Stapelia (37 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Arter Som Heter Stapelia Brokiga Och Storblommiga, Växtförökning Med Sticklingar

Innehållsförteckning:

Video: Stapelia (37 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Arter Som Heter Stapelia Brokiga Och Storblommiga, Växtförökning Med Sticklingar

Video: Stapelia (37 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Arter Som Heter Stapelia Brokiga Och Storblommiga, Växtförökning Med Sticklingar
Video: Föröka rosor med sticklingar 2024, April
Stapelia (37 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Arter Som Heter Stapelia Brokiga Och Storblommiga, Växtförökning Med Sticklingar
Stapelia (37 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Arter Som Heter Stapelia Brokiga Och Storblommiga, Växtförökning Med Sticklingar
Anonim

Krukväxter idag presenteras i en mängd olika arter, vilket gör att odlare kan välja en gröda för odling baserat på deras smakpreferenser. Mycket ofta, på fönsterbrädorna i bostadslokaler och kontor, kan du hitta succulenter, bland vilka de kompakta blommande bestånden sticker ut.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Denna kultur är en flerårig med köttiga skott, liksom otroligt vackra blommor , som, beroende på art, kan ha en annan färg. Tack vare den blomstrande knopparnas intressanta form har fler varianter av namnen på denna växt dykt upp bland blomsterodlare - " Beställ stjärna" och "sjöstjärna " … Baserat på botaniska egenskaper tillhör saftiga kutrovy -familjen. I naturen kan kultur hittas i afrikanska skogar under träd, på bergssluttningar, liksom nära vattendrag. När det gäller hemsjukvård kräver växten, som är en saftig, ett minimum av uppmärksamhet från sin ägare, så även en nyblommig blomsterhandlare kommer att kunna odla en blomma.

Kulturen sticker inte ut för sin stora storlek . Normalt kan ett vuxet exemplar nå en maximal höjd av 50-60 centimeter. Stapelia har ett ytligt rotsystem, och själva stjälkarna sträcker sig ut till ribbade processer längs kanterna med slät hud. Skott kan ha en krökt form med flera ansikten, vars färg är övervägande grön varvat med gult och rosa.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller blomning faller det i de flesta fall under sommaren och de varma månaderna . Först och främst börjar ganska stora luftiga knoppar växa på kulturen, som i storlek kan nå ett stort kycklingägg. Deras etablering och bildning sker i den nedre delen av skotten; i vissa sorter visas blommor överst. Blommor växer på separata peduncles varje knopp innehåller fem kronblad, vars baser bildar en slags tratt inuti … Ofta finns det en köttig ås i mitten av knoppen.

Stjärnformade kronblad längs kanterna kommer att ha en avlång hög som är färgad i ljusa nyanser. Blommans färg beror på olika kulturer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det faktum att växten har gått in i blomningsfasen kan gissas av den obehagliga lukten som kommer från glidbanan. En sådan egenskap krävs för en kultur för full utveckling och pollinering i naturen. Det är denna doft som kan locka till sig vissa insekter som pollinerar glidbanan i sin naturliga miljö.

Florister som är engagerade i att odla succulenter hemma, i sådana fall, överför helt enkelt blomman till verandan eller balkongen. Det finns arter av denna fleråriga, som under blomningen utstrålar en ganska behaglig lukt. Blomstringstiden för bestånden är cirka två veckor.

När fel är relaterade till att lämna, signalerar kulturen odlaren om detta med sitt utseende. Därför kommer även en nybörjare att kunna anpassa villkoren för förvar och njuta av attraktiviteten hos en blomma i sitt hem.

Bild
Bild

Olika sorter

Idag, baserat på den internationella botaniska klassificeringen, finns det mer än fem dussin arter i det saftiga släktet. Följande bestånd är särskilt populära bland blomsterhandlare.

Storblommig grandiflora

Skott av denna art har fyra ansikten, huvudgreningen sker vid basen av kulturen. Grandiflora bildar knoppar längst ner på peduncle. I diameter mäter den öppnade knoppen från 15 till 25 centimeter, beroende på växtens ålder och artens egenskaper.

Kronbladets färg - lila eller vinröd med ljus villi … Blomstringsfasen är ganska kort, vanligtvis från två till fem dagar. Lukten från blomman under denna period är inexpressiv.

Bild
Bild

Brokig

Sorten kännetecknas av särdragen i strukturen hos sina skott, som i tvärsnitt har rätt cirkelform. Små dentiklar finns längs stammarnas kanter. Normalt är skottens höjd cirka 15 centimeter.

Sommarsaftiga blommor gula eller krämiga blommor med vinröda eller bruna fläckar … Blommornas diameter när de fälls ut är cirka 5-7 centimeter. Denna art utstrålar en ganska stark lukt under blomningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stjärnformad

Stammarna av denna typ av fleråriga har fyra kanter, deras höjd är 15-20 centimeter. Växtens gröna färg kompletteras med rosa eller röda fläckar , tänderna är mycket små. Blommor dyker upp bredvid varandra och skapar små grupper med 2-3 knoppar.

Den utökade diametern överstiger inte 10 centimeter. Kronbladet sticker ut med en ojämn yta, villi på dem är koncentrerade från sidorna. Stapelia av denna art blommar med orange, röda och gula blommor.

Bild
Bild

Glandular grandiflora

Blomman har en ganska blygsam storlek, högst 15 centimeter. Stammarna är ljusgröna. Vanligtvis, under blomningsprocessen, bildas tre knoppar på en perenn samtidigt. Blommor kommer att ha citronfärg , deras diameter varierar inom 5 centimeter.

Bild
Bild

Jätte

Denna sort kännetecknas av köttiga stjälkar, liksom mycket stora blommor, vars diameter kommer att vara 30-35 centimeter. Kronbladets färg - gul med mörkröda fläckar , formen är något smalare och långsträckt. Växten har en mycket stark lukt under blomningsfasen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gyllene lila

Stammarna når en längd på 10-13 centimeter, bildandet av peduncles och knoppar sker högst upp på häftklammern och bildar en liten grupp med flera blommor. Deras diameter är 4-5 centimeter. När den blommar kommer denna växt att ha platta blommor som liknar en sjöstjärna. Kronbladets färg - gul eller ljusgrön med minimala knölar. Ett stort antal villi är koncentrerade i mitten av knoppen.

Särartens särart är inte giftigt, utan snarare en trevlig, diskret arom.

Bild
Bild

Hirsuta

Växten blommar med små brunlila blommor, vars storlek inte är mer än 10 centimeter. Kronblad dekorerar tvärgående ränder och lila villi som gör att blomman får en visuell likhet med sammet. Kulturens stjälkar har inte tandningar, tänderna placeras endast i botten. Det finns kronblad på stammarna längs kanterna.

Bild
Bild

Desmetiana

En stor flerårig, vars höjd når 30 centimeter. Stammarna är formade med fyra kanter. Blommorna har villi i kanterna, liksom vacker lila nyans … Högens rosa färg har en positiv effekt på inomhusväxtens dekorativa attraktivitet.

Bild
Bild

Stående-blommig

En sort som kommer att uppskattas av sanna finsmakare av ovanliga och mycket attraktiva succulenter. Blommans krans är täckt med ett stort antal villi, i vars centrum det finns vacker stjärna med böjda kronblad . Växten själv når en liten storlek: i regel växer stapeln av denna art upp till 15 centimeter i höjd. Blomningen är kort, den kan pågå från en vecka till två.

Bild
Bild
Bild
Bild

Flyktig

Kulturen har släta stjälkar, vars längd når 15 centimeter, den blommar med knoppar, som när de öppnas är cirka 7 centimeter i diameter. Kronbladen är gulgröna, dekorerade med vinröda ränder och fläckar.

Bild
Bild

Villkor för frihetsberövande

Skördvård är ganska enkelt. Den viktigaste nyansen som kommer att ge bestånden produktiv tillväxt och möjligheten till blomning är väl vald plats för placering.

Frekvent omläggning av blomkrukan kommer att påverka blomman negativt, därför bör du noggrant välja en fönsterbräda eller annan yta för att placera en behållare med en blomma.

Bild
Bild

Belysning och placering

Sukkulent är mycket känslig för ljus, med brist på det, växter växten ofta sina knoppar och ändrar också färgen på sina stjälkar. Intensivt ljus är en viktig funktion , vilket kommer att säkerställa god växttillväxt hemma. Det rekommenderas att placera en blomma på fönster på byggnadernas södra, västra eller östra sida. Under sommarmånaderna är det dock värt att använda ett skuggnät som sprider direkt solljus för att undvika brännskador.

Ett överflöd av ultraviolett ljus visas på bestånden med bruna fläckar . En annan signal som indikerar en bränning är rodnad av stjälkarna. När det gäller de grödor som kommer att växa från nordsidan, under vintermånaderna, med en minsta varaktighet på dagsljus, måste de organisera ytterligare belysning.

Bild
Bild

Luftfuktighet och temperatur

Termometeravläsningar lämpliga för stauder varierar beroende på årstiden. Så under de varma månaderna kommer intervallet + 22-26 grader att vara en lämplig temperatur för halkbanan. På sommaren utvecklas kulturen bra på balkonger och loggior, men drag i sådana rum bör uteslutas.

Den saftiga går in i vilofasen närmare november, den varar fram till februari. Vid denna tidpunkt är det värt att sänka lufttemperaturen för att hålla växten till + 14-16 grader. Men det kritiska märket för kulturen kommer att vara en minskning till + 10-12 ° C.

När det gäller luftfuktighet, utvecklas slipway, som en kaktus, tyst i hus med låg luftfuktighet . Det är inte nödvändigt att fukta det genom sprutning. Blomsterodlare rekommenderar dock att man ordnar en periodisk varm dusch för kulturen, exklusive sådana händelser under beståndets blomningstid. När du badar bör du undvika att vattnet tappar jorden i krukan där den växer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Succulent vård hemma handlar om några obligatoriska aktiviteter.

Vattning

Under befuktningsprocessen är det nödvändigt undvik översvämningar och stillastående vatten i en kruka, eftersom för mycket vätska i det kan orsaka rhizomförfall samt utveckling av svampsjukdomar. För att skydda växten från sådana situationer, under planteringsprocessen, bör du definitivt lägga dränering i krukan.

Vattningen utförs när jorden torkar. Under perioden från mars till september reduceras vattningsfrekvensen till en gång i veckan, från december till januari är det värt att stoppa dem helt och hållet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gödselmedel

Succulent, trots sin anspråkslösa omsorg, behöver periodisk matning … Sommardressing har en gynnsam effekt på tillväxt och blomning. De utförs en gång i veckan med speciella näringsformuleringar avsedda för succulenter och kaktusar. Att mata lagren med kaliumgödsel i rätt tid har en positiv effekt på plantans motståndskraft mot olika sjukdomar. På vintern kommer stauden inte att behöva gödselmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra

Unga blommor måste transplanteras regelbundet, och ett sådant behov är förknippat med en aktiv ökning av saftens storlek i bredd. Proceduren utförs under vårmånaderna.

När det gäller vuxna bestånd kan det byta jord och krukan en gång vartannat år . För att föryngra kulturen under transplantationsprocessen är det värt att ta bort gamla skott från mitten, som inte längre kan bilda en peduncle och en knopp. Transplantation av perenner tillåts ibland ersättas med uppdatering av matjorden.

Transplantationsprocessen reduceras till att rota en blomma i en kruka med ett speciellt substrat för succulenter, som du kan göra själv eller köpa i en butik. Marken för sliran kommer att bestå av torvmark och grov sand. Dräneringen ska ta upp 1/3 av blombehållaren.

Det är värt att rota, plantera och plantera om en flerårig endast i förångad jord. Efter plantering i 2-3 dagar bör du inte vattna kulturen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Det finns två sätt att föröka en saftig växt hemma:

  • sticklingar;
  • frön.

För att samla plantmaterial är det värt att använda en vass kniv, som dessutom måste desinficeras före arbete. Efter separationen av en del av anläggningen behandlas det avskurna stället dessutom med kol . När stjälken separeras från moderplantan, bör provet lämnas på valfri yta i flera timmar för att låta det vissna något.

Sedan är sticklingarna rotade i jorden, bestående av sand och torv. Med tiden, när sticklingarna är helt rotade, bör de planteras i separata små behållare, som tidigare har gjort ett substrat av sand, lövjord, gräs och träkol.

Bild
Bild

Den andra versionen av reproduktionen av den saftiga utförs med hjälp av frön som samlas in från frukten . Det insamlade plantmaterialet sås i sandjord. Normalt kläcks groddarna efter 2-3 veckor. Den odlade kulturen ska plockas och planteras i små krukor.

Efter ett år kan succulenter transplanteras i en stor behållare. För transplantation används en metod för att överföra en kultur från en behållare till en annan.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Alla möjliga sjukdomar som överväldigar lagret avser fel som är förknippade med ett överskott av fukt under vattning. Detta manifesteras av svarta prickar och mjuka stjälkar nära blomman. Oftast utvecklar växten rotröta, från vilken det är nästan omöjligt att bota en flerårig. I en sådan kultur är det värt att samla plantmaterial i form av sticklingar för att bevara beståndet av denna art hemma.

Bland skadedjur är den största faran för kulturen bladlöss, spindelmider och mjölkfiskar . Det kommer att vara möjligt att förstöra skadedjur med köpta insektsmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kommer att lära dig ännu mer om vård av aktier i följande video.

Rekommenderad: