Tall Blir Gul: Vad Ska Jag Göra Om Nålarna Blir Gula Efter Vintern? Hur Matas Det Om Nålarna Blir Gula Och Torra Efter Plantering?

Innehållsförteckning:

Video: Tall Blir Gul: Vad Ska Jag Göra Om Nålarna Blir Gula Efter Vintern? Hur Matas Det Om Nålarna Blir Gula Och Torra Efter Plantering?

Video: Tall Blir Gul: Vad Ska Jag Göra Om Nålarna Blir Gula Efter Vintern? Hur Matas Det Om Nålarna Blir Gula Och Torra Efter Plantering?
Video: Houseplant Care: Bring Your Houseplant Back to Life! 2024, April
Tall Blir Gul: Vad Ska Jag Göra Om Nålarna Blir Gula Efter Vintern? Hur Matas Det Om Nålarna Blir Gula Och Torra Efter Plantering?
Tall Blir Gul: Vad Ska Jag Göra Om Nålarna Blir Gula Efter Vintern? Hur Matas Det Om Nålarna Blir Gula Och Torra Efter Plantering?
Anonim

Det har blivit väldigt modernt att plantera en växt som tall i din personliga tomt. Dessa träd ädlar också parkgränder. Människor blev kär i denna vintergröna av en anledning. Den har flera positiva egenskaper. Med hjälp av tall får en person estetiskt nöje och möjlighet att förbättra sin hälsa. Vissa använder till och med knoppar som huvudingrediens för utsökt sylt. Och hur humöret förstörs när ett vackert och friskt träd plötsligt börjar värka!

Beskrivning av kultur

Tall är en ljusälskande växt. Den blommar på våren och kottar blir resultatet av blomning. Den utvecklas i bredd och uppåt i hundra år. Vissa exemplar kan nå 75 meter i höjd. Tallens slutliga utseende bildas av skotten, som så småningom blir stela . Denna taggiga representant för floran har två-, tre- och fembarriga arter. Stammen är antingen krökt eller rak. Kronans form varierar från art och är uppdelad i koniska, rundade, krypande och stiftformade.

Växten är opretentiös och har ett slingrande rotsystem. De kan spridas upp till 9 meter eller mer på grund av livsmiljöförhållanden. Tall gillar inte förorenad luft, men den är frostbeständig.

Bild
Bild
Bild
Bild

I de flesta fall växer tallar på norra halvklotet. De lever också i norra Afrika och polcirkeln. Deras åsikter är fantastiska.

  • Det finns en cederträ (sibirisk) . Det här är den nära systern till skottskallen. Växer i västra och östra Sibirien.
  • Scotch pine finns i Europa och Asien. Eteriska oljor och kolofonium erhålls från den.
  • Det massiva trädet är sumpfuru . Den växer i Nordamerika.
  • Vit tall eller Montezuma tall växer också i Nordamerika.
  • Lågt buskigt träd - dvärg tall . Det finns ofta från Primorye till Kamchatka.
  • Bergs tall är en trädliknande buske . Det används ofta i landskapsarkitektur runt om i världen.
  • Pallas tall (Krim) - en sällsynt art, därför finns den i Röda boken. Växer upp till 45 meter.
  • Har en slät ljusgrå bark vit tall … Den kännetecknas av en ojämn eller vertikal stam med en längd på cirka 21 meter. Växer i Nordamerika.
  • Ett vackert träd är Pinia tall . Det ser ut som ett paraply. Erkänd som en prydnadsras och vanlig i bonsai -kulturen. Det odlas också på Krim och norra Kaukasus.
  • Högt graciöst träd - Himalaya tall . Det odlas över hela världen som en prydnadsväxt.
  • Svart tall växer i den norra delen av Medelhavet . Används för dekorativa ändamål i landskapsdesign.
  • Skottens ekotyp är Angara tall . Växer i Krasnoyarsk -territoriet. Den växer upp till 50 meter i höjd.
  • Weymouth tall (vit tall) växer i Nordamerika . Växer upp till 70 meter. Det används inom konstruktion och skogsbruk.
Bild
Bild
Bild
Bild

Plantering och vård

Så att det i framtiden inte finns några problem med växten, den måste planteras ordentligt. För plantering används plantor som är 3-7 år gamla. I detta fall måste rotsystemet stängas. Annars dör de inom 15 minuter. För plantering, köp en växt i regionen där du bor . Den optimala tiden för att plantera tallar är våren (slutet av april och maj) och hösten (slutet av augusti och september).

Det bästa av allt är att plantor rotar sig i sandjord. Gräva ett hål ungefär en meter djupt. Om jorden är tung, gör sedan ytterligare dränering (lägg expanderad lera eller trasig tegelsten på botten av gropen). Om det är surt, tillsätt 200 g kalk till det och komplettera det med olika förband (de köps i en trädgårdsbutik). Innan planteringen sänks växten i vatten i 3 timmar utan att den tas bort från behållaren.

Omedelbart före plantering, ta bort växten från behållaren och sänk den i det förberedda hålet . I det här fallet, häll en del av jordblandningen på botten och placera sedan rötterna, fyll dem med resten av det. Under plantering är det nödvändigt att hälla cirka 20 liter vatten under rötterna. När vattnet absorberas bör plantans rotkrage förbli utanför din växt. Håll ett avstånd på cirka 4 meter när du planterar flera plantor samtidigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Unga växter behöver ytterligare vattning. Du kan dock inte överdriva det med honom om höstvädret är ute.

För att plantorna ska rota bättre måste de matas med mineralgödsel. För att ditt unga tall inte ska dö bör det täckas med specialmaterial för vintern. När trädet växer upp beskärs kronan och sjuka grenar tas bort.

Transplantera barrträd bör göras på våren. Transplanterade barrträd rotar sig inte bra om du tar dem direkt från skogen. När du ska plantera just en sådan ung tall bör du veta följande.

  • Gräva försiktigt utan att skada rötterna.
  • Diken bör vara mer än en halv meter djup. Bredden ska också vara upp till en halv meter.
  • Leverera växten till den nya planteringsplatsen så snart som möjligt och linda rötterna väl för att förhindra att de torkar ut.
  • Placera rotsystemet i det förberedda hålet och täck med skogsmark. Nästan 2 hinkar vatten måste hällas under rötterna.
  • Vattna sedan trädet rikligt i en månad.
Bild
Bild

Orsaker till växtsjukdom

Tallar, även om de anses vara opretentiösa växter, men "i fångenskap", nämligen i deras sommarstuga, blir ofta sjuka. Det finns ofta fall när ägaren till dacha efter vintern, mer exakt, på våren börjar märka att hans älskade tall blir gul . Nålarna torkar upp, och nålarna blir lite sorgliga.

Samma sak händer ofta efter plantering och efter transplantation. Naturliga orsaker inkluderar gulning av nålarna på vintern eller när grönytan når tre års ålder. Det finns bergsortssorter som blir gula på vintern - Carstens Wintergold . Den har en ljusgrön färg med en gulaktig nyans på sommaren. På hösten, mot slutet av september, har kronan en gyllene nyans, och med kallt väder ändras den till bronsgult.

I andra fall kan det finnas specifika skäl:

  • transplantation (gamla nålar ändrar färg);
  • rotkragen är begravd;
  • vattningsproblem;
  • miljöproblem;
  • hypotermi;
  • brist på ljus;
  • kvävebrist;
  • svampinfektioner;
  • brist på järn i jorden;
  • rost;
  • shute (gulning i form av fläckar på nålarna);
  • trädet är bortskämt av parasiter: barkbaggar, barkbaggar, hermes, bladlöss, maskar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad händer om ett ungt tall dör?

Överst på trädet blir gult, och det kastar aktivt bort kronan. Hur tar man reda på orsaken och tar bort gulhet? Först och främst måste du analysera platsen där ditt tall växer, kom ihåg planteringsproceduren. Kanske ligger orsaken till felaktig vård, vattning eller så har växten inte tillräckligt med näring. Ett tall kräver hög luftfuktighet och konstant exponering för solen . Det tolererar dock inte vattentäppning och kan bli infekterad med en av de typer av svampinfektioner.

Kontrollera rotkragen först. Om den är stängd, frigör den sedan från jorden och nedfallna nålar. Om en tät jordskorpa bildas, lossa jorden runt stammen. Det är nödvändigt att vattna tallarna tidigt på morgonen med sedimenterat vatten. Om det är en torka på gården på sommaren, spraya sedan växten. Ett ungt tall är kanske inte lämpligt för den plats du valt. Inse detta är det bättre att transplantera det till en annan, mer lämplig.

Det rekommenderas att inte utföra toppdressing under de första tre åren (överskott av gödningsmedel kommer att påverka hälsan). Ett undantag kan vara fallet när du inte planterade trädet enligt reglerna . Så snart du märker en näringsbrist, bör du mata växten med barrgödsel.

För att förhindra att gödningsmedlets kemiska sammansättning skadar stammen, vattna cirkeln nära stammen oftare i en vecka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Symptom på shute kan definieras enligt följande: nålarna smulas vid beröring, röda och bruna nålar visas och bruna fläckar visas på stammen. Om sådana symptom hittas är det nödvändigt att ta bort de fallna nålarna från stammen - det främjar svampens tillväxt - och behandla trädet med en speciell förening (Benomil, kolloidalt svavel, Bayleton). MEN för förebyggande, två gånger om året - på hösten och våren - strö torv eller aska runt trädet.

Ett svårare fall om rost uppstår. Samtidigt spricker växtens bark och orangegula bubblor dyker upp från sprickorna. Det är en kronisk sjukdom som leder till döden. Men om växten behandlas i tid kan den sparas eller återupplivas. För att göra detta, rengör såret och behandla det med kopparsulfat (5%), applicera sedan en skyddande förening ovanpå.

En plack har bildats på tallarna. Vad är det här? Din växt attackerades av Hermes, som suger ut alla juicer från växten. För att undvika dödsfall och ytterligare reproduktion av parasiter, behandla trädet med "Karbofos" tre gånger . Pausen mellan procedurerna bör vara två veckor. Barkbaggar och barkbaggar är de parasiter som är mycket svåra att förstöra. Ofta fungerar läkemedel som säljs i butiker inte på dem. Om en växt är dig dyr, sök hjälp från skogsspecialister.

Du kan återuppliva ett tall så här: klipp av de drabbade grenarna och bränn dem. I andra fall hjälper konventionella insekticider.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att undvika problem är det bättre att förebygga. Det bör börja från själva plantningen av växten. Välj rätt plats för din planta i din trädgård. Skapa rätt mikroklimat. Ett antal av följande åtgärder kommer också att hjälpa till i denna fråga.

  • På hösten är det nödvändigt att mätta växten med fukt, och under den varma årstiden, observera vattningsregimen.
  • Överensstämmelse med reglerna för utfodring. Det bör startas tre år efter plantering.
  • Planteringen måste ha en solljuskälla som uppfyller alla dess krav.
  • Det är nödvändigt att skydda trädet från kylan i tid. För att göra detta, täck det med ett speciellt material för vintern.
  • Förhindra sjukdomar och förstör parasiter med fungicider och insekticider.

Rekommenderad: