Balsamsjukdomar (19 Bilder): Orsakerna Till Sjukdomar I "Vanka Våt" Blomma Och Deras Behandling. Hur Hanteras Spindelmider, Bladlöss Och Andra Skadedjur?

Innehållsförteckning:

Video: Balsamsjukdomar (19 Bilder): Orsakerna Till Sjukdomar I "Vanka Våt" Blomma Och Deras Behandling. Hur Hanteras Spindelmider, Bladlöss Och Andra Skadedjur?

Video: Balsamsjukdomar (19 Bilder): Orsakerna Till Sjukdomar I
Video: Bli av med Bladlöss och Larver på rosor, fläder, äpple och andra växter i trädgården -3 metoder! 2024, Maj
Balsamsjukdomar (19 Bilder): Orsakerna Till Sjukdomar I "Vanka Våt" Blomma Och Deras Behandling. Hur Hanteras Spindelmider, Bladlöss Och Andra Skadedjur?
Balsamsjukdomar (19 Bilder): Orsakerna Till Sjukdomar I "Vanka Våt" Blomma Och Deras Behandling. Hur Hanteras Spindelmider, Bladlöss Och Andra Skadedjur?
Anonim

Balsam är en elegant krukväxt som fängslar med sin bräcklighet och spektakulära blomning. Ett annat populärt namn är blomman "Vanka våt". Enligt erfarna blomodlare ligger odlingen av dessa opretentiösa varelser inom makten även för nybörjare som tar sina första steg i växtodling inomhus. Men även sådana opretentiösa blommor är inte skyddade från problem i samband med sjukdomar och skadedjur. Det är värt att överväga vilka sjukdomar och parasiter som utgör det vanligaste hotet mot balsamer, hur man i tid bestämmer att växterna behöver hjälp.

Bild
Bild

Vanliga sjukdomar hos balsam och deras behandling

En av de viktigaste tecknen som indikerar att "Vanka är våt" kräver hjälp av en odlare är en förändring av plantans utseende. Märklig färgning, tappning, missfärgning eller vissnande av löv är de vanligaste signalerna som tyder på ett problem. I de flesta fall är orsaken till utvecklingen av sjukdomar eller skador på balsam av skadedjur felaktig vård.

När villkoren för att hålla växterna kränks börjar immuniteten snabbt minska, vilket säkerställer deras motståndskraft mot parasiter och patogener. Vissa sjukdomar är skadliga för balsamer. Med tanke på detta faktum, det är viktigt att vidta alla nödvändiga åtgärder i tid, knappt märka att blomman har fått ett smärtsamt utseende.

Bild
Bild

Bakterios

Det faktum att växten har blivit offer för en farlig sjukdom - bakterios, bevisas av bildandet av gråbruna fläckar på bladen. När sjukdomen fortskrider blir spåren av skadan svartbruna. Bland de främsta orsakerna till bakterios kallar blomsterodlare ett överskott av fukt i jorden. Dessutom är det möjligt att infektera balsam med bakteriosepatogener genom infekterad (lågkvalitativ) jord eller obehandlad instrumentering. Denna sjukdom är mycket farlig, eftersom plantan som drabbas av den oftast dör ganska snabbt.

I de flesta fall måste sjuka blommor förstöras. Du kan dock försöka tävla om ditt gröna husdjur enligt följande:

  1. ta bort alla drabbade delar av växten;
  2. spraya busken och jorden ordentligt i grytan med en lösning av kopparoxiklorid (4 gram ämne per 10 liter vatten);
  3. upprepa behandlingen efter 2 veckor.

Viktig! Under behandlingen måste växten isoleras från friska blommor. Med tanke på att denna sjukdom är mycket smittsam är risken för spridning i den gröna samlingen mycket hög.

Bild
Bild

Mjöldagg

Det faktum att växten har drabbats av mjöldagg indikeras av specifika vitaktiga fläckar som bildas på bladen. Om du inte börjar behandla sjukdomen i tid kommer de drabbade bladen att snabbt blekna och falla av. Huvudorsakerna till denna sjukdom är kränkningar av temperatur- och fuktighetsförhållanden, felaktig vattning och brist på belysning. Mjölkbehandlingskomplexet innehåller åtgärder som:

  1. avlägsnande av de drabbade delarna;
  2. behandling av busken med en tvål- och läsklösning (1 matsked soda, 2 matskedar tvål, 5 liter varmt vatten); behandlingen av växten utförs med en sprayflaska för inomhusblommor;
  3. efter 1, 5–2 veckor upprepas proceduren.
Bild
Bild

Mosaik

Mosaik är en av de farligaste sjukdomarna som leder till balsams död. Specifika symptom på denna sjukdom är bildandet av gulaktiga fläckar och deformation av lövverket. När sjukdomen fortskrider genomgår vävnaden på de drabbade bladplattorna nekros, vilket gör att växten gradvis blir gul och så småningom torkar helt. Huvudbäraren av orsaken till denna sjukdom är thrips - små parasiter som lever i jorden.

Eftersom det för närvarande inte finns några effektiva behandlingar för denna sjukdom, förstörs vanligtvis sjuka växter.

Bild
Bild

Ruttna

Underlåtenhet att följa rekommendationerna för vård av växter blir ofta orsaken till utvecklingen av en lömsk svampsjukdom - gråröta. Med detta problem börjar smutsiga bruna fläckar bildas på lövverket av de drabbade balsamerna. Nyblomna odlare står ofta inför utvecklingen av röta på balsamer till följd av vattning med kallt vatten, liksom på grund av för låg rumstemperatur. För att bevara växten måste du följa följande åtgärder:

  1. ta bort alla infekterade delar av det - blad och stjälkar täckta med fläckar, i detta fall skärs de av med ett skarpt desinficerat blad, varefter de förstörs;
  2. efter proceduren behandlas den sjuka busken noggrant med fungicida preparat ("Fundazol");
  3. för att göra behandlingen mer effektiv kan du strö växterna med produkter tillagade enligt folkrecept, till exempel en infusion av torr vitlök eller lökskal.
Bild
Bild

Skadedjur

Balsamer är ganska motståndskraftiga mot skadedjurattacker, men blomsterodlare måste ofta möta detta problem. Vissa parasiter kan detekteras med blotta ögat, andra med förstoringsglas. Aktiviteten i den tredje kan berättas av motsvarande spår av vital aktivitet - fragment av spindelnät, fläckar och prickar på blad, knoppar och skott.

Bild
Bild

Spindelmider

Mycket ofta blir svaga balsamer offer för spindelmider. Det faktum att växten har lidit som ett resultat av aktiviteten hos dessa skadedjur bevisas av bildandet av en vitaktig blomma på bladen med en fibrös struktur. Denna plack är en restprodukt av kvalster som livnär sig på blomsterjuicer. I de flesta fall kommer dessa parasiter in i krukor med inomhusväxter från den yttre miljön.

De kan tas in i huset på kläder, skor . Och även källan till spridningen av skadedjur kan vara förorenad jord köpt från en tveksam butik eller tillverkad med egna händer av obehandlade komponenter. Kemikalier används för att döda fästingar - " Aktellik", "Fitoverm ".

Processen för växtbehandling kommer att gå mycket snabbare om de drabbade buskarna dessutom sprayas med tvålvatten.

Bild
Bild

Bladlus

Dessa små skadedjur irriterar ofta inomhus blomälskare. Det faktum att det gröna husdjuret drabbades av bladlössaktivitet bevisas av gulning och deformation av blad, knoppar och skott.

Med överdriven skada på växter av bladlöss genom ett förstoringsglas kan man inte bara se spår av deras vitala aktivitet (ackumulering av en klibbig substans), men också kolonierna av parasiterna själva, som vanligtvis samlas på sömmarna på bladen. Starka kemikalier kan hjälpa till att bli av med problemet - Fitoverm, Decis … Ett väl beprövat botemedel i kampen mot bladlöss Actellik.

Dessutom rekommenderas de drabbade växterna att behandlas med tvålvatten eller en lösning av tobaksdamm.

Bild
Bild

Whitefly

En av de svåraste parasiterna att döda är vitflugan. Detta är en liten vit fjäril som orsakar allvarlig skada inte bara för blommor som växer hemma, utan också för växter i öppen mark. För att förstöra detta skadedjur används bekämpningsmedel - " Karbofos", "Dichlorvos ". Hjälp att effektivt hantera problemet och verktyg som t.ex. " Fufanon", "Actellik ".

Bild
Bild

Varför faller knoppar?

Ofta står nybörjarodlare inför situationer när "Vanka våt" blomma börjar kasta sina knoppar. De främsta orsakerna till detta fenomen är kränkningar av temperatur- och fuktighetsregimen, överskott av kväve i jordblandningen och kaliumbrist. En annan anledning som kan få knopparna att falla är ett drag. Balsam är mycket smärtsamt för att tolerera drag och kalla snaps, vilket är stressande faktorer för dem. Det är också nödvändigt att kontrollera jordblandningens skick i krukan. Det ska inte vattnas.

Trots att denna blomma älskar regelbunden vattning kan överskott av fukt i jorden få sina rötter att dö och knoppar falla av.

Bild
Bild

Varför krullar bladen?

Det kan finnas flera anledningar

  • Curling och deformation av bladen indikerar ofta att blomman saknar fukt och ljus. Dessa inomhusväxter tolererar inte brist på vattning och mörker.
  • Mycket torr luft i ett rum kan också orsaka att löv krullar. I detta fall tillåter sprutning dem att återställa sitt tidigare utseende.
  • Direkt solljus kan påverka bladens tillstånd negativt. För att skydda växten från solbränna måste den förses med mjuk men tillräcklig belysning. Det rekommenderas att skugga balsamer i varmt och soligt väder.

Viktig! När du märker att växten dör och bladens form har förändrats kraftigt är det viktigt att noggrant undersöka blomman för förekomst av skadedjur eller spår av sjukdomar. Inspektion av problemanläggningen görs bäst med ett förstoringsglas.

Bild
Bild

Varför torkar och torkar balsam?

Visning och torkning av växten är ett frekvent resultat av felaktig vård. Samtidigt kan både brist och överskott av fukt i luft- och jordblandningen orsaka ett sådant problem. För att återställa utseendet på en växt som drabbats av torka är det tillräckligt att återuppta den tidigare bevattningsregimen. Men det är också omöjligt att tillåta vattendragning av jorden för att inte förstöra rötterna.

En annan anledning till att balsam vissnar är ofta brist på näringsämnen . I det här fallet kan du ge växten styrka genom att mata den med humusgödsel. Och även odlare hävdar att jod i vissa fall hjälper till att eliminera det smärtsamma utseendet på en blomma. För att göra detta, inte mer än 1 gång per månad, använd en lösning av 2 droppar jod och 2 liter vatten. Med denna lösning (cirka 50 ml per växt), spill försiktigt jorden mot krukans väggar för att inte bränna rotsystemet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur sparar man en frusen växt?

Drag och temperaturfall är skadliga för känsliga balsamer. Om de blev orsaken till att växten började dö kan du försöka rätta till situationen. För att göra detta tas alla frostbitna delar av blomman bort och skärs till en levande och frisk vävnad, varefter vattningen tillfälligt reduceras. Medan den skadade balsamen är sjuk får han extremt skonsamma förhållanden. I vissa fall sparar odlare växten på ett radikalt sätt och delar den i sticklingar.

Frysta blad på sticklingar, som i föregående fall, tas bort och skärs till intakt vävnad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förebyggande och korrekt vård

För att balsamer ska kunna tillfredsställa sin ägare med härligt grönt bladverk och regelbunden blomning måste de tillhandahålla bekväma levnadsförhållanden. Så att ta hand om balsam hemma ger uppfyllandet av sådana viktiga villkor som:

  • diffus belysning i tillräcklig mängd under dagen;
  • regelbunden riklig vattning (på sommaren), exklusive vattendragning av jorden;
  • markblandning av hög kvalitet och närvaron av ett dräneringsskikt i krukan;
  • måttlig vattning på vintern (ungefär 1 gång på 2 veckor);
  • bibehålla lufttemperaturen på en nivå av minst + 15 ° С.
Bild
Bild

För att växten ska kännas normal, för att kunna utvecklas och blomma fullt ut, bör den tillhandahållas regelbunden utfodring … Den rekommenderade matningsfrekvensen är ungefär En gång i månaden (från vår till höst). Med vintern börjar de sluta mata växterna. Balsamer har inte särskilda krav på luftfuktighet, om rumstemperaturen överstiger inte + 22 ° С.

Men när temperaturen stiger växter behöver fuktig luft … I detta fall rekommenderar blomsterodlare använd hushållsfuktare, utför regelbunden sprutning av växten.

Det är mycket viktigt att skydda balsam från drag och kalla snaps. Under blomningsperioden, när växter är mest sårbara, kan drag och lägre temperaturer orsaka att blommor och knoppar faller av. Trots all sin relativa anspråkslöshet gillar balsamer inte att byta plats. Av denna anledning försöker de odla dem utan att ta till frekventa rörelser från en plats till en annan.

Dessa växter känns väldigt bekväma på fönsterbrädorna i de västra och östra delarna av huset.

Rekommenderad: