Balsamin "Tom Samb" (19 Bilder): Odling Av Sorter Från Frön Hemma. Hur Ser Tvåfärgade Växter Ut På En Rabatt?

Innehållsförteckning:

Video: Balsamin "Tom Samb" (19 Bilder): Odling Av Sorter Från Frön Hemma. Hur Ser Tvåfärgade Växter Ut På En Rabatt?

Video: Balsamin
Video: Pelargonium Mr. Wren 2 (2013~2014) 2024, Maj
Balsamin "Tom Samb" (19 Bilder): Odling Av Sorter Från Frön Hemma. Hur Ser Tvåfärgade Växter Ut På En Rabatt?
Balsamin "Tom Samb" (19 Bilder): Odling Av Sorter Från Frön Hemma. Hur Ser Tvåfärgade Växter Ut På En Rabatt?
Anonim

Balsam är en blomma som kan dekorera vilken rabatt som helst. Han blev kär i blomsterodlare för blommornas magnifika utseende och färgstarkhet. Det är lätt att odla det själv från frön om du kan tekniken och följer råd från erfarna odlare.

Bild
Bild

Beskrivning

En oöverträffad växt som älskar att växa i delvis skuggiga områden. En kompakt tät buske som växer cirka 30–45 centimeter i höjd. Blommor visas i överflöd från juni till september.

Balsam visar sig bäst av allt på ljus bördig jord. De resulterande fröna sås i mars eller april både i öppen mark och i behållare.

Balsam är en besökare från Afrika som föredrar tropiska och subtropiska klimat . Idag planteras den som en dekoration för trädgårdslandskapet på de flesta kontinenter. Det dök upp i Ryssland först i slutet av 1800 -talet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blommor bildas på stjälkar mellan lövverk. Knopparnas färg beror på sorten. Bladen är ljusa, gröna, mycket tunna och i stort antal, enskilt fördelade längs mittskottet.

I regioner där det ofta sker förändringar i väderförhållanden, hård vind, torka, långvarigt regn, känns balsam dåligt. Den dör snabbt vid låga temperaturer.

När den planteras i öppen sol kräver växten mycket fukt och tål inte torka alls.

Bild
Bild

Olika sorter

Det finns många balsamsorter. Följande sorter kan särskiljas från Tom Samb -serien.

" Tom Samb lila ". En blomma som tilltalar sin skönhet i bara ett år. Växer till en buske med en maximal höjd av 20 centimeter. Efter plantering får den mycket snabbt grön massa och börjar blomma med dubbla blommor. Skiljer sig i ett stort antal knoppar. Denna sort föredrar varmt väder, men kan växa i liten skugga under ett träd. Busken trivs med blommor från försommaren till senhösten.

Bild
Bild

" Tom Samb tvåfärgad ". Liksom andra balsamer tillhör denna sort enåriga växter. Blommor lockar floristernas uppmärksamhet på grund av sin ovanliga färg. Frön kan planteras redan i mars, knoppar kommer att dyka upp på sommaren och blomningen fortsätter till september. Blomman kan odlas både utomhus och i krukor hemma.

Bild
Bild

" Tom Samb vit ". Denna växt är idealisk om rabatten är under ett träd. Balsam utvecklas anmärkningsvärt och når en höjd av cirka 20 centimeter under förhållanden med liten skugga. Täta lövverk på busken, blommorna är stora, dubbla, snövit. Om de sås i mars kommer blommor att dyka upp på försommaren.

Bild
Bild

" Tom Samb lax ". Maxhöjden för denna årliga är 25 centimeter. Odlare älskar sorten för sitt täta lövverk och rikliga blomning. Blommorna är dubbla och har en rosa nyans. Många människor odlar denna blomma inte i en rabatt, utan på en fönsterbräda.

Bild
Bild

" Tom Sambe rosa ". Med namnet är det lätt att gissa vilken färg blommorna på denna växt har. Blomningen fortsätter tills början av den första frosten, buskarna är större i storlek än vissa andra sorter och når en höjd av 40 centimeter.

Bild
Bild

Tom Sambe Scarlet . En blomma som känns bra i en rabatt, där skuggan varar större delen av dagen. Skiljer sig i ljusröd färg av dubbla blommor. Kan odlas i krukor på en balkong, i en rabatt och till och med i ett växthus.

Bild
Bild

Hur det ser ut i en rabatt

Tack vare balsam erhålls en otroligt vacker rabatt. Det rekommenderas särskilt att uppmärksamma den tvåfärgade sorten. Det finns ett stort antal nyanser som denna blomma kan erbjuda blomsterhandlaren:

  • Röd;
  • Orange;
  • rosa;
  • djupröd;
  • gul;
  • lax;
  • Violett.

Med en sådan kombination av färger blir balsam omedelbart märkbar för omgivningen, och långvarig blomning gör att du kan behålla ett attraktivt landskap i flera månader.

Bild
Bild

Hur växer man?

Finkornig sand är idealisk som grodmedium. Odlaren krävs för att hålla ett lager av näringsblandning på 3 millimeter konstant fuktigt. Om marktemperaturen är 18–20 grader visas plantor 15 dagar efter plantering. Avståndet mellan växter i en rabatt bör vara inom 15-20 centimeter.

Erfarna blomsterodlare rekommenderar dig att ägna särskild uppmärksamhet åt jordens sammansättning för balsam vid plantering. Marken måste vara väl dränerad. När det gäller gödningsmedel, gillar inte deras balsam m - även med ett litet överskott av näringsämnen börjar det kasta lövverk och förlorar sin attraktivitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du planterar en växt i behållare för plantor måste jorden förberedas. De gör det enligt följande.

  • Marken måste desinficeras ordentligt i ugnen, vilket skyddar plantmaterialet mot svampinfektioner. För detta placeras jorden inuti ugnen och hålls vid en temperatur på 80 grader i en timme. Samtidigt höjs inte temperaturen längre, annars bryts de vitaminer och mineraler som finns i jorden sönder.
  • Spirningsblandningen består av lika delar grov sand och torv. Flodsand kan inte tas, eftersom det finns många skadliga ansamlingar i den. Marken ska vara tillräckligt fuktig med neutral syra.
  • Gödselmedel appliceras inte.

Trädgårdsbalsam i Rysslands regioner planteras under perioden då jorden värms upp till 19-20 grader.

Bild
Bild

Så frön

Att odla balsam från frön hemma är ett enkelt förfarande som inte kräver mycket tid och ansträngning. Frön kan köpas i affären eller skördas från din egen rabatt. Hållbarheten för sådant planteringsmaterial är 7–8 år. Maximal spiring upprätthålls under en lagringsperiod på 2 till 4 år.

Innan sådd måste fröna desinficeras med kaliumpermanganat i 10–20 minuter och läggas på en fuktig trasa i 10–12 timmar. Sås i beredd jord i behållare. Marken måste fuktas, strö över ett torrt underlag ovanpå och den nödvändiga mängden fukt tillsätts med en sprayflaska.

Behållarna är täckta med polyeten, vilket skapar en växthuseffekt. De första skotten visas på 8-10 dagar.

Frön sås i öppen mark i slutet av april, när jorden värms upp

Om en vecka eller två kommer skott att dyka upp, och i juni når växten önskad storlek och blommar.

Rekommenderad: