möjligt vid en temperatur på minst 18 grader.

Bild
Bild

" Jordgubbar med grädde" odlas på terrasser, balkonger eller friland . Växten är termofil. För övervintring krävs en strikt definierad temperatur. Därför kan "Strawberry", med undantag för de varmaste regionerna i Ryssland, bara odlas hemma. Ett dyk görs när tre riktiga löv dyker upp.

Bild
Bild

Om du verkligen behöver en lågväxande sort bör du vara uppmärksam på "Exotic ". I grund och botten växer denna kultur, som växer till 0, 18-0, 2 m, på balkonger eller terrasser. Det är att föredra att orientera den mot nordväst eller nordost. Växternas noggrannhet för tillväxtförhållanden är liten.

Kulturen kan odlas även med brist på ljus, detta hindrar inte att den blommar kraftigt.

Bild
Bild

Kompakt balsam "Kandy" kännetecknas av aktiv grenning och sprudlande blomning, därför är den perfekt som bandmask . Dess färg kan vara väldigt olika. Blomningen börjar mycket tidigt och varar till sen höst. I 7-14 dagar efter plantering kan du vänta på att de första skotten kommer fram.

Bild
Bild

Sorten "Carmelita" tillhör ettåriga och växer till stora storlekar . Den pyramidala kulturen kan dekorera absolut vilken trädgård som helst. "Carmelita" är termofil och tål skugga bra. Dess köttiga stjälkar är emellertid ömtåliga. Därför måste du hantera dem så noggrant som möjligt för att inte gå sönder. Vid blomning bildas stora dubbla blommor med en diameter på upp till 0,04 m.

Bild
Bild

" Super Elfin" kommer också att bli en smart dekoration . En relativt liten gröda har starka grenar. Buskens bredd överstiger inte 0,35 m. Blommorna är ljusa och färgrika. "Super Elfin" blommar länge och aktivt. Plantor planteras under de sista dagarna i februari eller under mars. Både soliga och delvis skuggade områden kan användas för det.

Från en planta till en annan måste det vara minst 0,15 m.

Bild
Bild

Den sfäriska årliga "Eurasien" har en diameter på upp till 0,15 m . Samtidigt överstiger blomsterdiametern inte 0,06 m. "Eurasia" producerar blommor i juni, och de kan bestå till tidig frost. Liksom den tidigare sorten kan denna växt utvecklas både i solen och i halvskugga. Ofta kan "Eurasia" ses på en balkong, på en rabatt osv. Plantor kan förväntas i slutet av den tredje veckan.

Transplantation till gatumark är möjlig från mitten av maj.

Bild
Bild

Impreza kan också odlas på balkongen . Plantering kan göras i balkonglådor, men hängande korgar föredras av vissa odlare. Buskarna ger tätt lövverk och växer upp till 0,2 m. De känsliga rosa blommorna kännetecknas av fläckar på de nedre kronbladen. "Impreza" bör planteras vid en temperatur på 18 grader och högre. Det tar cirka 15 dagar att vänta på att de första skotten ska visas.

Bild
Bild

Balsam "Lollipop" ser väldigt ovanligt ut . Detta är en mycket förgrenad mängd ampelös kultur. Buskens diameter är ibland 0,4 m. Blomningen fortsätter aktivt och länge. Stora öppna blommor är upp till 0,05 m i diameter.

Det vanliga namnet för "Lollipopa" är "Purple Star". De ovanligt snygga kronbladen är relativt tunna. Plantor bör planteras i mars. På det öppna landet bör plantor transplanteras under de sista dagarna i maj . Balance Mix producerar små, snygga buskar. Deras höjd är högst 0,2 m (med en bredd på 0,25 m). Balance Mix odlas ofta i en kruka eller behållare i trädgården. Denna sort kännetecknas av en betydande variation av tonaliteter.

Om förhållandena är gynnsamma kan du få mycket frodiga buskar, strödda med blommor uppifrån och ner. Att dra ut under transplantation är helt uteslutet.

Bild
Bild

Vissa odlare lyckas odla Balance Mix i hängande korgar. Du kan kombinera dessa växter med:

  • ringblommor;
  • petunia;
  • cineraria;
  • coleus.

En attraktiv komposition kan också skapas i skuggan. Såning av frön utförs i mars och placerar dem nära markens yta. Behållaren ska täckas med folie och skyddas från direkt solljus. Så snart groddarna når 0,01 m måste de dykas . Efter plantering härdas de.

Bild
Bild

" Cherry splash" är en av sorterna av "Impreza ". Kulturens höjd varierar från 0,15 till 0,2 m. Växten utvecklas bra i skuggiga områden och bildar korta internoder. De kompakta blommorna är många och dyker upp tidigt. Busken kan nå 0,35 m med en blomsterdiameter på 0,04 m.

"Cherry splash" är perfekt för att odla plantor.

Bild
Bild

När det gäller sorten "Accent" anses den av många trädgårdsmästare vara nästan den bästa bland sitt slag . Växten kan blomma kraftigt även på norra fönster. Problemet är att blomsterstjärnor inte alltid är lika snygga och skarpa som på reklamfoton. Vissa blommor kan bara vara röda i början. Men förr eller senare kommer samma idealknoppar fortfarande att erhållas. Du måste bara vänta. Oavsett blommans färg kommer deras diameter att vara 0,045 m.

I alla fall ser växterna attraktiva ut, även om formen inte hålls helt.

Bild
Bild

Wienervalsen är en annan attraktiv hybridbalsam av dvärgområdet . Miniatyrbuskar har ett vintage -utseende och kan trivas på skuggade marker. Stjälkarna är saftiga och kan dekorera både en hängande korg och en rabatt. "Wienvals" kan kombineras med andra sommarkulturer, men den ser vacker ut på egen hand. Plantor bör planteras i februari eller mars.

När du lägger dem är det nästan inte nödvändigt att bädda in dem i marken. Växten älskar värme och fukt, men för mycket vatten är skadligt för det. En massa smaragdlöv utvecklas på stjälkarna.

Bild
Bild

Imperia, som är känt för sina olika färger, kan visa sig vara ett inte mindre attraktivt val . Kulturens höjd är från 0, 15 till 0, 2 m, med en blomsterdiameter på 0, 04-0, 05 m. "Empire" är bra eftersom det intensivt buskar och kan sträcka internoder. Därför kommer plantorna inte att töjas. De kommer också att blomma kontinuerligt från början till slutet av säsongen. Lite av, sorten rekommenderas också för behållarodling.

Balsamer av denna typ tolererar lätt tät halvskugga, ibland bildar blommor mycket ljusare än i solen.

Bild
Bild

Landning

Den grundläggande informationen om hur man exakt planterar balsam beror inte för mycket på den specifika sorten. I alla fall är denna art ganska lätt att odla på platsen eller inne i huset. Efter sådd bör fröna strös med jord ganska mycket. Det rekommenderas generellt att förvara behållare i varma, mörka områden .… Du kan ta bort dem därifrån endast när skott visas.

Belysning läggs till gradvis. Jorden måste hålla fukt hela tiden . Men samtidigt stagnation av vatten är oacceptabelt . Lämna alltid hål i behållarens botten så att överflödig fukt kan släppa ut.

Bild
Bild

Dykningen bör utföras under den tredje veckan i separata koppar . Det rekommenderas att nypa topparna, sedan kommer förgreningen att accelerera och mer kompakta buskar bildas. Du kan undvika rotbrott när du klämmer om du tar en gaffel, en tandpetare. Från att plantera plantor till att transplantera dem i fri jord måste ett lämpligt gödningsmedel tillsättas var 14: e dag.

När du planerar att plantera balsam på en rabatt är det nödvändigt att härda det i förväg. Ibland tas lådorna ut på morgonen under de blommande träden. På kvällen måste de tas tillbaka. Den optimala landningstiden är från slutet av april, så att frost inte längre är farligt.

Vanligtvis skärs mittroten av med 1/3 först. Avståndet mellan balsamerna i en rad är 0,3-0,35 m. Om avståndet är mindre "täpper" plantorna varandra och kommer inte att kunna växa normalt. Du kan förvänta dig att tidiga blommor ska dyka upp i en rabatt halva sommaren. Färska knoppar kan dyka upp till slutet av hösten.

Det är inte nödvändigt att använda frön, sticklingar är också bra . De tillagas från april till oktober, och de tas strikt från sidogrenarna. För att sticklingarna ska slå rot läggs de i en behållare med vatten efter att ha plockat bladen nedan. Efter rotning flyttas plantorna en efter en i krukor med fuktig jord. Där bör de förvaras i ett måttligt upplyst fönster. Efter att ha märkt början på tillväxten kan du ta hand om plantorna på samma sätt som för vuxna exemplar.

Bild
Bild

Växande

Vattning

En komplett hemsjukvård för balsam innebär måttlig hydrering. Vatten är viktigt för honom. Om växten övertorkas kan de nedre bladen falla av. På sommaren ska jorden inuti krukan alltid fuktas utan att vänta på att torka till hela djupet. Under vintermånaderna är överskott av vätska oacceptabelt - det kan leda till ruttnande.

På våren och sommaren ska balsam bevattnas varannan dag. För att hålla jorden fuktig längre, använd krukor med djupa brickor . Med kallt väder bör intervallen mellan vattningen ökas till 3 dagar. Men samtidigt tar de också hänsyn till hur torr jorden är. Du kan ta hand om växten endast när du använder berett vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det kan inte bara kokas, utan också helt enkelt tas från vattentillförseln. I det andra fallet försvaras det emellertid i flera dagar. Behovet av sprutning uppstår om luften värms upp till mer än 22 grader . När temperaturen är vid eller under denna markering, håll bara koll på jorden i krukorna. Balsam som växer i en rabatt det är nödvändigt att vattna samtidigt som sprutning.

Denna metod låter dig utesluta skadedjur angrepp av växten. Det är särskilt effektivt mot spindelmider. Att vattna marken på gatan bör naturligtvis också göras i tid.

Det rekommenderas att göra det på kvällen. På natten, när det är svalt, avdunstar mindre fukt, så mer av det kommer att absorberas i marken.

Toppdressing

Det är möjligt att odla balsam endast om den matas ordentligt. En gång i ett decennium måste han ges mineralblandningar. När knoppar bildas och blomning uppstår kan kväveföreningar inte användas. Men kombinationen av fosfor och kalium kommer att vara mycket användbar. På hösten och särskilt på vintern utförs inte utfodring. Du kan inte mata både sjuka och nytransplanterade växter.

Från transplantation till applicering av gödselmedel måste minst 20 dagar passera . Balsam som blommar på vintern bör också befruktas. Detta görs efter knoppbildning. Den bästa utfodringen i en sådan situation kommer att vara en omättad minerallösning. Inget gödselmedel bör appliceras på soliga dagar, eftersom detta kommer att framkalla en rotbränning.

Bild
Bild

Beskärning

Behovet av att trimma balsam är förknippat med att förbättra buskens utseende. Alltför långa grenar ska klippas under vårmånaderna. Detta måste göras i flera steg. Annars blir otåligheten mycket stressad. Som redan sagts, topparna och ändarna på skotten ska klämmas för att stärka förgreningen.

Bild
Bild

Besprutning

Denna procedur (bladgödsling) fungerar särskilt bra för unga sticklingar. Blandningen ska spädas i strikt överensstämmelse med instruktionerna. Vatten för utspädning tas endast väl avlagrat och se till att det är för hårt. Temperaturen på vätskan ska vara 2-3 grader högre än temperaturen i luften i rummet . Vanligtvis alternerande tillsatser av kväve och fosfor.

Det finns vanligtvis inga särskilda svårigheter med valet av gödningsmedel för balsam. Men komplexa blandningar för dekorativa blommor kan anses vara det bästa alternativet. Enligt vissa odlare kan samma formuleringar vara lämpliga som för pelargoner, begonier eller fioler.

Bild
Bild

Vid sprutning av balsam måste en papperskärm exponeras. Det kommer att förhindra att vattnet kommer i kontakt med blommorna. Det grova misstaget är användning av gödsel och annat organiskt material. Istället för att en blomma utstrålar en söt doft kan du se tömda löv och sönderfallande knoppar. Om det uppstår kalk, sluta genast vattna med hårt vatten.

Sjukdomar och skadedjur

Korrekt vård kan förhindra många problem när man odlar balsam. Men man måste också komma ihåg åtgärder för att bekämpa sjukdomar och farliga insekter. Rotröta kan besegras tidigt genom att bli av med sjuka rötter. För fullständig framgång är det värt att transplantera blomman till rent land med högkvalitativ dränering. För att utesluta balsams nederlag genom gråröta är det nödvändigt observera strikt tillväxtförhållandena.

Om sjukdomen uppträder är det nödvändigt att transplantera växten utan dröjsmål. I en ny kruka görs nödvändigtvis ett lager expanderad lera. Efter transplantation vattnas kulturen med "Fitosporin" eller annan fungicid.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mjöldagg uppträder 3-4 dagar efter infektion. Du behöver omedelbart:

  • sluta vattna;
  • bli av med infekterade delar;
  • använd speciella läkemedel tills fullständig återhämtning.

När det gäller infektionen med bakterios är allt värre här - ingen behandling är möjlig. Det är absolut nödvändigt att eliminera den sjuka balsam, annars sprids infektionen. Detsamma görs för infektion med brons. När det gäller bladlöss utförs kampen mot det enligt standardschemat.

Om växten lider av sciarids återstår bara att transplantera växten i ny jord utan att överbevattna den.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Parasiterna själva drivs ut genom att bada balsam i en stark tvålösning i 5 minuter. Denna behandling upprepas med 7 dagars intervall tills framgången uppnås. Om infektionen är mycket stark, applicera:

  • Actellik;
  • Fitoverm;
  • Aktar och andra lämpliga insekticider.

Rekommenderad: