Reproduktion Av Värdar (19 Bilder): Hur Man Förökar En Värd Med Blad? Hur Man Planterar En Växt På Sommaren? När Kan Du Föröka Med Sticklingar? Korrekt Vård Efter Plantering

Innehållsförteckning:

Video: Reproduktion Av Värdar (19 Bilder): Hur Man Förökar En Värd Med Blad? Hur Man Planterar En Växt På Sommaren? När Kan Du Föröka Med Sticklingar? Korrekt Vård Efter Plantering

Video: Reproduktion Av Värdar (19 Bilder): Hur Man Förökar En Värd Med Blad? Hur Man Planterar En Växt På Sommaren? När Kan Du Föröka Med Sticklingar? Korrekt Vård Efter Plantering
Video: Föröka Rhododendron med Stickling 2024, April
Reproduktion Av Värdar (19 Bilder): Hur Man Förökar En Värd Med Blad? Hur Man Planterar En Växt På Sommaren? När Kan Du Föröka Med Sticklingar? Korrekt Vård Efter Plantering
Reproduktion Av Värdar (19 Bilder): Hur Man Förökar En Värd Med Blad? Hur Man Planterar En Växt På Sommaren? När Kan Du Föröka Med Sticklingar? Korrekt Vård Efter Plantering
Anonim

Hosta är en flerårig ört av familjen Asparges . Det presenteras i form av buskar, som består av basala blad, medan blommorna liknar mycket utsökta liljor. Många trädgårdsmästare och sommarboende planterar en värd på sin webbplats på grund av dess krävande vård och attraktiva utseende. Låt oss närmare överväga egenskaperna hos uppfödning av värdar, den optimala tidpunkten och subtiliteterna vid plantering, samt ytterligare vård.

Bild
Bild

Optimal timing

Reproduktion av värdar är en ganska enkel process, men det är värt att bekanta sig med några av nyanserna så att det inte blir några problem. Det är bäst att plantera frön på våren. En bra tid är april. Om reproduktionen av värdarna sker genom att dela busken eller med sticklingar, kan du delta i reproduktion inte bara på våren, utan också på sommaren - i juni eller juli. Dessutom kan du vid behov dela busken även i början av hösten.

Inledningsvis är det värt att förbereda planteringsmaterialet, liksom att välja en plats där du kan plantera värden. Låt oss titta närmare på de viktigaste avelsalternativen för värdar.

Bild
Bild

Hur förökas genom att dela busken?

En av metoderna för reproduktion av värden är buskens uppdelning. Denna metod kan bara användas om det finns en vuxen individ - det här är en växt som har växt på ett ställe utan att ha transplanterat i 6 år. Denna metod används vanligtvis i slutet av april eller början av maj, även om uppdelning kan utföras både på sensommaren och tidigt på hösten.

För att snabbt plantera värden bör du följa följande algoritm för åtgärder

  1. Först måste du gräva ut värdbusken.
  2. Det är värt att dela busken i delar, medan varje bör ha två tillväxtpunkter, liksom ett bra rotsystem.
  3. Alla skärpunkter ska behandlas noggrant med kol.
  4. Välj en landningsplats genom att skapa planteringshål. I detta fall bör hålets djup vara 25 cm, och avståndet mellan hålen ska vara 35 cm.
  5. Om grundvattnet passerar nära, är det värt att lägga dränering i groparna.
  6. 2/3 av hålet ska fyllas med en näringsblandning, vilket skapar en så kallad hög. För att skapa denna blandning används torv och kompost i lika stora proportioner.
  7. Placera hosta i mitten av högen, lägg försiktigt rotsystemet.
  8. Strö växten med jord och vattna den väl under roten.
  9. Mulch med torv eller bark.
Bild
Bild

Viktig! Efter plantering bör tillväxtströmmen ligga på samma nivå som jorden, så markblandningen måste antingen tas bort eller fyllas på.

Sticklingar

Om blad används för växtförökning kommer egenskaperna hos moderprovet att bevaras fullt ut. Förökning med sticklingar är efterfrågad, eftersom du snabbt kan skapa en hel rabatt från värden, samtidigt som du skadar rotsystemet minimalt. Reproduktion på detta sätt innebär att man planterar skott på korta stjälkar och med små blad. Sommaren är en bra tid för denna metod. Det är bäst att rota i slutet av juni eller början av juli.

Låt oss överväga en steg-för-steg-algoritm för åtgärder

  1. Välj en stjälk. Det bör ha en tillväxtpunkt, det är värt att ta bort bladen från den med 1/3 del.
  2. Välj en plats med näringsrik jord och växt.
  3. Vattna den planterade skärningen noggrant.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör noteras att de första 5 dagarna efter plantering är mycket viktiga, eftersom de bestämmer skärets ytterligare tillväxt.

Om du inte uppmärksammar växten kommer den att vissna och bli sjuk ganska snabbt . Efter plantering behöver sticklingarna regelbunden vattning, liksom sprutning av bladen. Med tiden börjar varje skärning bilda sitt eget starka rotsystem. Och på bara några veckor börjar växten växa aktivt.

Frömetod

En annan avelsmetod är frön. Det bör noteras att hosta inte alltid bildar peduncles. Vissa sorter har inga blommor alls, så det finns inga frön heller. Sådana exemplar kan reproducera uteslutande vegetativt. Det säregna med frömetoden är att unga växter inte har moderegenskaper . På detta sätt är det ganska enkelt att skapa nya sorter, originalprover.

Bild
Bild

Mörkbruna, avlånga frön når en längd av 0,5 till 1 cm . De bildas i gula bollar som finns kvar efter att blomman har bleknat. 7-8 veckor efter pollinering kan växten betraktas som mogen. Denna period inträffar vanligtvis i slutet av augusti eller början av september. Det är värt att fånga ögonblicket när lådorna med frön blir bruna, torkar upp och öppnas, det är vid denna tidpunkt som du bör börja samla. Därefter bör fröna torkas noggrant, medan temperaturen ska vara +30 +35 grader. Det tar vanligtvis 5-10 minuter att torka helt.

Därefter ska fröna rengöras från lejonfisken och kylas i en månad.

Bild
Bild

Om det finns ett behov av att lagra frön, bör de förpackas i påsar med 30-50 bitar . Fröna ska förvaras på en mörk och torr plats, utom räckhåll för barn. Det är nödvändigt att hålla sig till lufttemperaturen från +10 till +40 grader. I genomsnitt är hållbarheten 2 år. Om du planterar fröna korrekt kommer "barnen" fortfarande att vara slöa, de kommer att växa ganska långsamt, medan bladen inte kommer att överstiga 1,5 cm i diameter. Nästa år kommer växterna att växa sig starkare och komma ikapp i tillväxt, de kommer redan att få den slutliga färgen.

Det är värt att uppehålla sig mer i detalj vid groning av frön, eftersom de snabbt förlorar det. Hosta grobarhet är inte mer än 70%. Av denna anledning rekommenderar experter att så fröna direkt efter skörd i näringsjorden. Du bör vara beredd på att fröna gror ganska dåligt. Vanligtvis förökas hostasorter som Allegan Fog, Revolution och Sharmon med frön. Det rekommenderas att behandla fröna med ett tillväxtstimulerande medel, till exempel blötlägg dem i en lösning av "Zircon" eller "Epin ".

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fröförökningsmetoden är följande

  1. Frön bör behandlas för bättre groning med en tillväxtstimulator.
  2. Furkor bör göras i jordblandningen.
  3. Fröna bör fördjupas i jorden endast 6–7 mm.
  4. Efter plantering bör de strös med perlit och jord. Det är värt att dra åt passformen lite.

Viktig! Experter rekommenderar att man planterar frön vid en lufttemperatur på +20 grader. Om denna temperatur håller sig under en tid, kommer spiring av frön att bli bättre.

Det är bättre att så frön i skålar och sedan transplantera dem i öppen mark med en plockning . Det bästa valet för att plantera frön är plastkrukor, i botten av vilka det finns många hål. Ursprungligen ska behållarna spillas med kokande vatten, sedan behandlas med alkohol och först sedan fyllas med jordblandning, medan endast sterilt kan användas.

Det bästa valet är en primer köpt från en specialaffär. Om du valde hemjord, bör den kompletteras med kristaller av perlit, kaliumpermanganat eller torv. Det är möjligt att tala om dekorativiteten hos hostasorten som odlas från frön bara 4-5 år efter plantering . Men en så lång väntan hindrar inte uppfödare från att utveckla nya sorter.

Med denna uppfödningsmetod kan du skapa din egen unika sort med en fantastisk färg.

Bild
Bild

Landningsregler

Värdar är ganska populära växter som kan växa och glädja andra med fantastisk blomning i 20 år, utan att transplantera. Avelvärdar är ganska enkla och roliga. Genom att följa enkla planteringsrekommendationer kan du skapa vackra och attraktiva rabatter med värdar. Experter rekommenderar att du följer följande regler vid landning:

  • den optimala platsen för plantering av värdar är skugga eller halvskugga; du bör välja en jord med en plan yta;
  • du bör definitivt ta hänsyn till att rötterna växer ganska starkt i värdarna, så det är värt att göra breda och stora hål för plantering;
  • i genomsnitt bör du hålla dig till ett avstånd mellan växter på 80 cm;
  • infertil jord bör dessutom berikas med perlit, vermikulit och torv;
  • efter plantering bör jorden komprimeras så att jorden på denna plats är flera centimeter högre;
  • mulch bör läggas till rotzonen; hackad bark är ett utmärkt val.
Bild
Bild

Ytterligare vård

Hosta är en krävande växt, den behöver inte noggrann vård, men det är värt att följa grundläggande regler så att den växer länge och glädjer ögat med ett attraktivt utseende. Så, När du tar hand om en värd bör du vara uppmärksam på flera nyanser.

Vattning

Växten kan inte kallas fuktälskande. Det räcker att vattna det var tredje dag. Om hosta växer i ett fuktigt eller sumpigt område, bör det transplanteras snabbare, annars kommer det helt enkelt att vissna.

Bild
Bild

Beskärning

Värden klarar sig utan beskärning. Det bästa alternativet är att beskära en gång om året, med den bästa tiden på våren. Detta förfarande är ganska förebyggande. Under beskärning bör du minska storleken på bladen, ta bort ruttna och gamla områden.

Bild
Bild

Gödsel

Organiskt gödningsmedel är den bästa lösningen för utfodring av värdar. De ska appliceras på jorden under roten omedelbart efter vattning. Många föredrar mulleininfusion, det rekommenderas att göra det 2 gånger om året. Om du använder mineralgödselmedel i form av granulat bör de fördjupas i jorden runt hosta.

Använd kompost för mulching av jorden minst en gång om året för att bibehålla optimala fuktnivåer.

Bild
Bild

Överföra

Även om hosta vanligtvis inte behöver transplanteras, eftersom det kan växa på ett ställe i upp till 20 år, men det är inte rädd för denna process, känns det vanligtvis bra efter det. Det rekommenderas att transplantera när värden växer under olämpliga förhållanden eller växer starkt. Det rekommenderas inte att värden planterar på den plats där värden tidigare växte, om perioden är mindre än 5 år, för att undvika sjukdomar . Om planteringsplatsen inte kan ändras bör ett fullständigt jordbyte göras.

Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

Det finns olika åsikter om denna fråga. Vissa experter rekommenderar att klippa växten vid roten i början av november, andra hävdar att hosta tolererar vintrar bra, medan det inte behöver beröras, det är tillräckligt för att täcka det med en film, fiberduk eller säckväv.

Rekommenderad: