Calceolaria (36 Bilder): Plantera Och Ta Hand Om En Blomma Hemma. Växer Från Frön I Det öppna Fältet. Beskrivning Av Skrynkliga Calceolaria Och Andra Arter

Innehållsförteckning:

Video: Calceolaria (36 Bilder): Plantera Och Ta Hand Om En Blomma Hemma. Växer Från Frön I Det öppna Fältet. Beskrivning Av Skrynkliga Calceolaria Och Andra Arter

Video: Calceolaria (36 Bilder): Plantera Och Ta Hand Om En Blomma Hemma. Växer Från Frön I Det öppna Fältet. Beskrivning Av Skrynkliga Calceolaria Och Andra Arter
Video: Från frö till planta 2024, April
Calceolaria (36 Bilder): Plantera Och Ta Hand Om En Blomma Hemma. Växer Från Frön I Det öppna Fältet. Beskrivning Av Skrynkliga Calceolaria Och Andra Arter
Calceolaria (36 Bilder): Plantera Och Ta Hand Om En Blomma Hemma. Växer Från Frön I Det öppna Fältet. Beskrivning Av Skrynkliga Calceolaria Och Andra Arter
Anonim

En inomhusväxt som kallas calceolaria utmärks av sin fantastiska skönhet och exotism - det är en av de allra första som börjar blomma på våren och glädjer alla runt med sitt dekorativa utseende. I hem odlas den som en årlig gröda, eftersom en spektakulär blomning bara kan uppnås under det första levnadsåret. Det är därför det är oerhört viktigt att kunna föröka en ovanlig växt på ett sådant sätt att du varje år igen och igen odlar ett nytt exemplar, fascinerande med dess attraktivitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning av anläggningen

Calceolaria tillhör släktet Calceolaria. Denna växt finns i över 300 sorter. Den kom till Europa från den södra delen av den amerikanska kontinenten, och därifrån har den redan kommit till oss. I översättning betyder blommans namn "liten sko". Blommorna upprepar verkligen en mindre kopia av skon. Denna blomma verkar bestå av ett par - små på toppen och mer omfattande, uppblåsta och sfäriska underifrån. Denna struktur får växten att se ut som en skomodell som är så älskad av kvinnor som en träsko.

Bild
Bild
Bild
Bild

Färgpaletten för calceolaria är ganska rik - den presenteras i vita, rött, samt gula och orange toner med alla möjliga fläckar och utan dem. I sin naturliga livsmiljö är dessa örtartade växter av busktyp, de kan vara ett-, två- och treåriga. I trädgårdsskötsel är calceolaria låg - högst 30 cm lång, och i växthus och botaniska trädgårdar kan den växa 50 cm.

Bladplattorna är stora, något korrugerade, upp till 8-10 cm långa, på det nedre segmentet finns en uttalad dun. Blommor med en underhållande form visas på calceolaria tidigt på våren, stammarna är ganska långa, så blomställningarna stiger bokstavligen över den totala gröna massan.

Blomningen varar vanligtvis från flera dagar till en månad. På varje individ kan från 20 till 50 skor blomma åt gången, medelstorleken på varje är 2-3 cm, men det finns större sorter-upp till 6-7 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Art mångfald

För trädgårdsbruk inomhus är det bättre att föredra hybridvarianter av calceolaria, eftersom de är mer anpassade för livet på fönstret i vardagsrummet. Låt oss titta närmare på de mest populära hemvarianterna av denna blomma.

Hybrid

Hybrid calceolaria representeras av växter av låg busktyp, de kännetecknas av breda rundade gröna blad, ganska mjuka, med en lätt fluff på ytan. Blomningen varar cirka 2 månader, blommor i olika nyanser - orange, rött, gult med alla slags fläckar och fläckar, diametern på varje är cirka 5 cm. Flera populära hybrider har utvecklats baserat på denna sort:

  • " Aida " - en kompakt, underdimensionerad buske, översådd med röda skor med en sammetslen yta;
  • " Gyllene regn " - är en flerårig sort täckt med mycket ljusa skor i olika nyanser;
  • " Dervisch " - blommar med små gulbruna skor med kontrasterande prickar;
  • " Deinty " - en liten kompakt krukväxt, som inte växer mer än 15 cm, kännetecknas av ganska stora hängande och mjuka blad, blommorna är röda.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rynkad (helbladig)

Denna calceolaria är bokstavligen täckt med ett stort antal små blommor, vars diameter inte överstiger 2 cm. Kronbladen är skrynkliga, med en rik gul nyans, med små bruna fläckar. Vid blomningen liknar det ett fluffigt vitt moln. I de södra regionerna odlas den som en flerårig som pryder parker och trädgårdar. Calceolaria skrynklig når 1 m i höjd, blommorna samlas snyggt i ganska stora blomställningar, bladen är smala, långsträckta, ljusgröna.

På grundval av denna sort har flera frostbeständiga sorter fötts upp som enkelt tål ett temperaturfall på upp till -5 grader. Hemma odlas en sådan växt som en tvåårig, som på sommaren odlas utomhus i behållare och med kallt väder förs tillbaka in i rummet. De vanligaste är följande hybridsorter:

  • " Solnedgång " - har blommor av en rik skarlet och röd nyans;
  • " Gyllene bukett " - beströdda med stora gyllene blommor.
Bild
Bild

Delikat

Denna calceolaria är en flerårig odlad inomhus, och på sommaren tas den ut med en blomkruka in på gården, på en loggia eller terrass. Bladen är små, rikgröna, gulaktiga blommor med mörka fläckar över hela ytan.

Detta är en mycket vackert blommande prydnadsväxt som kan bli en riktig dekoration för både hem- och landskapsdesign.

Bild
Bild

Mexikanskt

Beroende på livsmiljöns egenskaper kan dess längd variera från 35 till 50 cm, blommorna är gyllene, upp till 5 cm i diameter. Blomningen är lång, busken är täckt med skor i 2 månader.

Bild
Bild

Lila

Lågväxande calceolaria, vars höjd inte överstiger 40-50 cm. Bladplattorna är spatlade, med uttalade skåror i kanterna. Blommorna är något långsträckta, lila med en uttalad lila nyans och vackra mörka fläckar. Inom trädgårdsodling odlas den som ettårig.

Bild
Bild

Växthus odlar också ofta sorterna "Sunset", "Fothergilla" och calceolaria "Uniflora" och "Biflora", mer kända som enblommiga och följaktligen tvåblommiga.

Landning

För full tillväxt och utveckling av calceolaria hemma, är det lämpligt att ta andningsämnen som andas , bestående av trädgårdslövmark och torvmark med tillsats av torv, samt ren flodsand av den största fraktionen. Färdigt substrat för blommande växter är också lämpligt , till exempel kan du köpa mark för pelargonium och pelargon med pH -parametrar på 5, 5 . Efter att ha köpt en blomma i en butik bör du definitivt inspektera den - om du ser att rötterna syns i dräneringshålen betyder det att växten är trång, det kräver en rymligare behållare.

Transplantationen utförs i följande sekvens . Ta en ny kruka, vars storlek är ca 1-1, 5 cm större än den gamla. Häll lerdit, stora stenar eller röda tegelstenar i botten - calceolaria kräver höga kvalitet på jorden, fuktstagnation har den mest destruktiva effekten på den, därför måste den finnas i behållarens dräneringsskikt så att den är cirka 1/4 - 1/3 av krukans totala volym.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillsätt lite jordblandning så att den helt täcker dräneringen, tänk på det växtens rötter behöver inte komma i kontakt med stenar … Om du har gjort jorden själv, var noga med att desinficera den, för detta kan du behandla den med en blek lösning av kaliumpermanganat eller antända jorden i ugnen (du kan också göra detta i en stekpanna).

Calceolaria -busken måste vändas och, försiktigt knacka på väggarna, separera jordklumpen försiktigt och flytta den sedan till en ny behållare för att inte skada rötterna. Skaka grytan för att helt fylla alla hålrum och hålrum, fyll sedan på det återstående utrymmet i grytan med färskt underlag. Fukta marken med mjukt vatten (filtrerat eller sedimenterat).

Vattning måste vara riklig för att väta hela jorden noggrant . Efter en halvtimme, häll ut all vätska som samlats i den från pannan och placera kärlet med blomman på en varm, väl upplyst plats.

Calceolaria odlas sällan utomhus, som regel tas de ut på gården med en blomkruka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Råd om vård

När man odlar calceolaria i hemmiljö är det svåraste att skapa och behålla en bekväm miljö för den. Poängen här är att denna kultur reagerar extremt negativt på torr luft och höga temperaturer . Tyvärr, under de kalla månaderna, fungerar uppvärmningsanordningar som torkar luften vanligtvis i bostadslägenheter och hus, och på sommaren finns det en ökad temperaturbakgrund nästan överallt, så du borde känna till alla krångligheterna med att ta hand om denna ovanliga blomma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Belysning

Calceolaria föredrar väl upplysta områden, men det är viktigt att undvika exponering för ljusa ultravioletta strålar. Det är bäst att placera det på de östra och västra fönstren, i norr kommer anläggningen också att känna sig ganska bekväm, och i söder kommer ytterligare skuggning att krävas - till exempel reflekterande film, vilket kommer att göra ljuset diffust.

Under höst-vinterperioden bör ytterligare belysning tillhandahållas med speciella fytolampor eller enkla lysrör.

Bild
Bild
Bild
Bild

Temperatur

Den optimala lufttemperaturen i en bostad med calceolaria anses vara 14-18 grader. Om rummet är varmare kommer antalet knoppar och blomningstiden att minska kraftigt, dessutom minskar växtens immunitet, det blir mottagligt för alla typer av svamp- och bakterieinfektioner. Under vinterperioden bör uppvärmningen hållas på cirka 12 grader överhuvudtaget.

På sommaren är det bättre att sätta blomman på balkongen eller loggia, men så att växten är pålitligt skyddad från minsta drag och direkta ultravioletta strålar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fuktighet

Växten föredrar hög luftfuktighet, men det är strängt förbjudet att spraya den med vatten, eftersom fukt kan skada bladplattornas kudde. För att uppnå optimal luftfuktighet bör en rumsfontän placeras nära anläggningen, behållarbrickan ska kantas med sphagnumossa, erfarna blomodlare lägger dessutom krukan i en blomkruka och fyller hela det inre utrymmet med våt mossa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Under månaderna från november till februari, när denna exotiska växt befinner sig i en vilande fas, bör bevattning vara "på begäran", det vill säga det är nödvändigt att fukta jorden först efter att substratet har torkat. När värmen börjar, så snart ung tillväxt uppträder, bör antalet vattning ökas, regelbunden bevattning vid blomning är särskilt viktigt . Behovet av vattning kan bedömas utifrån tillståndet i det översta lagret av jorden - om det är torrt är det dags för dig att ta upp vattenkannan. I slutet av blomningen måste du återfukta ditt husdjur mycket mindre ofta.

För bevattning, använd extremt mjukt vatten vid rumstemperatur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

Varannan vecka kräver calceolaria ytterligare utfodring, det är bäst att använda färdiga mineralkomplex, de innehåller alla mineralkomponenter som är nödvändiga för växten, mikro- och makroelement. I slutet av blomningsperioden är befruktning inte nödvändig. Om de optimala odlingsförhållandena inte observeras börjar blomman torka, bladen blir gula och blomningen minskar kraftigt. Florister står ofta inför ett av följande problem.

  • Bladen blir slöa, kanterna torkar ut, de unga knopparna faller av. Mest troligt ligger orsaken till otillräcklig vattning eller för hög rumstemperatur.
  • Om en vit blomma visas i krukan och de övre bladen blir gula, finns det ett överskott av kalcium i underlaget. För att rädda växten bör du transplantera den med en fullständig ersättning av jorden och vidta åtgärder för att minska vattnets hårdhet.
  • Bildandet av vitaktiga fläckar på bladplattorna indikerar direkt användningen av för kallt vatten eller sprutfärg.
  • Oväntad avverkning av löv uppstår när lufttemperaturen i rummet ändras kraftigt (både nedåt och uppåt).
Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Calceolaria reproducerar på två huvudsakliga sätt - sådd med frön och vegetativ metod. När den odlas från frö såtiden beror på exakt när du vill se blomningen . Om du föredrar att skorna dekorerar dina fönsterbrädor på våren måste du plantera fröna i juni, och om du gillar höstblommor är det bättre att utföra planteringsarbete i mars.

För sådd är det nödvändigt att förbereda substrat, inklusive torv och flodsand, tagen i förhållandet 7: 1, är det lämpligt att tillsätta lite mald krita (1 kg torv kräver 20 g krita) . Den resulterande blandningen måste kalcineras före användning. Calceolaria -frön är ganska små, därför är de helt enkelt utspridda över jordens yta, då behöver du inte strö dem med jord. Du måste lägga tunt papper ovanpå plantorna, som bör fuktas regelbundet med vatten från en sprayflaska . Behållaren förvaras i ett varmt rum med en uppvärmningsnivå på minst 18 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter cirka 10-14 dagar dyker de första skotten upp, varefter papperet tas bort och sedan vattnas jorden i gångarna, säkert med en tunn stråle. Så snart groddarna blir starkare och ett par fullfjädrade löv kommer att dyka upp på dem kan de dykas. För att plantorna ska slå rot bättre kan du dessutom skapa växthusförhållanden , täck behållaren med en plastpåse eller en avskuren plastflaska, glöm dock inte att ventilera dina plantor varje dag för att förhindra kondens.

Efter 2-2, 5 månader görs en upprepad plockning i små behållare med en diameter på 8-10 cm. Efter att ha transplanterat toppen, nyp spåret omedelbart och lämna 2-3 ett par blad på varje buske, efter ett tag laterala skott börjar bildas. Redan stark calceolaria bör planteras i permanenta behållare med ett blomstersubstrat; i detta fall används en lite tätare jord mättad med användbara element. 8-10 månader efter sådd av fröet, med förbehåll för de nödvändiga odlingsförhållandena, kommer du att märka de första skorna i ljusa färger.

Bild
Bild

Hemma är det enklaste sättet att föröka en blomma genom sticklingar . Det är känt att i slutet av blomningsfasen beskärs växten, det finns tillräckligt med material för att rota. Det är lämpligt att utföra arbete i augusti, liksom februari eller mars. En bit apikala och laterala skott förvaras i Kornevins lösning och placeras sedan i ett lämpligt underlag.

De första 2-3 veckorna är det önskvärt att bibehålla växthuseffekten; för detta är krukan täckt med en påse eller glasburk. För att busken ska bli fluffig planteras flera sticklingar i varje behållare.

Trots de svårigheter som varje odlare står inför när de odlar calceolaria, gör dess exotism och dekorativa blomning växten till den mest önskvärda gästen både i hem och i öppna trädgårdsområden.

Rekommenderad: