Vad Ska Jag Göra Om Orkidén Har En Torkad Blomstjälk? Varför Torkar Det Upp? Hur Sparar Man Pilen Om Den Går Sönder? Hur Beskärs En Torkad Peduncle?

Innehållsförteckning:

Video: Vad Ska Jag Göra Om Orkidén Har En Torkad Blomstjälk? Varför Torkar Det Upp? Hur Sparar Man Pilen Om Den Går Sönder? Hur Beskärs En Torkad Peduncle?

Video: Vad Ska Jag Göra Om Orkidén Har En Torkad Blomstjälk? Varför Torkar Det Upp? Hur Sparar Man Pilen Om Den Går Sönder? Hur Beskärs En Torkad Peduncle?
Video: Where To Cut Orchid Stem After Flowers Fall Off! 2024, April
Vad Ska Jag Göra Om Orkidén Har En Torkad Blomstjälk? Varför Torkar Det Upp? Hur Sparar Man Pilen Om Den Går Sönder? Hur Beskärs En Torkad Peduncle?
Vad Ska Jag Göra Om Orkidén Har En Torkad Blomstjälk? Varför Torkar Det Upp? Hur Sparar Man Pilen Om Den Går Sönder? Hur Beskärs En Torkad Peduncle?
Anonim

Torkning av blommande skott på orkidéer orsakar ofta oro och oro för nybörjare. I de flesta fall är denna process naturlig, eftersom peduncle är bara en tillfällig skott som blomknoppar bildas på. Den här artikeln kommer att diskutera vad du ska göra om orkidéns peduncle har torkat, varför detta händer, hur man håller den brutna pilen och hur man korrekt skär den torkade peduncle.

Blommande skott: syfte och bildning

Den blommande pilen börjar bildas i orkidéer som lämnar vilande fas och går in i den aktiva utvecklingsstadiet. I detta skede förbereder växterna för blomning och släpper ut en blomskott från utloppet. I framtiden börjar blomknoppar bildas och blomma på detta skott.

Efter att orkidén bleknat smulas dess blommor och peduncle torkar. Eftersom dess naturliga vissnar bort, förändras färgen och utseendet på fotograferingen. Den ursprungligen gröna blommande pilen med upphörande av fotosyntesen blir brun, mörklila och till och med nästan svart . Detta indikerar att alla biologiska processer i denna del av växten avslutas och att peduncle har torkat, efter att ha slutfört sin primära uppgift och ge blomknoppar näring och stöd.

Bild
Bild

Således, om en lång blommande pil har vissnat på en orkidé omedelbart efter den naturliga vissningen och tappningen av blommor, bör detta inte orsaka oro. Men om peduncle började torka och dö samtidigt som knoppar bildades och utvecklades, bör du noga läsa orsakerna till att detta kan hända.

De viktigaste faktorerna som påverkar den för tidiga torkningen av den blommande skotten:

  • otillräcklig belysning;
  • för ofta eller för sällsynt utfodring;
  • hög eller låg luftfuktighet;
  • exponering för drag, hypotermi av växten;
  • försummelse av de allmänna reglerna för vård och odling av orkidéer.

Låt oss titta närmare på var och en av faktorerna för att exakt kunna fastställa orsaken och vidta nödvändiga åtgärder i tid.

Bild
Bild

Otillräcklig belysning

En av de vanligaste orsakerna till att orkidébladet torkar upp utan några förutsättningar är brist på belysning. Orkidéer är tropiska blommor som tål skugga bra, men samtidigt lider av brist på ljus. Korta dagsljus och brist på ljus är huvudorsakerna till att dessa exotiska växter inte blommar.

Vid förhållanden med brist på ljus har orkidéer inte tillräckligt med resurser för att bilda fullvärdiga äggstockar. Även om växten har tillräckligt med styrka för att bilda knoppar kan dålig belysning leda till att den blommande skotten torkar.

För ofta eller för sällsynt matning

Erfarna odlare vet att vid växande phalaenopsis är det viktigt att observera måttlighet i allt. Extremer bör också undvikas när det gäller befruktning, eftersom både överskott och brist på näringsämnen i underlaget kan påverka blomningen av växter negativt.

Överanvändning av toppdressing kan orsaka riklig bildning av löv och tomma skott i utloppet . Det är anmärkningsvärt att i detta fall, mot bakgrund av intensiv tillväxt av grön massa, kanske orkidén inte blommar på åratal - denna process kallas "gödning" av blomsterodlare. Ofta släpper gödande orkidéer fortfarande blommande skott, som sedan dör bort.

Den motsatta situationen är förknippad med brist på näringsämnen i underlaget, orsakad av sällsynt och otillräcklig utfodring. I sådana fall har växten helt enkelt inte tillräckligt med styrka för att helt bilda knopparna. Som ett resultat händer det att orkidén, som ändå släppte en ung blommande skott, inte kan blomma, och blommans stjälk vissnar.

Bild
Bild

Hög eller låg luftfuktighet

Torkning av en blommande skott kan också uppstå på grund av brist på fukt i luften. Överdriven torr luft leder till uttorkning av plantans löv, stjälkar och stammar, vilket resulterar i att de börjar torka ut, krulla och bli gula.

Hög luftfuktighet är vanligtvis orsaken inte till torkning, utan till förfall av den blommande skotten . För att förhindra att detta händer är det önskvärt att hålla luftfuktigheten inom 30-40%.

Bild
Bild

Utkast och hypotermi av växten

Orkidéernas exotiska ursprung är direkt relaterat till deras värmeälskande natur. Dessa nyckfulla växter tolererar drag och temperaturförändringar mycket smärtsamt. Även en kortsiktig minskning av lufttemperaturen till 10 ° och lägre är mycket farlig för dem.

Som ett resultat av hypotermi kan blommande skott av en orkidé, liksom bildande knoppar, allvarligt lida och till och med dö.

Därför är det extremt viktigt under ventilationen av lokalerna att förhindra hypotermi hos exotiska och utesluta deras vistelse i ett utkast.

Försummar reglerna för vård och odling av orkidéer

Denna kategori bör omfatta alla de faktorer som nybörjare odlare vanligtvis möter. Den vanligaste orsaken till torkning av peduncle i dessa fall är den stress som växterna utsätts för i en eller annan grad . Så, blomstjälkar på orkidéer kan torka ut på grund av vårdslös transplantation, konstant rörelse av krukor från ett ställe till ett annat, vårdslös hantering av blommande exotiker. Alla dessa manipulationer är stressande faktorer för känsliga orkidéer, vilket resulterar i att de kan sluta blomma och kasta sina knoppar.

Bild
Bild

Hur man sparar en trasig blommande pil?

En mycket obehaglig och smärtsam situation är en situation där en blommande pil på en orkidé bryts av någon anledning. Om en phalaenopsis har en trasig pedunkel, rekommenderar erfarna växtförädlare noggrant att undersöka den intakta delen. Om det finns knoppar på den kvarstår chansen att växten fortfarande blommar. Kanske kommer en orkidé med en trasig peduncle inte att blomma mycket rikligt, men dess lyxiga fjärilsblommor kommer fortfarande att kunna glädja ägaren.

För att bevara den intakta delen av peduncle bör dess brutna fragment klippas av. Det är nödvändigt att klippa av skottet med en skarp sax - om möjligt i en säker rörelse. Det är viktigt att se till att det finns minst en blomknopp på den del av stammen som finns kvar i utloppet. Efter att ha brutit det brutna fragmentet, strö på det avskurna stället med krossat aktivt kol eller kanel för att förhindra skottförfall.

Vissa nybörjare uppfödare försöker hålla den trasiga peduncle intakt genom att hålla ihop de trasiga delarna. I de flesta fall leder dessa försök inte till någonting, och ibland kan de helt orsaka förfall av blommande skott och hela växten som helhet.

Bild
Bild

Regler för beskärning av en torkad peduncle

Att försöka bevara den blommande skotten, som redan börjat bli gul i nedre delen, är meningslöst. Gulningen av stambasen indikerar att naturliga biologiska processer stannar i växtens vävnader och att torkningen inte kan stoppas. Beskärning av en torr peduncle görs också med vass sax, varefter torrskärningen bearbetas med kolpulver.

Det är inte värt att lämna torra, länge döda peduncles i utloppet: de gör inte bara växten visuellt orörlig, men kan också bli en grogrund för bakterier och skadedjur som är farliga för orkidéer.

För information om hur man skär en torkad orkidéblomstjälk, se följande formulä

Rekommenderad: