Croton -förökning (20 Bilder): Hur Man Förökar Det Med Blad Och Sticklingar Hemma? Vård Efter Plantor

Innehållsförteckning:

Video: Croton -förökning (20 Bilder): Hur Man Förökar Det Med Blad Och Sticklingar Hemma? Vård Efter Plantor

Video: Croton -förökning (20 Bilder): Hur Man Förökar Det Med Blad Och Sticklingar Hemma? Vård Efter Plantor
Video: Croton ki cutting kaise lagaye / how to grow croton from cutting 2024, Maj
Croton -förökning (20 Bilder): Hur Man Förökar Det Med Blad Och Sticklingar Hemma? Vård Efter Plantor
Croton -förökning (20 Bilder): Hur Man Förökar Det Med Blad Och Sticklingar Hemma? Vård Efter Plantor
Anonim

Numera glädjer blomsterhandlarna amatörblomsterodlare med ett överflöd av inomhusväxter. Det finns palmer, kaktusar, exotiska växter med ljusa blommor och en kryddig doft, och till och med fantastiska och farliga insektsätande växter. Bland det omfattande urvalet av inomhusväxter intar croton inte den sista platsen. Artikeln kommer att diskutera hur du kan föröka denna intressanta blomma hemma.

Bild
Bild

Beskrivning

Croton är en flerårig, liknande i färg till ett upplopp av färger i en höstskog. En sådan jämförelse är ingen slump - på crotons blad kan du överväga både grönt och gult och rött. Croton blommar sällan, blommorna är små, blekgula, samlade i en pensel, med en lätt honungsarom.

Croton tillhör familjen euphorbia … I naturen växer den i sydöstra Asien, kan "växa" upp till 3 meter i höjd. I "fångenskap" växer Croton till högst en och en halv meter.

Det ska sägas att croton är en nyckfull växt, och det är inte så lätt att ta hand om det. Det är dock vackert och kan dekorera vilken inredning som helst.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur förökas?

Det finns 4 sätt att odla croton. Vi kommer att lista dem, och sedan kommer vi att överväga var och en mer i detalj:

  • sticklingar;
  • frön;
  • löv;
  • skiktning.

Låt oss ta en titt på varje metod steg för steg.

Bild
Bild

Sticklingar

Förmodligen det mest populära sättet. För genomförandet är det nödvändigt att välja mogna sticklingar från 8 till 15 centimeter långa, klippa av dem "huvudet" eller sidostammen på Croton. Förfarandet är bäst på våren, när dagsljuset kommer att öka, och groddarna kommer att kunna ta emot tillräckligt med ljus för full tillväxt och utveckling.

Även om det är möjligt att använda fytolampor kan du odla croton året om.

Bild
Bild

Låt oss titta på steg-för-steg-proceduren för sticklingar

  • Förbered skottet, klipp av alla de nedre bladen från det, tvätta av den mjölkiga saften som släpptes vid skärpunkten, torka noggrant av "såret" med en pappersservett och strö över det med krossat aktivt kol. Låt sticklingarna torka lite, minst 2-3 timmar.
  • Bind alla löv kvar på skottet i ett rör, och om det finns stora blad ovanpå, skär dem på mitten, så att "baby" av Croton kan behålla fukt inuti.
  • Förbered behållaren där du kommer att växa "barnet". Häll ett dräneringsskikt där (till exempel expanderad lera) och fyll den sedan med en sand-torvblandning. Plantera en stjälk där, täck toppen med cellofan med små hål gjorda (för "andning") och lägg den på en varm plats där diffust ljus faller.
  • Efter en månad kommer du att se att skärningen har börjat växa. Denna uppfödningsmetod är lämplig för alla croton -sorter. "Förälder" blomman, som regel, ger snart upphov till nya skott efter förökning av sticklingar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns en annan metod för odling av sticklingar - att använda vatten. Låt oss överväga det.

  • Vi tar fast vatten med en temperatur som inte är lägre än rumstemperatur (optimalt 26 grader över noll) och placerar "barnet" i den.
  • Efter utseendet av vita rötter och deras längd på 3 centimeter transplanterar vi groddarna i en behållare med ovanstående blandning. Täck med cellofan.
  • Var noga med att övervaka omgivningstemperaturen. Den ska inte falla under +23 grader och stiga över +28. Men belysningen är också justerbar - den ska vara diffust ljus, mjuk, utan direkt brinnande strålar. Ge croton långa dagsljus - minst 12 timmar. Om det behövs "förläng" den med en fytolampa.
  • Efter 30-35 dagar kommer groddarna att slå rot. Transplantera den i en liten kruka med ett dräneringsskikt och näringsrik krukväxt. När croton växer och dess rötter fyller behållaren transplanterar du växten till en kruka som är större i diameter - cirka 15 centimeter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Frön

Ett annat sätt att reproducera croton är att använda frö. Endast nyskördade frön används för plantering, eftersom de mycket snabbt förlorar sin livskraft. Fröförökning utförs på vintern (slutet av januari - början av februari).

Låt oss överväga denna process i etapper

  • Först och främst lägger vi fröna i en vattenlösning av fytohormoner i cirka 2-3 timmar. Vissa amatörblomstrare odlar helt enkelt fröet i mycket varmt vatten (60 grader Celsius), håll dem där i 30 minuter och låt dem sedan svälla i 24 timmar.
  • Vi sår frön i en förberedd plantlåda eller någon annan liknande behållare. Sådjup - 10 millimeter.
  • Vi lägger lådan på en varm plats (den optimala temperaturen är 21-23 grader över noll) och täcker den med cellofan eller glas. Vi ser till att det översta lagret av jorden alltid är fuktigt.
  • Efter 30 dagar spirar fröet. När var och en av dem ger 3 löv måste de planteras i olika krukor med liten diameter - 5-7 cm.
  • De tar hand om små crotonchiks på samma sätt som för vuxna: de vattnar, sprutar, ventilerar rummet där de är, ger diffus belysning och värme.

Låt oss säga direkt - det är inte lätt att odla croton från frön. Denna metod används sällan av amatörblomstrare.

Bild
Bild

Löv

En annan uppfödningsmetod är rotning av en stamskott med ett enda blad, en "vilande" knopp och en liten bit stjälk. Denna metod kallas löv. Och materialet för det erhålls med hjälp av ett snitt från en blomma- "förälder" av ett skott med en enda internod, där det finns ett stort blad och en axillär knopp.

Bladmetoden liknar på många sätt sticklingar. Den resulterande skotten planteras i jordblandning eller sänks ner i vatten för rotning, bibehåller optimal lufttemperatur och ger långsiktig diffus belysning. Men det är värt att notera en poäng: om du försöker rota bara ett blad, och det kan ge rötter, kommer det inte att växa ett fullfjädrat croton från det, eftersom en knopp behövs för utvecklingen av skottet.

Förbered därför material för plantering, med hänsyn till rekommendationer från specialister.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skikten

Detta är det sista sättet du kan odla croton. Det finns två sätt: reproduktion med luftlager och jord.

Låt oss titta på "luft" -metoden först

  • Välj en vuxen växt som har tappat några av bladen i mitten och botten. Vi drar oss tillbaka 15-20 centimeter från det lägsta bladet eller jorden, om det är längst ner på bladen, i allmänhet inte. Skär av barken i en cirkel med en mycket vass kniv (skalpell, rakhyvel). Snittet bör inte vara mer än 10 mm brett.
  • Vi torkar det nakna området med en pappersservett, tar bort saften som har kommit ut.
  • Vi behandlar det med läkemedlet "Kornevin".
  • Vi tar en bit våt torv eller mossa, lindar den runt snittplatsen.
  • Nu tar vi en mörk cellofanbit (en sopsäck är lämplig), lägger den på växten genom toppen och använder den för att stänga "såret" kantat med torv. Från botten fixar vi försiktigt påsen med en sladd eller mjuk tråd för att undvika att glida, uppifrån - vi spänner tråden lite, lämnar en spricka för syretillförsel och för återfuktning.
  • Vi väntar i en och en halv månad. Under denna tid bildas rötter på det avskurna stället.
  • När de når en storlek på 5 centimeter, skär av stjälken och plantera den resulterande växten i en beredd behållare fylld med en lämplig jordblandning och dränering.
  • I två veckor bör Croton "få styrka" - för detta är det värt att täcka det med en film för att upprätthålla hög luftfuktighet. Det ska vattnas på det "nedre" sättet (häll vatten i pannan).
Bild
Bild
Bild
Bild

"Jord" -metoden är också möjlig

  • Produceras om det finns synliga sidostjälkar (lövtagning).
  • Vi förbereder en bred behållare och böjer den valda sidoskottet till den - direkt till jorden.
  • Skär barken från botten av stjälken, torka "såret" med en pappersservett och strö sedan över det med "Kornevin".
  • Sedan fäster vi stjälken med ett snitt till jorden genom att fixera den med ett "spjut" i form av bokstaven V. För dessa ändamål är till och med en hårnål lämplig.
  • Strö snittet med jordblandning.
  • Vi täcker behållaren med cellofan för att hålla en konstant fuktighetsnivå.
  • När du märker att nya löv har bildats på den "böjda" stammen, separera den från "förälder" -växten och transplantera den i en annan kruka.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdfunktioner

Det räcker inte att plantera en växt - du måste veta hur du sköter den ordentligt, så att den växer och glädjer dina ögon. Låt oss analysera några av nyanser av croton vård.

  • Crotonjuice är giftigt. Var därför säker på att skydda dina händer med gummihandskar när du arbetar med det och bära en medicinsk mask i ansiktet. Om saften kommer på slemhinnorna, skölj dem omedelbart med vatten och kontakta en läkare.
  • Kulturen älskar fuktig luft när den torkar. Det betyder att du måste spraya det då och då från en sprayflaska och torka damm från bladen med en fuktig bomullstrasa. På sommaren - en gång i månaden - ge blomman en varm dusch, samtidigt som den täcker jorden.
  • Lägg aldrig Croton på platser där drag "går" och vattna det inte med kallt vatten.
  • Croton är en av de växter vars blad kan ta konstiga former. Därför kan den odlade växten skilja sig från "föräldern" - låt det inte skrämma dig.
  • Växten blommar sällan, och dess blommor skiljer sig inte åt i speciell skönhet. Denna process försvagar dock växten. Därför, om du inte vill föröka det med frön, ta bort blomställningarna så snart de dyker upp.
Bild
Bild
Bild
Bild

Växande rekommendationer

Slutligen några fler tips från crotonodlingsspecialister

  • Använd dränering för att undvika stillastående fukt i krukan. Den ska ligga under jorden. Gör ny bevattning först efter att matjorden har torkat ut.
  • Croton älskar lite sur jord. Du kan köpa den i en specialaffär eller göra den själv genom att blanda ruttet gödsel, lövmark, torv, torv och sand i ett förhållande 1: 1: 1: 1: 1.
  • Gödsla croton på våren och sommaren. Gör detta en gång i veckan. Under höst-vintersäsongen kan blomman "matas" en gång var 3-4: e vecka.
Bild
Bild

Du kan lära dig mer om hur man rotar och sprider croton med ett blad.

Rekommenderad: