Beloperone (36 Bilder): Blomsteromsorg Hemma. Beskrivning Av Brokiga Vita Perone Guttata Och Andra Arter

Innehållsförteckning:

Video: Beloperone (36 Bilder): Blomsteromsorg Hemma. Beskrivning Av Brokiga Vita Perone Guttata Och Andra Arter

Video: Beloperone (36 Bilder): Blomsteromsorg Hemma. Beskrivning Av Brokiga Vita Perone Guttata Och Andra Arter
Video: Белопероне - уход в домашних условиях 2024, Maj
Beloperone (36 Bilder): Blomsteromsorg Hemma. Beskrivning Av Brokiga Vita Perone Guttata Och Andra Arter
Beloperone (36 Bilder): Blomsteromsorg Hemma. Beskrivning Av Brokiga Vita Perone Guttata Och Andra Arter
Anonim

Beloperone är en ovanlig växt som sällan odlas hemma. Samtidigt har det väldigt få nackdelar och många fördelar: till exempel nästan kontinuerlig och riklig blomning, dekorativa löv, enkel skötsel. En sådan blomma lockar genast ögat, för den är väldigt vacker. Efter att ha läst den här artikeln kommer du att lära dig om hur denna växt ser ut, och du kommer också att kunna förstå egenskaperna hos dess art och de grundläggande vårdreglerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Beloperones hemland är Central- och Sydamerika, subtropier och tropiker. Detta är en buske eller buske som har många grenar. Beloperone har inte särskilt tjocka skott, som med tiden lignifierar nära basen. Bladen är äggrunda eller lansettformade, olivolja eller grönaktiga, matta, deras längd är upp till 8 cm.

Bild
Bild

En sådan växt blommar nästan utan avbrott. Blomningen varar nästan ett år (den avbryts endast under de kallaste perioderna). Blommor uppstår i bladens axlar. De är vanligtvis ganska ljusa: röda, gula. Men det finns också ljusrosa, mycket ljusa blommor.

Tonerna smälter in i varandra mycket smidigt, och resultatet är ett originellt färgspel. För växten är blomställningar mer karakteristiska, enstaka blommor kommer sällan över.

Bracts misstas av många för kronblad . Nära basen är de ganska bleka, och då blir tonen mer intensiv. Blommorna själva ligger mellan skivorna.

Höjden på växten, som omhändertas hemma, kan nå 1,2 m. Denna blomma kan växa mycket snabbt. Många förvirrar beloperon med pachistachis, aphelandra. Det senare är mycket svårt att odla, eftersom en sådan växt är nyckfull, det kräver ett visst mikroklimat. Det är mycket lättare att ta hand om pachistachis än för aphelandra och beloperone.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Det finns flera sorter av beloperon. Tänk på de mest populära typerna av sådana blomma.

Beloperone Guttata (dropp) . Guttata ser ut som en liten buske, som vanligtvis når 80 cm i höjd. Denna sort har sitt ursprung i Mexiko, den är den vanligaste bland blomsterodlare. Bladen är pubescenta, ovala, mycket snygga. Blommorna är vita, skivorna är ljusröda. Denna växt måste repottas ofta, byta ut jorden eller öka krukans storlek. Det bör dock komma ihåg att det mycket illa kommer att tolerera en förändring av läget i rummet.

Bild
Bild

Variegata (brokig) . Det finns ett annat namn för denna typ: brokig. En brokig blomma kan bara förökas genom sticklingar. Höjden på den brokiga vita peronen är cirka 70 cm, blommorna är vita, skivorna är röda. Denna växt ställer inte krav på luftfuktigheten i rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lutea (lutea) - Detta är en separat typ av droppbeloperon. Det kännetecknas av den gula nyansen av skivorna. Strukturen, bladens form, luteabuskens storlek skiljer sig inte från huvudarten. Huvudbladen är ljusa, grönaktiga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gul drottning - också en separat typ av droppbeloperon. Skivorna på denna växt är ljusa, citronfärgade. Busken är mer långsträckt, bladen är ganska färgrika. Yellow Queen har en mycket riklig blomning: det är nästan omöjligt att märka huvudbladen.

Bild
Bild

Plumbagolistny eller leaved leaved . Höjden på en sådan buske kan nå 1 m. Skotten är hårda, växer vertikalt. Denna växt har sitt ursprung i Brasilien. Det finns laterala processer på grenarna av den bladade vita peronen. De växer spetsiga blad, som är ganska släta och täta. Längden på ljusröda skivor når 60 mm.

Bild
Bild

Rouge - en växt som odlas på konstgjord väg. Det är en kompakt buske med små ovala blad. Lövverket är grönt, dess nyans är ganska mättad. Stipuler är citron, grönaktiga, relativt små i storlek. Blommorna är rödrosa i kanterna, grädde vid basen. Alla blommor är strödda med ljusa fläckar. Växter som hålls hemma blommar utan avbrott.

Bild
Bild

Överföra

Beloperone växer mycket snabbt, så en sådan blomma måste transplanteras varje år eller ännu oftare: på sommaren, i slutet av säsongen och även på våren. Om en vuxen beloperon växer i en tillräckligt stor behållare är det tillräckligt att transplantera vartannat eller var tredje år. Det faktum att en sådan procedur är nödvändig kommer att bevisas av en viss "signal": rötterna synliga från dräneringshålet.

För att inte transplantera särskilt ofta kan du köpa en kruka varje gång mycket större än den föregående.

Det rekommenderas att föredra keramiska krukor, liknande en hink: beloperonen har en stor antenndel. En sådan kapacitet kommer att balansera blomman och förhindra att den faller.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna växt är krävande för jorden, så den kan mycket väl vara vanlig, universell. Marken ska vara lätt och rik på näringsämnen. Även en oerfaren person kan hantera en transplantation. Det utförs enligt följande.

  • Ta en ny behållare och lägg småsten, liten expanderad lera på botten. Skikttjocklek - 30-50 mm. Häll sedan i underlaget och fyll på ungefär en tredjedel av krukans volym.
  • Ta bort den vita peronen från den gamla behållaren. För att göra det lättare att göra detta kan du förvattna växten (ungefär en halvtimme). Det är bättre att lämna jordklumpen intakt.
  • Ta en vass kniv, desinficera den och skär ca 10 mm från rötterna. Skär rötterna på sidorna (snitten ska vara längsgående, inte särskilt djupa), kanterna måste vara något "fluffade".
  • Placera jordklumpen i en ny behållare, lägg till mer underlag. Då måste du skaka grytan flera gånger och tampa jorden uppifrån med din handflata.
  • Vattna blomman och ställ den i skuggan i flera dagar (den ska vara ljus). Sedan kan du sätta den på sin ursprungliga plats. Ta hand om blomman som du är van vid.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Det är ganska lätt att ta hand om beloperonen, men vissa villkor måste finnas för en sådan växt. Han behöver konsekvens, så han kommer att behöva regelbunden vård.

Belysning

Ljuset ska vara diffust men tillräckligt starkt. För att skapa ett optimalt mikroklimat hemma rekommenderas det att inte vägra exponering för solljus, men perioderna för att ta emot det bör vara korta.

Det är bättre att placera en kruka med en sådan blomma i den östra eller västra delen av rummet, men det känns ganska bra på både sydost och södra sidan.

När vintern kommer måste du ta hand om närvaron av ytterligare ljuskällor i rummet . Det rekommenderas att ta hänsyn till att klockan tolv på eftermiddagen måste beloperonen skyddas från solens ljus: vid denna tid på dagen är det vanligtvis för ljust.

Bild
Bild

Temperatur

På våren och sommaren måste du ta hand om att skapa optimala temperaturförhållanden för blomman. Den bästa temperaturen vid sådana tider på året är cirka +20 grader. På hösten och vintern måste den sänkas till +16 eller till och med till +12 grader. Det ska inte vara för varmt under kalla årstider i rummet, annars kan växten börja bli av med lövverk . Undvik plötsliga temperaturförändringar, skydda blomman från drag.

Bild
Bild

Jorden

Det bästa alternativet för beloperon är färdiga blandningar som ger alla nödvändiga näringsämnen. Om du förbereder jorden med egna händer, stoppa valet på en jordblandning av sand, torv, gräs, lövmark (det rekommenderade förhållandet är 1: 2: 1: 2). Jord bör inte vara alkaliskt, mycket surt.

Bild
Bild

Luftfuktighet

Blomman har sitt ursprung i varma länder, så den måste ge en tillräcklig luftfuktighet. Befuktning kan uppnås med en sprayflaska. Du kan återfukta blomman varje dag, men det är bättre att göra detta inte mer än en gång om dagen . Fukt inte den vita peronen, annars kommer en svamp att dyka upp på lövverket och skott.

Bild
Bild

Vattning

Under varma årstider bör vattningen vara ganska riklig, men du bör inte vara alltför nitisk. För att förstå att det är dags att vattna blomman igen kommer det att vara möjligt på jorden: den ska torka ut lite. Ta bort överflödig vätska så snart som möjligt om du överdriver det.

På vintern behöver anläggningen vattnas mindre ofta, men övertorkning bör undvikas.

En lätt torr skorpa ska synas på ytan: på så sätt kommer du att förstå att det är dags att fukta jorden igen.

Kallt vatten ska inte användas för att vattna beloperon: dess temperatur bör vara rumstemperatur. Om du inte följer detta råd kan växten bli sjuk eller till och med dö.

Bild
Bild

Toppdressing

Från mars till början av hösten måste växten matas ytterligare. Tack vare toppdressing börjar blomman blomma rikligare, den blir vacker och frisk. Under sommar- och vårsäsongen bör beloperon matas två gånger i månaden, vid temperaturer under 18 grader Celsius - varje månad.

Alla gödningsmedel för växter som blommar i lägenheter är lämpliga för beloperon.

Du kan göra en lämplig produkt själv: förbered ett högkvalitativt mineralgödselmedel och lös det sedan i vatten för bevattning. Detta gödningsmedel kan användas för att fukta jorden istället för vanligt vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Eftersom beloperonen växer snabbt måste denna blomma beskäras. Du måste nypa den regelbundet, ta bort onödiga skott. Så kronan blir så estetisk som möjligt, dessutom kommer nya knoppar att dyka upp då och då. Tidigt på våren, ta försiktigt bort några av de mest utvecklade skotten av växten (ungefär hälften av längden). Topparna ska nypas när beloperonen blommar aktivt.

Bild
Bild

Fortplantning

Beloperon förökar sig genom sticklingar (skott) och frön (ben). Fröna kan planteras i 60 dagar, och denna växt förökas av sticklingar nästan året runt.

Frön

Fröskott tas bäst emot i februari-mars. Under denna period skiner solen redan ganska starkt, men brinner inte, så bladen på unga växter kommer inte att skadas.

Optimal luftfuktighet och gynnsamma temperaturförhållanden kan bibehållas med glasburkar eller polyetenfilm.

Det rekommenderas att använda en lätt jord av perlit, gräs och lövjord (proportioner - 0,5: 1: 1) . Kronan kan börja bildas efter att plantan har transplanterats i vanlig jord.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sticklingar

På detta sätt sprids whiteperone av många odlare: denna process kräver inte mycket tid och ansträngning. För plantering kan du använda skotten kvar efter vårbeskärning. Vanligtvis börjar en ung växt blomma cirka 6 månader efter plantering.

Om du vill att detta ska hända till våren kan du beskära och plantera sticklingarna tidigt på året. Om du bara gör det på våren kommer beloperonen att blomma först nästa år.

Sticklingar med minst 2 ark är lämpliga för förökning . Man bör komma ihåg att sticklingarna ska vara ganska långa: från 12 till 15 cm. Stammen bör inte brännas. Rötter kan dyka upp både i underlaget och i vattnet: det tar vanligtvis flera veckor.

För att odla beloperon från sticklingarna måste du använda en blandning av perlit, sand och torv (0,5: 1: 1). I både det första och andra fallet är det nödvändigt att desinficera jorden: baka den i ugnen eller ånga den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Beloperone kännetecknas av ökat motstånd mot olika negativa influenser, men ibland uppstår fortfarande problem. Vanligtvis lider denna blomma av sådana skadedjur.

Bladlus … Blad börjar krulla, tappa färg och unga skott blir krokiga. För att bekämpa bladlöss kan du behandla växten med en pyretrumlösning eller tvålvatten. I särskilt allvarliga fall bör du använda "Fosbecid" eller "Actellic".

Bild
Bild
Bild
Bild

Vita flugor … De visas på skott och blad. För att identifiera dessa skadedjur måste du skaka växten: en karakteristisk svärm kommer att stiga från den. Whiteflies kan bekämpas med Decisome eller Actellic.

Bild
Bild

Röd spindelkvalster . På grund av detta skadedjur blir lövverket gulaktigt. En karakteristisk silvrig spindelväv visas på bladets nedre del. Som en förebyggande åtgärd bör du regelbundet skölja beloperonen med vanligt vatten för detta och också bli av med döda löv. "Actellik" hjälper till att bli av med fästingen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under växtsäsongen kan bruna fläckar dyka upp på blomman, lövverket kan börja blekna snabbt. Detta innebär vanligtvis att växten inte är ordentligt omhändertagen: till exempel vattnas den på något sätt på fel sätt. Vid förhöjda temperaturer, dålig belysning börjar skivorna att blekna . Med en alltför snäv kapacitet, brist på användbara element med beloperon, kommer blad att falla av.

Rekommenderad: