Arrowroot (48 Foton): Beskrivning, Växtvård Hemma, Förökning Av Sticklingar Och Blomning. Varför Blir Pilrotsblad Gula Och Torra?

Innehållsförteckning:

Video: Arrowroot (48 Foton): Beskrivning, Växtvård Hemma, Förökning Av Sticklingar Och Blomning. Varför Blir Pilrotsblad Gula Och Torra?

Video: Arrowroot (48 Foton): Beskrivning, Växtvård Hemma, Förökning Av Sticklingar Och Blomning. Varför Blir Pilrotsblad Gula Och Torra?
Video: VARIEGATED ARROWROOT/URARO/SAGO PLANT CARE AND PROPAGATION|HOW TO CARE AND PROPAGATE ARROWROOT/URARO 2024, Maj
Arrowroot (48 Foton): Beskrivning, Växtvård Hemma, Förökning Av Sticklingar Och Blomning. Varför Blir Pilrotsblad Gula Och Torra?
Arrowroot (48 Foton): Beskrivning, Växtvård Hemma, Förökning Av Sticklingar Och Blomning. Varför Blir Pilrotsblad Gula Och Torra?
Anonim

Det finns en allmän uppfattning att arrowroot skyddar huset från negativ energi. Hon absorberar allt negativt och skapar bara en positiv aura. Vissa blomsterägare har märkt att deras sömn har blivit mycket starkare. Även om blomsterodlare inte tror på populärt ryktet, märker de ändå att med pilrots utseende råder lyckan i huset och god energi känns runt.

Bild
Bild

Särdrag

Arrowroot är en flerårig ört med ett knölrotsystem från vilket upprättstående och krypande embryon växer. På unga skott uppträder därefter ovala blad med en tunn petiole. Färgschemat på bladen beror på typen av växt . De vanligaste exemplen har en grön bladplatta med en ljus lutning. Vissa sorter av arrowroot utmärks av fläckiga fläckar på ovansidan av bladen eller uttalade vener. Den nedre delen av bladplattan har ofta en kontrasterande nyans.

De ovanliga egenskaperna hos arrowroot är curling av bladen när ogynnsamma förhållanden uppstår. Om bladen är helt öppna är blomman mysig och bekväm. Vikta och långsträckta bladplattor är en signal till blomsterhandlaren om brist på fukt eller solljus. Det var denna egenskap hos växten som påverkade uppkomsten av det andra namnet - "bedjande gräs". Därav det populära ryktet om att en böneväxt kan rädda huset från motgångar och sorg.

Bild
Bild
Bild
Bild

I naturen blommar pilroten under den varma årstiden. Växtens blomning sker huvudsakligen under sommarsäsongen. Inomhusblomman är tyvärr sällan dekorerad med små blommor, så inomhusblomstring anses vara ett unikt fall.

I jordbrukssfären är pilrotens rötter av särskild vikt - rotknölen är rik på stärkelse . I USA odlas arrowroot kommersiellt eftersom dess rotsystem används för att göra stärkelsemjöl. Dessutom har arrowrootpulver en positiv effekt på människans matsmältningssystem. Det användes också av indianerna som ett botemedel mot matsmältningsbesvär.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Bland moderna blomsterodlare är flera sorter av arrowroot utbredda: en tvåfärgad och en trefärgad look. Även om det i naturen finns många ljusa och spektakulära exemplar, till exempel, vitspetsad pilrot, kerhovena och svart pilrot.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vit-stjärt pilrot

Hemlandet för den vithalsade pilroten är Brasilien, och blomman fördes till Europa på 1500-talet. Prydnadsväxten har vunnit popularitet på grund av sin låga höjd på 30 cm och målade löv, idealiskt kombinerat med vilken inredning som helst. Av sin natur är blomman opretentiös.

Växtens unika skönhet beror på bladplattornas mönstrade mönster och gradientfärgschemat. Undersidan av bladen är dekorerad med rödaktiga och blåaktiga linjer. Den yttre delen presenteras i en mörkgrön nyans med en silverfärgad ven i mitten, från vilken vita symmetriska ådror utgår. En basal rosett bildas av ovala blad.

Arrowroot arrowroot har egenskapen att höja och sänka bladplattor, med hänsyn till förändringar i den dagliga cykeln. Tack vare denna funktion kommer blomsterhandlaren att kunna beundra skönheten på insidan och utsidan av lakan när som helst på dagen. Blomningen av denna växt sker extremt sällan, men om processen har börjat blommar små, vita, knappt urskiljbara blommor vid blomman.

Bild
Bild
Bild
Bild

Maranta Kerhovena

Avser en typ av örtväxter med en liten storlek. Dess blad växer i form av en ellips, med en uttalad grön färg. Lutande mörka fläckar är synliga på bladens ovansida. I den centrala delen av bladplattan finns en snygg vit rand med små grenade ådror. På undersidan har bladen en rödaktig, ibland blåaktig nyans.

Mycket sällan blommar en växt små vita blommor som kan bilda ovanliga blomställningar. Ett särdrag hos Kerhoven arrowroot är dess uthållighet.

Detta tyder på att anläggningen inte kräver särskild uppmärksamhet för sig själv, på grund av vilken den ganska ofta finns på kontor och olika institutioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Svart pilrot

Den har ett mycket exotiskt utseende. I en botanisk miljö har växten ett andra namn för arrowrootmassage. Av sin natur är blomman ganska nyckfull, känslig och krävande. Han kommer inte att tolerera vårdslöshet och olämplig livsmiljö.

Växten är miniatyr i storlek, ganska kompakt. Den ovala bladplattan når en längd på 15 cm. Färgen på bladen är mörk, nästan svart. Bladplattan är dekorerad med en central ven som liknar en stålavdelare med silverfärgade balkar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Röd pilrot

Ett annat namn för denna art - tricolor, togs till europeiska länder från Brasilien. I naturen växer den i tropiska regnskogar.

Bladen har en elliptisk form med en rik mörkgrön färg och får en ljusrosa nyans närmare kanterna. I mitten av varje bladplatta finns en ljusröd ven, från vilken rödaktiga strålar kommer. På den sömlösa sidan presenteras venen i en rosa nyans. Bladplattans dekorativa utseende uttrycks av färgglada fjäderliknande mönster.

Bladplattans maximala längd är 13 cm, bredden når 6 cm . Tidigt på våren blommar växten knappt märkbara blommor med en blekrosa nyans, och de blommar fram till slutet av sommaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Arrowroot tvåfärgad

I utseende har pilroten tvåfärgade en stor likhet med Kerrovens pilrot. Den enda skillnaden är bladplattans färg. Baksidan av arket i ett tvåfärgat exemplar har en magenta nyans. Det finns en uttalad ven i den centrala delen av den övre sidan av den gröna bladplattan. Mönstrade kanter av ljusgröna nyanser är smidigt anslutna till den centrala venen med hjälp av ljusgröna strålar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Villkor för frihetsberövande

Precis som alla andra växter kräver arrowroot lite omsorg. Detta betyder inte att den måste ständigt befruktas och kontinuerligt vattnas. Av sin natur är växten opretentiös och allt ska vara måttligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Temperatur och luftfuktighet

Florister bör installera en rumstermometer. På sommaren, i ett rum där pilroten växer, temperaturen bör inte överstiga +25 grader … Inomhus temperatur på vintern bör inte falla under +18 grader.

Arrowroot har en negativ inställning till låga temperaturer och drag.

Om växten står på fönsterbrädan på vintern måste den skyddas från glas med tätt material eller ett stativ som inte låter den kalla luften flöda mot blomman.

Bild
Bild
Bild
Bild

Anläggningen behöver ge ökad luftfuktighet. Fuktmärket runt blomman ska vara 90% . För att uppnå en bekväm indikator bör du regelbundet spruta bladen och undersöka jorden. Om vattnet som används för sprutning inte är lämpligt för växten bildas små vita fläckar på bladbladet.

Under sommarperioden bör blomsterhandlaren vara extremt försiktig och tolerant. Efter vattning måste du under en tid observera den överflödiga mängden vatten som rinner in i pannan. Därefter måste vattnet tömmas.

För att skapa och upprätthålla bekväma förhållanden bör avståndet mellan pallen och krukan fyllas med expanderad lera eller mossa så att krukans botten inte kommer i kontakt med överflödigt vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Belysning

Det är ganska intressant att observera beteendet hos arrowroot när man använder olika belysning. Om blomman är bristfällig i solljus, kommer dess löv så småningom att sträcka ut sig och samlas i en hel grupp. Genom att flytta krukan till solsidan, kommer bladen omedelbart att spridas till sina platser och inta en horisontell position.

Pilrotplantan föredrar diffust ljus. Direkt solljus är mycket skadligt för bladen . Alternativt föreslås att man använder lysrör uteslutande riktade mot blomman.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Även en opretentiös växt som växer hemma kräver viss omsorg. Behovet av pilrot i en fuktig miljö gör det nödvändigt att ständigt spruta löven och luften runt den. Korrekt anläggningsunderhåll kommer att leda till ett extraordinärt resultat . Växten kommer att växa i storlek och ge, med sitt speciella utseende, den majestätiska skönheten i rummet.

Högkvalitativ vård får pilroten att sträcka sig i höjd, varför odlare rekommenderar att beskära växten ungefär en eller två gånger om året . Efter beskärningsförfarandet blir växten ännu mer attraktiv och liknar starka unga skott.

Om det finns en önskan att plantera pilrot, ska avskuren skott inte kastas. De kan vara rotade i vattenmiljöer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Uppfödare skär i sin tur blomman helt innan vintern börjar, ta sedan bort växten i ett mörkt rum och vattna den praktiskt taget inte. Det viktigaste är att skapa ett starkt ljus, även om det på vintern är omöjligt att få tillräckligt med naturligt ljus, så du måste använda en lampa.

Amatörblomsterodlare, vana vid trädgårdsplanteringar, som ser en väsentlig ökning av växttillväxten, börjar knyta den till stöd av träpinnar så att bladen inte böjer sig och går sönder. Uppfödare, å sin sida, rekommenderar inte att göra detta för att inte störa användbarheten av blommans naturliga tillväxt. Att rikta långsträckta skott i höjd är absurt.

Att odla friska blommor kräver en snabb transplantation av pilrot, på grund av vilket de växande skotten inte kommer att böja sig under sin egen vikt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Vattna anläggningen bör inte göras enligt ett schema. Innan du fyller växtkrukan med vätska måste du undersöka jorden. Marken ska vara något torr. På sommaren torkar jorden snabbare, så växten måste vattnas mycket oftare. Under den kalla årstiden bör processen med vattning och sprutning varvas. Arrowroot älskar dessa procedurer för att få fukt, oavsett årstid och temperatur.

Använd endast sedimenterat vatten för att vattna växten. Det är strängt förbjudet att ta flytande vätska från den centrala rörledningen . - den innehåller en stor mängd klor. Vattnet som har lagt sig i flera dagar lämnar bara användbara ämnen i dess sammansättning.

En viktig faktor är vätskans temperatur - den ska vara vid rumstemperatur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

Arrowroot, precis som alla andra krukväxter, behöver matas i tid. Befruktningsförfarandet bör utföras efter att plantan planterats eller transplanterats. I detta fall måste det förvärvade koncentratet av vitaminer och näringsämnen spädas enligt tillverkarens instruktioner.

Den optimala tiden för utfodring är från början av våren till slutet av hösten . Som en förebyggande åtgärd växter kan behandlas med ett mineraltillskott flera gånger i veckan . Den är mångsidig och passar alla inomhusblommor. Det är enkelt att späda ut koncentratet: 1 gram toppdressing späds ut i 1 liter sedimenterat vatten.

Blomsterodlaren måste komma ihåg att arrowroot inte gillar rikligt gödningsmedel. Det är därför det är bättre att ha en speciell kalender där du kan fixa datumen för växtmatning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra

Processen att transplantera arrowroot måste utföras en gång vartannat eller var tredje år. Den lämpligaste tiden för denna procedur är våren. En kruka bör väljas innan en växt planteras om. En förutsättning - den måste vara ny och något större i storlek än den tidigare kapaciteten . De nya krukans ökade dimensioner gör att rotsystemet för pilroten kan inta en horisontell position.

Innan proceduren fortsätter måste anläggningen noggrant undersökas. Om lockade löv och vridna rötter hittas bör de skäras av . Därefter läggs ett lager dränering ut på botten av den nya krukan. För bekväm tillväxt bör dräneringen inte vara mindre än 3 cm i höjd. Trasigt tegel eller kol bör användas som ett idealiskt dräneringssystem.

Transplantationen utförs enligt standardschemat: växten placeras i en kruka, rotsystemet är noggrant täckt med jord.

Den mest lämpliga färdiga jorden i sammansättning kan köpas i vilken blomsterbutik som helst.

Bild
Bild

Fortplantning

Om odlaren har en önskan att föda upp pilrot, bör han känna till två metoder för reproduktion. Den första metoden låter dig föröka växten genom sticklingar. Erfarna uppfödare rekommenderas att använda denna metod i maj eller juni. Förfarandet kräver en steg-för-steg-implementering av instruktionerna, tack vare vilket det blir möjligt att odla flera friska blommor.

  • Skär av flera sticklingar från huvudskottet, på vilket ett par blad växer. Skärets längd ska vara cirka 8 cm.
  • Den skurna delen måste placeras i ett glas fyllt med varmt och mjukt vatten. Efter en månad börjar rötterna dyka upp vid skärningen.
  • Embryot i ett oberoende rotsystem bör transplanteras i en liten behållare fylld med torv.
  • Täck plantorna med en burk eller plastpåse för att skapa en växthuseffekt.
  • Marken måste periodiskt ventileras och fuktas något.
  • När skärningen har vuxit till en fristående växt kan den transplanteras till en ny kruka för efterföljande odling.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den andra metoden låter dig sprida pilroten genom att dela rötterna. Denna procedur måste utföras vid transplantationen av huvudblomman. Separera pilroten bör göras med omsorg och maximal omsorg, eftersom blommans rotsystem är mycket ömtåligt. De separerade delarna måste transplanteras i förberedda behållare fyllda med torv. Skapa sedan ett växthus för de transplanterade skotten och vänta på att nya blad kommer ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

För många blomsterodlare anses inomhusväxter vara små barn som behöver vårdas, behandlas och övervakas så att de inte blir sjuka. Inte ens anspråkslöshet och tolerans för arrowroot mot miljön kan inte garantera blommans fulla hälsa. Med felaktig vård kan växten utsättas för olika sjukdomar och attacker av skadliga insekter . Till exempel spindelmider, vitflugor, insekter, thrips. För att eliminera dem är det nödvändigt att utföra bearbetning med special desinfektionsmedel.

Pilaroten är inte utsatt för några speciella skadedjur eller ovanliga sjukdomar. Av listan ovan över insekter är de mest skadliga och farliga spindelmider och mjölkfiskar.

Utseendet på en spindelkvalster indikerar en låg luftfuktighet i luftrummet runt växten . Insekten i sig har en mycket liten, knappt märkbar kropp. De sätter sig huvudsakligen på bladplattornas undersida.

Om odlaren märkte att pilrotbladen torkar började de bleka och falla av, då bör du slå larm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mealybug föredrar att leva på bladstjälkar, därför är det mycket lättare att upptäcka det än en spindelkvalster. Som en kamp mot dessa skadedjur och andra typer av sjukdomar kan du använda folkmetoder.

Den vanligaste behandlingen är vid behandling av växter med tvålvatten . För att skapa det behöver du 20 gram tvål och 1 liter sedimenterat vatten. Behandlingen bör utföras med en veckas intervall, inte oftare. Som ett tillägg bör rummet där pilroten växer fuktas på något sätt.

Om folkmetoden inte hjälpte måste du kontakta till industriella insekticider , bland vilka de bästa anses Aktellik och Fitoverm . Läkemedlet späds ut med 1 eller 2 milligram av en blandning av 1 liter vatten. Den resulterande lösningen ska sprutas på markens del av växten.

Om skadedjur inte dog efter den första behandlingen måste proceduren upprepas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Arrowroot kan hänföras till listan över unika växter. Det attackeras extremt sällan av skadedjur. Och de sjukdomar som främst dyker upp är lätt att ta bort.

  • Om odlaren märkte att plantans stjälk har börjat ruttna, bör den avlägsnas från jorden, noggrant undersöka roten och sedan dra slutsatser. Om stammen och roten ruttnar samtidigt är det nödvändigt att ordna om blomman i ett varmt rum och minska vattningen flera gånger.
  • När du ser att pilrotsbladplattan blev gul, och spetsarna torkade och började krulla, får du inte panik omedelbart och planterar om plantan och tänker att det här är parasiter. Detta är faktiskt blommans huvudsignal om att den inte har tillräckligt med luftfuktighet. Lösningen på problemet blir konstant fuktning av atmosfären nära anläggningen.
  • Bladplattornas mönster har upphört att vara tydliga, ljusa, sticker inte ut mot bakgrunden av andra färger. Orsaken är ett överskott av solljus. För att ändra situationen måste du ordna om växten i ett skuggat utrymme.
Bild
Bild
Bild
Bild

Uppfödare hävdar att om alla vårdkrav är uppfyllda, producera tidig vattning, överdriv inte det med utfodring , som svar kommer pilroten att dekorera inredningen i miniträdgården med sitt ovanliga exotiska utseende i mer än ett år.

Bild
Bild

Du kan lära dig att plantera sticklingar med pilrot från följande video.

Rekommenderad: