Balsamfrön (16 Bilder): När Ska Man Så För Plantor? Hur Planterar Man Rätt? Funktioner För Att Växa Hemma

Innehållsförteckning:

Video: Balsamfrön (16 Bilder): När Ska Man Så För Plantor? Hur Planterar Man Rätt? Funktioner För Att Växa Hemma

Video: Balsamfrön (16 Bilder): När Ska Man Så För Plantor? Hur Planterar Man Rätt? Funktioner För Att Växa Hemma
Video: Hur jag planterar om mina växter 2024, Maj
Balsamfrön (16 Bilder): När Ska Man Så För Plantor? Hur Planterar Man Rätt? Funktioner För Att Växa Hemma
Balsamfrön (16 Bilder): När Ska Man Så För Plantor? Hur Planterar Man Rätt? Funktioner För Att Växa Hemma
Anonim

Balsam är en av de mest populära trädgårdsväxterna. Det sprids i stor utsträckning i de tempererade och tropiska regionerna i Europa, Asien, Nordamerika och Afrika. Olika arter och sorter gör att den kan odlas i olika regioner i vårt land både hemma och på gatan. Samtidigt är odling av balsam genom plantor populär.

Särdrag

Balsamer tillhör familjen av ettåriga och fleråriga örtväxter, ibland är de halvbuskar. De kan inte kallas opretentiösa när man odlar plantor, eftersom det finns vissa regler för att få ett bra resultat. Om du följer dem kommer balsamer att kunna tillfredsställa även en nybörjare med blomning.

Det finns många balsamsorter. De odlas både som inomhus- och trädgårdsväxter . Tidpunkten för plantering och vårdens egenskaper beror till stor del på sorten: befruktning, lossning, vattning. Hemma måste plantor skapa en bekväm miljö för att förbereda sin plantering i öppen mark. Balsamer kan ha taggiga eller rundade blad i olika nyanser av grönt. Frukten är en polyspermisk kapsel. Om du rör vid det öppnas det lätt och fröna faller ut.

Balsams färgintervall är mycket varierande. Vita, rosa och röda exemplar är populära. Blomblad kan vara släta, halvdubbla eller dubbla. Blomning sker ovanligt. Det är ofta möjligt att se knoppar bilda eller blomma blommor samtidigt som vissnade blommor.

Bild
Bild

Såddatum för plantor

Det tar 3 till 4 månader att odla balsamplantor från frön. Förstärkta plantor kan flyttas till gatubäddar när hotet om att återgå till nollpunktstemperaturer försvinner. Denna period börjar ungefär i maj. Med tanke på detta faktum är det möjligt att beräkna tiden när det är dags att så balsam för plantor.

Vanligtvis i de södra regionerna sker sådd under första hälften av februari och i centrala Ryssland i mars.

Bild
Bild

Hur man planterar med frön?

Många sorter balsam planteras med frön till plantor. Ett bra resultat uppnås, med frön ursprungligen från Sibirien, Kuban och Nya Zeelands frömaterial . De mest populära är: Tom Tamb, Camellia, Super Elfin.

Bild
Bild

Tom Tamb

Denna sort har en mycket växande buske och stora blommor. Sorten är lämplig för bildandet av rabatter, gräsmattor, rabatter, utomhusvaser. Höjden på Tom Tamb -sorten överstiger vanligtvis inte 25 cm.

Bild
Bild

Kamelia

En av de nya sorterna av trädgårdsbalsam, som ser väldigt imponerande ut och har stora dubbla blommor. Planteras ofta i blandade sängar. Buskens höjd når 25 cm och blommans diameter kan nå 4 cm.

Bild
Bild

Super Elfin

Det är en dvärgbalsamsort som många känner till " Vanka våt ". Sorten utmärks av sin opretentiöshet och långa blomning . Innan du sår balsamfrön av någon av sorterna för plantor, bör du förbereda jorden ordentligt. Det finns flera alternativ för dess förberedelse.

Blanda till exempel 1 del vermikulit, 1 del sand, 1 del lövjord och 2 delar lågt liggande torv. Du kan också ta endast torv och vermikulit i lika stora delar. Samtidigt är det inte nödvändigt att hålla sig till de exakta proportionerna, men det är viktigt att underlaget är löst, absorberar vatten väl och låter luft passera igenom.

Bild
Bild

Sedan kan du fortsätta direkt med att plantera frön

  1. Fröna måste bearbetas i flera minuter i en svag manganlösning.
  2. Sedan blötläggs de i 1 dag i varmt vatten.
  3. Såbrickan måste vara minst 8 cm.
  4. Botten av behållaren måste perforeras för att tömma överflödig vätska.
  5. Botten av tanken läggs ut med ett dräneringsskikt - expanderad lera eller fint grus. Dräneringslagrets höjd är 2 cm.
  6. Sedan hälls beredd jord i behållaren.
  7. För att desinficera jorden, en dag före plantering, kalcineras den i en ugn eller spills med "Fitosporin".
  8. Frön sprids på markytan på ett avstånd av 3-4 cm från varandra. Du bör inte strö dem ovanpå med jord, eftersom ljus krävs för att de ska gro.
  9. Sedan sprutas de redan såda fröna med vatten med en sprayflaska.
  10. Ovan är en behållare med sådd balsamfrön täckt med glas eller film, som bygger ett mini-växthus.
  11. Behållaren med frön placeras på en varm plats och ventileras regelbundet genom att öppna filmen eller flytta glaset.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om det inte finns för mycket frö kan det sås i torvtabletter. Efter desinfektion och blötläggning av frön utförs plantering enligt följande.

  1. Tabletterna är mättade med fukt tills de svullnar helt.
  2. Därefter sås frön på jordytan en efter en, de är inte begravda på djupet, utan trycks försiktigt mot underlaget med en tandpetare eller en tändsticka.
  3. Därefter täcks behållaren med plastfolie och placeras på en varm, ljus plats och undviker direkt solljus.
Bild
Bild

Hur många dagar stiger det?

I väntan på att balsamfrön ska gro är det viktigt att upprätthålla rätt temperaturregim. Den optimala temperaturen för plantor ligger i intervallet från +18 till +22 grader Celsius . Om temperaturen är lägre kan frökläckningen fördröjas en tid eller inte alls inträffa.

Det bör noteras att balsamer inte är samarbetsvilliga under frögroning. Samtidigt kan vissa exemplar redan ha 2 riktiga blad, medan andra bara börjar bita. I genomsnitt varar groningstiden från 1 till 3 veckor . Det finns ett sådant mönster: ju fräschare frön, desto mindre tid spenderar de på groning. Anledningar till att balsam kanske inte stiger:

  • jorden är för kall, så fröna fortsätter att sova;
  • om jordtemperaturen värms upp över 25 grader Celsius, kommer plantorna att dö i embryona;
  • för tung jord bidrar inte till groning;
  • utgångna frön kan orsaka noll spiring;
  • grobarheten minskar om sur jord används för groning.
Bild
Bild

Funktioner i plantningsvård

Reproduktion av balsam kommer att bli framgångsrik om plantor behandlas dagligen. Att ta hand om plantor hemma är ganska enkelt. Med förbehåll för alla regler växer en vacker och frisk planta, som senare blir till en underbar buske med generös blomning. Beroende på sorten planteras plantorna i öppen mark eller lämnas för att växa hemma.

Bild
Bild

Den optimala steg-för-steg-vården ser ut så här

  1. Så snart enstaka skott börjar dyka upp öppnas och ventileras påsen och det ackumulerade kondensatet skakas försiktigt av så att fuktdroppar inte faller på skotten. Annars är det stor sannolikhet för svampinfektion av plantorna. Denna procedur utförs dagligen på morgonen och kvällen.
  2. På den femte eller sjätte dagen efter frögroning avlägsnas förpackningen helt och jorden fuktas genom sprutning. På morgonen och kvällen, liksom på grumliga dagar, rekommenderas att använda ytterligare belysning av plantor. För dessa ändamål används fluorescerande och fytolampor.
  3. Om rötterna blir synliga på ytan, strö dem med ett fuktat underlag. Det är bäst att använda en pall för att fukta jorden. Då kommer rötterna på rötterna att förbli torra och skyddade från förfall.
  4. När plantorna växer med 1, 5 cm och, förutsatt att de har två fullvärdiga blad, planteras de i enskilda koppar. Dränering måste placeras i botten av behållarna: expanderad lera eller små stenar. Balsams stjälkar och rotsystem är fortfarande sköra, så plockningen måste göras mycket noggrant.
  5. Om växten är mycket långsträckt planteras den djupare under dyket. Med erfarenhet bestäms förutsättningarna för växter för sträckning redan innan början av förstärkt tillväxt av stammen, situationen korrigeras snabbt. Till exempel bidrar en otillräcklig mängd solljus till sträckningen av balsam.
  6. En vecka efter plockningen måste balsamsplantorna klämmas med fingrarna eller med sax. Detta kommer att provocera tillväxten av ytterligare skott från axlarna på sidbladen och förbättra buskens dekorativa effekt.
  7. I framtiden kräver balsamplantor måttlig vattning. Gödsel appliceras i små mängder, högst en gång i veckan.

Användning av komplext gödselmedel är möjligt efter det första fullfjädrade bladets utseende eller en vecka efter plantornas dyk.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Balsamplantor kan infekteras med svampsjukdomar. För behandling och förebyggande vattnas plantor med Fitosporins fungicid. Spindelmider kan också attackera balsam. Detta händer vanligtvis när det inte finns tillräckligt med vattning.

Kemikalier används för att bli av med spindelmider.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växande plantor i ett växthus

Ibland, innan du planterar balsamplantor i öppen mark, behöver den växa. För mogna växter bör temperaturen i växthuset under dagen ligga i intervallet från +16 till +18 grader Celsius.

Nattemperaturen bör inte sjunka under +15 grader Celsius.

Rekommenderad: