Plantera Och Ta Hand Om Aster (31 Bilder): Odling Av Fleråriga Sorter På Det öppna Fältet. Hur Man Bryr Sig Efter Avstigning? Hur Man Planterar En Blomma? Hur Långt är Det Att Plan

Innehållsförteckning:

Video: Plantera Och Ta Hand Om Aster (31 Bilder): Odling Av Fleråriga Sorter På Det öppna Fältet. Hur Man Bryr Sig Efter Avstigning? Hur Man Planterar En Blomma? Hur Långt är Det Att Plan

Video: Plantera Och Ta Hand Om Aster (31 Bilder): Odling Av Fleråriga Sorter På Det öppna Fältet. Hur Man Bryr Sig Efter Avstigning? Hur Man Planterar En Blomma? Hur Långt är Det Att Plan
Video: Odla Lök 5 Knep för sätta sättlök på bästa sätt 2024, April
Plantera Och Ta Hand Om Aster (31 Bilder): Odling Av Fleråriga Sorter På Det öppna Fältet. Hur Man Bryr Sig Efter Avstigning? Hur Man Planterar En Blomma? Hur Långt är Det Att Plan
Plantera Och Ta Hand Om Aster (31 Bilder): Odling Av Fleråriga Sorter På Det öppna Fältet. Hur Man Bryr Sig Efter Avstigning? Hur Man Planterar En Blomma? Hur Långt är Det Att Plan
Anonim

En av de mest populära blommorna på bakgården är aster. Det lockar trädgårdsmästare med en mängd olika former, storlekar och ett brett utbud av färger. Metoderna för att plantera en blomma är ganska enkla, och vård orsakar inte mycket problem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rätt tid att stiga av

Valet av en gynnsam tid för att plantera asters i öppen mark beror på den valda metoden. De kan planteras av frö och plantor.

På våren kan tidiga sorter sås i början av mars, sedan kommer deras blomning att falla de sista dagarna i juni och juli . Sådd av medelstora och sena sorter kan påbörjas när stabila varma dagar kommer: i slutet av april - mitten av maj. De kommer att blomma mot slutet av sommaren och hösten.

Att plantera frön är också tillåtet på senhösten (det är möjligt före vintern). Sen sådd har fördelen att plantorna som gror nästa år utvecklar ett starkare rotsystem och är mindre mottagliga för olika sjukdomar.

Bild
Bild

Fröplanta i öppen mark utförs i april och maj. När 6-8 blad dyker upp kommer groddarna att rota sig väl och klara nattfrost . Plantering på detta sätt är bra genom att tidpunkten för blommornas utseende kommer tidigare än med fröplantering.

Bild
Bild

Platsval och markberedning

Asters kommer utan tvekan att dekorera vilken rabatt som helst i trädgården eller i trädgården i närheten av huset. För bildandet av friska knoppar och frodig blomning måste du välja rätt plats för deras plantering. Dessa vackra blommor älskar öppna och soliga områden, även om de också känns ganska bekväma i halvskugga . Det är bättre att bilda en rabatt på en hög plats skyddad från vinden, så att det inte sker någon långvarig stagnation av fukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Marken måste förberedas i förväg, enkel grävning räcker inte, eftersom blommorna behöver bördig jord. Redan på hösten är det värt att besluta om platsen för landning av asters på våren . För att öka fertiliteten bör humus eller torv blandat med sand läggas till jorden. De kommer också att främja dränering och god andningsförmåga. På våren måste platsen grävas upp igen och befruktas med en liten mängd superfosfat, kaliumsalt och ammoniumsulfat.

Om plantering utförs på hösten, bereds jorden med samma teknik - med tillsats av torv eller humus . Det är möjligt att så bara efter 5-7 dagar, när surheten i jorden från den införda humusen neutraliseras. Om du omedelbart planterar asters är risken stor för deras infektion med svampfusarium. Omedelbart före sådd är det lämpligt att tillsätta samma komplex av gödningsmedel.

På samma plats är det tillåtet att odla blommor i 5-6 år. Efter denna tid rekommenderas att ändra den. Du kan återvända till det om 3-4 år. Asters rotar sig väl på platser där calendula och ringblommor brukade växa.

Det rekommenderas inte att plantera på sommarstugor där det tidigare planterades grönsaksgrödor - tomater, potatis - och istället för rabatter av gladioli, nejlikor och levkoy, för att undvika svampinfektioner.

Bild
Bild

Hur man planterar?

Det finns inga svårigheter när det gäller att plantera asters med frö eller fröplanteringsmetod. Erfarna odlare rekommenderar att du använder båda metoderna och följer vissa regler.

Plantera frön i öppen mark

Plantering på detta sätt är möjlig på våren och hösten. Flera rader av spår görs i den beredda jorden, cirka 1–3 cm djup . Det är lättast att ordna dem med handflatan, naturligtvis, efter att du lagt på en handske på din hand, eller rita en rad med några improviserade medel (med en pinne, ett handtag från ett barns axelblad, etc.). Vattna raderna väl. Lägg frön i dem på ett avstånd av 1, 5–2 cm från varandra och täck dem med jord. För enklare sådd kan de blandas med en liten mängd torr sand (högst 1 näve). För att påskynda grobarheten måste du täcka grödorna med plastfolie och säkra den runt kanterna med någon form av belastning (tegel, stenar, brädor etc.).

När groddar visas tar filmen bort . Om plantorna har spirat för tätt, bör de tunnas ut när 2-3 blad dyker upp. Det optimala avståndet mellan skotten bör vara 10–12 cm. Plantorna som ska tas bort kan planteras någon annanstans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Så frön för plantor

Det är bäst att så frön till plantor i mars. För att göra detta hälls jord i behållare, blandas med humus, och spår görs i dem, med ett djup av 0,5-1 cm varannan cm. Jorden vattnas och frön läggs i spåren. Ovanifrån är de täckta med jord. Behållaren är täckt med folie eller glas.

Vid en rumstemperatur på 22–25 ºC kommer plantor att dyka upp om 1–1,5 veckor . När de två första bladen bildas kan plantorna dykas (var och en transplanteras i en separat liten behållare). För att förhindra risken för fusariumsjukdom kan små plantor behandlas med en svag lösning av kaliumpermanganat före transplantation.

Med bildandet av en stark tät stam, utseendet på 5-6 blad, kan plantorna transplanteras till en permanent plats i det öppna marken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plantera plantor

Det är lämpligt att förbereda plantor för transplantation i gatuförhållanden om 2 veckor. På dagtid tas behållare ut i det fria i flera timmar (när du bor i en lägenhet kan du lägga dem på balkongen efter att ha öppnat fönstren). I avsaknad av frost kan du lämna dem över natten på balkongen eller ouppvärmd veranda efter en vecka . Det blir lättare för härdade växter att slå rot i trädgården och tolerera eventuell frost.

I slutet av april - mitten av maj är plantorna redo för transplantation. Du måste plantera på kvällen eller i grumligt väder i förberedd jord.

Bild
Bild

Planteringsstadier

Förberedelse av hål

För storblommiga sorter med höga skott bör avståndet mellan dem vara 25-30 cm så att de långsträckta stjälkarna med blommor inte stör varandras utveckling. För plantering av låga fleråriga sorter, till exempel Nya Zeelands asters, blir det optimala intervallet för planteringshål 15 cm . Så de kommer att se ut som en spridande äng eller en enda remsa. Det rekommenderade håldjupet för medelstora och stora sorter är 30-50 cm, för småblommiga sorter-20-30 cm.

Bild
Bild

Landning

Lägg kompost i botten av varje hål, häll ett lager jord ovanpå och vattna. För bättre överlevnad av marktäckning och spridning av astersorter rekommenderas att man initialt lägger ett dräneringsskikt (trasigt tegel, fint grus eller flodsand). När vattnet har absorberats, sänk plantan, rakta försiktigt sina rötter och fördjupa den tillsammans med nedre delen av stammen med 2 cm . Dess längd efter plantering bör vara 6-7 cm. Trampa lätt jorden runt de planterade blommorna, vattna och strö med sand ovanpå.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Huvudomsorgen för asters handlar om att vattna och lossa jorden i rätt tid.

Vattning

Det är bättre att vattna plantorna på kvällen eller tidigt på morgonen. Under dagen, när solens strålar lyser starkt, bör vattning inte utföras, eftersom vattnet snabbt kommer att avdunsta och rötterna kommer att sakna fukt.

Vatten som är för kallt absorberas dåligt av asters, så det rekommenderas att samla in vatten för bevattning så att det kan värma upp under solen.

Blommornas skick påverkas lika hårt av överskott och brist på fukt . Vid torrt och varmt väder bör vattningen vara sällsynt, men riklig (1-2 gånger i veckan, 2-3 hinkar per 1 m2). Om det finns lite fukt för växterna kommer detta att påverka storleken på blommorna - de kommer att vara små och inte frodiga.

Överdriven fukt kan leda till fusarium.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lossar jorden

Efter riklig vattning eller regn måste du lossa jorden och gångarna runt asterna till ett djup av 4-5 cm för att förhindra att det bildas en jordskorpa. Med en frekvens på en gång varannan vecka, för att påskynda rottillväxten, rekommenderas att krossa växter till en höjd av 5-8 cm från den totala nivån på rabatten.

Bild
Bild

Toppdressing

För att odla vackra dubbla blommor måste växten matas med gödningsmedel.

Första gången utfodring utförs innan knopparna bildas. Bättre 12-15 dagar efter plantering i öppen mark. Kan användas:

  • universellt kaliumhumat - 1 matsked i en 10 -liters hink vatten;
  • blomgödsel "Intermag" - 3-4 liter lösning per 1 kvm. m. rabatter;
  • mulleinlösning utspädd i proportionerna 1: 10;
  • komplext gödningsmedel "Flower" - 1 matsked per 10 liter vatten.

Under spirande perioden införs en andra utfodring med superfosfat och kaliumsulfat i mängden 40-50 g per 1 kvm. meter.

Den tredje utfodringen utförs när de första blommorna dyker upp, med samma gödningsmedel som vid den andra utfodringen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Strumpeband och trim

Beroende på typ av aster kan ytterligare vård krävas. Fleråriga busksorter behöver beskäras för att bilda en välskött krona. Det är bättre att spendera det på våren. Beskärning av de extra grenarna ger inte bara busken ett snyggt utseende, utan stimulerar också tillväxten av nya friska skott, på vilka nya blommor kommer att dyka upp i slutet av sommaren.

Höga asters, som når en höjd av 1-2 m, rekommenderas att knytas till starka pinnar eller planteras nära staketet och knytas direkt till det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efterblommande period

Beroende på typ och sort har asters en annan blomningstid. De tidiga blommar färdigt i augusti, de sena sorterna blommar tills det är väldigt kallt. Visna och torkade blommor ska tas bort från stjälkarna och inga ytterligare åtgärder bör vidtas förrän frost.

Enåriga växter som har bleknat bör inte lämnas kvar i marken förrän nästa vår, eftersom detta kommer att uppmuntra bakteriespridning i jorden . När kalla höstdagar kommer, dras buskarna ut av rötterna, viks i en separat hög och bränns när de är torra.

Fleråriga arter tål övervintring bra i det öppna fältet. Efter slutet av blomningen är det bättre att klippa av dem och inte lämna mer än 5-7 cm från roten. Det är lämpligt att täcka toppen med torrt lövverk eller ett lager kompost.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner för att växa hemma

Asters är opretentiösa växter, de känner sig bekväma inte bara på gatan, utan också inomhus. Det begränsade området med blomkrukor stör inte deras tillväxt och utveckling, men det är bättre att transplantera dem över tid till större krukor eller behållare. Spretiga underdimensionerade sorter, planterade i en lång behållare, kommer att ge balkongen estetik och dekorativ effekt på sommaren.

Huvudvillkoret för välbefinnande och bildandet av vackra blommor inomhus är tillräcklig belysning. Krukorna placeras på fönsterbrädan, men på vintern måste de kompletteras med UV -lampor i cirka 3 timmar om dagen.

Du kan plantera asterfrön för heminredning när som helst, men det är viktigt att marken är av god kvalitet . Grytan måste ha hål för att luft ska komma in. Dräneringsstenar måste placeras på botten med ett lager på 3 cm. Frön sås på blomsterjordens yta och täcks med ett jordlager på 2 cm ovanpå, lätt tampas med fingrar och vattnas. I genomsnitt tar det cirka 3 månader från datumet för fröplanteringen till de första knopparnas utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Möjliga problem

Överensstämmelse med reglerna för plantering och vård kommer naturligtvis att bidra till den långa och frodiga blomningen av asters. Men tyvärr kan du också stöta på obehagliga stunder i samband med förekomsten av sjukdomar eller angrepp av skadedjur.

Asters är mottagliga för sådana sjukdomar

  • Gulsot . En virussjukdom som sprider sig snabbt från en växt till en annan. Det manifesterar sig i bladens blekhet och utseendet på en gul beläggning på dem. Senare tappar de sitt färgpigment, torkar ut och faller av. Skotten börjar växa snabbt vid busken, men tillväxten av huvudstammen saktar ner. Vid det första tecknet på sjukdomen finns det en chans att rädda växten. Det är nödvändigt att ta bort de infekterade delarna så snart som möjligt och behandla de sjuka och intilliggande buskarna med en insekticidlösning. Svårt drabbade asters måste grävas upp och brännas för att förhindra spridning av sjukdomen.
  • Rost av asters . Det uppstår på grund av intrång av svampsorter som finns i barrträd. På de nedre bladen bildas små utväxter i form av svullnader, som efter en viss tid fylls med sporer. Sporerna spricker och det bruna pulvret i dem rinner ut och infekterar jorden. Bladen vissnar, torkar, krullar och faller av. För att stoppa sjukdomen måste du ta bort de drabbade bladen och spraya plantorna med en fungicidlösning. Marken där asters växer måste också vattnas med denna lösning. Sprutning bör utföras en gång i veckan tills symtomen på sjukdomen försvinner helt. När du planterar barrträd i området bör du inte placera en rabatt av asters nära dem.
  • Fusarium . Det förekommer ganska ofta, orsakas av svampen Fusarium och är svårt att behandla. Det utvecklas mycket snabbt och reagerar inte bra på behandlingen. Sjukdomen börjar med infektion av rotsystemet genom jorden som påverkas av svampen. Rötterna börjar ruttna, vilket påverkar asters utseende. Stammarna ser svaga ut, de nedre bladen vissnar och de mellersta och övre bladen blir ljusgröna. Gradvis blir växten brunbrun och torkar. På ett tidigt stadium av skador på astersvampen, spraya med en lösning av fungiciden och behandla jorden med den. I ett sent skede är det inte längre möjligt att rädda växterna, och de måste förstöras (dras ut och brännas).
Bild
Bild
Bild
Bild

Följande skadedjur kan utgöra ett hot mot asters

  • Spindelkvalster . Insekter fäster sig vid den nedre delen av bladen och suger ur deras juice, vilket resulterar i att lövverket torkar och faller av. För förstörelse av skadedjur rekommenderas att spraya buskarna med en svag tvållösning, slipat svavel eller en lösning av "Karbofos".
  • Bladlus . Det är mycket vanligt på unga växter. Insekter har en mörkgrön kropp, 2 mm lång, ovoid. De håller fast vid bladen, vilket stör blommans utveckling. För att bekämpa bladlöss hjälper folkmedicin: sprutning med en infusion av vitlök, lök eller malört.
  • Hörseln är vanlig . Skadedjuret kan ses i skymningen och känns igen av en avlång brun kropp 10–15 mm lång, en lång mustasch och en svans som ser ut som en rundad pincett. Under dagen kommer det inte att vara möjligt att hitta öronet, eftersom det är rädd för solljus. Orsakar allvarliga skador på en prydnadsväxtart: gnager i löv, stjälkar, knoppar och blommor. Kampen mot detta skadedjur reduceras till att vattna asters med en svag lösning av kaliumpermanganat, spruta med ett insektsmedel, avlägsna ogräs i en rabatt i tid och lossa jorden.
Bild
Bild
Bild
Bild

Asters av alla typer och varianter kommer att lägga till skönhet och prakt i trädgården under sommarsäsongen. Det viktigaste är att följa de grundläggande reglerna för plantering och följa enkla vårdregler.

Rekommenderad: