Bouvardia (26 Bilder): Blomsteromsorg Hemma. Rosa Och Vita Sorter

Innehållsförteckning:

Video: Bouvardia (26 Bilder): Blomsteromsorg Hemma. Rosa Och Vita Sorter

Video: Bouvardia (26 Bilder): Blomsteromsorg Hemma. Rosa Och Vita Sorter
Video: Nefertiti Figlia Del Sole 1995 +18 2024, April
Bouvardia (26 Bilder): Blomsteromsorg Hemma. Rosa Och Vita Sorter
Bouvardia (26 Bilder): Blomsteromsorg Hemma. Rosa Och Vita Sorter
Anonim

Amatörblomstrare och professionella blomsterhandlare slutar aldrig upptäcka nya kulturer. Allt oftare idag uppmärksammas bouvardia. Detta är en kompakt växt som förvånar med blommornas ömhet och skönhet. Idag kan ett mirakel från subtropen avgöras i en stadslägenhet i vilken region som helst. Uppfödare har redan lyckats uppskatta kulturens spektakulära utseende, tack vare vilka hybridarter som har dykt upp används för att göra buketter.

Bild
Bild

Beskrivning av blomman

Bouvardia är en del av den galna familjen. Dessa är främst vintergröna blommande buskar. Vissa sorter av grödan är gräsformade. Växter är graciösa och kompakta . Buskar växer sällan mer än 80 cm. De utvecklas ganska snabbt.

Skotten är tunna, upprätt, lite förgrenade. Bladen är rundade, med skarpa kanter. Färgen är mörkgrön. Bladets längd beror på den specifika sorten. Den kan vara från 3 till 11 cm.

Bild
Bild

Kulturens blomning är ganska riklig och långvarig. Knopparna dyker upp på försommaren och njuter av sin charm fram till hösten. Vissa arter blommar från maj till december. Blomställningarna bildar en sken av en bukett på cirka 14-16 cm. Blommornas färg varierar - de är bländande vita, mjuka och ljusrosa, röda och orange toner. Blommorna liknar vanligtvis tubuli eller stjärnor i form.

Bouvardia används ofta för dekorativa ändamål: dekoration av lokaler, "revitalisering" av terrasser, balkongområden. Växter odlas i konventionella krukor och hängande behållare.

Fram till hösten känns kulturen bra utomhus. På vintern bör växter tas in i huset.

Bild
Bild

Typer och sorter

Bouvardia är mångsidig. Flera dussin av dess sorter är kända. Även om växten har odlats av människor under lång tid, har bara några få arter blivit allmänt kända.

Slätblommig

En liten flerårig buske växer upp till 60 cm. Blommor finns i den övre delen av växten. De är rörformade med 4 kronblad. Blommans längd är 2-3 cm. Färgen är variabel. I naturen finns det lax, rosa, ljusröda, gula sorter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Långblommig

Denna art når 90 cm i höjd. Stammarna är långa. Bladen är långsträckta, spetsiga. Snövit blommor avger en ljus sötaktig doft. Längden på de rörformiga blommorna är ganska stor (vilket förklarar namnet). Den är 6-10 cm.

Bild
Bild

Hem

Denna art kännetecknas av sin blygsamma storlek och måttligt täta lövverk. Maximal växthöjd är 70 cm. Bladen är äggformade och har tandade kanter. De når 6 cm långa. Blommor kan vara antingen vanliga eller dubbla. Blomställningarna är vanligtvis bollformade. Utbudet av färger är omfattande. Dessa är vita och ljusrosa och ljusa crimson nyanser. Blommande åtföljs av en delikat doft.

Bild
Bild

Gul

Som namnet antyder trivs denna sort med vackra gula blommor. Busken är ganska hög, den kan nå en meter i höjd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rosa

En medelstor buske (cirka 70 cm) under blomningen är täckt med vackra rosa knoppar. Bladen är avlånga, med skarpa spetsar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jasmin blomma

Detta är en ganska kompakt art (högst 60 cm). Den blommar på vintern. Fina vita blommor är klockformade. De förväxlas ofta med jasmin på grund av deras fysiska likhet och karaktäristiska doft.

Bild
Bild

Utbudet av grundläggande och hybridsorter gör att alla kan välja en blomma efter eget tycke. Men oavsett sorten har alla bouvardia liknande funktioner. Därför är vården för inomhusblommor i denna grupp i allmänhet densamma.

Vård i hemmet

boende

Bouvardia är en tropisk skönhet. Därför är det önskvärt att skapa liknande förhållanden hemma. Kulturen älskar värme, men extrem värme och direkt exponering för solen har en negativ effekt på växten. Det bästa stället för en blomkruka är ett fönster som vetter mot öster eller söder. Det är bättre att sprida ljuset med ljusridåer.

Under perioden med aktiv utveckling behöver kulturen en temperatur på 22-25 grader över noll . Utkast är inte hemskt för inomhusbuskar. För våren och sommaren kan de flyttas till en öppen balkong eller terrass. Vinterperioden förutsätter en temperaturfall. Därför rekommenderas det att organisera förhållandena för växten från 10 till 16 grader.

Om du odlar en sort som blommar på vintern inomhus behöver du inte sänka graderna för det.

Bild
Bild

Vattning

Under den varma perioden behöver kulturen måttlig vattning. Samtidigt bör fuktstagnation inte tillåtas. Detta är skadligt för rotsystemet. Fukta jorden bör utföras när den torkar med 2-3 cm. En vanlig tandpetare hjälper till att kontrollera jordens skick. Vattna mindre ofta på vintern.

Bild
Bild

Fuktighet

När det gäller luftfuktigheten bör den vara medelhög. En siffra på cirka 60% kommer att vara optimal. För att uppnå detta kan du regelbundet spruta blomman med en sprayflaska. Under blomningen kan ett kärl med vatten placeras bredvid krukan. En utmärkt lösning skulle vara att placera en minifontän i närheten. En ånggenerator kommer också att vara till nytta.

Endast varmt rent vatten är lämpligt för alla typer av grödor . Kranvätskan måste stå i ett dygn före användning.

En bra lösning är att använda filtrerad eller flaskad dricksvätska.

Bild
Bild

Jorden

En speciell blandning är lämplig för bouvardia. Den innehåller tre komponenter:

  • lövmark;
  • torvjord;
  • sand.
Bild
Bild

Växtens rötter är små. Därför väljs en låg och inte särskilt bred behållare för en blomma.

Dränering måste placeras i botten. Det är också värt att tillhandahålla dräneringshål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gödselmedel

Det är nödvändigt att mata växten under kritiska perioder för den: aktiv tillväxt och bildning av blommor. Komplexa mineralgödselmedel är lämpliga för att organisera ytterligare näring. Du kan köpa en blommande växtprodukt från affären. När det gäller frekvensen av förfaranden och koncentrationen av kompositionen, här måste du följa instruktionerna som anges på förpackningen. Den maximala matningsfrekvensen är 3 gånger i månaden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Proceduren utförs tidigt på våren och efter att växten har bleknat. På våren är det nödvändigt att intensifiera kulturens tillväxt och utveckling. Därför är det bättre att skära skotten på mitten.

I slutet av blomningen är det nödvändigt att utföra förbättrad beskärning . Cirka 70% av skotten tas bort, vilket gör att de kan förnyas. Det är tack vare detta som blommor kommer att dyka upp i framtiden. I det här fallet kan blomsterhandlaren korrigera buskens form.

Om du ignorerar beskärning sträcker grödan sig snabbt.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Den första metoden är förökning med rotsticklingar. I detta fall skärs en del av roten. Sedan placeras den separerade delen i jorden. Snart kommer en fullfjädrad blomma att dyka upp från de äventyrliga knopparna.

Den andra metoden innebär användning av stamsticklingar. Låt oss titta närmare på denna process.

  • Proceduren startas under våren. Sticklingar tas från unga skott. Den önskade längden är 9-10 cm. Ett nödvändigt villkor är närvaron av 2-3 internoder.
  • Planteringsmaterialet är rotat i näringsjorden (dess sammansättning beskrivs ovan).
  • Sedan täcks planteringarna med påsar eller glas. Delar av klara plastflaskor kan användas.
  • Nödvändig temperatur - + 21-25 C. Sticklingar bör förvaras under växthusförhållanden. Men regelbundet bör skyddet höjas för att ge tillgång till frisk luft.
  • När rötterna dyker upp flyttas unga växter till separata behållare. Att ta hand om dem motsvarar redan att ta hand om en vuxen blomma.

Sticklingar kan rotas i vatten. I detta fall bör växten flyttas i marken när rötterna dyker upp. Detta syns tydligt i vattnet. När det gäller reproduktionsmetoden genom att dela busken bör den inte användas. Så växten kommer inte att kunna förnya sig helt, vilket innebär att du inte behöver vänta på blommornas utseende.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Bouvardia har en ganska stark immunitet. Men ibland påverkar växterna fortfarande sjukdomar.

  • Svampfläckar kan döda busken . För att förhindra sorgliga konsekvenser bör du regelbundet inspektera blomman. Den första signalen om larm är uppkomsten av misstänkta fläckar på lövverket. De drabbade delarna av växten måste tas bort. Detta kommer att stoppa spridningen av sjukdomen. Om kulturen påverkas allvarligt och sjukdomen fortskrider snabbt bör blomman behandlas med Bordeaux -vätska.
  • Rotröta kan uppstå på grund av vattensamling i jorden . I det här fallet måste du omedelbart transplantera blomman och ta bort de ruttna delarna. Naturligtvis behöver jorden bytas ut. Skärningarna och krukan måste desinficeras. För att garantera att du inte förlorar kulturen kan du spela säkert. För att göra detta, ta ett par sticklingar och rota dem.
  • Kloros kan uppstå om dåligt vatten används för bevattning . Med denna sjukdom störs klorofyllbildningen i lövverket. Gulning av bladen är ett tecken på sjukdomen. I detta fall är matning med järnpreparat effektivt. Du bör också ändra din inställning till vattning och börja använda endast renad vätska av hög kvalitet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller skadedjur har bouvardia två fiender. Dessa är bladlöss och spindelmider. De angriper vanligtvis blomman i mycket torra luftförhållanden. Om du hittar parasiter i tid och vidtar åtgärder kan du rädda växten. Även om båda skadedjur är små, kan bladlöss ses. Fästingen, å andra sidan, manifesterar sig som en spindelväv som den skapar på en blomma.

Om växten är kraftigt skadad bör insekticider appliceras . Ett av de säkraste och mest effektiva medlen är Fitoverm.

I de tidiga stadierna kan grundlig tvättning av blomman under en varm dusch, samt bearbetning av de gröna delarna med en tvålösning, hjälpa.

Rekommenderad: