Irezine (35 Bilder): Beskrivning Av Arten Herbst Och Linden, Som Tar Hand Om En Blomma Hemma. Regler För Odling Av Irezin I Det öppna Fältet

Innehållsförteckning:

Video: Irezine (35 Bilder): Beskrivning Av Arten Herbst Och Linden, Som Tar Hand Om En Blomma Hemma. Regler För Odling Av Irezin I Det öppna Fältet

Video: Irezine (35 Bilder): Beskrivning Av Arten Herbst Och Linden, Som Tar Hand Om En Blomma Hemma. Regler För Odling Av Irezin I Det öppna Fältet
Video: Gör en odlingsbädd för tidig skörd 2024, Maj
Irezine (35 Bilder): Beskrivning Av Arten Herbst Och Linden, Som Tar Hand Om En Blomma Hemma. Regler För Odling Av Irezin I Det öppna Fältet
Irezine (35 Bilder): Beskrivning Av Arten Herbst Och Linden, Som Tar Hand Om En Blomma Hemma. Regler För Odling Av Irezin I Det öppna Fältet
Anonim

Inomhusgrödor är en viktig komponent i den övergripande utformningen av ett rum, därför odlas växter med höga dekorativa egenskaper oftast i lägenheter, hus eller kontor. Vissa irezinarter inomhus, som utmärker sig för sin attraktivitet och vackra bladfärg, bör ingå i listan över sådana grödor.

Särdrag

Irezine är ett släkte av växter som tillhör amarantfamiljen, totalt finns det cirka åtta dussin olika grödor i det, som kan variera i utseende, storlek, blommande egenskaper och andra individuella egenskaper. I sin naturliga miljö växer irezin på flera kontinenter och öar, och kulturen finns också i Amerika.

Släktet inkluderar örtväxter, buskar och till och med träd; grödor sticker ut för sin grenighet och variation av bladfärg. När det gäller formen kan lövverket i grödor vara runt, i form av en ellips eller lansettformat med en expanderad del. Vissa växter blommar med spikformade blomställningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Själva formen på buskar eller örtgrödor beror på odlingens egenskaper. Om en växt har mycket ledigt utrymme runt sig, visar det sig oftast vara pyramidalt eller spindelformat.

För att öka de dekorativa egenskaperna hos irezinarter som odlas i öppen mark eller inomhus, uppnår blomsterodlare ofta artificiellt en sfärisk form av sin växt genom att nypa kronan och sidoskotten . Att växa irezin i trädgården har en stor fördel på grund av det lågt liggande lövverket i rotcirkeln, på grund av vilket ogräs inte kan gro där.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rotsystemets utveckling och storlek beror på egenskaperna hos tillväxten av den ovanjordiska delen av kulturen .… Blomma, buskar och andra kultursorter sticker ut för sin frodiga gröna massa. För det mesta är den dominerande färgen lila, och färgschemat påverkar alla ovanjordiska delar av kulturen. Lövverk i vissa sorter har dessutom ett mönster av vener på ytan. Vissa odlare finner hos honom vissa likheter med ett fiskskelett, mot bakgrund av närvaron av bågformade ränder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kulturen blommar med små blommor som kan vara lila, vita och till och med gula. Efter att växten har bleknat kvarstår fruktkulor med frön i stället för blomställningarna. I ett slutet rum kan irezin blomma extremt sällan.

Bland växtens yttre särdrag bör också pubescensen av blommor och frukter särskiljas, på grund av vilken den fick ett sådant namn, vilket i översättning från grekiska betyder "ylle". Inomhusgrödor är ett utmärkt naturligt filter för inomhusluft, och växter mättar det dessutom med syre.

Alla typer och sorter av irezin är inte giftiga, så de kan placeras säkert på fönsterbrädorna i hus och stadslägenheter där det finns barn och husdjur.

Bild
Bild
Bild
Bild

För inte så länge sedan odlades grödan främst på personliga tomter och i växthus. men idag odlas blommor av detta slag aktivt av trädgårdsmästare inomhus … De skapar vackra kompositioner genom att kombinera irezin med andra grödor eller genom att plantera växter i separata krukor.

Typer och sorter

För hemuppfödning används två typer av kultur:

  • irezin Herbst;
  • irezine Linden.

Den första arten är en örtartad flerårig gröda som når en höjd av 30–40 centimeter. Växtens löv är runda i form, sticker ut i en saftig lila färg med vener.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns följande sorter av Herbst irezine

Aureoreticulata - en kultur med smaragdlövverk som innehåller citron eller röda ådror.

Bild
Bild
Bild
Bild

Briilliantissima - en blomma med lövverk som kommer att krypa inåt vid kanterna. Kulturens färg har en rik lila, medan venerna kommer att vara i rosa toner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lila dam eller "Parple lady " - sorten har mörklila blad, som kan skapa en vacker och frodig matta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Herbstii wallisii - en växt som sticker ut för sin lilla storlek och miniatyrrunda blad, målade i brunröda toner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Irezine Linden är också en flerårig, som regel överstiger inte örtens höjd en halv meter. Storleken på de ovala bladen är 5–6 centimeter, färgen är djup crimson med vener, beroende på sorten kan bladen och venernas färg variera.

När den är korrekt formad kan växten växa i bredd och bilda en vacker och ljus filt på ytan där krukan är placerad eller i trädgården.

Bland sorterna av irezine Linden bör de mest populära urskiljas:

Lindenii Emersonii - växten har en grön bladfärg med gula vener på ytan och mörkröda bladblad;

Bild
Bild

Formosa - färgen på lövverket av denna sort kan vara gröngul, röd eller vinröd med kontrasterande vener.

Bild
Bild

Vård i hemmet

Det finns flera viktiga regler för inomhuskultur.

Belysning

Irezine är en ljusälskande växt, därför rekommenderas att placera den på alla sidor av huset, med undantag för den norra . På fönsterbrädorna från söder på sommaren måste du skapa halvskugga vid middagstid för att skydda stauden från direkt solljus, vilket kommer att framkalla brännskador på lövverket.

För de grödor som kommer att odlas under konstgjord belysning - detta gäller lysrör - varaktigheten av dagsljus bör kontrolleras strikt: det ska vara 14 timmar.

Temperatur

Under sommarmånaderna kan rummet vara från +15 C till +25 C , som för vintern, vid denna tidpunkt är det inte önskvärt att termometern stiger över +20 C, men de var inte lägre än +12 C . Att sänka temperaturen till en kritisk nivå kan framkalla förfall av rhizomen, liksom den gröna massans fullständiga fall.

Vid höga temperaturer tappar lövverket sin turgor.

Vattning

Det är nödvändigt att fukta kulturen med sedimenterat vatten med ett minimum av klor och salter. För vissa sorter är kranvatten inte lämpligt, så odlare rekommenderas att ersätta det med regnvatten. Under hela året, med undantag för vintern, bör vattning utföras när det övre jordlagret i potten torkar. När det gäller vintern, vid denna tidpunkt, bör fukt inte vara så riklig och frekvent, men uttorkning av underlaget bör undvikas. Överskott av fukt påverkar växten negativt, så du behöver inte hälla mycket vatten i kruka.

Bild
Bild

Luftfuktighet

Det finns ingen anledning att speciellt öka luftfuktigheten i lägenheten eller huset. Men i sommarvärmen eller under driftsperioden för centralvärme rekommenderas att spraya anläggningen med en sprayflaska.

Toppdressing

Gödsling av irezin hemma bör vara från våren till höstens ankomst. Normalt administreras befruktning varje vecka. För en växt är det värt att använda organiskt material eller mineralkompositioner. På vintern kan du gödsla grödor en gång i månaden, men hastigheten som användes på sommaren bör halveras.

Bild
Bild

Beskärning

Kärnan i processen är att nypa kulturens övre skott så att blomman blir mer frodig. Detta görs bäst på vintern, på detta sätt kommer det att vara möjligt att stimulera växten till aktiv vårtillväxt.

Överföra

Perenner rekommenderas att planteras om vartannat till tre år. För den planerade rotningen av irezin i en ny kruka bör en ny näringsjord beredas. Sammansättningen av torv, gräs och lövmark, blandad med sand, kommer att vara optimal för växten. Det måste finnas dränering i botten av krukan . För dessa ändamål kan du använda expanderad lera eller brutet tegel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Det finns två sätt att få en ny kultur hemma:

  • frön;
  • genom sticklingar.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att få en ny kultur från en skärning måste du separera gronmaterialet från toppen i början av våren, vars längd kommer att vara cirka 10 centimeter . De resulterande skotten bör rotas i en behållare med sand, växa dem vid en lufttemperatur på minst +20 C. Som regel kommer de efter en och en halv till två veckor att börja bilda ett rotsystem. Förstärkta grödor kan transplanteras i en separat behållare och bilda en dekorativ kultur.

Fröna köps vanligtvis från butiker . De sås i en behållare med sand och torv, fördjupad med högst en centimeter. Behållaren med grodmaterialet måste täckas med glas eller polyeten och växa fröna vid en temperatur som inte är lägre än +22 C.

För att förhindra att kondens bildas på väggarna rekommenderas att regelbundet ventilera mini-växthuset och vattna fröna.

När de första skotten visas bör täckmaterialet tas bort och plantorna placeras på en ljus plats så att de växer aktivt. Unga perenner kan transplanteras i krukor med jord först efter att de har tre eller fyra blad. Ytterligare vård innebär att liknande förhållanden skapas för unga växter där vuxna ireziner växer.

Sjukdomar och skadedjur

En flerårig hemma kan drabbas av attacker av följande skadedjur:

  • spindelkvalster;
  • bladlus;
  • vitfluga;
  • mjölk.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att förstöra dessa farliga insekter bör odlaren bearbeta kulturen tvålvatten under en varm dusch . Detta hjälper till att ta bort skadedjur från växten. Stora individer kan tas bort från bladen med en bomullspinne, med blöt i alkohollösning.

Bladlöss och spindelkvalster lämnar en vit spindelnät på den gröna massan, vilket kommer att bli huvudtecknet på förekomsten av farliga insekter på kulturen. Med den upprepade upptäckten av individer, liksom tecken på skador på kulturen, skulle det vara mer korrekt att genomföra bearbetning med köpta insekticidkompositioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den största faran för irezin är vitflugan, eftersom ett stort antal små flugor dyker upp nära anläggningen och rör sig till olika platser.

Det kommer att vara möjligt att förstöra skadedjuret genom att upprepade gånger spruta kulturen med specialiserade butiksberedningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Irezine sticker ut för sin goda immunitet mot de viktigaste sjukdomarna i inomhusgrödor . Växtens rotsystem är dock mycket känsligt för överflödig fukt, i ljuset av vilket det kan börja ruttna. Det faktum att rhizomen har vissa problem, kulturen kommer att signalera odlaren med en försämring av antennens utseende, och detta kan också märkas under en planerad transplantation av en flerårig.

För behandling av rotröta rekommenderas att byta blomkruka tillsammans med underlaget; Innan du planterar om en sjuk växt bör alla drabbade delar tas bort, varefter rötterna ska behandlas med Fitosporin eller ett annat preparat med liknande komposition.

Rekommenderad: