Fuchsia (53 Bilder): Vad är Denna Växt? Fuchsia Primer. Vad Ska Man Göra Med Det På Hösten? Växer I Kruka Och Vilande Period. Buske Och Andra Typer. Varför Blommar Det Inte?

Innehållsförteckning:

Video: Fuchsia (53 Bilder): Vad är Denna Växt? Fuchsia Primer. Vad Ska Man Göra Med Det På Hösten? Växer I Kruka Och Vilande Period. Buske Och Andra Typer. Varför Blommar Det Inte?

Video: Fuchsia (53 Bilder): Vad är Denna Växt? Fuchsia Primer. Vad Ska Man Göra Med Det På Hösten? Växer I Kruka Och Vilande Period. Buske Och Andra Typer. Varför Blommar Det Inte?
Video: Hoya linearis skötsel - hur du sköter en porslinsblomma 2024, Maj
Fuchsia (53 Bilder): Vad är Denna Växt? Fuchsia Primer. Vad Ska Man Göra Med Det På Hösten? Växer I Kruka Och Vilande Period. Buske Och Andra Typer. Varför Blommar Det Inte?
Fuchsia (53 Bilder): Vad är Denna Växt? Fuchsia Primer. Vad Ska Man Göra Med Det På Hösten? Växer I Kruka Och Vilande Period. Buske Och Andra Typer. Varför Blommar Det Inte?
Anonim

Den blommande fuchsiaväxten är älskad och uppskattad av både trädgårdsmästare och älskare av hemblommor. Den kungliga botanikern och forskaren, fransmannen Charles Plumier, upptäckte en ny växt till världen under namnet på den tyska forskaren inom botanik och medicin, som bodde i 1500 -talet, Leonart Fuchs. Idag har fuchsia spridit sig över hela världen - det är en berömd och önskad blomma för alla odlare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Fuchsia klassificeras som en örtartad flerårig växt från den cypriska familjen . Det finns upp till 100 arter av denna blomma i världen. Fuchsia är vanligt i Nya Zeeland, liksom i Central- och Sydamerika. Hennes hemland har gynnsamma förhållanden - fuktiga dimma och svalka, skugga av lövverk från träd från den brännande solen.

Fuchsia ser ut som en buske eller ett vanligt träd.

Bild
Bild

På grenarna finns små ovala spetsiga löv 5-7 cm långa, deras bladblad har en rödaktig nyans och plattan är målad grön. Bladen ligger på en gren mittemot varandra.

Pedunklarnas form och färg är olika för varje art . Blommor är enkla, halvdubbla eller dubbla. De består av en calyx och en corolla i form av ett rör med kronblad som skiljer sig åt sidorna. Flera ståndare är längre än corolla calyx.

Bild
Bild
Bild
Bild

Färgen på kronbladen är annorlunda - från vitt till djuprött, lila, rosa. På grund av blommans ovanliga form kallas fuchsia för”zigenarörhängen” eller”ballerina” - sepals, särskilt hos terryarter, ser ut som en fluffig kjol.

Bild
Bild

Populära arter och sorter

Odling av en flerårig kan göras inte bara av en erfaren trädgårdsmästare, utan också av någon som inte har djup kunskap om blomsterodling - det är inte svårt att odla en blomma. Arten mångfalden av fuchsior är fantastisk. Följande typer och sorter är mest populära bland blomsterhandlare.

" Bisentenial " - rik sort med stora dubbla blommor. Efter blomningen bildar växten frukt i form av ett litet bär. Färgen på pedunklarna är ljus, de orange kronbladen kontrasterar med de vita knölrören. Kaskade grenar bildar en frodig buske.

Bild
Bild

Cecile - storblommig sort, buske eller riklig. Knoppen är sfärisk, upplöses, bildar kupa med en blekrosa färg, och vid spetsarna blir den till en grönaktig nyans. Resten av kronbladen har en dubbel kjol, där lila och crimson färger kombineras, vilket skapar suddiga slag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bolivianska - en spektakulär utsikt, den växer i form av ett meter långt träd. Bladen är sammetslen, blomställningarna bildas i kaskade kluster, pedunclerna är mycket stora - 25-28 cm. Blommornas färg är vit eller röd, blomningen börjar i mars.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tre blad - busktyp, bladen är stora, äggformade, 5-7 cm långa. Övre delen av bladplattan är grönaktig med en röd nyans, baksidan är brun. Blommorna ser ut som klockor och bildar penslar. Färgen på kronbladen är ljus, röd. Bloom - från maj till oktober. Populära sorter av trebladig fuchsia är Coralle, Thalia, Mantilla.

Bild
Bild

Graciös - en art som växer upp till 1 m i inomhusförhållanden och når 3 meter i höjd under naturliga förhållanden. Blommorna är stora, långsträckta, icke-dubbla, hålls på tunna pediklar. Färgen på kronbladen är djuprosa. Bloom - från maj till oktober.

Bild
Bild

Autimnale - semi-riklig brokig fuchsia. Med hjälp av regelbunden nypning av skott formas den till en frodig buske eller ett vanligt träd. Kjolen är enkel i formen, lila-lila, kronblad med ljus skarlet färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rohees nya årtusen - storblommig buskform med sfäriska knoppar. Sepals är ljusröda, nästan crimson. Kronbladet är frotté, mörkt, det verkar som att det är nästan svart - det har ovanliga nyanser på grund av sin mörka körsbärsfärg.

Bild
Bild

" El Camino " -semi-ampelös självgrenande sort, gröna blad täcker rikligt av grenarna. Den blommar tidigt på våren och fortsätter att blomma fram till hösten. Runda knoppar, blommande, bildar stora dubbla blommor. Kronbladen är rödrosa till färgen, frottékjolen är vit, men har röda slag och vener.

Bild
Bild

" Vattennymf " - en buskesort med enkla blommor. Kronbladen är krämiga och kjolen kan vara ljusorange eller röd. Stammar är rosa-vita till färgen, bladen är medelstora. Sorten blommar länge och rikligt.

Bild
Bild

Radisson - den kan vara rik och buske, bildar sfäriska knoppar, växer långsamt, men dess blomning är magnifik. Den har stora dubbla blommor, mörkrosa blomblad och en blå kjol. Bladen är medelstora.

Bild
Bild

" Pianes Berg " - rik sort, snidade små blad har en mörkgrön färg. Blommans struktur är ovanlig - kronbladen tenderar att krulla. Stora knoppar är i form av en boll. Sepals är rosa-vita i färgen, och i ändarna blir det till en grönaktig nyans. Kjolen har en frottéstruktur, vit och krämig. Denna sort blommar senare.

Bild
Bild

Trifilla - på grundval av arten uppföddes triphylla-hybrider, till exempel sorter "Express", "Orient" och andra. Dessa fuchsior är kända för sina flätiga blad och långa, långsträckta blommor samlade i blomställningar. Blommande - från mitten av sommaren till början av hösten. Nyanser sträcker sig från krämigt vitt till ljusrött.

Bild
Bild

" Santa Clara " - riklig sort med stora dubbla blommor. Kronbladen är målade vita medan kjolen med vinröda kronblad också har uttrycksfulla drag av rött eller vitt.

Bild
Bild

" Swingtime " - semi-ampelös sort, kan odlas som en buskform. Knopparna har formen av en tillplattad boll. Stora dubbla blommor blommar från dem. Kronbladen är ljusröda och kjolen har en vit kontrast. Kronbladens dubbelhet är starkt uttalad.

Bild
Bild

" Uteplatsprinsessor " - ampelväxt, som ofta odlas som en inomhusväxt. Blomningen börjar i maj, blommorna har en halvdubbel struktur, men det finns många av dem. Knopparna är målade i rika mörkrosa nyanser. Sorten används för att dekorera en balkong eller uteplats, men med början av den första frosten måste blomman tas bort till rummet.

Bild
Bild

" Fjäril " - rik sort, kan odlas som en buskform. Blommorna är stora i storlek, deras kronblad krullar till ringar och har en ljus crimson färg. Kjolar i knoppöppning har rödaktiga nyanser, och efter blommans öppning domineras de av en rödfärgad färg.

Bild
Bild

" Djup lila " - gillar att växa i skuggan, riklig perenn, växer sig stor och har en spridande form. Blommorna är mycket stora och dubbla. Kronbladen är vita och kjolen är mörk lila, ibland till och med blåaktig. Blomningen av denna sort är inte bara långvarig, utan också mycket riklig.

Bild
Bild

Delta Sara - sorten tål övervintring väl och skiljer sig från andra vinterhärdiga analoger genom att den har stora blommor och en dubbel struktur. Blommans färg är vanligtvis blå och vit. Denna fleråriga sort har en väl uttryckt egenskap av snabb tillväxt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Snow Berner - flerårig buske eller halvstor form, med stora blommor med dubbel struktur. Knopparna är formade som en boll. Kronbladen är målade i ljusröda toner och kjolen är vit med röda ränder.

Bild
Bild

" Satellit " - flerårig, motståndskraftig mot solljus. Blommorna är stora, har en ovanlig struktur - kjolen har en enkel kronform, de är långsträckta och deras körsbärsvita färg har ränder. Blommans kronblad är vita.

Bild
Bild

" Lisa " - halvampel och buskform med stora dubbla blommor. Den halvgoda looken har blommor med mörkrosa sepals och en lila kjol med en blåaktig nyans, på vilken det finns rosa ränder eller rosa streck. Buskformen har stora blommor med rosa blomblad och en renblå kjol, men med tiden blir det blått till lila.

Bild
Bild

Hannah - buskig form med starka grenar, brunklade med tiden. Stammarna odlas från denna sort, skotten växer upp till 45-55 cm. Blomningen sker under hela sommaren. Blommor har en enkel struktur, men ibland kan de vara dubbla. Kronbladen är ljusröda, kjolen är krämig med röda ådror. Bladen är långsträckta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Golden Anniversari - en mängd ampelösa och buskformer. Blommor är stora i storlek och dubbel struktur. Knopparna är runda. Kronbladen är vita och kjolen har en rik lila nyans. Bladen är medelstora, deras färg är gulgrön.

Bild
Bild

" La Rossita " - buskform med stora dubbla blommor. Sepaler är rödrosa toner, spetsarna har en grön nyans. Kjolen är rosa-vit. Sorten tenderar att blomma rikligt och länge. Medelstora bladplattor.

Bild
Bild

Växtförhållanden

Bland inomhus- och trädgårdsblommor är fuchsia långt ifrån den mest krävande växten . Den kan odlas i en kruka, vars volym och storlek gör att den kan användas både i trädgården och i rummet.

Belysning

Fuchsia älskar solen, men växer något skuggad betingelser. Att lämna en blomma på en balkong i söderläge kan bränna blommor och löv . Detsamma kan hända på södra fönstret i lägenheten.

Av denna anledning anses den östra eller västra sidan vara den bästa platsen för en blomma, och om fuchsia bor på baksidan av rummet, kompletteras den med en fytolamp.

På hösten och vintern, när solens strålar är ganska små, är bakgrundsbelysning också nödvändig för denna växt. Blomman ska få ljus i 12 timmar dagligen.

Bild
Bild

Jorden

Varje mark med bra dränering är lämplig för en flerårig. Perlit, vermikulit eller expanderad lera används som dränering. Du kan göra en bördig jordkomposition själv med hjälp av humus, torv och sand i proportionerna 3: 2: 1.

För god tillväxt och utveckling av fuchsia behövs lösa och näringsrika jordblandningar som kan absorbera vatten och utföra luftbyte. Jordens reaktion måste vara något surt eller neutralt … Om växten planteras i en jord som är fattig på näringsämnen, och även med en uttalad alkalisk reaktion, kommer den fleråriga mycket snabbt att ruttna, dess lövfärg kommer att förlora sin ljusstyrka, blomningen blir dålig eller växten kommer helt att falla de samlade knopparna.

Om det inte finns någon möjlighet till självberedning av jordsubstratet, det kan köpas färdigt genom att besöka en specialaffär.

Bild
Bild

Gödselmedel

För att få fuchsia att växa kraftigt och blomma rikligt, växten måste matas … Men du kan applicera gödningsmedel bara 1 månad efter att du har gjort din årliga vårblomstransplantation . Matningsfrekvensen - En gång i veckan . Använd färdiga mineralkompositioner för blommande växter. Under perioden när du odlar en planta eller bildar ett standardträd måste fuchsia förses med kvävehaltiga föreningar.

Bild
Bild

Innan gödningsmedelslösningen appliceras på jorden måste den sköljas väl med vatten för att undvika skållning av rotsystemet.

Vissa droger, som t.ex. " Epin ", de tar inte ner det i marken, de måste spraya växten för att förbättra dess tillväxt och acklimatisering. Fuchsia befruktas med benmjölspulver, som sprids över markytan och vattnas sedan. Det räcker med att göra 1 msk. l. medel för en kruka med en medelstor växt.

Övermatning är skadligt för växten . Ett överskott av mineraler kommer att tvinga den fleråriga att växa lövverk, men det kommer att blomma dåligt - stammarna blir svaga och få av dem bildas. Gödsla på våren och sommaren, och låt blomman vila på hösten och vintern.

Bild
Bild

Vårdfunktioner

På hösten skördas många fuchsior från gatan för att lagras under optimala förhållanden tills våren kommer. Om du växer en flerårig hemma borde du veta det efter att ha hittat en lämplig plats för en blomma kan den inte flyttas och flyttas . Detta kan resultera i lövfällning, minskad tillväxt och upphörande av blomning.

Bild
Bild

Vattning

På våren och sommaren älskar växten ofta och rikligt med vattning, och på hösten och vintern reduceras den. Det är viktigt att inte översvämma rotsystemet och inte provocera dess förfall .… Det är nödvändigt att fukta jorden när dess översta lager torkar ut. Efter vattning, töm allt överflödigt vatten från pannan. I blommans hetta, tillsammans med vattning, kan du ordna bevattning i form av en dusch.

På sommaren vattnas fuchsia var tredje dag, och om det är varmt väder utförs vattning varannan dag . Närmare hösten reduceras vattningsregimen och de gör det 1 gång på 7 dagar. Det är bättre att vattna växten på morgonen eller kvällen, vid solnedgången . Växt den är fuktälskande och tål inte både vattentäppning och en lång vattenfri period.

Bild
Bild

Beskärning

En flerårig bör beskäras ofta, en frisyr kommer att stimulera dess tillväxt. Beskärning förstås som klämning av skottets spets. Denna åtgärd gör att växten kan bilda många sidoskott. En ung planta ska klämmas 2 veckor efter plantering i en kruka. Därefter utförs nypningen varje vår - tills det ögonblick då växten börjar blomma.

En vacker form erhålls när alla stjälkar skärs av blomman och lämnar dem på nivån 4 eller 5 blad.

För att skapa ett standardträd planteras plantor tätt och nära varandra, medan de regelbundet bryter ut alla sidogrenar och blomknoppar från dem. De fortsätter att göra detta tills växten når önskad höjd och nypar sedan den övre tillväxtpunkten. Under tillväxtperioden, växten det är viktigt att mata med kväve.

Bild
Bild

Fortplantning

Fuchsia förökas genom sticklingar eller frön. Det är ganska lätt att odla rötter för sticklingar, och planteringsmaterial förekommer i överflöd under vårbeskärning.

Förökning genom sticklingar

Sticklingar i form av skott är lämpliga med 2-3 internoder … För att säkerställa att sticklingarna får mer fukt skärs bladen på mitten. Stora blad med vilande knopp kan också växa rötter när de placeras i vatten. För att påskynda tillväxten av rötter behandlas sticklingar med Kornevin -stimulatorn.

Bild
Bild

När stjälken växer rötter planteras den i en kruka med en diameter på 9-10 cm . Planteringen sker i fuktig jord - de tar en blandning för vuxna fuchsior och späds ut till hälften med sand eller perlit. De planterade sticklingarna placeras vid en temperatur på 20-22 ° C och ger diffust solljus. Ovanifrån är planteringen täckt med en film, men en gång om dagen tas den bort i ett par minuter för luftning. Efter bladens utseende planteras sticklingarna på en permanent plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fröförökning

Fröna läggs i en grobar behållare, där en steril jord bereds. Strö över ett tunt lager jord och täck med folie. De placeras på en varm och ljus plats, och efter 2 månader visas skott. Efter att plantorna växer 2-3 par blad, dyks de och odlas i separata behållare.

Vid odling av plantor det är viktigt att övervaka markfuktigheten och vid behov fukta den med en sprayflaska.

Bild
Bild
Bild
Bild

Problem och sjukdomar

Med felaktig eller oregelbunden vård uppstår olika problem med fuchsia. Till exempel kastar en växt av blad och knoppar, blommorna blir mindre, eller på våren blommar växten inte, utan ger bara lövverk. Det händer också att dess grenar plötsligt blir stela, torkar ut eller har en vit beläggning.

Överdriven applicering av kväve på jorden kan också påverka blomman negativt, om parallellt inte en tillräcklig mängd fosfor-kaliumkomponenter har tillsatts. Kränkning av denna balans tvingar skott att växa, men lämnar rötter och knoppar utan rörelse i tillväxt.

Orsaken till dålig tillväxt kan vara en trång kruka, och då får inte fuchsian knoppar eller så kan de inte öppna sig. Dålig utveckling och sällsynt nypning.

Bild
Bild

Ibland kan ruttnande rötter vara orsaken till sjukdom . I det här fallet måste de skäras av, skärningarna ska pulveriseras med kolpulver, växten ska placeras i en behållare med vatten, och när den har nya rötter bör blomman transplanteras till en annan jord.

Förutom misstag i att lämna, fuchsia kan påverkas av whitefly , och sedan blir växten täckt med rostiga fläckar, och bladplattorna krullar inåt och faller av. Denna insekt dyker upp när luftfuktigheten är hög. För behandling stoppas sprutningen, skadade stjälkar tas bort och blomman behandlas med insekticider.

Bild
Bild

Fuchsia kan attackeras av spindelmider - en tunn spindelväv visas på skotten, växten kastar av lövverket och vissnar framför våra ögon. Det kan botas genom att ta bort de drabbade delarna och spruta med insekticida preparat. Följ instruktionerna.

Vanliga fuchsiasjukdomar är grå röta , med utseendet av mögelfläckar på löv och skott, liksom viral rost, som manifesterar sig i form av röda fläckar.

Behandling utförs i båda fallen med fungicidlösningar, och om de är maktlösa förstörs växten.

Bild
Bild

Hur transplanteras?

Gräva och plantera fuchsia bör vara, bara om dess rötter har tagit hela platsen i grytan … Detta händer vanligtvis varje år, så en transplantation utförs på våren. Före transplantation förkortas skotten till växten och rötterna kontrolleras för röta. En ny kruka tas 2-3 cm större än den föregående, dränering hälls på botten, vilket tar 15-20% av hela kapaciteten . Efter transplantation måste växten vattnas och sprutas.

Ampelväxter planteras i en behållare med 4-5 bitar, sedan kan den bilda en vacker buske med fallande grenar

Busharter bör planteras i 1 kopia, och behållaren får inte vara för stor så att blomman kan fylla hela utrymmet med rötter på ett år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad ska man göra under hösten?

Den vilande perioden för fuchsia börjar på vintern, och förberedelserna för det sker redan i september, efter blomningen, när vattnets frekvens reduceras och befruktningen stoppas. För att förhindra att växten fryser måste den överföras från trädgården till källaren eller verandan och förvaras vid en temperatur på 7-8 ° C . En krukväxt tål en högre temperatur, som förvaras på balkongen vid + 10-15 ° C. Vanligtvis, när gatufuchsia har fällt sina löv, är det en signal om att växten är redo för en vilande period. För att förhindra att fuchsia fryser kan krukorna förvaras i lådor med sågspån.

Rekommenderad: