Weeping Willow (13 Bilder): Varför Kallas Det Gråt? Vetenskaplig Förklaring. Vad Droppar Från Ett Träd I Värmen? Folkvisningar Om Pil "tårar"

Innehållsförteckning:

Video: Weeping Willow (13 Bilder): Varför Kallas Det Gråt? Vetenskaplig Förklaring. Vad Droppar Från Ett Träd I Värmen? Folkvisningar Om Pil "tårar"

Video: Weeping Willow (13 Bilder): Varför Kallas Det Gråt? Vetenskaplig Förklaring. Vad Droppar Från Ett Träd I Värmen? Folkvisningar Om Pil
Video: THE STORY GIRL BY LUCY MAUD MONTGOMERY (FREE FULL AUDIO BOOK) THE ANNE OF GREEN GABLES SAGA 2024, Maj
Weeping Willow (13 Bilder): Varför Kallas Det Gråt? Vetenskaplig Förklaring. Vad Droppar Från Ett Träd I Värmen? Folkvisningar Om Pil "tårar"
Weeping Willow (13 Bilder): Varför Kallas Det Gråt? Vetenskaplig Förklaring. Vad Droppar Från Ett Träd I Värmen? Folkvisningar Om Pil "tårar"
Anonim

Ställer frågan varför pilen gråter, märker en person inte ens i en sådan uppfattning av naturfenomenen de uttrycksmedel som finns i fiktionen. Uttalandet att en växt kan gråta är personifiering (överföring av vissa egenskaper från levande till icke-levande). Det kallas också animering eller personifiering.

Bild
Bild

Vilken tid gråter pilen?

I vetenskapliga avhandlingar och förklaringar finns det ingen plats för uttrycksmedel, även om det är en slags metafor. Fakta och forskning gör det möjligt att rationellt förklara fukt på vidgrenar, även när det kallas gråt.

Willow är ett släkte av träiga växter av pilfamiljen . En karakteristisk skillnad mellan de flesta av pilarna är tendensen att placeras på platser med för höga fuktnivåer. Vissa kan växa på sluttningar och sandiga jordar, träsk och skogar, men platser där vatten ligger i närheten av ett träd är ett särdrag för de flesta arter som växer i Ryssland.

Bild
Bild
Bild
Bild

Willow gråter oftare i värmen före regn. Dessutom händer detta oftast innan det börjar blomma.

Intressant legend

De vanligaste i tempererade klimat är vita och gula gråtande vide. Totalt finns det mer än 500 arter runt om i världen, men de flesta av dem är koncentrerade till norra halvklotet . Den hårda klimatmentaliteten tvingade människor att bosätta sig nära vattendrag, och den gråtande pilen är en av få växter som kan växa precis vid flodstranden. Grenarna användes för olika ändamål - mystisk, ritual, medicinsk, ekonomisk, för djurfoder. Människor kunde ofta observera pil medan de fiskade. Det är inte konstigt att de märkte pilblads förmåga att gråta och bestämde att den utsöndrade vätskan inte var mer än en tår som släpptes vid ett sorgligt tillfälle.

Bild
Bild

Detta förklarar ursprunget till den gamla poetiska legenden . Om du jämför dess tomt och konstruktion med andra folklegender kommer det att verka banalt. Men dess handling förmedlar perfekt de associationer som uppstår hos en romantiskt sinnad person när man tittar på ett ovanligt träd. Den vackra legenden berättar om nyfikna fakta.

Jägarkillen och den vackra tjejen blev kär i varandra och gjorde sig redo för bröllopet. Men hon gillade rånarnas ledare, som bestämde sig för att förhindra äktenskapet genom att döda sin älskare.

Brudgummen, som redan var allvarligt skadad, lyckades varna henne för de lömska planerna och bad om skydd på ett säkert ställe. Sådan för henne var flodstranden och pilen, under vilka de tillbringade sin tid. Sedan hände ett mirakel för frälsning - flickan blev till en ung pil.

Men även efter att ha blivit ett träd fortsatte hon att sörja efter sin älskade och kunde fortfarande inte stoppa flödet av tårar, från vilka en reservoar därefter bildades

Med en poetisk fantasi kan man i varje pil se en kvinnlig figur, huvudet böjt mot vattenytan och gråter efter sin förlorade älskare.

Bild
Bild

Människor med poetiskt tänkande såg i detta fenomen personifieringen av mänskliga egenskaper - de bestämde att trädet grät . Därför kallas ett träd som växer nära vattnet en gråtande pil. Vattnet som droppar från grenarna påminner författarna till folkverk om mänskliga tårar.

Trädets särdrag blev orsaken till folkartisternas uppmärksamhet . -tunna graciösa grenar som släpper in solljus, ovanlig silvergrå bark, rödbruna skott är det första tecknet på att våren börjar, glödande knoppar är en näringskälla för de första väckta insekterna, stamkurvorna är lika graciösa som grenar med blad intressant form.

Bild
Bild

I folkliga tecken sägs det om några av konsekvenserna av att plantera en pil nära huset:

  • ägaren är ute efter en ständig längtan efter det svunna förflutna, ett grannskap med onda andar och de dödas själar, som förmodligen älskar att svänga på sina böjda grenar;
  • det är farligt att plantera det när det finns ett litet barn i huset, och det gamla och ihåliga anses vara en fristad för onda andar.

Det är möjligt att förstå vad av dessa uttalanden som motsvarar sanningen endast på vår egen erfarenhet, men det är få som vill fresta ödet på detta sätt. Det är förmodligen därför pil kan oftast hittas vid stranden av naturreservoarer.

Bild
Bild

Vetenskaplig förklaring

Men forskare har varken rätt eller tid för konstnärliga metaforer. Vetenskaplig forskning har som uppgift att hitta en rationell förklaring till de mest otroliga och fantastiska fenomenen, att avlägsna vanliga missuppfattningar och myter. De prosaiska och rationella förklaringarna till pilträdets utsläpp av fukt reduceras inte till legender eller till visuella illusioner, utan till fakta som erhållits genom vetenskaplig forskning.

Willow är ett ganska gammalt träd som har hittats på jorden sedan krittiden . Många forskare var engagerade i dess beskrivning, som började med Plinius den äldre och slutade med A. Skvortsov, som skrev en detaljerad studie av "Willows of the USSR".

Bild
Bild

Även skeptiska forskare kan inte övertygande förklara varför unga träd gråter mer . De säger att rötning är inneboende i växter som inte har en balans mellan bladens förmåga att förångas och intensiv tillväxt av rotsystem. Men i naturen observeras denna förmåga oftare i gräs och spannmål, och inte i träd.

Gutting är en naturlig process, vars princip kan jämföras med att öppna en vattenkran: spillvätskan dräneras bort med "tårar" och så löses problemet med överskott av vätska och samtidigt vattenutbyte.

Bild
Bild

Guttation är ett naturfenomen som ofta förväxlas med dagg. Men dagg är resultatet av kondens som uppträder på löv och gräs från fuktig luft. MEN rensning är resultatet av överdriven absorption av vatten av rötterna.

En karakteristisk egenskap hos den gråtande pilen är dess vanliga livsmiljö, vid kanten av flodstränderna. Trädet bildar täta snår, där solen knappast tränger in, vilket vanligtvis bidrar till avdunstning av överflödig fukt. Den unga vegetativa massan av träd tvingas leta efter ett oberoende sätt att lösa problemet med fukt som absorberas i överskott av rötterna . Därför kommer vatten gradvis fram längs kanterna. Den samlas i droppar och droppar, efter att ha nått en kritisk massa, under påverkan av tyngdkraften in i den ursprungliga källan - en flod eller en bäck.

Bild
Bild

Det finns bevis för att släckning inte är dagg från fuktig luft: när det undersöktes, hittades salter och aktiva föreningar i trädets vävnader i det. Det betyder att vattnet har passerat genom cellerna, längs vägen, och samlar de molekyler som är i den högsta koncentrationen.

Pennits är en annan faktor av naturligt ursprung . Dessa är små insekter, vid skadedjur, som suger saften från trädets löv. Genom att omvandla den sugna vätskan till skum. Denna kokong skyddar skadedjurets larver, skapar en bekväm livsmiljö för dem. Stora mängder skum och vind gör att det går sönder och faller ner på fuktig mark eller vatten.

Bild
Bild

De förklaringar som erhållits tycks inte vara tillräckligt övertygande för vissa forskare. De är fortfarande övertygade om att detta är ett naturligt mysterium som måste förklaras, liksom närvaron i pilbarken av naturliga antibiotika, ämnet från vilket aspirin tillverkas . Kanske är denna grupp forskare påverkad av den vördnad som pilen behandlas med hedniska tro, kristendom, i den ortodoxa religionen och folklore. För en rationell förklaring räcker det med två allmänt accepterade versioner.

Rekommenderad: