Sjukdomar Och Skadedjur Av Tall (26 Bilder): Hur Man Hanterar Svarta Larver Och Skadedjur Av Furu? Beskrivning Av Shute, Vit Blomning Och Bladlöss

Innehållsförteckning:

Video: Sjukdomar Och Skadedjur Av Tall (26 Bilder): Hur Man Hanterar Svarta Larver Och Skadedjur Av Furu? Beskrivning Av Shute, Vit Blomning Och Bladlöss

Video: Sjukdomar Och Skadedjur Av Tall (26 Bilder): Hur Man Hanterar Svarta Larver Och Skadedjur Av Furu? Beskrivning Av Shute, Vit Blomning Och Bladlöss
Video: Problem med skadedjur? Avsnitt 1: Kackerlackor 2024, April
Sjukdomar Och Skadedjur Av Tall (26 Bilder): Hur Man Hanterar Svarta Larver Och Skadedjur Av Furu? Beskrivning Av Shute, Vit Blomning Och Bladlöss
Sjukdomar Och Skadedjur Av Tall (26 Bilder): Hur Man Hanterar Svarta Larver Och Skadedjur Av Furu? Beskrivning Av Shute, Vit Blomning Och Bladlöss
Anonim

De flesta barrarter har otroligt stark immunitet, vilket gör att de kan klara även de mest allvarliga väderförhållandena utan problem. Men som alla växter är furan mottaglig för många sjukdomar och skadedjur. I den här artikeln lär du dig om vanliga tallsjukdomar och skadedjur och hur du kan motverka dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Orsaker och tecken på nederlag

Tyvärr har trädgårdsmästare inte alltid möjlighet att följa absolut alla regler för odling av prydnadsväxter på deras territorium. Därför kan orsakerna till förekomsten av en viss sjukdom eller utseende av ett skadedjur vara mycket olika.

  • Hög eller låg luftfuktighet. Detta kan också innefatta en hög nivå av grundvatten, överskott eller brist på vatten.
  • Otillräcklig jorddesinfektion innan du planterar tall.
  • Leverans av skott med gödningsmedel av låg kvalitet.
  • Brist på förebyggande vårbeskärning av döda nålar och grenar.
  • Brist på naturligt solljus.
  • Dålig ventilation av inre grenar på grund av för täta nålar.
  • Dåligt vald landningsplats - oftast för låg eller utsatt för stark vind.
  • Fel vid köp, mottagande och plantering av plantor, skador på rotsystemet.
  • Planterar inte långt från redan infekterade träd.
  • Otillräcklig hög nivå av jordens surhet.
Bild
Bild

Om vi pratar om tecken på skada och sjukdom, kan de vara olika beroende på sjukdomen och skadedjuret. Det mest grundläggande:

  • förändringar i utseendet på nålar och grenar - gulning (till exempel med rost) eller mörkare (nekros);
  • fall av nålar eller grenar;
  • närvaron av vit, svart eller gul blomning eller bubblor på trädets grenar;
  • spindelnät eller vita prickar på tallnålar;
  • barkens eftersläpning från trädstammen;
  • förekomsten av hål och "stigar" i stammen på ett träd eller på grenar;
  • förekomsten av insektkolonier i nålar eller mellan trädgrenar;
  • gradvis dö av rotsystemet eller toppen av trädet;
  • utseendet av cancersår på barken av ett träd.

Om något av dessa tecken hittas bör du omedelbart söka råd från erfarna trädgårdsmästare och eliminera infektionsfokus så snart som möjligt för att förhindra att det sprider sig till hela trädet.

Bild
Bild

Sjukdomar och metoder för kamp

Erfarna trädgårdsmästare anser att skadedjur är den största faran för barrträd, vilket är i grunden fel. Idag finns det mer än 10 olika sjukdomar var och en med skrupelfri omsorg kan leda till tallens fullständiga död. Den vanligaste orsaken till dessa sjukdomar är svamppatogener.

Tänk på att alla aktiviteter som syftar till att förbättra ett visst träd bör utföras med hänsyn till resten av de nära växande träden på din webbplats. Faktum är att många skadliga svampar, efter att de döda grenarna fallit av, ligger kvar på marken, i lövverk eller bärs helt enkelt av vinden.

Det är därför, för att förebygga, det är nödvändigt att bearbeta alla träd i närheten av den infekterade plantan.

Bild
Bild

Tall torkar

En av de vanligaste svampinfektionerna, som framför allt manifesterar sig på unga växter. Kännetecknet för denna sjukdom är vridna sicksackgrenar . Denna svamp sprider sig extremt snabbt genom tallarna, så här för behandling rekommenderas att ta bort alla drabbade grenar och behandla trädet med vanliga svampdödande medel (Bordeaux -blandning eller polykarbacin 1%).

Bild
Bild

Nekros

En farlig svampinfektion, vars orsakande medel är svampar Sphaeriapithyophila Fr … Denna sjukdom kan ta över både vuxna tallar och plantor och leder till delvis död av de nedre grenarna på trädet, död av nålar, nålar och skott. Denna svamp kan spridas extremt snabbt till närliggande grenar och närliggande vegetation. Om behandling inte ges i tid, leder nekros vanligtvis till att hela trädet dör. Denna process kan vara upp till 1 år eller mer.

För att bestämma tecknen på nekros är det tillräckligt att vara uppmärksam på nålarna, skotten och barken på trädet . I angripna områden kommer du att märka svarta fläckar eller svarta fläckar på barken, grenarna eller nålarna på ditt träd. Dessutom tappar nålarna som drabbats av nekros sin mättnad och färg med tiden.

Orsakerna till sjukdomen är vanligtvis hög luftfuktighet, brist på bra belysning och dålig ventilation. Av samma anledning blir tallens nedre grenar som regel centrum för utvecklingen av svampinfektionen som beskrivs ovan. Den mest effektiva behandlingsmetoden i detta fall är lokal avlägsnande av döda och sjuka trädgrenar och behandling av hela barrväxten med en Bordeaux -blandning på en procent.

Bild
Bild

Biotorella tallcancer

En sällsynt men extremt obehaglig svampsjukdom, som manifesterar sig genom mörkläggning av tallstammen och gradvis bildning av mörka trädsår, omgiven av hartsavlagringar. Sjukdomen bildas oftast på trädets norra sida, sprider sig långsamt, men lokalt, utan att dröja kvar på en viss plats. Den gradvisa tillväxten av lesionsstället leder till gulning och fallande av trädnålarna och trädets död.

För att bekämpa denna sjukdom rekommenderas att ta bort de infekterade områdena på barken och grenarna med desinficerade trädgårdssaxar och noggrant behandla sektionerna med fungicider.

Bild
Bild

Skleroderrios

Denna sjukdom, orsakad av infektion med svampen Scleroderrislagerbergii, föredrar att infektera mycket unga tallplantor upp till 2-3 år gamla. Det säkraste tecknet på denna sjukdom är lokal gulning av nålarna på unga trädgrenar, som sedan faller av från den lättaste vinden . Initialt sprider sjukdomen sig bara till trädets övre grenar och flyttar sedan gradvis till de nedre. I det allra sista stadiet av sjukdomsutvecklingen passerar det till grenarna på trädet och själva stammen.

Denna sjukdom anses vara den farligaste för tallarna, eftersom den mycket snabbt kan leda till att hela trädet dör. Dessutom sprider sig denna svamp snabbt till andra växter och buskar.

Det bästa sättet att bota ett träd från denna sjukdom är att ta bort de drabbade områdena och behandla växten med fungicidmedel (kopparsulfat och Bordeaux -vätska). Det svåraste är att behandla ett redan moget träd - denna svamp är djupt rotad i tall och kan gradvis förstöra den under årtionden.

Bild
Bild

Ruttna

Många trädgårdsmästare anser att sjukdomar av denna natur är de farligaste - de kan utvecklas under mer än ett dussin år och gradvis förvärra trädets utseende. En sådan sjukdom kan manifesteras både på grenarna av en växt och på rötterna och stammen på ett träd. Det huvudsakliga symptomet på dessa sjukdomar är gradvis gulning av nålarna, barkavverkning och bildandet av de så kallade stammen "tomrum". Tallar som är benägna för denna sjukdom blir extremt instabila, sköra, ljusa med tiden och kan bryta under det första åskvädret.

Den största nackdelen med dessa sjukdomar är den gradvisa utvecklingen, som är svår att upptäcka i de allra första stadierna. De sprider sig extremt långsamt på barken på trädet, och de kan bara detekteras när en fullfjädrad fruktkropp av svampen bildas.

I detta fall består terapin i att ta bort svamptillväxt och behandla de skurna platserna och tomrummen med fungicidmedel.

Bild
Bild

Rost

En av de vanligaste svampsjukdomarna i ryska skogar, orsakad av svampen Coleosporium … Det viktigaste tecknet för att identifiera rost på ett tall är bildandet av säregna tillväxter eller "kuddar" av brun, orange eller gul färg på stammen, nålar eller grenar av trädet. Om dessa tillväxter dyker upp på trädet på våren, så övergår gulningen till nålarna i början av sommaren, varför den gradvis tappar sitt utseende och faller av.

I detta fall är det inte tillräckligt att behandla trädet med konventionella fungicidpreparat. Det kräver medel med en hög koncentration av koppar, till exempel lösningar "Kuproksat" och "Oksikhom ". Rost är en extremt smittsam sjukdom, och därför är det nödvändigt att spraya inte bara infekterad tall utan också alla buskar och träd i närheten för att förhindra det.

Bild
Bild

Mjöldagg

Orsaken till denna sjukdom är den extremt obehagliga svampen Erysiphales. Denna sjukdom liknar små droppar dagg tätt placerade på barrväxternas nålar. I verkligheten är var och en av dessa droppar en svampens spor, som bromsar utvecklingen av nålar, stör mottagandet av naturligt ljus och vatten. Som ett resultat mörknar de drabbade nålarna snart och faller av. Denna sjukdom försvagar gradvis trädets immunitet, vilket gör tallen extremt instabil för temperaturförändringar och plötsliga väderförändringar.

Som terapi rekommenderas att ta bort infekterade områden av grenar och nålar och behandla trädet med foundation eller kolloidalt svavel. För en fullständig återhämtning måste trädet genomgå en fullständig sprutning - detta är minst 3-4 gånger inom 2 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Snow Shute

Orsaken till denna sjukdom är svampen Colletotrichum gloeosporiordes. Ett nyckeltecken på en snöskugga är utseendet på mörka fläckar och streck på barrväxternas nålar. Med tiden blir tallnålarna gråa eller ljusbruna. Resultatet av en sådan sjukdom är ganska förutsägbart - helt fallande av nålarna och gradvis undergrävning av tallens immunitet.

För att behandlingen ska bli så effektiv som möjligt rekommenderas att ta bort de drabbade områdena i trädet och spraya tall med fungicider. Eftersom denna sjukdom oftast manifesterar sig på hösten, bör behandlingen av växten utföras innan allvarligt kallt väder börjar, så att medlen finns på trädets nålar under hela höstsäsongen och en del av vintern.

Bild
Bild

Fusarium

Orsaken till denna sjukdom är Fusarium -svampen - en ivrig motståndare till alla prydnadsgrödor. Smittkällor här kan vara både jord och infekterade frön, sjuka växter i närheten. De idealiska förutsättningarna för utvecklingen av denna svamp är överdriven fukt, brist på solljus och brist på ventilation.

Bland de tecken på vilka denna sjukdom kan bestämmas är gulning, gallring och torkning av nålarna på kronan. Svampen påverkar inte bara trädets nålar och grenar utan också rotsystemet, blodkärlen, vilket förhindrar tillförsel av näringsämnen och utveckling av tall. Tyvärr är Fusarium -sjukdomen mycket lättare att förebygga än att bota. Som regel, när tecknen på denna sjukdom blir märkbar, är behandlingen nästan meningslös.

Behandlingen sker i flera steg, där först orsakerna till svampens utseende klargörs och sedan elimineras konsekvenserna.

Bild
Bild

Verticillär vissnande

Det är också en svampsjukdom, men orsakssaken i detta fall är svampen Verticilliumalbo-atrum. Denna sjukdom påverkar integriteten hos tallrotsystemet, vilket leder till ljusning, mjukning och gulning av trädets nålar.

Bekämpa denna sjukdom med regelbundna förebyggande fungicidbehandlingar . Dessutom kommer det att vara användbart att övervaka jordens alkalinitet i ditt område - ju lägre det är, desto bättre. Försök att på ett intelligent sätt justera fuktnivån runt tallstammen, glöm inte att varje vecka försiktigt lossas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka skadedjur finns det och hur bli av med dem?

Tallnålar och trä är riktiga läckerheter för många insekter och skadedjur. Om några av insekterna ibland njuter av tallens frukter kan andra skapa hela kolonier på grenarna av detta träd och orsaka betydande hälsoskador.

  • Tall silkesmask . Det anses vara en gissel för Krim- och bergsartarterna. Dessa insekter lägger dussintals ägg på nålarna på ett träd, från vilka bruna larver dyker upp på 2-3 veckor, snabbt slukar nålarna och bildar riktiga bon.
  • Röd sågfluga . Precis som i fallet med sidenmask är det inte själva insekten som ägnar sig åt att äta upp ett träds nålar, utan dess larver - svarta larver. Oftast finns dessa skadedjur på tall, krim och bergs tall. Resultatet av påverkan av dessa skadedjur på tall är en försämring av trädets allmänna utseende, hämning av dess tillväxtprocesser och en avmattning av regenerering av nålar.
  • Rödhårig sågfluga . En vanlig livsmiljö är furu, som sällan finns på Weymouth -tallarna.
  • Tallmal . Larverna på denna insekt föredrar att sluka nålarnas övre spetsar, som med tiden börjar torka och falla av.
  • Tallskopa . Den föredrar att lägga sina ägg på de nedre grenarna av ett tall, där det inte finns ventilation och hög luftfuktighet.
  • Tallhökfjäril . Denna skadedjur lägger ägg i nålarna, varav gröna larver med bruna ränder visas under sommarsäsongen, som slukar trädets nålar.
  • Tallsköld . Dessa skadedjur föredrar att suga ut saften ur växten och ser ut som små vita prickar på nålar. Från påverkan av dessa skadedjur blir tallnålarna gula och faller av med tiden.
  • Spindelkvalster . En av de farligaste skadedjur av tall. Det suger inte bara saven från tallarna, utan trasslar också in dess grenar med vita spindelnät, vilket stör naturlig ventilation och hindrar solens strålar från att nå trädet. Som ett resultat börjar tallgrenar bli gula, torka ut och smula.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom älskar Hermes, myror och bladlöss att äta på tallnålar. Av de insekter som föredrar att äta barken eller rötterna i tallarna, och inte nålarna själva, kan följande särskiljas.

  • Brun bladlöss . Huvudkosten för detta skadedjur är tallsaft. På vårsäsongen infekterar dessa insekter plantor och unga tallar, och på sommaren kan de skapa hela kolonier på grenarna av mogna träd.
  • Subbug -fel . Tecken på utseende av denna skadedjur är gulning av trädstammen, bildandet av många sprickor i växtens bark och hartsavlagringar runt sprickorna. Toppen av aktiviteten hos detta skadedjur inträffar på våren och försommaren. Resultatet är en försämring av trädets utseende och en försvagning av immunsystemet.
  • Shootweed . Den huvudsakliga aktivitetssäsongen för dessa skadedjur är första halvan av maj - början av juni. De föredrar att lägga ägg antingen i rotsystemet (för övervintring) eller bland knopparna och skotten. Dessa insekter äter både nålarna själva och unga skott av ett tall och låter det inte utvecklas.

Även till denna grupp av skadedjur kan tillskrivas punkthartset, tallskägg och blå guldfisk. De kan äta både tallbark och dess frukter, kottar.

För att förhindra utveckling av skadedjur på tall, rekommenderas att regelbundet övervaka tillståndet hos barken, nålarna, skotten och nålarna. Vid profylaktisk behandling av en växt eller vid behandling av redan infekterade grenar av en växt kan du tillgripa både folkmedicin och kemikalier.

Huvudvillkoret för varje behandling är att exakt bestämma typen av skadedjur för att välja rätt behandlingsriktning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du föredrar kemikalier som kan köpas i trädgårdsbutiker, är följande läkemedel lämpliga här:

  • från biologiska produkter - "Bitoxibacillin", "Lepidocide" eller "Lepidobacticide";
  • från kemiska insekticider - "Confidor", "Aktellik".

Vissa trädgårdsmästare rekommenderar Arborjet för behandling av barrträd mot skadedjur . Det påverkar direkt trädets immunitet, eftersom det införs i trädstammen och löses upp i saften.

Det finns också ett alternativ för att förbereda ett botemedel mot tallskadegörare med egna händer. Det finns tre sätt att behandla tall på detta sätt.

  • Lös upp kaliumtvål i en liter uppvärmt vatten, gnid de infekterade områdena i trädet med den resulterande blandningen.
  • Du behöver 300-350 gram citron- eller apelsinskal. I 3 dagar, insistera skalet i 1 liter kokt vatten. Tinktur bör sprutas på tall med en sprayflaska.
  • I detta fall kommer 200 g tobak att behövas. Insistera på det i 5 liter kallt vatten under en dag. Sedan bör du sila lösningen och tillsätta 100 g hushållstvål till den. Således bör tall bearbetas inom 3 dagar 2-3 gånger om dagen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förebyggande

Kom ihåg att alla sjukdomar i den vanliga tall, vare sig det är ett skadedjur eller en svampsjukdom, är mycket lättare att förebygga än att behandla trädet och anlita en specialist.

Följ följande rekommendationer för att bibehålla en stark immunitet och ett vackert utseende för dina vuxna tallar eller unga plantor

  • Jorden . Nyckeln till alla träd och växters hälsa är en väl utvald plats med jord rik på näringsämnen och fukt. Glöm inte att ständigt övervaka fuktnivån i jorden där tallarna växer, och även regelbundet förse den med mineralgödsel.
  • Solljus . De flesta av svamppatogenerna utvecklas just i mörka och fuktiga områden, och försök därför plantera dina tallar på platser med gott naturligt ljus.
  • Ventilation . Glöm inte den konstanta åtkomsten av frisk luft till tallarna - för detta bör förebyggande beskärning och gallring utföras varje vår.
  • Planter och frön . Samvetsgrant närmar sig valet av plantor och frön för plantering - de måste vara av hög kvalitet och friska. För att göra detta är det bättre att köpa dem i speciella skogskolor.
  • Svampdödande behandling . Försumma inte den förebyggande behandlingen av dina tallar med vanliga fungicidmedel: Bordeaux -blandning, kopparsulfat. Dessa medel, förutsatt att de inte används mer än 1 gång om året, kommer inte att orsaka någon skada på växten, utan kommer bara att stärka dess immunitet och förhindra uppkomsten av skadedjur och utveckling av sjukdomar. De produkter som är nödvändiga för bearbetning av barrträd kan köpas i alla trädgårdsbutiker till överkomliga priser.
  • Lossar . Kom ihåg att regelbundet ogräs runt stammen på ditt tall, särskilt när det gäller unga växter. Ofta är ogräs bärare av svampsporer eller fungerar som bon för skadedjur.
  • Beskärning . I början av vårsäsongen, utför förebyggande beskärning av ditt träd - det gör att du kan ta bort torkade och sjuka tallgrenar, sjuka nålar. Dessutom kommer beskärning att tunna ut kronan och ge god ventilation.

För att förhindra ytterligare infektion av växten bör alla skurna sjuka grenar brännas.

Rekommenderad: