Ehmeya (37 Bilder): Vård Av En Inomhusblomma Hemma, Växtsorter Ehmeya Mousserande Och "Primer", Transplantation Och Reproduktion

Innehållsförteckning:

Video: Ehmeya (37 Bilder): Vård Av En Inomhusblomma Hemma, Växtsorter Ehmeya Mousserande Och "Primer", Transplantation Och Reproduktion

Video: Ehmeya (37 Bilder): Vård Av En Inomhusblomma Hemma, Växtsorter Ehmeya Mousserande Och
Video: How to Grow and Care of Begonia Rex. Indoor CARE Guide/Propagation from a Part of a Leave 2024, Maj
Ehmeya (37 Bilder): Vård Av En Inomhusblomma Hemma, Växtsorter Ehmeya Mousserande Och "Primer", Transplantation Och Reproduktion
Ehmeya (37 Bilder): Vård Av En Inomhusblomma Hemma, Växtsorter Ehmeya Mousserande Och "Primer", Transplantation Och Reproduktion
Anonim

Ehmeya är en underbar blomma inomhus. Den har vackra prydnadsblad och charmiga blommor. Ehmeya är från bromeliadfamiljen, så du kan titta på blomningen 1 gång i hans liv. Blommans fosterland är Latinamerika.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Ehmeya är en örtartad, flerårig blomma med långsträckta läderaktiga blad. I naturen kan bladets längd nå 2 m. Men om du växer en växt i huset, blir det mindre. Höjd - från 31 till 91 centimeter. Bladens längd är 21-51 centimeter.

Själva arket har en komplex form - linjär eller bandliknande, med fintandade kanter. Blad kan bilda en rund rosett vid basen med en tratt i mitten . Bladen har ett mönster av silverfärgade ränder och fläckar. Men även sidoskott kan växa, och skott blommar.

Under blomningen kan en stor blomställning blomstra på en stark peduncle . Den har en capitate eller spikliknande form. I mitten av skivorna finns knopparna. Så snart pollineringsprocessen slutar börjar frukterna mogna - små bär. Det finns frön i bären.

Men med echmea måste du vara försiktig, eftersom växten är giftig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Ehmei -släktet har många arter och sorter.

Ehmeya randig kan ha bältesliknande, läderartade blad, deras längd är 61 centimeter. Kanterna kan hänga i slyna. Bladet är mörkgrönt. Blomställningen ligger på peduncle, dess höjd är cirka 31 centimeter. Bland de rosa skivorna finns blåröda blommor.

Bild
Bild

Ehmey Weilbach . Blad kan ha ett linjärt utseende, är målade i en kopparröd ton, skapar en symmetrisk rosett. Bladets längd är cirka 49 centimeter, med släta kanter. På den röda peduncle finns en blomställning, vars längd är 36 centimeter. Skarvblad av skarlet ton, har en rund form. Det finns blommor mellan skivorna.

Bild
Bild

Ehmeya böjd . Blomman har smala linjära löv, de kan växa i en tratt. Bladet är 41 cm långt och 1,6 cm brett. Blomställningen är 21 cm hög. Den har triangulära skivor och rosa blommor.

Bild
Bild

Ehmeya mousserande . Bladen är starka, bältesliknande. Ett blad är cirka 41 centimeter långt och 8 centimeter brett. Bladet är mörkgrönt i färg med silverfärgade längsgående ränder. På blomställningen finns skivor av korallton och blårosa blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ehmeya är holosteel . Bladen är korta och täta och bildar en tratt. Bruna taggar syns på deras sidor. Blomställningen ser ut som en spikelet, ovanpå är skarlakansblad. Det finns små rosa-gula blommor överst.

Bild
Bild

Ehmeya randig "Primer " … Det är en epifytisk blomma som växer långsamt. Dess höjd varierar från 31 till 91 centimeter och bredden är 61 cm. Bladen är breda, 46-91 cm långa, har en grön färg och breda silverfärgade ränder med fläckar. Blad kan samlas upp i utloppet. Blomställningen är capitate, har röda, lila skivor och taggiga kanter. Peduncle är rak, tätt pubescent. Blommorna är små, sittande, kronbladen är violettblå.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blå Rhen . Blomman är av stor storlek. Bladets rosett kan bilda en tratt. I naturen ackumuleras bromeliad vätska i tratten, som sedan blandas med olika skogsskräp. Som ett resultat kan hängande myrar bildas på träd, och denna sort kan utvecklas på dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Blue Tango ". Denna blomma har täta, läderartade, bältesliknande blad som samlas i en tratt. En peduncle kommer ut från tratten med en vacker blomställning av små blommor med ljusblå toner. Denna sort är lätt att odla hemma.

Bild
Bild

Ehmeya Queen Mary är en sällsynt art. Hon fick också namnet "Skogens drottning" Växten lever på toppen av höga träd i kustskogarna på den karibiska kusten i Costa Rica. Blomman har en vacker blomställning. Konen är 51 cm lång och har ljusrosa prickar som är 21 centimeter långa.

Denna sort är sällsynt, men nyligen kan den odlas i botaniska trädgårdar med sticklingar.

Bild
Bild

Villkor för innehåll

För att odla ehmeya är det nödvändigt för henne att skapa bekväma förhållanden.

Belysning

I belysning är denna blomma opretentiös, eftersom den kan leva bra både i ett ljust rum och i en lite skuggig. De östra och västra fönsterbrädorna anses vara en bra plats för växten. Men för att mer specifikt bestämma utvecklingsplatsen för en blomma måste du vara uppmärksam på dess blad. Om bladen är hårda eller seniga, måste ehmeya placeras direkt på en upplyst plats på de södra fönstren, men så att de inte bränns av solens strålar.

Om det är en varm årstid måste den tas ut i frisk luft. Om blomman har mjuka löv, ska ehmeya placeras i ett penumbra -rum, där belysningen blir måttlig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Temperatur och luftfuktighet

Ehmeya gillar varmt väder, även om det finns dagliga temperaturfall, kommer hon att kunna motstå dem. Om blomman på sommaren är inomhus, kan lufttemperaturen på denna plats passa henne bra. Det är viktigt att veta att ehmeya alltid kommer att behöva ren luft.

På sommaren är en lämplig temperatur för växtutveckling +21,28 grader Celsius. Det kommer att klara ännu högre temperaturer, men vi får inte glömma luftning . På vintern går blomman i pension, så temperaturen kan sänkas något till + 18,19 ° C.

Bild
Bild

Luftfuktigheten ska vara hög. På morgonen måste du spraya växten med en vätska som har rumstemperatur. För att överflödig fukt ska avdunsta från bladen behövs ett öppet utrymme för en blomma, där det alltid kommer att finnas god luftrörelse. För att öka luftfuktigheten kan du använda en speciell pall, som har ett galler . Längst ner på denna pall måste du hälla vatten eller omge behållaren med våt sphagnumoss.

Bild
Bild

Överföra

Du måste transplantera blomman så snart våren börjar. Behållaren för växten kan lämnas densamma eller så kan du ta 2-3 centimeter mer. I en blomma som echmea kommer roten att växa mer i bredd än på djupet, och därför är det inte nödvändigt att skaffa sig en omfattande eller djup kruka. Huvudvillkoret är att det måste finnas ett dräneringshål i botten . För att plantera echmeya kan du köpa speciell jord för bromelia. Den består av torv, lövmark och sand . För att göra jorden lösare måste du lägga till barkbitar, sphagnumossa och kol till den.

Innan du transplanterar en blomma i en ny behållare måste du noggrant undersöka rötterna och bedöma deras tillstånd. I allmänhet har en blomstertransplantation inget svårt arbete, men om det behövs kan denna process utföras varje år.

Man måste komma ihåg att det finns vissa arter som har giftiga juicer. Därför måste handskar bäras när du arbetar med denna blomma, eftersom irritation kan uppstå vid kontakt med huden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Ehmeya är en underbar växt, så du måste känna till alla regler för att ta hand om den.

Vattning

Du måste känna till alla funktioner i vattning efter årstider.

  • På våren och sommaren . När den övre delen av jorden i behållaren torkar måste du vattna växten väl. Vatten måste hällas försiktigt i en rosett av löv och fukta sedan jorden. Vätskan i tratten måste bytas 2 gånger på 30 dagar så att den inte kan stagnera. För att göra detta måste du luta blomman något, hålla den väl och låta vattnet rinna, eller du kan torka av vätskan med en trasa. Vatten för bevattning ska vara sedimenterat och mjukt. Temperaturen bör vara över rumstemperatur. Både jordens torrhet och för mycket fukt bör inte tillåtas.
  • På hösten … Under denna säsong är det nödvändigt att gradvis minska vattningen.
  • På vintern … Det är nödvändigt att sluta vattna till utloppet när temperaturen sjunker till +21 grader. Det är nödvändigt att fukta jorden väl, men se till att jorden torkar väl så snart vattningen slutar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

För att en växt ska trivas behöver den näring. Topdressing bör startas i mars och stoppas i oktober. Som toppdressing är gödningsmedel lämpliga, som används för bromeliader och dekorativa blommande blommor. Men dessa gödningsmedel måste spädas ut med en vätska 2 gånger mer än normen . Det rekommenderas att välja en blandning som inte innehåller koppar och bor, eftersom de är giftiga för denna typ av blommor.

Topdressing måste appliceras lövigt, så snart blommans vattning slutar. Och du kan också spraya bladen och hälla lösningen i utloppet. Gödselmedel måste appliceras 2 gånger på 30 dagar.

Trädgårdsmästare kan mata echmea även i resten av blomman, men samtidigt är det nödvändigt att minska befruktningsmängden: 1 gång på 45 dagar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blomma

Denna blomma blommar från maj till oktober. Ehmeya kan blomma bara 1 gång, och efter det försvinner det gradvis. Men under blomningen kommer dotterskott att dyka upp. En blomma som odlas av frö blommar först efter 4 år. Ehmeya från dotterskott kommer att blomma efter tre år.

Blommande kan ta flera månader. Men själva växten kommer snabbt att blekna, och skivorna kommer att kunna hålla kvar en stund. För att inte förkorta blomningstiden måste du vattna blomman noggrant utan att blöta skivorna . Så snart skovelbladet torkar efter en tid måste det skäras nästan under basen med en skarp beskärare. Vätskan från krukan måste tas bort - om detta inte görs kommer växten att ruttna och inte överleva.

Om blomman inte kan blomma måste den tvingas . För att göra detta, lägg en behållare med en blomma i påsen, lägg 3 äpplen och apelsiner där. Därefter måste du knyta påsen väl. Detta kommer att släppa doften från frukten, och ehmeya kommer att blomma i cirka 4 månader.

Men du måste också veta att för en god effekt av eten bör temperaturen ligga runt +23 grader.

Bild
Bild

Fortplantning

Denna blomma kan förökas hemma på två sätt: genom att plantera dotterskott eller använda frön.

Ett enklare och mer effektivt sätt är att plantera barnen. Ehmeya, som har blommat, bildar dotterskott. Skotten ska växa, deras höjd ska vara hälften av moderblommans höjd eller vara cirka 16 cm. Och de ska också ha ett eget rotsystem. Uppfödningsprocessen äger rum i mars.

  • Blomman med skott måste avlägsnas väl från behållaren.
  • Med en vass kniv är det nödvändigt att separera sidoprocesserna med rötterna. Platsen som klippts måste stänkas med aktivt kol och torkas.
  • Förbered krukor med en diameter på 8-10 centimeter. Fyll dem med en sammansättning av två delar lövjord, 1 del torv och 1 del grov sand.
  • Plantera dotterskott och täck med en transparent oljeduk så att det blir en växthuseffekt.
  • Placera krukorna i ett upplyst och isolerat utrymme.

Om dotterskottet av en slump separerades från rötterna, kommer en sådan växt inte att överleva.

Bild
Bild

Frömetoden är impopulär och svår. Om du odlar en blomma från frön, kan ehmeya förlora sin sorts egenskaper. Reglerna för plantering av echmeafrön innehåller ett antal punkter.

  • Grytan måste fyllas med krossad torv eller sphagnumoss.
  • Fröna placeras inte särskilt djupt i marken.
  • Täck överdelen med en påse eller en glasbit.
  • Placera krukan på en plats där direkt solljus inte faller. Det är nödvändigt att ständigt fukta jorden och ventilera rummet.
  • Temperaturen bör vara minst +23,25 grader Celsius.
  • När tre månader har gått kommer plantor att dyka upp och de måste dykas. Blanda i lika delar blad- och ljungjord, använd det för att plocka. Grödor bör hållas vid en temperatur på +21,23 grader. Och du måste också fukta jorden och spraya blomman.
  • Efter ett år måste den odlade blomman transplanteras i jordblandningen för den mogna echmeablomman.
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Om du tar hand om växten felaktigt utvecklas svamp- och virussjukdomar. Och blomman måste ständigt undersökas för att kunna veta i förväg: om det finns skadedjur är det nödvändigt att vidta åtgärder.

Om skadedjur hittas måste du bekanta dig med hur du hanterar dem

Bladfläck - bladets ovansida är täckt med runda blåsor, och efter ett tag kan mörkbruna ränder eller svampar bildas på dem. För att undvika detta är det nödvändigt att behandla bladen med ett fungicid en gång i veckan, upprepa denna process 2 gånger till. För att förebygga bör för fuktig luft inte tillåtas, du behöver bara ventilera rummet ordentligt och inte hålla blomman i skuggan.

Bild
Bild

Fusarium - det är när rötterna och bladen ruttnar vid basen. Om du börjar sjukdomen kommer blomman att dö. Det är nödvändigt att följa temperaturnormen och följa reglerna för vattning. Och redan innan man planterar en växt måste jorden desinficeras.

Bild
Bild

Skydda - det mogna skadedjuret kan sätta sig under det brungrå skalet eller i bladaxlarna. Larverna kan snabbt bemästra blomman. För att förebygga måste du spraya växten med tvål eller tobakslösning så att unga larver inte dyker upp. Vuxna skadedjur ska avlägsnas med bomullsull i blöt i tvål eller alkohol.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om en rotmask har satt sig på växten , rotsystemet börjar ruttna, blomman slutar utvecklas, bladen får en blek färg och torkar sedan ut. Med hjälp av sådana medel som "Aktara" eller "Confidor" kan du hjälpa växten att bli av med skadedjuret. För profylax, innan du transplanterar, måste du undersöka rötterna väl och ta bort de skadade områdena. Marken måste vattnas med Aktara -lösning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om bladlöss bosätter sig på ehme , hon kan döda blomman om hon suger ur den. Om du inte vidtar åtgärder i förväg kan bladlössna föröka sig plötsligt. Därför kan du spruta blomman med eterisk lavendelolja. Och för att bearbeta jorden.

Bild
Bild

Ehmeya är en vacker och charmig blomma, det viktigaste är att veta hur man tar hand om den och tar väl hand om den.

Rekommenderad: