Poliscias (32 Bilder): Hemsjukvård, Beskrivning Av Arterna Och Sorterna "Fabian" Och Buske, Tråkig Och "Pinocchio". Varför Fäller Polisierna Gröna Blad?

Innehållsförteckning:

Video: Poliscias (32 Bilder): Hemsjukvård, Beskrivning Av Arterna Och Sorterna "Fabian" Och Buske, Tråkig Och "Pinocchio". Varför Fäller Polisierna Gröna Blad?

Video: Poliscias (32 Bilder): Hemsjukvård, Beskrivning Av Arterna Och Sorterna
Video: Att jobba i Hemsjukvården - Åmåls kommun 2024, Maj
Poliscias (32 Bilder): Hemsjukvård, Beskrivning Av Arterna Och Sorterna "Fabian" Och Buske, Tråkig Och "Pinocchio". Varför Fäller Polisierna Gröna Blad?
Poliscias (32 Bilder): Hemsjukvård, Beskrivning Av Arterna Och Sorterna "Fabian" Och Buske, Tråkig Och "Pinocchio". Varför Fäller Polisierna Gröna Blad?
Anonim

Ljusa mättade toner av vilda djur väcker alltid bara positiva känslor. Men ack, i vår remsa kan du bara beundra gröna växter från maj till september. Det är bra att det finns en möjlighet att odla sorter hemma. Särskilt tilltalande är vyer som visuellt liknar träd, till exempel polisierna.

Bild
Bild

Särdrag

Enligt vetenskaplig klassificering tillhör poliscias inomhusblomma Araliceae -familjen. Släktet i sig har mer än 100 arter av denna fantastiska växt. Utbudet av vilda arter av Poliscias är skelettet i Stilla havet och Indiska oceanen, liksom territoriet i Sydostasien.

Bild
Bild

Namnet polisias bildades genom att slå samman två ord med grekiskt ursprung, men skrevs, som vanligt inom biologin, på latin. Översatt betyder det "mycket skugga ". Det är inte säkert känt om detta namn gavs på grund av växtens lyxiga krona eller på grund av dess växande område - ett skuggigt område. Båda versionerna har i alla fall rätt att existera, eftersom arten som tillhör släktet Poliscias är mycket olika.

Bild
Bild

Naturligtvis har bladen den största variationen i form, färg och storlek. Formen och storleken är särskilt varierande: runda eller ovala, flikiga eller hela, smala eller breda blad har en kort bladblad . Bladplattans yta kan vara läderaktig eller ljusblank. Färgen på lövverket är också tvetydig. Vissa har bladplattans vanliga gröna färg, medan andra har brokigt lövverk med kaotiskt spridda fläckar eller slag.

Bild
Bild

Men arten har också gemensamma drag: rotsystemet och stjälkar. Alla arter kännetecknas av en upprätt typ av stjälkar och ett mycket utvecklat rotsystem som växer bra både på djupet och på bredden.

Bild
Bild

När växten växer och utvecklas tjocknar stjälkarna och deras översta lager blir hårt, uppstår lignifiering . Men märkligt nog påverkar komprimeringen av det övre lagret inte på något sätt stammarnas flexibilitet - det är mycket svårt att bryta dem. Den nedre delen av stjälkarna, när den växer, förblir utan lövverk, som är koncentrerad till stor del i de övre områdena. Det är därför anläggningen visuellt liknar ett träd med en mycket vacker och tät krona.

Bild
Bild

Varje växt pryder blommande, men inte när det gäller Poliscias. Dess små vitaktiga blommor bildar oftast umbellate, helt obeskrivliga blomställningar. Dessutom blommar bara vilda arter, och sorter och hybrider bildar inte blommor hemma.

Bild
Bild

Olika sorter

Tack vare avelsarbete har många sorter och hybrider av Polisias uppfödts. Beroende på dina preferenser kan du välja både höga och medelstora växthöjder.

De mest populära arterna är buskpoliscias (P. fruticosa). Under gynnsamma förhållanden kan plantans höjd nå 2 m, medan hemma växer frutikos (plantans andra namn) något lägre. Växten är känd för sina blad . Ovala, med dissekerade nålskurna kanter, ljusgröna bladplattor i utseende liknar ormbunksblad, de så kallade fronds (bladliknande organ). De lignifierade skotten av buskpoliscierna kännetecknas av närvaron av små knölar (linser), med hjälp av vilka en så viktig process för växten som gasutbyte sker.

Bild
Bild

Varieté "Robl " är en typ av buskpoliscier. Hemma överstiger plantans höjd sällan 1m -märket. Det täta lövverket på denna kompakta buske bildar en mycket snygg och vacker krona.

Bild
Bild

En art med ett liknande klingande namn har en ännu större likhet med en ormbunke - Poliscias ormbunke (P. filicifolia) eller folisifolia … Växten har gröna bladplattor 30-50 cm långa, med vackra dentiklar längs kanten som bildar en spridande vintergröna buske tillsammans med stjälkarna.

Bild
Bild

Tråkiga poliscier (P. obtusa) har en något annan bladplattform än det ormbunkebladiga utseendet. Växten kännetecknas av ovala treflikiga blad, som liknar eklövverk i utseende. Mörkgröna bladplattor med en något vågig kant får ibland en brons eller blåaktig nyans med en blank glans. Polismannens höjd med bra vård kan nå 1,5 m.

Bild
Bild

Hjälm polisias (P. scutellaria) - Denna art används ofta för bonsaiodling. Och detta är inte förvånande, eftersom det har en mycket tjock och något böjd central stam, i den övre delen av vilken många tunna, tätt löviga skott växer. I unga blad är tallrikens form rund och färgen grön. För mer mogna blad är en flikig form karakteristisk, bladplattans yta har vitaktiga kanter och är färgad mörkgrön.

Bild
Bild

Curly Poliscias (P. crispatum) det fick sitt namn från bladets utseende. Bladplattan kännetecknas av en rundad form med en vacker pinnad dissektion. Ljust gröna blad med små gula fläckar och en smal vit kant döljer nästan helt stjälkarna och bildar en mycket snygg och låg buske.

Bild
Bild

Busk Poliscias Balfur (P. balfuriana) den kännetecknas av god förgrening på grund av tillväxten av många unga skott och av anständig storlek och når en höjd av en och en halv meter. Växten kännetecknas av ganska stora (upp till 7 cm) bladplattor. Unga löv är färgade gröna, och i mer mogna exemplar blir gränsen vitaktig.

Bild
Bild

Hybriden är Pinocchio -sorten . Till skillnad från de gröna bladen på stamfadern med en vit kant, är hybrids bladplattor färgade grågröna med en blåaktig nyans, och venerna har en silverfärgad glans.

Bild
Bild

Varieté "Fabian " den har en ganska intressant lövfärg och en tjock central stam. Bladplattan kännetecknas av en oval form, huvudbakgrunden är grön med en vacker lila nyans.

Bild
Bild

Villkor för frihetsberövande

Tillväxten och utvecklingen av absolut vilken växt som helst beror på faktorer som belysning, luftfuktighet, temperatur och jordkomposition.

Bra ljusnivå för en polis är detta ett ganska starkt, men ändå diffust ljus. Beroende på anläggningstyp regleras ljusstyrkan. För brokiga arter bör belysningsgraden vara högre än för grönbladiga sorter.

Direkt solljus är kontraindicerat för alla typer av släktet Polisias.

Bild
Bild

Temperatur och luftfuktighet Är sammanhängande parametrar. Under årets varma period är det som regel vår-sommarsäsongen, temperaturen bör inte stiga över 22-24 ° C.

Med en ökning av indikatorerna bör luftfuktigheten i det omgivande rummet också öka.

Under höst-vintersäsongen bör temperaturen inte sjunka under 17-18 ° C.

Bild
Bild

Lös väldränerad jord med en lätt sur pH-nivå är lämplig för alla typer av poliscias . Marken bör bestå av sand, torv, humus och torv blandat med lera.

Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Att uppfostra en stilig polis hemma är en svår uppgift, men ganska genomförbart, det viktigaste är att följa vissa vårdregler.

En ung växt tar som regel inte mycket plats, men när den utvecklas kan dess längd öka avsevärt, så det är värt att överväga valet av plats noggrant. Det är nödvändigt att se till att de växande skotten har tillräckligt med ledigt utrymme, inte bara ovanför kronan, utan också runt den . Det bästa placeringsalternativet skulle vara nära ett fönster mot öster eller väster.

Det är bättre att installera en kruka med en poliscias bort från drag, men med ett konstant luftflöde.

Bild
Bild

Vattning utförs med sedimenterat varmt vatten . Vattningsfrekvensen beror på graden av torkning av matjorden. Brist på fukt påverkar lövverket - de blir gula. Under en varm period är det lämpligt att placera en behållare med fuktad expanderad lera nära växten, spraya skotten regelbundet med löv och ordna en varm dusch för busken.

Under vintersäsongen bör du inte placera polismannen för nära värmeradiatorerna, eftersom han inte tål torr varm luft.

Bild
Bild

Som toppdressing används mineralgödselmedel, som måste appliceras under vår-sommarperioden minst en gång varannan vecka. Matningssäsongen börjar vanligtvis i maj och slutar i början av september.

Bild
Bild

Överföra

Du måste transplantera en växt i tre fall: inköp, tillväxt och sjukdom. Det är bäst att köpa en polis i en butik i början av mars, så det blir lättare för honom att anpassa sig till den nya livsmiljön.

Transplantationen ska utföras tidigast 2 veckor senare med omlastningsmetoden

Efter att ha tagit ut den köpta växten från behållaren, glöm inte att ta bort korgen som täcker rötterna, så du kommer att rädda dem från döden.

Grytan för den köpta kopian ska vara något större än den föregående.

Bild
Bild

Växande växter transplanteras när de utvecklas, proceduren utförs inte mer än 1 gång på 3 år . En behållare med dräneringshål för en tillräckligt mogen växt bör vara större än den föregående, och ju större den är, desto snabbare kommer polisierna att växa.

Bild
Bild

Fortplantning

Det finns tre sätt att odla poliscias: sticklingar, avskärning av en del av rotsystemet och avel med frön.

Hemma är det enklaste sättet att föröka växten genom sticklingar

  • Det mest lämpliga materialet för proceduren är de övre delarna av skotten. Skär försiktigt bort en eller flera sticklingar med en skarp kniv som inte är längre än 13-15 cm och låt dem torka i 3 timmar på ett ventilerat ställe.
  • Häll blandningen i den förberedda behållaren, som innehåller torv och sand, fukta och stick sticklingarna i underlaget med en liten lutning. Vi bearbetar skärpunkterna med kol.
  • För att skapa en växthuseffekt stänger vi behållaren med ett tillgängligt material: film, glas, en plastflaska. Den optimala temperaturen under den skapade huven bör ligga i intervallet 23-25 ° C.
Bild
Bild

Det är lite svårare att reproducera med rotdelar. Proceduren utförs under transplantation och skär av en liten (cirka 3 cm) del av roten. Den skurna delen läggs i en förberedd behållare med våt sand så att toppen ligger på ytan. Du behöver inte täcka med material, bara vatten.

Bild
Bild

Att odla en poliscias med hjälp av frön är en svår och nästan omöjlig uppgift hemma. Du behöver ett växthus med automatisk temperatur, luftfuktighet och belysningsnivåer.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Underlåtenhet att följa vårdreglerna kan leda till en mängd olika sjukdomar.

Att vattna för ofta och för mycket kan leda till rotröta . Situationen kan bara korrigeras genom att transplantera en växt. Det är nödvändigt att ta bort poliscias från potten, släpp försiktigt sitt rotsystem från marken och ta bort de drabbade delarna av rötterna genom att behandla snittet med fungicider. Skölj och desinficera behållaren och tillsätt sedan ny jord.

Bild
Bild

Om växten fäller gröna blad utan någon särskild anledning, är det nödvändigt att transplantera så snart som möjligt . Läkemedlet "Fitosporin" används som ett skydd. Den beredda lösningen vattnas och sedan sprayas växten. Den transplanterade polisen placeras på en skuggig plats i 10-12 dagar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Inte bara felaktig vård kan leda till sjukdomar, men också insektsangrepp . Mealybugs, bladlöss och skalinsekter påverkar skott och löv. En varm dusch och insekticider hjälper till som återupplivningsåtgärder. Med hjälp av en dusch tvättas insekter bort, sedan behandlas de med tvålvatten. Vanligtvis är sådan behandling tillräcklig och växten återhämtar sig efter ett tag, men om insekterna dyker upp igen är det värt att tillgripa insekticidbehandling.

Rekommenderad: