Calla Liljor Från Frön (23 Bilder): Hur Man Får Frön Hemma? Hur Ser De Ut Och Hur Man Planterar? Växande Och Förökande Växter

Innehållsförteckning:

Video: Calla Liljor Från Frön (23 Bilder): Hur Man Får Frön Hemma? Hur Ser De Ut Och Hur Man Planterar? Växande Och Förökande Växter

Video: Calla Liljor Från Frön (23 Bilder): Hur Man Får Frön Hemma? Hur Ser De Ut Och Hur Man Planterar? Växande Och Förökande Växter
Video: Ta egna frön från SPENAT och ett sätt att enkelt RENSA dina egna frön. Spara egna frön till höstsådd 2024, Maj
Calla Liljor Från Frön (23 Bilder): Hur Man Får Frön Hemma? Hur Ser De Ut Och Hur Man Planterar? Växande Och Förökande Växter
Calla Liljor Från Frön (23 Bilder): Hur Man Får Frön Hemma? Hur Ser De Ut Och Hur Man Planterar? Växande Och Förökande Växter
Anonim

Calla är en känslig och vacker blomma som lämnar få människor likgiltiga. Den är infödd i Afrika, i naturen kan den hittas på samma plats och även i Sydamerika. Denna anläggning kräver omsorg och noggrant underhåll, vilket dock inte stoppar finsmakare. Hur man odlar callaliljor hemma kommer att diskuteras i den här artikeln.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning och sorter

Calla förväxlas ofta med calla, men det här är helt olika växter. Om det finns en önskan att odla denna blomma hemma, är valet av sorter inte för brett. För detta ändamål använder blomsterodlare etiopiska callaliljor, Elliott och Remaney . De skiljer sig åt i utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Calla Ethiopian representeras av sorter som t.ex. Den gröna gudinnan och Childsiana . De har långa, djupa smaragdgröna blad som svänger uppåt. Blommorna i sig är mycket stora och vita.

Bild
Bild
Bild
Bild

Elliot lämnar inte heller finsmakare likgiltiga. Dess höjdpunkt är mycket stora, upp till 15 centimeter, blommor av en orangegul nyans. Bladen är ljusa, med en liten fläck.

Bild
Bild

Oftast köper blomsterodlare callaliljor för att odla hemma. " Remani " … Den har mycket mindre blommor i olika nyanser. Bland dem är rosa mycket vanligt. Det finns också röda, lila och till och med svarta blommor.

Bild
Bild

Fröförberedelse

Med långvarig lagring kan frön förlora sin spiring. Det bästa sättet är att köpa färskt frö från en specialaffär. För mer aktiv utveckling kan frön placeras i en tillväxtstimulator.

Om du vill kan du börja skörda frön hemma . För att göra detta, efter blomningsperioden, lämna testiklarna på calla så att de mognar, sedan måste de skäras försiktigt och torkas, och sedan måste fröna tas bort.

Man bör komma ihåg att peduncle lämnas endast om plantans frön behövs. Annars kommer det att leda till en försvagning av rotsystemet. Det är nödvändigt att så plantmaterialet direkt efter torkning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förbereda behållaren

När fröna är klara måste du välja en behållare för att arbeta med dem. En lergryta med dräneringshål är idealisk. Dess diameter bör vara cirka 15 centimeter, djupet är detsamma eller något mindre. En sådan kapacitet kommer att tillåta rotsystemet att utvecklas i en bekväm miljö.

Det rekommenderas att välja bördig jord för plantering . Sur eller lätt sur jord är perfekt, det viktigaste är att ordentligt ge dränering. För självberedning av jorden behöver du lövmark, torv, sand och torv. Alla komponenter måste blandas i lika stora proportioner. Denna jord är lämplig för alla typer av callaliljor.

För att mätta jorden med användbara ämnen kan du tillsätta lite superfosfat. Optimalt förhållande: 1 matsked till 3 liter. Du kan också köpa speciell jord på butiker för trädgårdsmästare.

Bild
Bild

Sådd

Innan du planterar callaliljor måste du gro fröna. För att göra detta placeras de i varmt vatten i 6 timmar. Att lägga till ett tillväxtstimulerande medel kommer inte att vara överflödigt. Därefter läggs planteringsmaterialet i en fuktig handduk eller gasväv, täcks med det och skickas till värme i ungefär en vecka. När handduken börjar torka måste den fuktas igen.

Frö planteras enligt följande. Små gropar görs i den förberedda jorden, cirka 3 centimeter djup. Marken vattnas, frön läggs i den och strös försiktigt ovanpå. Om lerkrukor används bör antalet frön i varje vara från 3 till 5, detta kommer att säkerställa uppkomsten av plantor.

Du kan också lägga fröna ovanpå, utan att fördjupa dem i marken, tryck dem något i jorden. Fukta sedan, täck med polyeten och flytta till ett rum där temperaturen inte överstiger 20 grader.

Bild
Bild

Planteringsvård

Innan de första skotten visas är det nödvändigt att fukta jorden i rätt tid och ge tillgång till syre. Fröplantor dyker upp om ungefär en månad, det viktigaste är att förhindra att fröna möglar.

Om plantorna ser friska ut och det finns tillräckligt med dem bör du välja. För detta avlägsnas groddarna från behållaren, dess rötter tvättas och placeras i färsk jord. Rhizomen måste strö lätt med jord; den ska inte placeras djupt.

En annan viktig punkt är valet av en behållare för transplantation . Om den är för liten kommer calla aktivt att utveckla grönska och blommor kommer inte att visas på den.

Bild
Bild

Förutsättningar för utveckling

För en aktiv och korrekt utveckling av callaliljor är det nödvändigt att ta hänsyn till faktorer som:

  • belysning;
  • fuktighet;
  • temperatur;
  • matning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss bo mer på dem.

Trots att växten är ganska ljusälskande kommer inte direkt solljus att gynna den. Minsta dagsljus, särskilt under blomningen, bör vara 10 timmar. därför ytterligare belysning kommer att krävas vid vissa tidsintervaller . Brist på ljus kan leda till brist på färger och deformation av plåten.

Bild
Bild

Callaliljor känner sig bekväma i förhållanden med hög luftfuktighet. Under varmare månader kan brickan fyllas med vatten några centimeter. Blad kommer att gynnas av att torka av med en fuktig trasa.

Det rekommenderas att vattna växten en gång i veckan, men före blomningen måste proceduren utföras oftare, kanske till och med dagligen. Torr jord ger blomman ett vilande tillstånd.

Rumstemperaturen bör hållas mellan 18 och 23 grader . Kränkning av denna regim hotar utvecklingen av sjukdomar och provocerar framväxten av skadedjur, eftersom jorden kommer att vara tillräckligt fuktig. Utkast bör undvikas.

Callas behöver årlig utfodring. Men för att växten ska kunna njuta av blommor hela tiden kan den befruktas med speciella föreningar 1-2 gånger i månaden . För bildandet av grönska kommer kvävehaltiga ämnen att krävas, och under blomningsperioden är kaliumfosforgödsel lämplig. Denna fråga är särskilt relevant när callaliljor inte har tillräckligt med ljus.

Bild
Bild

Den årliga omplanteringen kommer att bidra till förnyelsen av marken. Dessutom kommer det att finnas mer utrymme för att utveckla lökar. Du kan ersätta proceduren genom att bara ändra det översta lagret av jorden, men det finns en sådan fara som skador på rötterna, så åtgärderna bör vara så försiktiga som möjligt.

Bild
Bild

Fortplantning

Det finns 2 alternativ för reproduktion av denna växt

  • Du kan använda frön och dela knölarna . Det första alternativet är ganska komplicerat, vi pratade om det tidigare. I detta fall blötläggs plantmaterialet i flera timmar i natriumhumat, varefter det läggs i en fuktig handduk och avlägsnas i en vecka i en varm miljö med ett konstant mikroklimat. När fröna har grott kan de planteras i jorden.
  • Reproduktion genom att dela knölar är enklare . Rhizomlökan växer årligen. Om den under transplantationen delas upp i flera bitar och planteras i olika behållare kommer växten att må bra. Det måste dock komma ihåg att för spiring på den valda glödlampan måste minst en enda njure vara närvarande.

Rekommenderad: