Vit Blomning På Druvor: Hur Man Bearbetar Om Löv Och Bär är Täckta Med Blomning? Varför Dök Det Upp?

Innehållsförteckning:

Video: Vit Blomning På Druvor: Hur Man Bearbetar Om Löv Och Bär är Täckta Med Blomning? Varför Dök Det Upp?

Video: Vit Blomning På Druvor: Hur Man Bearbetar Om Löv Och Bär är Täckta Med Blomning? Varför Dök Det Upp?
Video: Bloom! The flowering of the grape plant 2024, April
Vit Blomning På Druvor: Hur Man Bearbetar Om Löv Och Bär är Täckta Med Blomning? Varför Dök Det Upp?
Vit Blomning På Druvor: Hur Man Bearbetar Om Löv Och Bär är Täckta Med Blomning? Varför Dök Det Upp?
Anonim

Utseendet på en vit blomning på druvorna är ett tecken på sjukdomen. Om du inte svarar i tid och inte vidtar nödvändiga åtgärder, kan vinstocken till och med dö med tiden. I den här artikeln kommer vi att titta närmare på orsakerna till utseendet på vit blomning på druvor, förebyggande åtgärder och behandling.

Bild
Bild

Orsaker till utseendet

Vit blomning kan visas på både löv och bär. Grundorsaken är vanligtvis olika svampsjukdomar. Om en vit blomma uppträdde på gröna blad kan växten infekteras med sjukdomar som Alternaria, mjöldagg eller mjöldagg.

Druvor kan bli infekterade med svampen på grund av flera faktorer

  • Vinstocken planteras ganska tätt . Med en sådan plantering har växterna inte tillräckligt med näringsämnen och solljus, dessutom håller dagg kvar på bladen länge.
  • Otillräcklig befruktning . Vanligtvis kan druvor inte växa på dålig jord, de blir snart gula och kan dö helt och hållet. Det är de sjuka buskarna som är täckta med svamp. För normal utveckling behöver druvor mineralgödsel. Det är värt att komma ihåg att överskott också kan vara en orsak. Till exempel säkerställer en stor mängd kväve den aktiva tillväxten av grönska, vilket resulterar i att mjuka skott är benägna att drabbas av sjukdomar.
  • Brist på ordentlig jordvård . Trädgårdsmästare rekommenderar på hösten, när bären skördas, att gräva upp all jord under vinstocken till ett djup av 30 cm, medan klumparna lämnas. Men ogräset måste tas bort. På våren måste jorden lossas, dessutom måste denna procedur utföras på sommaren för att avlägsna skorpan efter regnperioden, eftersom det är det som stör syreflödet. Och det är absolut nödvändigt att gödsla jorden med mineraliska och organiska tillsatser.
  • Förekomsten av ogräs och förra årets lövverk . Fallna löv rekommenderas inte att lämnas under druvorna, de måste samlas in och tas bort omedelbart, eftersom de kan innehålla insektslarver eller svampsporer. Dessutom behåller lövverket fukt, och svamp utvecklas vanligtvis i en sådan miljö.
  • Brist på solljus och frisk luft . Vanligtvis, under sådana förhållanden, börjar druvorna vissna, mikroorganismer börjar föröka sig på sina blad.
  • Olämpligt väder . Anläggningen trivs på de områden där det finns en begränsad mängd nederbörd. Druvor är inte rädda för torka. Men på natten bidrar lätt regn och varmt dagväder till utvecklingen av svampsjukdomar. Om lufttemperaturen stiger över +30 grader minskar risken för infektion avsevärt.
Bild
Bild

Viktig! Om druvorna var täckta med en vit blomning i början av sommarperioden, så finns det bara en förklaring - på våren användes få kemikalier. Om lufttemperaturen är cirka +25 grader och regnet fortsätter i mer än 6 timmar, så är detta de optimala förutsättningarna för utvecklingen av svampsjukdomar.

Det är nödvändigt att bekanta dig med de viktigaste sjukdomarna, vars symptom är bildandet av vit blomma på druvorna

Oidium . Denna sjukdom kan påverka alla druvsorter utan undantag. Till en början märks små vita fläckar på knopparna, sedan visas de på bladen, bären och skotten. Med tiden torkar löv och blomställningar och skott. Vita fläckar förvandlas redan till plack, det verkar som att druvorna strös med mjöl. Anamorf pungdjurssvamp är orsaken till denna infektionssjukdom. Den reproducerar sig ganska aktivt vid hög luftfuktighet och varma lufttemperaturer, och på vintern befinner den sig i väntfasen och sätter sig i fallna löv, och på våren attackerar den igen.

Bild
Bild

Mögel, eller dunig mögel . Denna sjukdom manifesteras av bildandet av en vit kanon på baksidan av bladen, senare blir placket brunt. Orsaken till denna sjukdom är svampen Plasmopara viticola. Med utvecklingen av sjukdomen lider inte bara löv, utan också skott, blomställningar och äggstockar. Dålig ventilation, hög luftfuktighet och varma temperaturer är huvudorsakerna till utvecklingen av denna sjukdom. Svampsporer kan vara vindburna. De grundläggande reglerna för förebyggande, inklusive behandling med Bordeaux -vätska, hjälper till att förhindra utvecklingen av sjukdomen.

Bild
Bild

Alternaria Med denna sjukdom bildas silverfärgade fläckar på bladen. En metallisk glans visas på bären, deras smak förändras. På vintern finns svampsporer kvar i det övre jordlagret, och på våren infekterar de igen växten. Dessutom kan äpple, potatis och tomat också utveckla denna sjukdom. Trädgårdsmästare rekommenderar att man bearbetar "Trichodermin" för att klara Alternaria.

Bild
Bild

Aspergillus ruttna . Denna sjukdom förekommer vanligtvis på bär, som är täckta med lätta fläckar. Denna typ av röta blir mycket aktiv i värmen, när lufttemperaturen överstiger +30 grader. Ursprungligen börjar bären spricka, blir sedan vita och blir bruna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Känd kvalst eller klia i druvor . De första tecknen är vita formationer på baksidan av bladen, som ser ut som filt. När fästingens saliv träffar bladet bildas en vit fluff som med tiden blir brun. Fästingar påverkar främst de nedre bladen, men vid svår angrepp kan de stiga ännu högre. Dessa parasiter kan bära olika infektionssjukdomar. Vanligtvis är en fästning synlig på ett blad, därför rekommenderas det att fortsätta till aktiva åtgärder när det hittas. Den kan övervintra i druvknoppar och ge upp till 7 generationer per säsong. Acaricider hjälper till att bekämpa detta skadedjur.

Bild
Bild

Grå röta . Denna sjukdom är främst farlig för röda druvor, eftersom råta förstör färgpigmentet. När den är skadad lider hela busken, en plack av grå eller brun nyans bildas. Om du inte bekämpar denna sjukdom kommer bären att ruttna. Först och främst lider omogna frukter som redan är bortskämda av larver, liksom övermogna bär. Vid varmt väder blir grårötningen mindre aktiv.

Ett utmärkt preparat är Bordeaux -vätska i kombination med flytande tvål. Om sjukdomen känns igen på våren kan preparat som innehåller koppar användas.

Bild
Bild

Kloros . Bristen på erforderlig mängd järn kallas vanligtvis järnkloros. Vanligtvis bildas ljusa fläckar runt venerna på bladet. Det rekommenderas att spraya druvorna med en 0,5% lösning av järnsulfat. Alltför alkalisk jord kan vara orsaken till utvecklingen av kloros.

Bild
Bild

Behandling

Om en vit blomning har blivit märkbar på druvorna, bör du omedelbart fortsätta till aktiva åtgärder. Om svampsjukdomar är orsaken måste de drabbade delarna tas bort. Och då rekommenderas att behandla vinstocken med fungicider. Många trädgårdsmästare använder en svavellösning för att behandla druvor, eftersom det är en av de säkraste.

Om sjukdomen ännu inte har haft tid att starkt påverka druvorna, kommer svavellösningen att låta dig besegra den vita blomman.

Bild
Bild

För att förbereda denna lösning behöver du 30 gram svavel för 10 liter vatten . Lösningen ska blandas väl, filtreras och hällas i en spruta. De måste bearbeta både löv och klasar. Externa faktorer måste också beaktas. Så lufttemperaturen bör vara över +20 grader på bearbetningsdagen, då börjar svavlet avdunsta och bildar ett slags moln. För att undvika solbränna på plantans löv bör bearbetning endast göras en grumlig dag, helst på morgonen eller kvällen.

Om sjukdomen har spridit sig genom druvorna bör man uppmärksamma starka kemiska fungicider. Det kan vara Thanos eller Ditan.

Bild
Bild

Men de kan användas senast en månad före skörd.

Om du letar efter biologiska produkter som inte skadar miljön, bör du välja produkter som Albit, Novosil, Guapsin eller Trichovit. Om folkmedicin är av intresse används vanligtvis läsk, kaliumpermanganat, träaska, mjölkvassle eller jod.

För att förbereda en lösning från aska för bearbetning av druvor från vit blomning måste du ta 1 kg träaska i en hink med vatten . Vidare bör en sådan lösning infunderas i 72 timmar. Därefter tillsätts 1 liter lösning, tvätttvål (3 matskedar) till en hink med vatten, filtreras sedan och sprutas.

Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

För att förhindra att vita blommor uppträder på druvorna, rekommenderas att vidta följande förebyggande åtgärder:

  • druvor behöver sanitär beskärning, som måste utföras varje vår och höst;
  • alla skadade och döda grenar bör tas bort;
  • god ventilation måste finnas, så grenarna ska bindas upp;
  • alla fallna löv och bär måste tas bort varje höst så att svampsporer inte samlas i dem;
  • odling bör utföras varje vår och höst;
  • varje månad rekommenderas att spraya vinstocken med en 1% lösning av kopparsulfat;
  • druvor gillar inte stark vattning, den kan bara produceras när jorden har torkat med cirka 5 cm djup;
  • det rekommenderas att regelbundet utföra mineralgödsel med blad- och rotmetoder;
  • för förebyggande ändamål är det värt att spraya vinrankan med en lösning av kaliumpermanganat, för detta krävs 10 kristaller av kaliumpermanganat för 1 liter vatten, lösningen ska vara ljusrosa, behandlingen måste utföras före blomningen av druvorna;
  • om det redan finns infekterade växter måste de grävas upp och brännas, och sedan grävs jorden upp, behandlas med fungicider och väntar 2 år;
  • om druvorna blir sjuka av kloros måste du skapa maximal luftgenomsläpplighet, jorden ska dräneras och lite expanderad lera ska läggas till, medan det är nödvändigt att överge användningen av gödsel, växtlupin eller alfalfa i närheten, roten systemet kan behandlas med järnvitriol och bladen med järnkelat;
  • för profylaktiska ändamål behandlas druvor med sådana fungicider som "Strobi", "Falcon" eller "Topaz", cirka 7 dagar före blomning, bör de behandlas igen, innan övervintring används Bordeaux-vätska för sprutning.

Rekommenderad: