Anemone (71 Bilder): Plantering Av Anemon Och Vård I Det öppna Fältet, Odling Av En Flerårig Blomma, Beskrivning Av Krontyper Och Ud -anemoner

Innehållsförteckning:

Video: Anemone (71 Bilder): Plantering Av Anemon Och Vård I Det öppna Fältet, Odling Av En Flerårig Blomma, Beskrivning Av Krontyper Och Ud -anemoner

Video: Anemone (71 Bilder): Plantering Av Anemon Och Vård I Det öppna Fältet, Odling Av En Flerårig Blomma, Beskrivning Av Krontyper Och Ud -anemoner
Video: Growing Poppies • From Seed to Flower 2024, Maj
Anemone (71 Bilder): Plantering Av Anemon Och Vård I Det öppna Fältet, Odling Av En Flerårig Blomma, Beskrivning Av Krontyper Och Ud -anemoner
Anemone (71 Bilder): Plantering Av Anemon Och Vård I Det öppna Fältet, Odling Av En Flerårig Blomma, Beskrivning Av Krontyper Och Ud -anemoner
Anonim

När det gäller dekorativa blommor minns de ofta rosen, krysantemum, aster och tulpan. Men anemonen kan inte vara värre än de erkända ledarna för blomsterodling. Du behöver bara veta väl vad som är funktionerna i denna blomma och vad du ska leta efter när du odlar den.

Bild
Bild

Beskrivning

Anemone är inte bara en art, utan ett helt släkte av fleråriga örtväxter. Grödor ingår i familjen smörblommor, och det finns cirka 170 sorter i intressegruppen . Man bör komma ihåg att vissa biologer anser att vissa typer av anemoner är relaterade till släktet lumbago. Växten finns på norra halvklotet, dess sortiment täcker till och med de arktiska områdena. Men i tropiska områden är det omöjligt att möta en anemon.

Det latinska namnet på släktet kommer från det antika grekiska ordet "vind ". Vissa filologer tror att med tanke på nyanserna av mening kommer en korrekt översättning att låta som "vindens dotter" eller något liknande. På ryska kallas anemone för anemone eller vattkoppor. Känsligheten för vind är mycket hög: även med svaga vindbyar kan kronbladet fladdra och blommorna själva svajar på avlånga stammar. Tidigare trodde man till och med att knopparna på anemoner kan öppna och stänga beroende på vindens verkan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nu har denna åsikt motbevisats. Ett karakteristiskt drag hos växten är köttets rot, som har formen av en cylinder eller en knöl. Terminalstammar och peduncler brukar dyka upp. Endast ibland bildas de i bladaxlarna. Ibland finns det växter som inte har rotblad.

I de flesta fall är bladet av fingerdissekterad eller delad typ . Tillsammans med enstaka blommor finns ibland halvblommiga blomställningar.

Det finns både små och stora blommor. Perianternas form är mycket annorlunda. Det finns alltid många ståndare och pistiller; bladskydden är praktiskt taget reducerade.

Bild
Bild

Frukterna av anemoner liknar en nöt, bland dem finns det nakna eller täckta med ludd. Frukt finns ofta med strukturer som underlättar vindrörelser. I OSS är cirka 50 arter av anemoner kända. Fleråriga anemoner bor:

  • lövskogar;
  • buskar av buskar;
  • skuggade gräsmattor;
  • våta dalar och gräsbevuxna sluttningar i bergen;
  • ängar i examen;
  • tundra.

I landskapsdesign används ofta anemon för att rama in vattenförekomster. Kulturen är resistent även mot en ganska hård frost. Oftast sker blomningen under vårmånaderna. Blomställningarnas färg kan variera mycket, vilket ger växten dess charm. Anemonerötter växer strikt vertikalt, de utmärks av betydande mekanisk styrka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter, deras nyanser

Först och främst förtjänar kronanemonen uppmärksamhet. Utvecklingen av denna anläggning är mycket snabb. Bladfrisättning börjar så tidigt som möjligt. Blad av en komplex struktur placeras på bladblad och viks till rosetter. Hos kronarten uppträder medelstora frön, täckta med korta fluffar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Udskaya -sorten är utbredd i naturen i Primorsky -territoriet i Ryska federationen . Blomningen sker i maj och delvis i juni. Hubei (Hubei) anemonen har också attraktiva funktioner. Växten blommar på hösten, dess livsmiljö är östra Asien, inklusive Japan. Starka stjälkar upp till 1,5 m långa bildas.

Bild
Bild
Bild
Bild

En karakteristisk egenskap hos Khubei -växten är krypande rhizomer . Kronbladen som omger blomställningen är dolda från yttre syn av blomblad. Denna känsliga sort kommer från Kaukasusregionen. I naturen bor den också på Balkan och Mindre Asien. Delikata anemoner når 0,15 m i höjd, deras rhizom liknar en förtjockad knöl.

Bild
Bild
Bild
Bild

Flexibel vy - relativt låg (upp till 0,2-0,3 m max) kultur. Det bör komma ihåg att tillväxten av peduncles sker under hela blomningen … Utseendet på tunna (upp till 1,5 mm) äventyrliga rötter är karakteristiskt. Flexibel anemon kan hittas i skogen tillsammans med pil, al.

Bild
Bild

Virginia-sorten kännetecknas av ökad fuktälskande natur och kan överleva även med betydande fukt . Växten kan växa på nästan vilken mark som helst. Det kan förökas både genom frön och genom att dela buskarna. Den kanadensiska anemonen når en höjd av 0, 2-0, 8 m. Det kommer att kunna utvecklas på marken med en svag alkalisk eller neutral kemisk reaktion

… Blomningen fortsätter i juni och juli. Det finns växter med vita och gröna färger.

Bild
Bild

I höstgruppen ingår också filtanemonen . Perioden med blombildning börjar på sensommaren eller under de första dagarna av hösten. Naturliga exemplar växer upp till 1, 2 m. Denna art är värderad för sin motståndskraft mot kyla och andra ogynnsamma förhållanden. Bladens nedre kant är alltid pubescent.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den udinska anemonen bor i skogar, där den kan hittas både på kanterna och i gläntorna . Optimal jord blir neutral, lätt sur. Plantering på leror och jord med en annan ljusstruktur rekommenderas. Under normala klimatförhållanden krävs inget särskilt skydd för vintern.

Bild
Bild

Påskliljanemon har ett annat namn - "gäng", höjden på sådana växter är begränsad till 0,4 m . Stammen är helt pubescent. Blommorna är gula med vit eller citronfärg. Ståndarna är vanligtvis gula. Blommor är enkla eller samlade i grupper om 3 till 8 bitar. Blomningstiden kommer under första halvan av juni. Kulturens huvudsakliga tillämpning är gräsmattor dekorerade med stengränser. Påsklilja växten härstammar från de amerikanska delstaterna Wyoming och Colorado.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blå anemon - växten är inte för hög (upp till 0,25 m) . Buskar är täckta med relativt små blommor. Det kommer att växa snabbt, men optimal skuggning är avgörande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att titta närmare på Ural -anemonen . Detta är en örtkultur 0, 1-0, 25 m hög. Stammen växer rak. Kronbladens längd sträcker sig från 0,4 till 1 cm, bladen har en trippelstruktur och smala lansettformade lober.

Blommor kan färgas i:

  • rosa;
  • grädde;
  • ljusgul;
  • ibland blått.

Blomningsperioden är i april och sen vår. När fruktningen är över dör växten. Både vegetativ och fröförökning är möjlig. I naturen är livsmiljön ängs- och flodtjocklekar, med en övervägande av fågelkörsbär och al. Arten fick sitt namn eftersom den är endemisk i södra och mellersta delen av Ural. Tyvärr är det listat i den globala röda boken.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller hybridbusksemonerna är det här sorter som:

  • Medvind;
  • "Margaret";
  • Drottning Charlotte;
  • "Serenad".

Senare blomning gjorde kulturen till det bästa alternativet för en sommarstuga. När denna blomning inträffar släpps flera pilar samtidigt. Bladen präglas av en saftig grön färg. Blommans mitt är gult, och deras omkrets är av halvdubbel typ. Blands anemon är ofta ett attraktivt val.

Denna typ av anemone växer naturligt i bergen, vilket förutbestämde dess motståndskraft mot uttorkning och behovet av betydande belysning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Inom trädgårdsskötsel används denna art huvudsakligen som marktäckande växt. Buskarna växer snabbt och skapar en elegant matta som kommer att beundras av alla människor, även med minimal estetisk smak. I naturen bor Blanda:

  • Balkan;
  • Mindre Asien;
  • Kaukasisk ås.
Bild
Bild

För normal odling hemma behöver du definitivt kalkjord. Buskarna ser så mjuka och luftiga ut som möjligt. Utseendet på kamomilliknande blomställningar sker under vårens sista del. Blomställningens diameter kan nå 0,07 m. Blandas blå färg dominerar, men det finns alternativ med:

  • mättad blå;
  • rosa;
  • vita färger.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den japanska arten Pamina växer till 0,7 m i höjd . Blommorna är halvdubbla och har en mörkrosa färg. En förutsättning för trädgårdsframgång är användningen av bördig mark.

Växten som helhet är opretentiös, men tidig mulching av jorden visar sig vara en värdefull hjälp för den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den gafflade sorten av anemoner har vita och gröna färger . Bland denna växt är sorter och sorter med röda blommor extremt sällsynta. Specifikt för gaffeltypen krävs bevattning av marken 2 eller 3 gånger i veckan. Kulturen kommer att blomma i juni och juli. Den optimala jorden är lösa leror med en neutral eller lätt alkalisk typ av syra-basbalans. Rekommenderad temperatur är 18 till 25 grader Celsius.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den huvudsakliga spridningen av gaffelväxter i deras naturliga miljö sker:

  • i den ryska Fjärran Östern;
  • på Mongoliets territorium;
  • i Kina;
  • på ön Hokkaido;
  • i vissa delar av Koreahalvön.

I alla dessa regioner kan arten ses i skogen, vid havet och i olika ängsområden. Bladets längd når 0,1-0,15 m. Från insidan är bladen täckta med medelstora hårstrån. Under höstmånaderna får dessa löv en rik röd färg. Bladets dekorativa egenskaper bibehålls till ankomsten av den första frosten.

Bild
Bild

Altai-anemonen intar också en välförtjänt plats bland fleråriga trädgårdsodlingar. Det anses vara en av primroserna, och när det gäller uppvaknandehastigheten ligger växten till och med före den berömda hingstfoten. På en krypande rhizom utvecklas en strikt rak stjälk, inte längre än 0,25 m och med en enkel typ av struktur. Blomningsperioden täcker april och de första tio dagarna i maj. Det finns 3 blad på stammen och från 8 till 12 kronblad i blommorna.

Den violetta färgen är karakteristisk för skogsanemonerna . Det är sant att det bara visas ibland, och bara vid basen av blommorna. Huvuddelen av växten är alltid vit. Landning på sandig lera i halvskugga rekommenderas. Skogsanemonen används ofta som marktäckande gröda. För reproduktion delas rhizomer eller frön används.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förbereder avstigning

Tänk på de viktigaste punkterna relaterade till plantering av anemoner.

Planteringsmaterial

Du kan ofta hitta att det är möjligt att plantera en anemon även i februari. En sådan tidig användning av knölar innebär emellertid behovet av att belysa plantorna med hjälp av fytolampor eller LED -ljuskällor. I slutet av vintern är det inte tillräckligt med ljus även på de södra fönstren. För plantering är det lämpligt att välja större knölar. Men om de inte är för stora är det troligt att växterna blommar först under det andra året.

Den förberedande processen innebär alltid blötläggning i vatten. Gör det här:

  1. lägg en servett eller en stor trasa i behållaren;
  2. spill det med en fungicid eller en tillväxtaccelerator;
  3. knölar läggs ut ovanpå;
  4. täck dem med helt torra servetter (trasor, bomullskuddar);
  5. täck behållaren med polyeten;
  6. motstå plantmaterialet tills det sväller (vanligtvis tar det 30-180 minuter);
  7. tvättade knölar i vatten (om "Epin" användes för bearbetning).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Jorden

Det är möjligt att odla en anemone utomhus utan problem. Men hon tolererar inte transplantation, därför måste kulturen planteras i separata behållare. Den optimala blandningen är bördig och lös. Vanligtvis tar de samma mängd torv och sand. Du kan förenkla ditt liv genom att använda en blandning som köpts för blommor.

Jorden i trädgården (rabatt) bör vara:

  • med fertila ämnen;
  • med bra dränering;
  • med en ganska lös struktur.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar?

Plantera anemon i en rabatt kan göras under hösten och våren. Om du väljer att plantera strax före vintern kan du uppnå den tidigaste blomningen. Men proceduren förtjänar noggrann uppmärksamhet och dess funktioner måste strikt följas. Korrekt vård och snöskydd måste säkerställas . Endast under ett tätt lager snö kan anemoner övervintra utan problem.

Grundligt skydd krävs också. Och även med detta tillvägagångssätt bör det förstås att risken för misslyckande i större delen av Rysslands territorium är stor. Den mest rationella temperaturen under rotning varierar från 9 till 12 grader Celsius. I den subtropiska zonen skapas de nödvändiga förutsättningarna i början av november. Och här i tempererade områden är det bäst att försöka slutföra arbetet i mitten av oktober.

Små (upp till 1 cm) knölar planteras enligt schemat 0,1x0,2 m. Om plantmaterialets storlek är 1-1,5 cm är schemat 0,115x0,2 m. De största knölarna planteras enligt system 0,2x0,2 m Djupfördjupning av plantmaterialet rekommenderas inte. Vanligtvis strös det bara lite och aktivt vattnas, komplett täckning med jord behövs efter bildandet av groddar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fröna planteras så här:

  1. väntar på svullnad;
  2. överföras till behållare med en våt blandning (som inkluderar siktad jord, humus och grov sand);
  3. håll vid en temperatur på +5 tills groddarna ser ut;
  4. droppa i trädgården till slutet av vintern (under ett lager sågspån eller kompost);
  5. när den varma säsongen kommer, tas behållaren bort.
Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer en lämplig slutlig avstigningsplats, se till att:

  • vatten kommer inte att stagnera;
  • sajten kommer att vara tillräckligt rymlig;
  • territoriet kommer att vara delvis skuggat och täckt av drag;
  • belysningen motsvarar sorten (skogssorter behöver djup skuggning).
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Att ta hand om en anemon när den odlas i förorten är inte alltför svårt. Det är bara nödvändigt att systematiskt fukta den tillfälliga jorden tills tiden kommer för transplantation till öppen mark. Då skyddas plantorna:

  • sugrör;
  • sågspån av lövträd;
  • torkade löv;
  • barrträd.
Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

Under höstmånaderna är landet runt anemonerna mättat med organiska blandningar. Viktigt: alla sorter av denna växt reagerar extremt negativt på införandet av gödsel. Om kompost används, då bara från bladen av fruktgrödor. För att förbättra resultatet används mineralkompositioner, inklusive magnesium och kalium . Inga ytterligare åtgärder krävs för normal utveckling av blommor och stjälkar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Anemonen ska vattnas endast på hösten efter behov. Och detta "behov" kommer maximalt 1 gång på 7-8 dagar. Om det finns för mycket vatten kan växten dö. Detta tillvägagångssätt bör tillämpas både i förhållande till plantor och i förhållande till vuxna exemplar. Andra krav är följande:

  • på våren är det nödvändigt att bevattna anemoner varje vecka;
  • på sommaren görs detta två eller tre gånger i veckan;
  • i värmen vattnas växten vid roten på morgonen och kvällen;
  • stagnation av vatten bör inte tillåtas.
Bild
Bild

Vintrar

Det är nödvändigt att speciellt gräva upp anemonen och överföra den till huset endast om mycket allvarliga frost väntar. Under normala förhållanden räcker trädgårdsåtgärder för att skydda mot markens frysning. Det nödvändiga skyddet kommer att tillhandahållas av:

  • tjocka upplägg av torra örter;
  • onödiga grenar;
  • spunbond;
  • agrospan;
  • spantex.

Det är nödvändigt att gräva upp och överföra de kultursorter som bleknar till huset och efter bildandet av frön dör de. För vinterförvaring i huset måste du välja en plats som inte utsätts för konstant fukt. Annars kan växten ruttna innan den når våren. Men uttorkning är också kontraindicerad - det är bättre att luftfuktigheten är relativt balanserad. Exponering för extrem kyla är också oacceptabelt, eftersom förvaring av anemoner i källaren inte är en bra idé.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kompostering

Ek, lind och äppleblad är idealiska som mulch. Samtidigt försöker de återge det naturliga skogsgolvet så mycket som möjligt. För mulching används ofta kompost, lossad torv eller humus . Proceduren upprepas innan aktiv tillväxt börjar. På hösten utförs mulching med växtbaserad kompost.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Som redan nämnts kan anemon förökas från frön och med en vegetativ metod. Det andra alternativet är användbart för hybridgrödor. Du kan dela rötter och buskar både på våren och hösten. Viktigt: det är nödvändigt att dela busken innan tillväxten av skott börjar. Den optimala tiden är de första dagarna i mars.

En delad växt planteras oftast på våren . Ett sådant steg garanterar en utmärkt överföring av vintern. Men landningen av det uppdelade materialet i september kommer redan att vara en risk. Sorter odlas främst av frön. De planteras omedelbart efter insamling, i trälådor. Men samma sak kan göras tidigt på våren.

Spirning av frön är möjlig när luften värms upp till 25 grader. Om temperaturen är högre måste du vänta längre. Det är nödvändigt att dyka växter när ett par fullfjädrade löv utvecklas. Plantor bör planteras i ljus nyans . Först nästa år kommer det att vara möjligt att transplantera plantor till fritt land, och blomningen börjar under det tredje året.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Anemone lider ofta av nematodangrepp. En manifestation av aggression visar sig vara gula (förvärvar mörkare färg över tid) fläckar. Om det finns många nematoder kan blomman dö. Trädgårdsmästare kan bara bli av med de drabbade fragmenten, och ibland från hela växterna . Samtidigt ersätter de också all jord i problemområden.

Sniglar attackerar också lövverk. Men det är redan lättare att hantera dem - det räcker med att samla skadedjur för hand. Beten hjälper också mycket. Akta dig för snigelangrepp är mest relevant på fuktiga dagar.

Vid dåligt väder måste du ständigt inspektera växterna. Inspektion av inköpta plantor hjälper till att skydda mot sydamerikanskt bladmineral.

Bild
Bild
Bild
Bild

Av sjukdomarna är hotet mot anemoner:

  • grå röta;
  • pulverformig mjöldagg;
  • antraknos;
  • virala skador.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Exempel inom landskapsdesign

Anemone kan odlas även mot bakgrund av vanliga örtväxter. I en sådan miljö visar hon också sin visuella charm och låter dig uppnå en lysande effekt. Som visas på bilden upptar dessutom lägre blommor det främre planet.

Bild
Bild

Och så här ser en komposition ut som "äng". Kombinationen av ljusblå och trevliga vita färger fängslar vid första ögonkastet.

Bild
Bild

Detta foto visar hur vackert ett par rader av anemoner kan se ut när de planteras längs en stenig trädgårdsväg.

Bild
Bild

Och här demonstreras hur vacker landskapsdesignen är om du använder en anemon mot bakgrunden av ett vitt staket. En till synes vanlig kombination av blå och vita färger användes, men resultatet är en mycket elegant lösning.

Bild
Bild

Du kan också plantera en anemon runt ett björkträd och mot bakgrunden av grönsakshäckar. Höjden på dessa häckar kan också variera, vanligtvis är den längsta av dem den högsta.

Rekommenderad: