Pizonia (21 Bilder): Hemtjänst. Varför Kallas Denna Växt För Ett Fågeldödande Träd? Funktioner Av Pyzonia -paraply Och Andra Sorter

Innehållsförteckning:

Video: Pizonia (21 Bilder): Hemtjänst. Varför Kallas Denna Växt För Ett Fågeldödande Träd? Funktioner Av Pyzonia -paraply Och Andra Sorter

Video: Pizonia (21 Bilder): Hemtjänst. Varför Kallas Denna Växt För Ett Fågeldödande Träd? Funktioner Av Pyzonia -paraply Och Andra Sorter
Video: Kids vocabulary - Growing a Tree - Learn English for kids - English educational video 2024, Maj
Pizonia (21 Bilder): Hemtjänst. Varför Kallas Denna Växt För Ett Fågeldödande Träd? Funktioner Av Pyzonia -paraply Och Andra Sorter
Pizonia (21 Bilder): Hemtjänst. Varför Kallas Denna Växt För Ett Fågeldödande Träd? Funktioner Av Pyzonia -paraply Och Andra Sorter
Anonim

Bland inhemska trädgårdsmästare är många intresserade av odling av exotiska växter. Detta är en slags "utmaning" mot dig själv, ett sätt att höja din yrkesmässiga nivå och utöva nya färdigheter. Ett bra alternativ för en sådan "utbildning" är odling av pyzonia.

Bild
Bild

Särdrag

Denna gröda är opretentiös och kan odlas utan problem. Pizonia misstas ofta som en ficus, eftersom den har samma färgade blad, men erfarna trädgårdsmästare kan lätt upptäcka ett misstag. Pizonia grenar intensivt, men kommer inte att kunna växa till samma storlek som en stor ficus.

Bild
Bild

Denna växt kommer från tropiska regioner. Den växer naturligt i Nya Zeeland, Australiens territorium och Mauritius. Arten fick sitt namn från namnet på upptäckaren - den nederländska botanisten och naturforskaren Piso. Upp till femtio arter av pyzonia är kända. Epitet på fågeluppsamlaren och fågeldödande träd är inte av misstag.

En klibbig substans samlas på frukterna, som håller insekter och även små fåglar.

I en hemmiljö utvecklas blomman bäst i ett slutet växthus eller i en vinterträdgård. Men det är inte nödvändigt att skapa just sådana förhållanden, golvkrukor kommer också att vara ett bra val. De placeras på alla kontor eller till och med i korridoren, medan växten kan stiga upp till 2 m i höjd och kronan ibland når 1 m.

Bild
Bild

Utvecklingen av pyzonia är långsam: om flera löv dök upp på ett år och tillväxten var 0,03 - 0,04 m, så är detta helt normalt. I de flesta fall används paraplyvarian av pyzonia för odling. Hon tillhör den vintergröna arten. I naturen kan en paraplyväxt växa upp till 5 m, men det är ingen mening att räkna med detta hemma.

Bild
Bild

Paraplyartens skott är starkt grenade. Det avlånga lövverket har en slät yta, längden på enskilda blad kan nå 0,25 m. De är målade i en monoton grön färg, ett viktigt kännetecken är en vågig kant runt hela omkretsen.

Bild
Bild

Pizonia variegata odlas ofta i krukor . Denna art är mer kompakt (högst 1 m) och har brokig lövverk. I unga variegates är bladplattor mörkgröna. De är också täckta med otydliga rosa fläckar. Efter hand får de en vit eller gul nyans.

Bild
Bild

Hur man väljer

Att ta hand om pyzonia hemma är inte för svårt, men de grundläggande åtgärderna måste följas strikt. Även när du väljer en växt för plantering undersöks den och kontrolleras helt för skadedjur. Viktigt: maximal uppmärksamhet ägnas åt arkets botten vid inspektion.

På stammen, särskilt i den nära marken, är de minsta avlagringar av vit eller grå nyans oacceptabla.

Det är värt att nosa till underlaget. Om den är av dålig kvalitet kommer en rutten lukt nästan oundvikligen att dyka upp. När du köper pyzonia på vintern måste du försiktigt skydda den från kylan. Plantan transporteras i papper eller tidning, men det är mycket bättre att använda en termisk väska.

Hemma lämnas pyzonia ensam i 5-8 dagar och transplanteras först efter det i en permanent kruka. Omlastning av mark är kategoriskt inte lämplig. Erfarna odlare rekommenderas att noggrant rengöra underlaget från rötterna . Endast om dessa villkor är uppfyllda kan ett bra resultat förväntas.

Bild
Bild

Växande

Pizonia blommar med bildandet av små blomställningar. De kan vara gula, vita eller rosa i färgen. De rörformiga blommorna utstrålar en söt doft. För din information: det är nästan omöjligt att uppnå blomning i rummet. I ett växthus händer det redan med gamla exemplar. Frukterna är ganska långa, täckta med en klibbig substans.

Bild
Bild

Växtens långsamma tillväxt eliminerar behovet av att bilda beskärning. Men ibland, för att tvinga förgrening, nypa toppen av stammen och grenarna.

Vattning

Bevattning av blomman under vår- och sommarmånaderna görs med måtta. Den övre tredjedelen av jorden ska torka helt före varje vattning. På vintern reduceras vattningen ännu mer (förutsatt att de placeras på kalla platser). Vanligtvis måste du hälla vatten var tionde dag. Det är möjligt, utan större skada för pyzonia, att göra ett intervall på 2 dagar mer eller mindre.

Det är nödvändigt att minska intervallet mellan vattningarna om lövverket blir trögt. Överdriven tillsats av vatten framkallar försurning av jorden och ruttnande av rötterna.

Viktigt: du kan inte använda kranvatten för pyzonia - denna kultur tolererar kategoriskt inte klor. Innan vattning ska vätskan försiktigt försvaras och se också till att den inte är för kall.

Bild
Bild
Bild
Bild

Temperatur

Pizonia, även under vintermånaderna, tål inte luftkylning till mindre än 18 grader. Och under aktiv utveckling, både tidigt på våren och på hösten (när dagsljuset fortfarande är långt) bör en temperatur på 20 grader eller mer bibehållas. Man måste dock komma ihåg att överdriven värme är skadligt för kulturen. Hon känns idealisk vid temperaturer på 20-22 grader. Under sådana förhållanden är växten så vacker som möjligt.

Om det blir för varmt, fukt luften . Även små drag bör noggrant undvikas vid odling av pyzonia. Och den enklaste ventilationen måste utföras så noggrant som möjligt. Vid intensiv värme rekommenderas sprutning av bladen. Oavsett väder ger regelbunden torkning och polering av lövverk mycket bra resultat.

Bild
Bild

Överföra

Pizonia planteras i en universell jord, som ska passera vatten och luft väl. När du förbereder substratet själv måste du blanda lika delar:

  • sand med grova korn;
  • bra torv;
  • lummigt land.
Bild
Bild

Enligt kvalificerade blomsterodlare är det inte dåligt att tillsätta 0,03 kg hackad tallbark till denna blandning för varje kruka. Jordens surhet bör inte vara för hög. Längst ner ligger grytan med bitar av expanderad lera eller tegelfragment. Eftersom rötterna hos unga pyzonier utvecklas mycket kraftfullt rekommenderas en årlig transplantation.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårens början passar bäst för detta.

Varje nästa kruka ska vara 0,02-0,03 m större än den föregående. Om rötterna fortfarande är för långa förkortas de med cirka 30-50%. Efter början av 4 år är det möjligt att transplantera pyzonia mindre ofta. Denna procedur utförs vanligtvis efter 24-36 månader. Den exakta termen väljs individuellt varje gång.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

En exotisk gröda lider av vanliga skadedjur som angriper de flesta inomhusväxter. Den vanligaste "aggressorn" är spindelmiten . För att minska sannolikheten för att det inträffar kan du befukta luften. Ett tecken på en insektsattack är en förändring i färg på fläckarna - de får en gråbrun färg. När spindelnät ännu inte har dykt upp, utvisas fästingen genom att skölja rikligt med vatten (du behöver inte tycka synd om det) med en svamp. Om en spindelväv har uppstått måste du använda insekticider från fabriken.

Bild
Bild

Med tanke på upphöjda bruna plack, råder det ingen tvekan om att det "fungerar" slida … De drabbade blommorna avlägsnas maximalt från de fortfarande friska, och varje blad tvättas omedelbart med tvålvatten. Använd sedan omedelbart växtskyddsmedel.

Bild
Bild

Gulning av lövverket från kanten indikerar solbränna . I avancerade fall ordnas krukan om i halvskugga. Om brännskadorna är relativt små kan du begränsa dig till skydd mot den ljusa dagsljuset. Men bristen på ljus manifesteras i lövverkets sönderfall och förlusten av den karakteristiska variationen. För att klara detta arrangeras pyzonian närmare fönstret.

Bild
Bild

Det är dock fortfarande omöjligt att utsätta det för direkt solljus.

"Fåglar" kan ha mycket kontrasterande mönster. I detta fall placeras den på de ljusaste platserna. Experter rekommenderar att du placerar blomman på fönsterbrädan i öster eller väster och utrustar dem med spridningsskärmar . Men om det inte finns något alternativ kan du också innehålla pyzonia i det norra fönstret. Det är lämpligt att försöka orientera ljuset högst upp på kronan.

Rekommenderad: