Sparris (48 Foton): Vad är Det? Hemsjukvård, Beskrivning Av Inomhusarter Och Sorter. Vad är Dess Andra Namn?

Innehållsförteckning:

Video: Sparris (48 Foton): Vad är Det? Hemsjukvård, Beskrivning Av Inomhusarter Och Sorter. Vad är Dess Andra Namn?

Video: Sparris (48 Foton): Vad är Det? Hemsjukvård, Beskrivning Av Inomhusarter Och Sorter. Vad är Dess Andra Namn?
Video: Så använder hemsjukvården mobilt arbetssätt 2024, Maj
Sparris (48 Foton): Vad är Det? Hemsjukvård, Beskrivning Av Inomhusarter Och Sorter. Vad är Dess Andra Namn?
Sparris (48 Foton): Vad är Det? Hemsjukvård, Beskrivning Av Inomhusarter Och Sorter. Vad är Dess Andra Namn?
Anonim

Tänk att vintermönstret på fönstren har blivit en gräsgrön färg - så här skulle en sparris se ut om den försiktigt applicerades på fönstret: luftigt, spetsigt, med nålar. Och beröringen är densamma - nålliknande, men mjuk och fluffig. När anläggningen var mycket populär i hem och arbetsplatser, försvann sedan ur sikte. Och nu, tack vare framväxten av nya arter och sorter, blir det igen populärt och pryder våra hem och kontor.

Vilken sorts blomma det är, hur man odlar det och hur man sköter det, kommer vi att överväga i den här artikeln.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Enligt olika källor finns det från 200 till 300 arter av sparris (sparris) i världen, varav 27 arter växer i länderna i före detta Sovjetunionen. Om du noggrant läser det latinska namnet kommer du att förstå att det ser ut som ordet "sparris". Och det är inte förvånande, för det här är ett annat namn för vår hemblomma, som tillhör sparrisfamiljen.

Stammarna hos vissa inhemska arter liknar verkligen toppen på en ätlig välsmakande sparris (virvlad, medicinsk eller kortbladig sparris). En grönsak som smakar kycklingkött är en delikatess inte bara för vegetarianer utan också för riktiga finsmakare från alla rätter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sparrisfamiljen representeras av gräs, buskar, buskar, lianor, växer från Nordkina till Sydafrika, inklusive Europa och Asien. Amerika och Japan är också hem för flera växtarter.

Grönsakskulturen odlades för 4000 år sedan i forntida Egypten och Rom.

Bild
Bild

På en högutvecklad rhizom växer tjocka skott på 25 cm, som bara kan skördas under det fjärde året av växttillväxt, medan de är mjölkiga. Sparrisstammarna är mycket förgrenade, på grenarna finns ett stort antal små nålformade grenar (cladodia), samlade i buntar, som sitter i bladens axlar. Men själva bladen är i vanlig mening inte - de är underutvecklade, små, liknar små taggar.

Och även arter som påminner mycket om sparris har inte löv, utan pseudolöv, som egentligen är phylloclades - stamderivat. Det mest slående exemplet på ett pseudolöv är Pontic Butcher (taggig).

Bild
Bild

Men till skillnad från slaktarkvast är frukter och bär av inhemska sparris oätliga och till och med giftiga . Bär är resultatet av en växtblommande. Men blommor i inomhus sparris visas inte ofta, särskilt om växterna inte är ordentligt omhändertagna. Detta beror på att blommor med ståndare växer på vissa växter och med pistiller - på andra. Och om de är otillgängliga från varandra, uppstår inte pollinering, frukterna bildas inte.

Om frukterna visade sig, så ser de väldigt vackra ut på gröna stjälkar: runda, glänsande och täta bär av rött, orange eller svart. Florister använder ofta sparris för att dekorera sina buketter . Sammansättningar med målade växter ser särskilt intressanta ut.

För att göra detta, använd matfärgämnen eller speciella färger för blommor, vilket gör sparrisens fluffiga grenar silverfärgade, gyllene, svarta och vita - absolut vilka som helst och ovanligt vackra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Alla typer av sparrisfamiljen är indelade i trädgård och inomhus. Tack vare det stora antalet arter och sorter kan du skapa inte bara mysiga hörn i trädgården, utan också hemma. Asparges ser bra ut som enstaka växter i stora och små områden, de kan användas för att skapa en levande skiljevägg i ett hus eller lägenhet. Dessutom ingår växten i de tio bästa inomhusblommorna, kunna jonisera luften bättre än andra och avge syre . Därför kommer vi att bekanta oss med inomhusvyerna.

Sparris

Denna plattbladiga art har flera sorter som växer hemma. På det öppna fältet är detta samma ätliga sparris: en halvbuske klättrande flerårig, vars stjälkar växer från 1,5 till 3 meter, med klasar av cladodia upp till 3 centimeter stora. Växten har en behaglig ljusgrön färg och en blank yta.

Florister hävdar det inomhus sorter av denna art blommar inte, och det finns inga fakta som bekräftar motsatsen.

Det är synd: i naturen blommar växten med ganska små vita blommor, som ligger längs hela stjälkens längd, det ser väldigt känsligt och ovanligt ut.

Bild
Bild

Meyer

Detta är en buske 50 cm hög, som kan nå 6 meter i bredd. Skiljer sig i små kladoder - nålar, som mycket liknar en rävsvans. Det är detta andra namn som växten har . Nålarna växer i olika riktningar, och av detta blir grenarna mycket fluffiga. Även om de inte är särskilt långa, sträcker de sig uppåt och liknar en skog av träd som växer i en kruka. De ser bra ut i blomsterarrangemang, som de uppskattas av blomsterhandlare.

Bild
Bild

Cirrus (plumosus, borstliknande)

Evergreen flerårig. Samma blomma som växte i många organisationer under sovjetperioden. Detta är en växt som växer starkt utan beskärning med graciösa kvistar . Efter blomning av snövit miniatyr blommor, blå-svarta bär visas. Förresten, växter som är mer än 10 år gamla kan blomma i huset . Tunna nålar av ljusgrön färg är mycket mjuka vid beröring. Det är förmodligen om denna art som de säger att sparris ger lugn och avkoppling i huset.

Sidoskott ligger nästan i ett horisontellt plan, varför grenarna liknar en ormbunke. Phylocladia är anslutna i små buntar om 10 stycken. Varje glödtrådsskott växer upp till 5-15 mm.

Bild
Bild

Halvmåne

Detta är en liana (eller en halv buske), och den som bestämde sig för att köpa denna blomma borde förstå det det kommer att ta mycket plats . Växten har träiga grenar. Pseudolöv har små krokliknande taggar som de klamrar sig fast i och försöker komma till solljus. I denna strävan växer de upp till 4 meter. Växten har små blommor, samlade i blomställningar, av en mjölkaktig krämskugga, med en behaglig lukt. Det fick sitt namn på grund av utseendet på cladodia, som är ganska långa - 8 cm.

Ett kännetecken för denna art är dess goda tolerans mot beskärning.

Bild
Bild

Sprenger (tätblommig, etiopisk)

Det var Karl Ludwig Sprenger som gjorde sparris populär i Europa som prydnadsväxt. Krypande skott av en halvbuske kan nå 1,5 m, ha smal lansettformiga cladodia av smaragdfärg. Dessa löv är mycket små, fjälliga. Efter blomning med doftande vita eller blekrosa små blommor knyts ovala vinröda bär. Växtens särart är ett kraftfullt rotsystem och en bar stam, som så småningom blir till en båge.

Bild
Bild

Medeoloides

Cladodia vinstockar ser inte ut som nålliknande, till exempel plumosus, utan som vanliga blad. En riklig mängd vintergröna grenar gör växten väldigt frodig, så frågan om hur den ska växa kommer säkert att uppstå: byt ut en spaljé eller placera den under taket på en hylla eller ett skåp.

Det finns lite information om denna art, men på vilken webbplats som helst kan du nämna det faktum att skurna skott kan gå utan vatten under lång tid, vilket lockar buketter.

Bild
Bild

Pyramidalt

Denna buske kan mycket väl ersätta julgranen, eftersom den har vertikalt växande skott på en och en halv meter hög med tät cladodia. Växten med sin struktur, form och typ av tillväxt liknar en enbär, har mörkgröna blad riktade uppåt. Slänger ut långa stjälkar med vita, anspråkslösa blommor. Det kan dekorera inte bara en lägenhet, utan också en vinterträdgård eller en balkong.

Bild
Bild

Setaceus

En populär art älskad av blomsterodlare och forskningsbiologer. Dess täta, flerskiktade gröna fluffiga krona kommer att pryda vilken inredning som helst. Växten älskar ljus, regelbunden utfodring, relativ värme inte lägre än +10 grader. Om setaceus blir gul och börjar smula, betyder det att luften i rummet är för torr för det. Du kan uppnå blomning på 5-6 år och följa alla rekommendationer för vård.

Bild
Bild

Racemose

Liana-formad halvbuske med två meters skott. Under blomningen samlas ljusrosa blommor med en karakteristisk lukt i en pensel, därav namnet. Arten liknar Sprengers sparris, men frukten är rund, inte oval, och dess grenar hänger, kryper inte.

Bild
Bild

Förutom att varje typ av sparris förser rummet med syre, dekorerar det, tror man att det också har en positiv effekt på rummets psyko-emotionella bakgrund:

  • gör atmosfären lugn;
  • har en positiv effekt på energiflöden;
  • neutraliserar negativiteten som kommer till hemmet eller kontoret;
  • förbättrar koncentrationen av uppmärksamhet;
  • ökar mental prestation.
Bild
Bild

Nybörjarodlare kan ofta inte bestämma vilken växt de ska börja med. Även erfarna blomsterodlare kan inte välja, med tanke på alla växter värda. I det här fallet kommer fröblandningen, som marknaden florerar av, att hjälpa. Då kommer det att växa flera sorters sparris i huset.

Landning

Innan du planterar sparris måste du ta hand om lämplig jord och kruka. Som jord kan du använda:

  • förrådshus universell jordblandning för inomhusblommor;
  • ormbunksubstrat;
  • en självvalgt blandning av samma mängd av följande komponenter: lövjord, torv, torv, flodsand, humus (kompost);
  • ett substrat av humus, lövjord, grov sand (1: 1: 0, 5);
  • en blandning av torv, kompost, lövmark, flodsand i förhållandet 2: 2: 2: 1.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vanligtvis, innan du planterar någon växt, desinficeras jorden: den spills med kokande vatten eller en svag manganlösning, blandningen tänds på ett bakplåt eller stekpanna och ångas. Kom ihåg att kyla jorden till rumstemperatur innan du sår.

Alla behållare kan användas som kruka, eftersom det fortfarande är en tillfällig behållare tills plantorna plockas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Planteringsanvisningar för sparris är följande

  • Frösådd utförs från februari till juli. Den optimala tiden är våren.
  • Genom att kontrollera fröernas kvalitet kalibreras de: en tesked salt läggs i ett glas varmt vatten och fröna sänks. Efter ett tag flyter alla bortskämda frön upp, medan kvalitetsfrön faller till botten.
  • Omedelbart före sådd doppas spannmålen i en kvart i en svag lösning av kaliumpermanganat.
  • Eftersom fröskiktet är mycket hårt, genomborras det med en desinficerad nål för att påskynda grobarheten. Men detta är valfritt.
  • Den beredda jorden måste vara fuktig. Korn sprids på den i ett jämnt lager. De pressas lätt och strös med ett tunt lager jord och sand. Det översta lagret fuktas med en sprayflaska.
  • Det bör alltid finnas ett 2-3 cm luftgap mellan toppskiktet och behållarens kant.
  • Behållaren är täckt med folie eller glas. Behållaren ska förvaras på en varm plats, men inte i direkt solljus.
  • På grund av luftgapet görs inte ventilation, det vill säga filmen tas inte bort förrän skott uppstår. Den som inte följer denna regel och gillar att ventilera jorden bör inte glömma regelbunden sprutning av fröna.
  • Plantor ska dyka upp inom 3-6 veckor. Efter att ha hackat dem tas filmen eller glaset bort.
  • När "ungarna" når 7-10 cm i höjd, dyks de, transplanteras i separata tillfälliga krukor, var och en 8-10 cm i diameter.
  • Plantor odlas på en varm fönsterbräda under ljuset eller under en lampa, kom ihåg att ständigt vända sig mot solen för en jämn utveckling av växten.
  • Sparris transplanteras i en permanent kruka med en diameter på 10-15 cm efter 3-4 månader med ett obligatoriskt dräneringsskikt längst ner i krukan.

Eftersom alla typer av sparris har ett kraftfullt rotsystem måste du ta hand om starka krukor. Andra kan helt enkelt sprängas under angrepp av rhizomer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Olika växtfamiljer behöver speciella odlingsförhållanden, men denna regel gäller inte sparris - odlingen av denna växt är nästan densamma för alla sorter.

En hemblomma kommer att må dåligt i direkt solljus, men den behöver mycket diffust ljus. Du kan avgöra att växten inte har tillräckligt med ljus genom att titta på de gulnande kvistarna. Det är bättre att sätta blomkrukan på fönsterbrädan i det östra eller västra rummet, eller på baksidan av rummet mot söder. Om rummet är norrut kan du inte klara dig utan ytterligare belysning.

Under den varma årstiden kommer blomman att må bra på gatan eller balkongen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det kan tyckas konstigt men det är mycket svårare för sparris att behålla temperaturregimen på vintern än på sommaren . Och inte för att han behöver värme, utan tvärtom är den optimala vintertemperaturen 10-14 grader. Annars blir skotten tunnare och sträckta. I en sval miljö kommer växten att vila och sakta ner sin tillväxt. Under den aktiva växtsäsongen är en lämplig temperatur 18-22 grader Celsius, helst med ventilation. När du tar en blomma utanför måste du skydda den mot drag. Bättre att lägga sparrisen i skuggan.

För att odla en hälsosam växt måste den sprutas och badas regelbundet minst en gång i månaden. En varm dusch kommer inte bara att rädda dig från damm, utan också tvätta bort eventuella parasiter och deras äggläggning. På sommaren sprutas blomman och luften bredvid den två gånger om dagen. Ofta används en luftfuktare eller bara behållare med vatten som placeras bredvid blomman för att öka luftfuktigheten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frekvensen och mängden vattning beror på årstid, rumstemperatur, blommans storlek och typ av pseudolöv. Jorden i krukan ska alltid fuktas, men en halvtimme efter vattning ska det inte finnas stående vatten på ytan . På vintern vattnas sparrisen mindre ofta i alla fall, eftersom den vilar, sänks tillväxten. Om rummet är svalt reduceras också mängden vatten för bevattning.

Det är viktigt att hitta den "gyllene medelvägen" vid vattning så snabbt som möjligt, annars leder brist på fukt till utsläpp av grönska, och ett överskott leder till sönderfall av rötterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som med alla inomhusväxter befruktas sparris från vår till mitten av hösten två gånger i månaden med vattning. Det är klokare för detta att använda butiksköpta mineralförband för dekorativa lövträd. Att använda mullein eller fågelspillning, som rekommenderas på vissa platser, är användbart för en blomma, men inte i en lägenhet. Dessutom blommar sparris inte hela tiden, varför det inte behöver vintermatning.

Du bör också vara medveten om att växter inte befruktas omedelbart efter transplantation och under sjukdom.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att trimma kronan för att ge den en vacker form, i en flerårig, är ganska specifik och beror på arten. Sparrisegla anses vara den enda inomhusarten som är lojal mot att skära skott. För resten, när stammen skärs, slutar sidoprocesserna och cladodia att växa, en ny knopp börjar växa från rhizomen. Det vill säga att klippa av varje gammal skott kommer att leda till att en ny ser ut från rhizomen. därför kronan bildas inte genom trimning, utan med hjälp av stegar, stativ, krukor, spiraler och andra anordningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sparris är en växt som är ganska resistent mot sjukdomar och skadedjur . Om blomman får överflödig fukt, kommer dess rötter förr eller senare att ruttna. Detta kommer att leda till uppkomsten av en sådan svampsjukdom som rotröta. Det är särskilt troligt att förvärva det om vattning utförs vid låga temperaturer eller med kallt vatten. Denna sjukdom behandlas genom att ta bort de sönderfallna rötterna.

Du måste följa en enkel regel - var inte ledsen och lämna de sjuka delarna av växten. Detta kommer bara att förvärra situationen . Det är bättre att ta bort även lite misstänkta rötter och skott. För proceduren tvättas rotsystemet helt, jorden kastas och potten skållas antingen med kaliumpermanganat, eller så används en ny.

Bild
Bild
Bild
Bild

Av skadedjur är spindelkvalster och skalinsekter de vanligaste skadedjuren. Om gulbruna små ovala fläckar dyker upp på pseudolöven är detta skalinsekten. Spindelmiten sammanfogar växten med spindelnät och skapar bon. Växten blir gradvis gul och dör av.

Du kan försöka samla insekter för hand, torka av bladen med en alkoholservett, skölj i duschen. Men när det gäller sparris är detta ineffektivt, eftersom det inte finns några blad som sådana. Det mest pålitliga sättet är insekticidbehandling: "Fitoverm", "Vermitekom", "Aktara" och andra.

Dessutom är det nödvändigt att bearbeta inte bara den sjuka anläggningen, utan också dess grannar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra

Det fleråriga rotsystemet utvecklas mycket snabbt, så växten rekommenderas att transplanteras årligen, och när den fyller 4 börjar de transplantera vart tredje år. Den nya blomkrukan ska vara tillräckligt stor för att passa den gamla. Substratet väljs enligt någon av ovanstående metoder. Proceduren görs bäst i början av våren.

Att transplantera en blomma den vattnas rikligt och lämnas i 2-3 timmar för att blötlägga jordkoman . Sedan tar de ut det ur behållaren (de vänder ofta kruka för detta), undersöker noga kärnan i blomman. För att föryngra växten skärs gamla knölar, rotsystemet kan halveras. Till botten av en ny kruka var noga med att hälla ett dräneringsskikt, sedan jord , varefter rötterna försiktigt läggs ut på marken och täcks med jord.

Växten behöver inte planteras för djupt, men det måste finnas en plats för vattning ovanpå, vilket bör göras.

Bild
Bild

Fortplantning

Inomhus sparris kan förökas med frön (som beskrivs i detalj ovan), genom sticklingar och dela busken. Inte alla arter är lämpliga för alla tre avelsmetoder. Sprenger och Meyers sparris, liksom pinnate, reproducerar bra med frön. Vuxna växter är lämpliga för delning, vilket smärtfritt kan återställa rotsystemet. När du väljer en förökningsmetod genom sticklingar är det stor risk att inte alla plantor kommer att slå rot.

Det enklaste sättet att sprida sparris är genom division. Det rekommenderas att göra detta vid transplantationen. Det viktigaste är att noggrant separera plantens klasar tillsammans med rhizomen, rengöra den gamla jorden och visuellt se till att rötterna är friska . Busken planteras i beredd fuktig jord. Det rekommenderas att hålla blomman sval för första gången, vattna den regelbundet.

En månad senare flyttas "nykomlingen" till en permanent plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Klippning anses vara den svåraste inte bara på grund av växternas dåliga överlevnad, utan också på grund av själva proceduren

  • Det är viktigt att välja rätt gren för skärning - det måste vara starka förra årets skott. Men en för kort stubbe ska inte vara kvar på blomman, annars växer den inte.
  • Skär 15 centimeter sticklingar med en skarp alkoholiserad kniv och lämna 4-5 kladoder på varje. Det rekommenderas inte att klippa med sax, eftersom de krossar stammen.
  • Sticklingar planteras i en blandning av torv, perlit och sand, hälls i ett genomskinligt glas. Glaset ska inte vara för stort - det är slöseri med jord, och det kommer att vara obekvämt att se hur rötterna ser ut.
  • Kopparna placeras på ett varmt, väl upplyst ställe och täcks med ett plast- eller glaslock.
  • Varje dag ventileras plantorna och fuktas något. Det är lämpligt att kondensdropparna inte vidrör grönskan.
  • Efter en månad ska rötterna vara synliga i glaset. Om koppens storlek tillåter, låt sedan stjälken växa i den i ett par veckor.

Efter 2 veckor transplanteras skärningen till en permanent kruka.

Rekommenderad: