Arrowroot Tricolor (31 Bilder): Vård Av Tricolor Arrowroot Hemma. Beskrivning Av Växten, Metoder För Reproduktion Av Blommor

Innehållsförteckning:

Video: Arrowroot Tricolor (31 Bilder): Vård Av Tricolor Arrowroot Hemma. Beskrivning Av Växten, Metoder För Reproduktion Av Blommor

Video: Arrowroot Tricolor (31 Bilder): Vård Av Tricolor Arrowroot Hemma. Beskrivning Av Växten, Metoder För Reproduktion Av Blommor
Video: Hur jag planterar om mina växter 2024, Maj
Arrowroot Tricolor (31 Bilder): Vård Av Tricolor Arrowroot Hemma. Beskrivning Av Växten, Metoder För Reproduktion Av Blommor
Arrowroot Tricolor (31 Bilder): Vård Av Tricolor Arrowroot Hemma. Beskrivning Av Växten, Metoder För Reproduktion Av Blommor
Anonim

Idag, hemma, är det möjligt att odla mycket exotiska och tropiska grödor. Dessa växter inkluderar en växt som heter Maranta tricolor, som sticker ut för sin dekorativa effekt och visuella attraktion.

Bild
Bild

Beskrivning

Vissa odlare hänvisar till denna kultur som mantratricolor eller fascinator. Växten tillhör familjen med samma namn. Arrowroot är en ört som inte är särskilt stor. I sin naturliga miljö finns blomman i de tropiska regnskogarna i Amerika. En egenskap hos denna växt är bladenas förmåga att ändra sin position beroende på belysningsgraden . Detta ledde till att det uppstod ett annat namn för kulturen bland folket - "böneplanta". Om mikroklimatet passar pilroten kommer bladen att ligga nästan horisontellt.

En flerårig sträcker sig i längden med 30-40 centimeter, dess bredd kommer att vara ungefär densamma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kulturens lövverk utvecklas på små bladblad, dess färg är rikgrön, mot kanterna blir färgen något blekare. Grödans gröna massa innehåller också röda ådror med ett vackert mönster och ljusa fläckar. På baksidan kommer lövverket att ha en lila-lila nyans. En vuxen flerårig blommar med rätt vård. Spike blomställningar kan vara vita eller lila.

När du köper en gröda i en butik bör du överge exemplar med högt utvecklad vegetation eller mycket unga plantor, eftersom den gamla växten kommer att leva inomhus under en relativt kort tid, när unga omogna blommor kanske inte tål stress efter att ha ändrat läge och förhållanden.

Tricolor rekommenderas att rotas i behållare av behållartyp mot bakgrund av plantornas lilla storlek.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rhizomen har formen av en knöl, så kulturen används ofta för att skapa dekorativa tropiska kompositioner.

Landning

Om pilroten odlas separat, bör den fleråriga potten väljas i liten storlek. Att rota med andra tropiska grödor kommer att kräva att plantorna placeras i breda men grunda behållare. En sammansättning av flera tropiska lövgrödor bör rotas med avseende på avståndet mellan dem för fri utveckling av rotsystemet. Glödlamporna får inte komma i kontakt med varandra.

Pilarots rötter växer inte djupt ner i jorden, men de kräver utrymme för vidare utveckling.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du planterar i behållare eller krukor bör du ta hand om dränering i botten. För dessa ändamål kan du använda små bråkstenar, expanderad lera eller krossad sten. När det gäller jordens sammansättning rekommenderas det för en tropisk perenn att använda en lätt jord med god luftning och svag syra. Underlaget kan köpas i affären; en universell jord är lämplig för trefärgspilen. En blomsterhandlare kan också förbereda det själv.

Jordblandningen består av följande komponenter:

  • humus - 2 delar;
  • torus - 1 del;
  • barrträd - 1 del.

Mossa eller kol kan också ingå som ett fördelaktigt tillskott. Den sista komponenten kan ersättas med kalcinerad flodsand.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård i hemmet

Arrowroot fascinator odlas mycket ofta hemma på grund av dess opretentiöshet när det gäller vård. Men för att få en vacker och hälsosam växt måste blomsterhandlaren fortfarande skapa ett mikroklimat i rummet som ligger nära de naturliga förhållandena där den vintergröna fleråriga växer.

Bild
Bild

Temperatur

Den optimala temperaturen för en inomhusblomma kommer att vara indikatorer i intervallet från + 20C till +26 8 grader under sommarmånaderna. På vintern, under vilande period, är det nödvändigt att sänka temperaturen till + 16-18 graus.

Bild
Bild

Belysning

I sin naturliga miljö föredrar kulturen att utvecklas i skuggade områden i skogen under de stora trädens kronor. När det gäller blomman som kommer att växa hemma, är det bäst att placera den på fönsterbrädorna på östra eller norra sidan. Med för starkt ljus och långa dagsljus kan pilrotsblad krympa, och deras färg kommer också att drabbas - det blir mindre ljust. Vissa odlare väljer en plats för blomman bort från fönstren, vilket minimerar bristen på ljus med hjälp av lysrör.

Bild
Bild

Återfuktande

En hög fuktnivå är viktig för växten, så vattning bör vara rikligt och regelbundet. För befuktning är det mest korrekt att använda sedimenterat vatten vid rumstemperatur. Under sommarmånaderna utförs vattning dagligen eller varannan dag, jorden måste vara konstant våt. Under vintermånaderna är vattnet av pilrots tricolor 3-4 gånger i veckan.

Men för att försöka ge kulturen god fukt är det värt att undvika överdriven vattentätning, på grund av vilken rhizomen i blomman kan börja ruttna.

Bild
Bild

Under sommarvärmen och under uppvärmningssäsongen kommer stauden att behöva spraya regelbundet eller befukta luften runt grödan . För att upprätthålla god luftfuktighet kan du lägga en blomkruka i en bricka eller annan stor behållare med fuktad expanderad lera. Pilrotblad rekommenderas att torkas regelbundet med en fuktig trasa, vilket kommer att ha en positiv effekt på ljusstyrkan på bladen.

Beskärning

Mot bakgrund av den aktiva tillväxten av sidoskott kommer grödan att behöva regelbunden beskärning. Sådana manipulationer kommer att förbättra växtens utseende, dessutom kommer borttagning av delar av blomman från sidorna att framkalla aktiv tillväxt av skott i mitten av pilroten, vilket kommer att ha en positiv effekt på den estetiska uppfattningen av rumskultur.

Dessa arbeten bör utföras under vårmånaderna, såväl som nödvändigt med för aktiv förlängning av skotten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra

Den fleråriga måste rotas i ny jord varje år, vilket ökar krukans eller behållarens volym, eftersom unga växter sticker ut i en snabb tillväxt. När du når tre års ålder saktar blommans tillväxt ner, så den kan transplanteras en gång vartannat år. Vanligtvis utförs arbetet med att rota en kultur i en ny behållare under våren. Tillsammans med transplantationen måste växten klippa av gamla blad och skott som redan har torkat så att de inte stör tillväxten av unga skott.

Bild
Bild

Toppdressing

På sommaren kommer en flerårig att kräva ytterligare utfodring i form av mineraliska eller organiska komplex. Du måste befrukta en inomhusblomma minst två gånger i månaden. När du köper universella komplex för en växt bör kvävehaltiga föreningar undvikas, eftersom denna komponent kan påverka färgen på den gröna massan negativt. Från oktober till februari går kulturen in i en vilande fas, då är det nödvändigt att minska vattningen och också för att undvika att sänka lufttemperaturen i rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Kulturen kan förökas med följande metoder:

Genom att dela moderbusken

Beroende på anläggningens storlek väljs antalet delar i vilka odlaren kommer att kunna dela pilroten. Det är viktigt att varje separerad del har rötter och ett par ark. Växter rotas i behållare med lös jord och täcks med folie för att skapa ett optimalt mikroklimat för groning. I stället för polyeten kan du använda botten av en plastflaska. Att ta hand om unga grödor under sin oberoende rotning kommer att reduceras till regelbunden fuktning av jorden och upprätthålla en behaglig temperatur på minst +20 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sticklingar

För denna metod väljs fleråriga skott, vars längd kommer att vara cirka 10 centimeter. Det bör också finnas lövverk på de valda delarna. Efter avlägsnande förvaras sticklingarna i en tillväxtstimulator och doppas sedan i en behållare med vatten för ytterligare groning. Vattnet i ett glas eller en annan behållare ska vara varmt. Som erfarenhet visar kommer sticklingar av arrowroot att slå rot efter cirka 1, 5-2 månader. Sedan kan de rotas i jord bestående av torv och sand.

Det är viktigt för unga grödor att säkerställa regelbunden vattning.

Bild
Bild
Bild
Bild

På luftrötter

Vissa blomodlare föredrar att föröka vuxna växter genom att erhålla en ung kultur från stjälkarna av vissnande löv, på vilka rötterna dyker upp. På våren bildas knoppar och blad på sådana delar av växten. Rosetten separeras vanligtvis tillsammans med den gröna massan och rhizomen från luften och rotas direkt i marken eller gror en tid i vatten. Fröförökningsmetoden för pilrotrotfärgen används extremt sällan, eftersom det kommer att kräva ganska mycket tid och arbete från odlaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Bland de farliga insekterna för en inomhusblomma är det värt att lyfta fram flera skadedjur.

Spindelkvalster

Insekten utgör det största hotet mot inomhuskulturen. Vanligtvis bosätter sig skadedjurskolonier på bladets baksida, till följd av deras vitala aktivitet bildas en vitaktig blomning och spindelnät på växten. Efter ett tag blir lövverket blekt och faller av.

Kontroll av luftfuktigheten anses vara en förebyggande åtgärd för att utesluta utseendet av en insektsskada.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är torr luft som kan orsaka utseendet på en fästing . Om en insektkoloni hittas måste kulturen behandlas med insekticider som köpts i butik. Som ett effektivt sätt att bekämpa spindelmider är det värt att markera "Fitoverm" eller "Aktellik". Som ett alternativ till kemiska preparat för förstörelse av skadedjur kan du använda metoden att spruta grödan med svavelföreningar. Detta bör dock endast göras utomhus.

Skydda

Det är möjligt att bestämma att kulturen är bebodd av skadedjur genom bildandet av bruna fläckar på kulturens stjälkar och blad, som kommer att bula ut på ytan. Insekten skadar den fleråriga, vilket resulterar i att blommans blad torkar och krullar. Som en folkmedicin för att bli av med ett insektsskadedjur kommer det att finnas en tvåldusch för en växt. För dessa ändamål används endast tvål. Med ett stort antal insekter på en blomma rekommenderas blomsterodlare att använda insekticider. I detta fall utförs behandlingen av arrowroot med "Aktellik" eller med ett annat butiksverktyg med en liknande komposition.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mealybug

Insekten orsakar den största skadan på bladbladen. Om ett skadedjur hittas är det värt att behandla växten med tvålvatten för att tvätta bort insekterna. Vidare kommer det att upprepas behandling av rumskultur med insekticider. Som ett resultat av fel när det gäller vården av trefärgs pilrot kan kulturen drabbas av rizomförfall eller lövblåning.

Växten har dock en ganska stark immunitet, därför lider den som regel inte av allvarliga bakterie- eller svampsjukdomar.

Rekommenderad: