Bladlöss På Inomhusväxter (28 Bilder): Hur Snabbt Bli Av Med Bladlöss På Blommor Hemma Med Egna Händer? Hur Hanteras Vita Och Andra Bladlöss?

Innehållsförteckning:

Video: Bladlöss På Inomhusväxter (28 Bilder): Hur Snabbt Bli Av Med Bladlöss På Blommor Hemma Med Egna Händer? Hur Hanteras Vita Och Andra Bladlöss?

Video: Bladlöss På Inomhusväxter (28 Bilder): Hur Snabbt Bli Av Med Bladlöss På Blommor Hemma Med Egna Händer? Hur Hanteras Vita Och Andra Bladlöss?
Video: Bekämpa bladlöss, trips och annan ohyra på krukväxter, recept på såpspritblandning! 2024, April
Bladlöss På Inomhusväxter (28 Bilder): Hur Snabbt Bli Av Med Bladlöss På Blommor Hemma Med Egna Händer? Hur Hanteras Vita Och Andra Bladlöss?
Bladlöss På Inomhusväxter (28 Bilder): Hur Snabbt Bli Av Med Bladlöss På Blommor Hemma Med Egna Händer? Hur Hanteras Vita Och Andra Bladlöss?
Anonim

Prydnadsväxter inomhus kan attackeras av skadliga insekter. Bladlöss, som kan döda en växt på kort tid, anses vara en av de vanligaste och farligaste skadedjuren.

Orsaker till utseendet

Den varma och torra atmosfären i lokalerna är en gynnsam miljö för förekomsten av insekter, och många anledningar bidrar till att bladlöss uppträder på inomhusväxter

  • Ofta, när man transplanterar växter, uppträder bladlöss från förorenad mark, om den inte har desinficerats tidigare.
  • En nyförvärvad växt kan vara infekterad med insektlarver, från vilka vuxna därefter kommer ut.
  • Infektion med bevingade bladlöss kan ske genom otäckta balkonger och fönster.
  • Myrornas utseende inomhus bidrar också till spridningen. De livnär sig på de söta utsöndringarna av bladlöss och är samtidigt dess bärare.
  • Husdjur kan ha bladlöss på tassarna och pälsen.
  • Källan till bladlusangrepp kan tas med buketter som innehåller angripna blommor.

Om en bladlus attackerade en inomhusblomma, kan den på kort tid infektera alla växter, eftersom den multiplicerar mycket snabbt och då blir det extremt svårt att bekämpa den.

Bild
Bild

Visningar

Bladlöss är en ovanlig grupp av insekter när det gäller biologi, artmångfald och faran de utgör som ett skadedjur. De bildar vanligtvis stora kolonier både på växtens flygdel och på rötterna . Med sin vitala aktivitet genererar bladlöss patologiska förändringar i de drabbade områdena, vilka manifesteras i lövkoagulation, deformation av processernas ändar, bildning av gallgångar - tillväxt, ihålig inuti.

Resultatet av bladlössens liv är bildandet av klibbiga sekret (honungsdagg), som fungerar som mat för myror, vilket bidrar till spridningen av insekter.

Bladlöss har en komplex cyklisk utveckling . Den mest typiska cykeln är med befruktade larver som övervintrar i marken eller på växternas rotdelar. På våren dyker vinglösa honor upp som kan reproducera utan befruktning. Förutom dessa honor har varje bladlössart också en bevingad hona, vars roll är att sprida arten och byta värdväxt. Hanar har vingar.

Bild
Bild

Bladlössen är en liten insekt med en längd på 1 till 7 mm med en geléliknande kropp av oval, rund eller långsträckt form med ett känsligt lock. Huvudet har antenner, ögon och snabel, med hjälp av det senare biter skadedjuret genom bladens yta. Med hjälp av långa ben (det finns bara 6 stycken) kan insekten röra sig och hoppa.

Skadedjurets artdiversitet kännetecknas av ett stort antal - cirka 5 tusen arter.

De varierar i storlek och färg . Det finns arter där utvecklingscykeln sker på en specifik växt. Detta är en envärd art.

Andra utvecklas på en mängd olika växter. Detta är en polyfag art av bladlöss. Skadedjuret är bördigt: under säsongen lägger en hona upp till 100 ägg med en frekvens av 10 dagar.

Bild
Bild

Hushållsväxter parasiteras huvudsakligen av dessa typer av bladlöss

  • Bladlöss är vita eller håriga . Den ovala kroppen är ljusbrun i färgen med borst på sidorna, täckt med en vit fluffig blomma, så den drabbade växten ser ut som den är täckt med frost. Stjälkarna deformeras, lövverk och blommans äggstockar torkar och smulas.
  • Svarta eller körsbärslöv . Den vinglösa honan har en bred päronformad kropp med en längd på 2 till 2,4 mm. Den blanka ryggen är svart, buken är brun. Den bevingade honan har också en blank svart kropp som är cirka 2,4 mm lång. Föredrar stenfrukter, men kan också bosätta sig på hemblommor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tänk på andra sorter av bladlöss som också kan infektera inomhusväxter.

Grön persika eller växthus

Skadedjurets kropp är avlång-äggformig i storlek upp till 2,5 mm. Kroppens omslag har en färg som beror på växten som skadedjuret lever på och är ljusgröna, gulgröna, rosa . Med ett massivt nederlag, knoppar och lövverk vissnar och smulas. Denna art kan parasitera på 50 växtsorter: grönsaker, frukt, växthusgrödor, hemblommor.

Bild
Bild

Melon eller bomull

Det är en polyfag art av insekter. Bladlössets kropp är långsträckt-oval i form, spetsig på baksidan, har en längd av 1, 2 till 1, 9 mm och är färgad gul, djupgrön eller svartgrön . Benen och antennerna är mörkbruna eller svarta i färgen. Den bevingade honan har ett svart huvud och bröst. Ett karakteristiskt drag hos denna art är förmågan att bilda täta kolonier på både lövverk och knoppar, liksom på skott. Det kan påverka grönsaks- och bärgrödor, citrusfrukter, fruktträd, prydnadsblommor, inklusive växthusgrödor.

Bild
Bild

Baljväxter (betor)

Det är en vandrande insekt. Skadedjuret har en oval kropp, något vidgad från sidorna, 1, 7-2, 7 mm lång. Kroppsfärgen är varierad - från olika nyanser av grönt till brunt och till och med svart. Hos en insekt är bröstet svart och buken är vanligtvis ljusare. Tarsi och antenner är ljusa med en svart topp. Den bevingade honan liknar den vinglösa, men bröstet och huvudet har ett glansigt svart lock.

Baljväxten påverkar olika baljväxter, nattdukar, pumpa, asteraceous trädgårdsgrödor, ogräs och prydnadsblommor

Bild
Bild

Stor potatis

Insektens stora kropp är spindelformad och kan nå en storlek på 4 mm. Omslaget på kroppen är grönt eller rött. Den bevingade honan är något mindre - från 2, 3 till 3, 4 mm. Det är färgat ljusgrönt och antennerna och benen är bruna.

Den vinglösa honan kan vila i marken, och på våren flyttar hon till växten . Bladlöss skadar trädgårdsgrödor (potatis och kål, betor och tomater) och många prydnadsväxter inomhus och växthus.

Den största skadan orsakad av bladlöss är spridningen av cirka 50 typer av virusinfektioner.

Bild
Bild

Vilka växter påverkas?

Trots att många arter av bladlöss är polyfagiska, bosätter sig skadedjuret inte på alla typer av inomhusgrödor. Eftersom maten är växtsaft, föredrar de blommor som har mjuka, köttiga blad . Till exempel lockar palmer och dracaena med sitt hårda, täta blad inte skadedjur, och de undviker att sätta sig på dem.

Bild
Bild

Vanligtvis infekterar insekter dessa typer av dekorativa blommor

  • Kalanchoe . Växten med stora löv, saftiga grenar och en stam lockar till sig svarta och gröna bladlöss. Kolonier bildas på bladets inre yta. Honungsduggen, som täcker bladens yta, täpper till bladets stomata, och som ett resultat störs fotosyntesprocessen.
  • Ficus . Vuxna växtprover med täta blad- och stamytor lockar inte bladlöss. Endast unga skott av dvärg- och småbladiga sorter av ficus attackeras. Blad, berövade juice, blir deformerade, blir gula och smulas. Skadedjuret orsakar en så farlig sjukdom som en sotig svamp. Utan behandling dör växten.
  • Azalea . Förutsättningarna för att hålla blomman (torr luft, frånvaro av drag och direkt solljus) är också gynnsamma för insektens liv. Den drabbade växten bromsar utvecklingen, knopparna blommar inte.
  • Hibiskus (kinesisk ros) lockar också skadedjur . Alla delar av den sjuka blomman är täckta med en klibbig blomma, bladen faller av, knopparna vissnar.
  • Cyklamen . På denna blomma föredrar bladlössen att infektera knopparna. Därefter har blommande blommor en deformerad form. Honungsdugg bidrar till bildandet av sotsvamp, antraknos och våtrötning. Växten vissnar gradvis och dör.
Bild
Bild

Bladlöss påverkar också andra inomhusblommor:

  • spathiphyllum, balsam och julstjärna, där stammen och kvistarna blir krokiga;
  • anthurium, där bladen kryper ihop till ett rör, det dekorativa utseendet försvinner;
  • begonia, där drabbade knoppar faller av, det finns ingen blomning.
Bild
Bild

Hur ska man slåss?

Bladlusens nederlag leder till allvarliga konsekvenser. De snabbt växande och expanderande kolonierna hittar nya platser att bo i olika färger. Därför är det så viktigt att starta kampen vid de allra första symptomen på nederlag. Om enstaka kolonier av bladlöss hittas är det ganska möjligt att snabbt eliminera det med egna händer, om du följer dessa steg steg för steg:

  • ta bort det översta jordlagret i en kruka och tillsätt färsk jord;
  • sedan måste växten tvättas med rinnande vatten och torkas med en mjuk pinne;
  • torka blomman med en tvål eller vattenlösning av metylalkohol, låt växten torka;
  • i sista hand sprayas själva blomman och jorden med ett insekticidmedel.
Bild
Bild

Det finns flera sätt att bli av med vita och andra typer av bladlöss hemma.

Kemikalier

Du kan förstöra skadedjur genom att behandla blommor med insekticider. Kemikalier fungerar snabbt och effektivt. De tillhör preparaten för kontakt-intestinala effekter, som kan tränga in både genom insektsintegret och genom matsmältningssystemet. Krukväxter kan behandlas med sådana mångsidiga medel som kan appliceras på alla typer av växter.

  • Aktara . Läkemedlet används för att behandla själva växten och jorden. Det börjar agera mycket snabbt - inom 30 minuter. För att ta bort de överlevande skadedjuren görs en andra 3 veckor efter den första behandlingen.
  • Actellik . Verktyget dödar nästan alla sorter av bladlöss, både på själva växten och i marken. Förutom sprutning måste du också torka insidan av bladet och skaftet med medlet. Vid omfattande angrepp upprepas behandlingen efter 14 dagar. För att undvika att skadedjur blir beroende av läkemedlet får koncentrationen av lösningen inte minskas. Läkemedlet är mycket giftigt, så proceduren bör utföras utomhus.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom dessa universella finns det speciella preparat för vissa växter:

  • för violer - "Aktofit" och "Intavir";
  • för Kalanchoe - "Intavir" och "Calypso";
  • för hibiskus - "Decis" och nikotinsulfat;
  • för krysantemum - "Metaphos" och "Karbofos";
  • för azalea - "Ambush" och "Karbofos".

Arbetslösningar för alla läkemedel måste förberedas strikt efter instruktionerna.

Bild
Bild

Biologiska metoder

Skillnaden mellan biologiska läkemedel och kemiska läkemedel är att de är mindre giftiga och därför ofarliga för människor och djur. Bioinsekticider innehåller mikroorganismer (olika grupper av svampar, levande bakterier), som, genom att komma in i matsmältningssystemet hos insekter, orsakar deras död. De fungerar i 10-20 dagar, därför krävs behandling var tionde dag. Arbetslösningar för alla läkemedel framställs också strikt enligt instruktionerna.

De mest kända är sådana fonder

  • Fitoverm . Den infekterade blomman måste sprutas med en lösning av produkten. Den första dagen efter behandlingen dör vuxna parasiter. 6 dagar senare måste proceduren upprepas för att förstöra ungdomarna. Vid massnedslag rekommenderas att torka de drabbade områdena med en svamp doppad i en lösning.
  • " Bitoxibacillin ". Hjälper till att ta bort skadedjur på nästan en vecka.
  • Akarin . Åtgärden av läkemedlet sker inom 8-16 timmar efter applicering. Skadedjur börjar dö inom 1-2 dagar, men Akarin har den mest aktiva effekten den 5-6: e dagen.
  • " Entobacterin ". Läkemedlet produceras i form av ett pulver som innehåller sporer av levande bakterier. Behandlingens effektivitet beror på temperaturen, det bästa resultatet uppnås vid + 25- + 26 grader.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också naturliga utrotare av bladlöss - det här är nyckelpigor och spetsar: de livnär sig på insektslarver. På sommaren kan de användas för att bekämpa bladlöss.

Bild
Bild

Folkliga metoder

De mest populära bland blomsterodlare är folkliga metoder för bekämpning av skadedjur som bevisats i praktiken. Sådana medel används.

  • Tvättmedel . Tvålösning används för att torka av de delar av växter där bladluskolonier finns. Arbetslösningen bereds enligt följande: 300 g tvålspån läggs i 10 liter vatten. Kompositionen står tills tvålen är helt upplöst.
  • Tvåloljelösning . I detta fall tas tvål och solrosolja i lika stora mängder - för en hink vatten, 1 glas olja och tvålspån.
  • Tvål- och läsklösning . För 2 liter vatten måste du ta 40 g tvålösning och 2 matskedar l. soda.
  • Tvålösning med tillsats av fotogen . För 5 liter vatten krävs 100 g tvålspån och 20 ml fotogen. Kaliumpermanganat används ofta som ett tillägg till tvålösning.
  • 9% ättika . Tillsätt 30 ml ättika till 1 liter vatten.
  • Soda … 0,5 liter vatten och 15 g läsk.
  • Väteperoxid … Lös 25 ml av en 3% beredning i 0,5 l vatten.
Bild
Bild

Du kan också förbereda avkok och infusioner från olika växter

  • Celandine . Topparna av blommande celandine (100 g) läggs i vatten (1 l) och kokas i 30 minuter. Efter kylning sprutas växten med infusion.
  • Tobak . Det hälls med kokande vatten och insisteras i en dag.
  • Citrusskal (apelsin och citron) . Kokande vatten (1 l) och skal (1 glas) läggs i en termos och insisteras över natten.
  • Tomattoppar . Arbetslösningen bereds av 1 liter vatten, 400 g toppar. Blandningen kokas i en halvtimme. Efter silning, tillsätt 1 bord l. tvålspån. Efter att tvålen är helt upplöst är blandningen klar för användning. Den används för att torka av bladen och stammen av växter, och du måste spraya den med infusion utspädd med vatten.
  • Bitter peppar . 2-3 krossade baljor kokas i 200 g vatten och får bryggas i 24 timmar. Efter silning, tillsätt vatten till en volym på 1 liter. Du kan använda den en gång var 14: e dag, men inte oftare.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vitlökinfusioner, avkok av lökskal, tallnålar och blommor (ringblommor, maskrosor) används också i stor utsträckning . Eteriska oljor (mynta, rosmarin, kryddnejlika) används för att förstöra små kluster bladlöss - 5 droppar olja krävs för 200 g vatten. I det första skedet av lesionen kan små kolonier tvättas av med vanligt vatten. Förfarandet bör utföras dagligen fram till den absoluta utrotningen av parasiter.

Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

Sådana förebyggande åtgärder hjälper till att förhindra utseende av bladlöss

  • Inspektera blommor varje vecka.
  • När de första kolonierna av bladlöss upptäcks bör växterna behandlas akut på något sätt.
  • Nyförvärvade blommor måste isoleras och sättas i karantän i ungefär en vecka.
  • Observera alla regler för jordbruksteknik och vatten i rätt tid och gödsla, transplantera och ersätta jord.
  • På sommaren kan myntablad placeras nära blomskålar, vars lukt bladlöss inte gillar. På vintern används pelargon istället för mynta.

Bladlöss föredrar en torr miljö, så det är viktigt att övervaka luftfuktigheten i rummet och undvika överdriven torrhet.

Rekommenderad: