Sjukdomar Och Skadedjur Hos Shefflers (14 Foton): Vad Ska Man Göra Om Shefflers Blad Blir Svarta Eller Blir Gula? Varför Dör Hon Och Hur Kan Hon Rädda Henne?

Innehållsförteckning:

Video: Sjukdomar Och Skadedjur Hos Shefflers (14 Foton): Vad Ska Man Göra Om Shefflers Blad Blir Svarta Eller Blir Gula? Varför Dör Hon Och Hur Kan Hon Rädda Henne?

Video: Sjukdomar Och Skadedjur Hos Shefflers (14 Foton): Vad Ska Man Göra Om Shefflers Blad Blir Svarta Eller Blir Gula? Varför Dör Hon Och Hur Kan Hon Rädda Henne?
Video: Bekämpa bladlöss, trips och annan ohyra på krukväxter, recept på såpspritblandning! 2024, Maj
Sjukdomar Och Skadedjur Hos Shefflers (14 Foton): Vad Ska Man Göra Om Shefflers Blad Blir Svarta Eller Blir Gula? Varför Dör Hon Och Hur Kan Hon Rädda Henne?
Sjukdomar Och Skadedjur Hos Shefflers (14 Foton): Vad Ska Man Göra Om Shefflers Blad Blir Svarta Eller Blir Gula? Varför Dör Hon Och Hur Kan Hon Rädda Henne?
Anonim

Trots att många amatörblomster odlare noggrant och noggrant följer alla rekommendationer för vård av en hemväxt, kan det fortfarande uppstå problem. Men inte alltid yttre tecken och vissa förändringar är föregångare till sjukdomen. Vilka sjukdomar kan en sheffler ha, hur hanterar man dem? Alla svar på dessa frågor väntar redan på dig i vårt specialmaterial.

Bild
Bild

Vanliga sjukdomar

Med rätt vård och efterlevnad av vissa regler kommer en krukväxt att glädja dig med sin skönhet året runt. Tyvärr är korrekt vård inte en 100% garanti för att blomman aldrig blir sjuk. Därför måste du noggrant övervaka de externa förändringarna av din favoritväxt, vilket gör att du kan lösa problemet i tid.

Älskare av denna inomhusväxt står ofta inför det faktum att blomman har tappat sina löv ., Det finns flera anledningar till detta. Det första är att rummet är för varmt och luftfuktigheten är låg.

Det är viktigt att komma ihåg att denna typ av inomhusväxt älskar måttlig värme, det vill säga temperaturen i rummet bör inte överstiga +22 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den andra anledningen kan vara att blomman är kall. Om temperaturen är under +16 grader, börjar växten gradvis kasta sina löv. Dessutom kan felaktig vattning vara orsaken. På grund av överdriven jordfuktighet, vid stagnation av vatten i en kruka eller i en kastrull, kommer växten också snabbt att bli av med bladen.

Om bladen på en favoritväxt blir ljusare, tråkiga eller blir gula, indikerar detta att blomman behöver ytterligare matning. Du behöver inte göra något speciellt för att läka växten. Som regel kan komplex befruktning lösa detta problem. Försök att mata 3 gånger i månaden. I detta fall är det viktigt att observera lika stora mellanrum mellan förband. Kom ihåg att shefflera särskilt behöver matas från april till september.

Om de övre bladen börjar blekna lite, indikerar detta brist på ljus . Det är lätt att bli av med det här problemet, du behöver bara hitta en bekväm plats för blomman. Det är viktigt att komma ihåg att denna art måste skyddas från direkt solljus, men det är också omöjligt att odla den i skuggan.

Det bör noteras att den fläckiga shefflera, det vill säga en växt med brokiga blad, behöver mer belysning än en blomma med enhetliga gröna blad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland börjar bruna fläckar dyka upp på bladen av shefflers, vilket resulterar i att bladen mörknar mycket, ibland helt svarta och blomman börjar dö. Rätt vård hjälper till att rädda situationen. Detta problem uppstår på grund av att rötterna på en husväxt börjar gradvis ruttna på grund av för mycket vattning.

Oftast stöter nybörjare på ett sådant problem under den kalla årstiden ., sedan mitten av hösten bör antalet och volymen av vattning minskas. Dessutom är det viktigt att övervaka temperaturen på vattnet, eftersom för kallt vatten påverkar hälsan hos plantans rotsystem negativt. Det är viktigt och tidigt att lossa jorden så att blommans rötter får en tillräcklig mängd syre.

För att rädda ruttnande rötter måste du utföra ett enkelt läkningsprocedur. Det är nödvändigt att skölja rötterna till din favoritväxt med ett speciellt svampmedel. Det kan lätt hittas i vilken blomsterbutik som helst. På grund av konstant drag och ett kraftigt temperaturfall börjar bladen på denna växt att mörkna i kanterna. Om du ser att bladens kanter har torkat, blivit mörkare, flytta sedan växten till en bekvämare miljö. Annars dör blomman helt enkelt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du märker att växten gradvis vissnar och kanterna på bladen blir torra och mörka, indikerar detta att blomman inte får tillräckligt med fukt. Var noga med att följa vattningsregimen. Marken ska vara i stort sett torr, och om marken är helt torr, påverkar detta redan hälsan hos shefflern negativt. Under den varma perioden behöver växten dessutom regelbundet och regelbundet sprutas. Annars, på grund av brist på fukt, börjar bladen torka, krulla och falla av.

Om du märker att en liten svärta har dykt upp på blommans stjälkar, indikerar detta också att du vattnar växten för mycket . Resultatet är mögel och mögel. I det här fallet bör du omedelbart kontrollera rotsystemet för ruttning. Dessutom bör du klippa av toppen på de bortskämda stjälkarna och behandla växten med ett speciellt svampdödande medel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pestkontroll

Det är inte alltid möjligt att helt försäkra din favoritväxt mot skadedjur. Oftast skadar det bladen och stjälkarna på insekten i Sheffler -skalan. Du kan ta reda på detta problem och vidta åtgärder i tid om du uppmärksammar de uppenbara tecknen på sjukdomen. Dessa är klibbiga löv, gulning och bladfall.

Blommans övre stjälkar kan bli mer slöa, kronan börjar luta nedåt och gradvis vissna … När de första tecknen dyker upp, isolera blomman omedelbart så att skadedjur inte kan flytta till andra inomhusväxter. Därefter måste växten behandlas noggrant med tvålvatten.

Ibland lider denna typ av inomhusväxt av den så kallade spindelmiten. Som regel finns sådana skadedjur på växter som förvaras i ett rum med för torr luft. Du kanske inte märker själva skadedjurets utseende, eftersom insekten är mycket liten. Men så snart du märker att en tunn spindelväv har dykt upp på bladen, bör du snarast vidta åtgärder. Annars kommer växten gradvis att vissna och dö.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att övervinna spindelmiten måste du köpa ett speciellt läkemedel som tillhör insekticider . Dessutom måste du övervaka temperaturen och luftfuktigheten i rummet. Om du märker en liten insekt med en vit blomma på bladen eller stjälkarna, indikerar detta att en mjölk har satt sig på sheffler. Ta först bort alla insekter från växten, skölj sedan blomman med vatten. Kom ihåg att detta skadedjur inte gillar vatten, så spraya blomman regelbundet.

När bruna fläckar dyker upp på växten indikerar detta att thrips har lagt sig på blomman. Isolera shefflern snarast och behandla växten med tvålvatten.

Därefter måste du vid behov behandla blomman med ett insekticid.

Bild
Bild

tips och tricks

Slutligen vill jag dela med mig av några användbara rekommendationer, tack vare vilket det kommer att vara möjligt att bevara och behålla hälsan och skönheten hos din älskade blomma.

  • Många sheffler -hobbyister börjar oroa sig för att den unga växten har för få blad. Men det finns ingen anledning att oroa sig, eftersom detta är ganska normalt för denna typ av hemväxt. Så snart blomman börjar mogna kommer alla löv att bli lika stora och växten kommer att se vacker ut.
  • Ibland står blomsterodlare inför ett sådant problem när bladen, när de växer, bildas på stort avstånd från varandra och plantans stam är för långsträckt. Oroa dig inte, eftersom det inte är tecken på någon sjukdom. Detta tyder på att blomman inte har tillräckligt med ljus och är för varm. I det här fallet räcker det bara att flytta shefflern till mer bekväma förhållanden för henne, gradvis kommer växten att bli frodig och frisk.

Rekommenderad: