Monstera (53 Bilder): Hur Ser En Blomma Ut, Dess Blommor Och Blad? Funktioner I Vård Och Transplantation Hemma? Är Monstera Giftigt Eller Inte?

Innehållsförteckning:

Video: Monstera (53 Bilder): Hur Ser En Blomma Ut, Dess Blommor Och Blad? Funktioner I Vård Och Transplantation Hemma? Är Monstera Giftigt Eller Inte?

Video: Monstera (53 Bilder): Hur Ser En Blomma Ut, Dess Blommor Och Blad? Funktioner I Vård Och Transplantation Hemma? Är Monstera Giftigt Eller Inte?
Video: Dags att odla blommor 2024, Maj
Monstera (53 Bilder): Hur Ser En Blomma Ut, Dess Blommor Och Blad? Funktioner I Vård Och Transplantation Hemma? Är Monstera Giftigt Eller Inte?
Monstera (53 Bilder): Hur Ser En Blomma Ut, Dess Blommor Och Blad? Funktioner I Vård Och Transplantation Hemma? Är Monstera Giftigt Eller Inte?
Anonim

Monstera glädjer sig med sitt utseende, väcker fantasin med myterna som är förknippade med det, fängslar med sin lätthet och överraskar med att det har ätbara frukter. Inte konstigt att denna vidsträckta prydnadsväxt pryder många hus hos våra landsmän.

Ursprung

Monstera är en växt av Aroid -familjen, främst känd för sina stora blad. Plantens namn översätts som "bisarrt" (en annan version av "monster"), och regnskogarna i Centralamerika kallas hemland. I naturen finns liana också i Asien, Sydamerika, i tropikerna i Mexiko, Costa Rica, Panama. I Australien odlas den för de ätbara öronen.

I tempererade klimat odlas monstera vanligtvis som en prydnadsväxt inomhus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Många motstridiga påståenden är förknippade med det, varav ett gäller giftighet . Denna fråga kommer att behandlas mer detaljerat i ett separat kapitel i denna artikel. Låt oss nu stanna kvar vid andra funktioner i odling av vinstockar hemma. Den har stora blad och frigör därför aktivt syre och avdunstar fukt. Allt detta gör att du kan upprätthålla ett optimalt inomhusklimat. Vinstockens stora löv absorberar elektromagnetisk strålning, förångning av formaldehyd.

Ofta kan monstret ses på kontor, föreläsningssalar, bibliotek. Och det beror inte bara på att en stor växt ser attraktiv ut i stora rum, utan också på att den har en positiv effekt på nervsystemet - det lugnar, låter dig fokusera, harmoniserar tankar. Dessutom har liana stärkande egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Monstera växer på ett märkligt sätt. Först växer stammen med blad, de bildas flera gånger om året. I de flesta fall har bladen på unga vinstockar inte de vanliga hålen. De ökar gradvis och sedan stannar deras utseende. Växten "förvärvar" luftrötter. Denna etapp ersätts återigen med en period med utseende av nya plattor och en ökning av deras storlek. Sedan stannar lövtillväxten igen, växten styr sina krafter för att bygga upp luftrötter.

I äldre vinstockar bildas också sidoskott tillsammans med blad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Löv

Liana är känd för sina enorma bladplattor. Som regel når bladets diameter 70-90 cm. I tropikerna kan denna siffra överstiga 1 m. När den växer hemma har liana vanligtvis en något mindre tallriksstorlek-i genomsnitt 50-70 cm. Bladen är fästa på stammen med långa bladblad som lindas runt stammen. Plattorna är täckta med en glänsande läderhud, har en grön färg (från ljus till djup mörk). Som redan nämnts är bladen på en ung ranka något mindre och har ännu inte perforeringar. De kännetecknas av en ljusare färg. När växten växer mörknar bladen, blir större och snitt eller perforeringar dyker upp över hela ytan.

Blad med "hål" visas först som ett rullat rör, som sedan öppnas och förvandlas till en platta med karakteristiska öppnade "hål ". Efter det ökar arket i storlek lite mer, blir tätare och får en vacker glans. Ju äldre monstera -bladet är, desto mer uttalad blir dess segmentering. Med tiden blir bladen pinnately dissekerade. Anläggningen får ett lätt igenkännligt original "utseende".

Bild
Bild
Bild
Bild

Blommor

Liana blommar med små blommor samlade i blomställningar. De bildar en blomställningscylinder och når en höjd av 20-25 cm. Utåt liknar denna blomställning en majsör. Runt det senare bildas en känslig blommig filt av vit, grädde eller gulaktig färg. När örat mognar torkar "locket" och faller av.

Bild
Bild

Frukt

Frukten av en liana är ett öra som bildas av små, små fruktkluster som pressas mot varandra. De smakar som ananas i kombination med jordgubbar. Kolven bildas 10-12 månader efter blomningen. Kolvens lila färg indikerar mognad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rötter

Förutom de vanliga underjordiska rötterna har monstera också luftiga. De fungerar som en källa till fukt och hjälper också vinstockar att hålla fast vid trädstammar och sträva uppåt. Det är därför, under naturliga förhållanden, ser vinrankan kraftfull ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Giftigt eller inte?

Under en lång tid ansåg européerna att monsteret var en mördande växt. En av anledningarna till detta är kroppar av döda människor som finns i tropikerna, sammanflätade och genomborrade av en liana. Men deras död inträffade av andra skäl, och skotten av monstera i naturen är så starka att de gror genom alla hinder. Således skingrades myten om monsteraens grymhet och blodtörst.

En annan är relaterad till monsteraens möjliga toxicitet . Faktum är att de intercellulära utrymmena av lianablad innehåller tunna nålliknande formationer av kalciumoxalat. De kallas rafids. Vid kontakt med slemhinnor och hud kan de orsaka sveda, rodnad. Om fördjupningar i en viss mängd kommer in i människokroppen är förgiftning möjlig. De karakteristiska symptomen på det senare är domningar i svalget, andningssvårigheter, röstförlust. Detta är dock möjligt om du tuggar löv och sticklingar av monstera. Växten i sig är inte farlig - den släpper inte ut gifter i luften. Det är dock bättre att vägra att odla det i huset om familjen har små barn och husdjur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Monstera har cirka 50 arter. Låt oss överväga de mest populära.

Monstera Adonson

Liana upp till 8 m hög. Bladen är 20-25 cm långa och 15-40 cm breda. Formen är ovoid, de är jämnt täckta med hål. Under blomningen bildas ett öra, inslaget i ett mjölkgult blommigt "lock".

Det är rättvist att säga att den sällan blommar när den odlas hemma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Monstera Borziga

Liana kommer ursprungligen från Mexiko. Den har hjärtformade plattor med snitt längs kanterna. Färgen på bladen är djup mörkgrön. Plattorna är medelstora - cirka 30 cm i diameter, har en lång tunn stjälk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hålslagna eller läckande monstera

Liana, kännetecknad av stora löv upp till 1 m i längd. De är helt täckta med "hål" i olika former och storlekar. När blomställningen bildar ett öra upp till 10 cm högt, omgiven av en frodig vit filt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Monstera gourmet

Den har hjärtformade tallrikar, pinnately dissekerade, ljusgrön färg. Vinstocken når en höjd av 3 m när den odlas inomhus och 10-12 m när den odlas i ett växthus. Denna vinstock fick sitt namn på grund av dess förmåga att bära frukt. Efter blomningen bildas ett mjukt bär med en ananasmak. Hemma mognar frukten på i genomsnitt 10 månader. Det är intressant att just denna sort kan ses oftare än andra i lägenheter och kontor. Det är dock få som lyckas skörda av det.

Ett annat namn är den perforerade filodendronen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Snett, ojämnt (skär) monstera

Klätterlianan är infödd i de fuktiga tropikerna i Brasilien. Namnet indikerar bladplattornas särart - ena halvan av bladet är något större än den andra i storlek. De är fästa vid "stammen" med hjälp av en kort stam. De har en ljusgrön färg och är täckta med stora avlånga hål, kanterna är fasta. När den blommar bildar den ett litet (4-6 cm högt) öra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Monstera Karvinsky

Den når en höjd av 3 m. Unga vinstockar har hela löv, när växten växer upp, bladen dissekeras, perforeringar bildas på dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vässad Monstera

Det fick sitt namn på grund av bladens form - de är spetsiga i ändarna. Bladplattorna är mörkgröna, fasta. Hål och snitt uppträder när växten växer. Variegated (verkligen variation) monster är särskilt förtjusta i blomsterhandlare. De ser särskilt originella ut i interiören. Dessa inkluderar den redan nämnda Borziga, liksom Alba (kännetecknad av långsammare tillväxttakt, men också en mer nyckfull karaktär), marmormonstera (har en gröngul bladfärg).

En annan sällsynt sort av brokiga monstera är tveksam eller dubia . Den unga växten har fasta gröna plattor med en silverfärgad kant längs kanterna. När växten mognar blir bladen gröna och blir perforerade. En egenskap hos den tvivelaktiga monstera är dess lilla storlek, den kan odlas utan rekvisita som en ampelös vinstock. Ett tunt miniatyrmonster kan också tillskrivas ampelöst. Den unga växten har ömma, hjärtformade blad. I en äldre växt dissekeras de pinnately.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner av reproduktion och blomning

Reproduktion av monstera är möjlig med frö och vegetativ metod. En lätt jordblandning krävs för att gro fröna. Det måste passera luft och fukt väl. Frö bör ingjutna ytligt i jorden och lämna ett avstånd på 4-5 cm mellan varje frö. Därefter fukta jorden försiktigt och täck fröna med folie eller glas. Under månaden är det viktigt att hålla rumstemperaturen minst 24-25 C. Under dagen ska glaset (filmen) lyftas flera gånger och lämna plantorna i friluft i 3-15 minuter (tiden bör ökas gradvis). Fukta jorden efter behov.

Om ungefär en månad kommer gröna att dyka upp, varefter varje grodd ska transplanteras i en separat behållare . Monsterfrön förökas mindre ofta än vegetativt. Det senare handlar om att skära av apikala eller stjälksticklingar från en vuxen växt. Vegetativ förökning sker på våren.

En viktig punkt - skärningen ska ha minst en knopp och ett moget blad. Det är bättre att ta ett skott som redan har fått rötter från luften.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det övre snittet (rakt) görs över njuren. Stjälken placeras i jorden och lämnar hälften av knuten i luften. Täck toppen med en glasburk. Marken fuktas genom pallen. Efter 3-5 veckor bör unga skott bildas, varefter du kan ta bort burken och transplantera den unga växten. Slutligen kan reproduktionen av monstera göras genom att dela roten och rota sidoskotten. När laterala skott dyker upp i botten av rötterna måste de rotas. I detta fall är uppfödning också bäst planerad tidigt på våren. Den rotade skotten kommer snart att förvärva de första blad- och luftrötterna. Det är nu klart att transplanteras i en separat behållare.

En vuxen rankplant kan delas upp i delar under transplantationen . Den valda "biten" ska ha en del av den underjordiska roten och en full rosett av löv (eller åtminstone en växande punkt). De delade rötterna planteras omedelbart i olika behållare. Trots att monstera är en lövfällande prydnadsväxt, med rätt vård, blommar den även hemma. För en uppsättning färg bör naturligtvis villkoren för vård av en vinstock vara så nära som möjligt för dem som omger en vinstock i naturen. I tropikerna (ibland växthus) blommar liana årligen, hemma - en gång vartannat år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsregler

För odling av monstera kan du ta ett färdigt substrat - universellt eller jord för palmer. Om du bestämmer dig för att laga det själv, ta gräs, humus, sand och torv i lika stora proportioner. Glöm inte dräneringsskiktet, som kommer att ta upp den tredje delen av potten. Om du märker att en vuxen liana har sträckt ut sig och dess nedre löv har börjat falla av behöver den föryngring, det vill säga en transplantation. För att göra detta bör vårens topp klippas av tidigt på våren. Längst ner en "stubbe" 30-35 cm hög. Snart från denna "stubbe" kommer du att se unga skott. Den avskurna toppen kan placeras i en behållare med vatten och vänta på att den ska slå rot. Det är önskvärt att rhizomerna fyller hela behållaren. Efter det kan du plantera toppen i marken.

Unga växter (ingen föryngring) bör planteras om årligen . När växterna når 4 år kan de transplanteras vart 2-3 år. Det räcker att plantera om vuxna växter var 4-5: e år. Om en vuxen växt mår bra i flera år i samma kruka (vaddar inte, vissnar inte) kan du inte plantera om den. I det här fallet rekommenderas att endast ersätta den övre delen av jorden med ett nytt jordlager en gång om året. Vinstockens rotsystem blir mer och mer kraftfullt för varje år, så med varje efterföljande transplantation väljer du en allt större kruka. Den ska vara bred, djup och fast.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nyanserna i vården

I allmänhet är det inte svårt att ta hand om en vinstock, det anses vara en opretentiös växt. Den tål luftföroreningar, temperaturfall, kortsiktiga torka. Det är bättre att en gång för alla bestämma platsen för vinstockarna i rummet - växten gillar inte när den flyttas. En viktig nyans, fotosyntesen sker aktivt på natten, så det är bättre att inte sätta växten i sovrummet.

Det bör förstås att monstera växer till en stor storlek, så det finns uppenbarligen inte tillräckligt med utrymme på fönsterbrädan för det . Den genomsnittliga livslängden för en vintergrön monstera är 10 år. Om du sätter ett monster framför fönstret efter ett och ett halvt år, var beredd på att rummet kommer att vara skymning, och du kommer inte längre att se vad som händer utanför fönstret. Lianen kommer att växa och fälla ut sina blad så mycket.

Placeringen av creeper mot väggen en halv meter från fönstret hjälper till att undvika detta. Du kan ställa grytan på ett bord eller ett stativ; på väggen bakom växten är det perfekt att organisera lysrör. Det kommer att behövas under höst-vinterperioden, när växten saknar ljus.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer en plats för ett badkar med en grön exotisk, undvik direkt solljus. De orsakar bladbrännskador. Men mörkare områden kommer också att vara olämpliga. Anläggningen börjar vissna och vissna. Liana älskar starkt, men diffust ljus. På särskilt varma och soliga dagar kan du skugga det något.

Varianter med brokiga och kontrasterande färger är mer krävande för ljusförhållandena . Ljuset ska vara starkt, men alltid diffust. Om du bryter mot denna regel kommer löven att förlora sin "skal" - vita ränder, streck och fläckar och blir bara mörkgröna. Om du observerar detta med ditt husdjur är den troliga orsaken brist på ljus.

Den optimala temperaturregimen för liana är från 16 till 24 C. Trots att den tolererar "hopp" i temperaturer bra är det bättre att minimera den senare. Med en kraftig temperaturminskning saktar tillväxthastigheten ner, monstret har inte tillräckligt med styrka för att få blomställningar. På vintern rekommenderas att sänka temperaturen till 14-16 C. Det är viktigt att undvika drag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning krävs med måtta, det är viktigt att inte låta marken torka ut. På våren och sommaren är vattningen mer intensiv. På vintern kan du vattna växten den andra eller tredje dagen efter att jordklumpen har torkat. På sommaren ska bladen bevattnas med vatten var 2-4 dagar. På vintern behöver du inte spraya bladen; det är bättre att lägga en behållare med vatten bredvid växten eller torka bladen regelbundet med en fuktig, mjuk trasa.

Från och med mars, var 14-18-18 dag, måste du befrukta växterna med hjälp av komplexa mineralgödselmedel för dekorativa lövväxter . Det finns specialfoder för ficus och monstera. Vuxna vinstockar kan matas med organiskt gödningsmedel var tredje månad. För detta är humus lämplig (häll ett tunt lager på ytan) eller vattna med en infusion av en fermenterad fjäder. Den senare späds med vatten i förhållandet 1: 20. Gödselmedel stoppas i slutet av augusti.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bristen på näring framgår av en avmattning i tillväxthastigheter, växtens oförmåga att växa stora löv, hela löv (ingen perforering), en minskning av bladfärgens intensitet, sköra och tunna luftrötter. Växten har luftrötter, som är viktiga för näring och hydrering. Du kan inte trimma dem, men om du tycker att vinstockarnas utseende är oattraktivt på grund av rötterna, binda dem runt stammen och linda dem med mossa. Under vattningen måste mossan också fuktas så att växten "matar" genom de maskerade luftrötterna.

Felaktig vård bevisas av en förändring av monsteraens utseende . Torra löv indikerar brist på fukt, överdriven exponering för solen. Gula löv i kombination med förfallna rötter är ett tecken på vattentät mark. Endast en nödtransplantation och efterlevnad av bevattningsregimen hjälper till att rädda växten.

Med brist på ljus börjar bladen aktivt falla av och avslöjar stammen på monstera. Tillväxttakten saktar ner, blomningen är frånvarande. Om en brun kant visas vid kanterna på bladen, ber växten om en transplantation i en större kruka.

En annan anledning är för torr inomhusluft (detta händer på vintern om anläggningen står nära batterier, värmare).

Bild
Bild
Bild
Bild

Om bladen förblir intakta, det vill säga att lockiga hål inte visas på dem, har monstera inte tillräckligt med näringsämnen. Granska ditt befruktningsschema. En växande vinstock behöver stöd. För stöd är det bättre att köpa en specialstam med en höjd av 70-100 cm. Annars kan monstera gå sönder under sin egen vikt.

Luftrötterna i botten av stammen fungerar också som ett stöd för växten . De sjunker gradvis ner i marken. Det är inte värt att klippa av eller på annat sätt bli av med dem; det rekommenderas att böja ner dem och rikta dem mot marken. Men toppen av en vuxen växt får klippas med jämna mellanrum, detta stimulerar tillväxten av nya skott.

Ofta samlas droppar på bladen på monstera, som rinner ner. Vanligtvis säger de att monstera gråter. Det finns två skäl till detta. Den första är förknippad med överdriven vattning av växten. Dessutom noteras ibland sådant "beteende" av vinstockar före grumligt väder eller början av regn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skadedjur och sjukdomar

En av de vanligaste sjukdomarna i monstera är röta. Det orsakas av överdriven vattning av växten. Marken i krukan blir våt, rotsystemet börjar ruttna. Gradvis stiger råttan högre och högre och täcker stammen och löv. Liana blir svart och vissnar. Rotförfall uppstår ofta om växten "sitter" i en för stor kruka. Marken i den hinner inte torka ut och börjar sura. Som regel händer detta under höst-vintertiden, när temperaturen i miljön minskar.

Behandlingen består av en akut lianatransplantation, avskärning av förfallna rötter och behandling av färsk mark med en fungicid . Behandla skärplatserna på ruttna områden med en lösning av kaliumpermanganat eller strö över krossat kol. Gammal dränering kan inte användas. Grytan kan naturligtvis också sköljas noggrant och desinficeras. Vid transplantation, följ samma planteringsregler: 1/3 av krukan är fylld med dränering (små stenar), fylld med jordblandning. Efter plantering måste monstret vattnas med fytosporin och sprutas med bladplattorna. Skadedjur kan också orsaka förändringar i växtens utseende och död. Bland de vanligaste är följande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spindelkvalster

På plattornas yta, vanligtvis från insidan, är små spindelväv tydligt synliga. Bladen själva blir mjuka, växten saktar ner i tillväxt. Orsaken till utseendet är överdriven torrhet i luften. Att spraya vinblad och luft i rummet hjälper till att förhindra detta.

Deras mekaniska avlägsnande hjälper till att bekämpa fästingar (om möjligt är det bättre att skölja växten under vatten), liksom användningen av "Fitoverma", "Aktellika", "Akarina". Det är viktigt att följa instruktionerna och utföra behandlingen så många gånger som insekticidtillverkaren kräver.

Du ska inte sluta efter den första behandlingen, även om det verkar som att fästingarna har lämnat vinstocken.

Bild
Bild

Skydda

Symtom på skadan är vissnande och fallande löv. Bruna fläckar kan särskiljas på ytan, dessa är skadedjur.

Bild
Bild

Mealybug

Krökning av skott och löv talar om monsteraens nederlag av detta skadedjur, med tiden torkar de ut och faller av. Unga blad och skott är också täckta med en vit pulverformig beläggning. En liten mängd maskar kan tvättas av genom att bada monstret i duschen eller genom att torka varje blad med tvålvatten. Vid en stor ansamling av skadedjur är det bättre att använda insekticidbehandling (till exempel Fitoverm).

Bild
Bild

Trips

Om monstret träffas av thrips, visas vita fläckar på bladets utsida. På insidan av tallriken kan du också se själva skadedjuren. Deras utseende orsakas vanligtvis av torr luft och höga omgivningstemperaturer. För kampen är det bättre att välja ett av ovanstående insekticider, och som en förebyggande åtgärd, minska temperaturregimen och fukta luften regelbundet. För att bli av med parasiter bör du samla dem mekaniskt och sedan behandla monstret med en lämplig insekticid.

När en monstera påverkas av sköldkörteln börjar den också blekna och förlorar sina spridande löv . Skadedjur utsöndrar en klibbig beläggning på vilken en sotig (svart) svamp börjar bildas. Vid de första symptomen på infektion kan skadedjuret avlägsnas från bladen med en bomullspinne, som fuktas med tvålvatten eller alkohol. Om det är omöjligt att hantera parasiten på detta sätt, använd insekticider (till exempel Biotlin, Aktara).

I allmänhet noterar erfarna blomodlare att monstera, i enlighet med vårdreglerna, praktiskt taget inte är mottagligt för sjukdomar och attacker av skadedjur.

Rekommenderad: