Plantera Och Ta Hand Om Canna Blomman (22 Bilder): Växer I Trädgården På Det öppna Fältet. Hur Tar Man Hand Om Hemma? Hur Man Planterar En Växt I En Lägenhet?

Innehållsförteckning:

Video: Plantera Och Ta Hand Om Canna Blomman (22 Bilder): Växer I Trädgården På Det öppna Fältet. Hur Tar Man Hand Om Hemma? Hur Man Planterar En Växt I En Lägenhet?

Video: Plantera Och Ta Hand Om Canna Blomman (22 Bilder): Växer I Trädgården På Det öppna Fältet. Hur Tar Man Hand Om Hemma? Hur Man Planterar En Växt I En Lägenhet?
Video: Canna lilies - everything you need to know about how to choose and grow cannas 2024, April
Plantera Och Ta Hand Om Canna Blomman (22 Bilder): Växer I Trädgården På Det öppna Fältet. Hur Tar Man Hand Om Hemma? Hur Man Planterar En Växt I En Lägenhet?
Plantera Och Ta Hand Om Canna Blomman (22 Bilder): Växer I Trädgården På Det öppna Fältet. Hur Tar Man Hand Om Hemma? Hur Man Planterar En Växt I En Lägenhet?
Anonim

En vacker flerårig canna väljs för plantering av många trädgårdsmästare. Växten lockar uppmärksamhet inte bara för sitt ovanliga utseende, utan också för sin lätta odling. Naturligtvis kan problem uppstå vid vård av honom, även om sommarboendet uppfyller alla villkor för jordbruksteknik. Låt oss försöka förstå särdragen i att ta hand om en cannabis.

Bild
Bild

Beskrivning

Canna är den enda medlemmen i familjen Cannes. I sin naturliga miljö lever växten i Syd- och Centralamerika, Indien, Indonesien och Kina . Kulturen kännetecknas av tunna upprättstående stjälkar, vars tillväxt i vissa exemplar når 3 m. Bladen är långsträckta och ganska stora i storlek - cirka 80x50 cm. Deras dekorativa effekt skapas på grund av ovanliga färger - de kan täckas med mörka grön, mörk lila, röd brons och ibland lila i färgen.

De flesta blommor har röda nyanser, men de senaste åren har sorter med vita, gula, orange och rosa blommor också varit populära, även sorter med inramade kronblad eller fläckar har fötts upp. Blommorna har en maximal diameter på 8 cm och bildas asymmetriskt på blommapilen och bildar en rasem eller panik.

Bland kulturens främsta fördelar är lätta odlingar, god överlevnad, immunitet mot sjukdomar, snabb utveckling, estetiskt utseende, lång blomning.

När du väljer burkar för trädgårdsdekoration, var uppmärksam på några av nackdelarna - detta är bristen på arom och extremt låg vinterhärdighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Finheterna i att växa hemma

En flerårig kan också odlas hemma. De sorter som rekommenderas för underhåll av lägenheter härstammar från indiska Cannes. För att odla en växt som krukväxt bör du välja sorter och arter som är lämpliga i storlek för att plantera i behållare. Ofta planteras kulturen som en accent av blomsterarrangemanget i vinterträdgården.

Fördelen med hemhållning är den korta viloperioden - bara 8 veckor.

Du kan odla en blomma i en kruka, eller så kan du ta en buske på landet och plantera den i ett badkar - vanligtvis anpassas sådana groddar väl till rumsförhållandena. Tänk på följande punkter vid plantering:

  • före plantering rekommenderas att behandla trädgårdsjorden med en insekticidlösning för att minska sannolikheten för insektsskador på växten;
  • plocka upp en rymlig kruka där rhizomen kan passa fritt och utvecklas väl;
  • glöm inte att organisera dränering av hög kvalitet i behållaren för att förhindra ruttning av rotsystemet;
  • använd bördig, permeabel jord för hemunderhåll.
Bild
Bild
Bild
Bild

Fröna är inneslutna i ett tätt skal, som rekommenderas att mjukas upp före sådd. För att göra detta bevattnas planteringsmaterialet med kokande vatten, placeras i en termos med varmt vatten och blötläggs i 3-4 timmar. Vissa odlare lägger fröna på ett batteri i 12 timmar istället.

Sådd görs i februari vid rumstemperatur på 22-23 grader . De första skotten kläcks om 20-30 dagar. Plockning av groddar bör utföras efter bildandet av 3-4 äkta ark.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växtskötsel inomhus är något lättare än att odla den utomhus. En blomma planterad i en kruka behöver inte sprayas, ogräs, befruktas eller lossas. Behållaren måste förvaras på ett väl upplyst ställe, och använd vanligt vatten vid vattning . Vattning utförs efter behov. När man växer hemma bör damm avlägsnas systematiskt från bladplattorna - detta görs med en fuktig, icke -grov trasa.

Även efter blomningen ser busken imponerande ut tack vare sitt ovanliga lövverk. Under denna period behöver kulturen särskild omsorg. Så för god vila bör du smidigt minska frekvensen av vattning och sedan sluta helt fukta jorden. Bladen skärs i en nivå av 10-15 cm från buskens bas . Därefter tas potten bort till en sval torr plats. På våren avlägsnas växten och rhizomen skärs i flera lober, följt av plantering. Således förökar blomman hemma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Krav på avstigning

För att plantera den presenterade kulturen, välj en varm, solig plats. Helst bör detta vara ett område dolt från utkastet. Den föredragna typen av jord är bördig, humus, med en surhet på 6, 5-7, 0.

Det rekommenderas att gödsla den valda rabatten med ruttnad gödsel eller kompost redan före plantering på våren eller hösten.

Bild
Bild

Hur man planterar i öppen mark?

Kulturen kan planteras med frön eller sticklingar. Men bara erfarna trädgårdsmästare bestämmer sig för den första metoden, eftersom den är mer mödosam och sällan lovande. Fröplantor som har kommit från frön saknar ofta egenskaperna hos moderplantan.

Sådd utförs hemma på ovan beskrivna sätt, och transplantation till en sommarstuga utförs i genomsnitt efter mitten av maj, men den exakta tiden beror på klimatförhållandena i regionen.

Det är viktigt att unga plantor planteras efter att marken värms upp: till exempel börjar Moskva i slutet av maj och i Sibirien - i början av juni.

Bild
Bild

Först måste du gräva ett hål, organisera bra dränering och tillsätt följande ämnen i lager:

  1. gödsel eller hö (lager 20 cm);
  2. jord (25-30 cm);
  3. näringsblandning.

Plantering utförs på ett djup av 20–25 cm. Vid plantering bör avståndet mellan plantorna observeras. Så för lågväxande sorter är planteringsschemat viktigt - 30x50 cm, för höga växter - 60x90 cm. Under plantering placeras rhizomerna i hålen i horisontellt läge, ett 5 cm lager jord hälls ovanpå. Blomningen börjar så tidigt som två månader efter plantering.

Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Vattning

Med jämna mellanrum behöver buskarna måttlig vattning. Planteringsplatsen fuktas tills stjälkarna kläcks . Under blomningen ökar volymen vatten för bevattning, men det är viktigt att kontrollera så att dess stagnation inte bildas, annars kommer rhizomen att vara mottaglig för svamp eller bakteriell sjukdom, vilket kommer att framkalla mörkning och död av knopparna.

Bild
Bild

Toppdressing

Under växtsäsongen bör buskarna befruktas 2-3 gånger. Mineralförband är lämpliga som extra näring. Efter fuktning hälls den granulära blandningen på jordytan och rabatten grävs grundt. Rekommenderad mängd toppdressing är 40-60 g per 1 m2.

Du kan använda en blandning framställd av kväve-, kalium- och fosforgödselmedel i proportionerna 12, 10, 25 gram.

Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

Innan frostning måste växten markeras - denna procedur skyddar rötterna mot frost. Efter den inledande frosten ska skotten klippas av i en nivå av 15-20 cm, roten med en jordklump ska avlägsnas och avlägsnas för vintern i ett svalt rum, där det är medelfuktighet och diffust ljus.

Vanligtvis placeras de borttagna rhizomerna i trälådor, där en blandning av sand, torv, jord och sågspån också tillsätts . De håller bra vid 50% luftfuktighet och 6-8 grader. Medan rötterna är lagrade i lådan, observera deras skick. Om du ser tecken på röta, ta bort det skadade området med en kniv till frisk vävnad och desinficera snittet med jod. Undvik plötsliga temperaturförändringar under lagring.

Bild
Bild

En annan möjlig förvaringsplats för rhizomer är kylskåpet. Innan detta ska rötterna sköljas i rinnande vatten, blötläggas i 24 timmar i en lösning av kaliummangan, torkas noggrant, förpackas i separata pappersark och läggas i kylskåpet på en grönsakshylla. Under vintern, glöm inte att systematiskt utveckla dem och studera förekomsten av förruttnande processer.

Torr rhizom förvaras i plasthinkar på balkongen. Under svåra frost förs hinken in i rummet och lämnas på golvet vid balkongen. Det är tillåtet att skicka knölar för övervintring i behållare med jord i ett rum där termometern inte stiger över 15 grader. En vind, loggia eller veranda kan användas som en sådan förvaringsanläggning, medan det rekommenderas att fukta jorden ett par gånger i månaden.

Om växten odlas i varma klimat, överlever rhizomen vintern i trädgården . För att göra detta tas rötterna bort från åsen och viks på en plats på en plats skyddad från vinden, där smältvatten inte kommer att samlas på våren. Ovanifrån är rhizomerna täckta med torrt sågspån med ett lager på 20 cm.

Bild
Bild

Möjliga växande problem

Trädgårdsmästare stöter sällan på problem när de tar hand om denna representant för floran, men ibland kringgår de fortfarande inte kulturen.

Sjukdomar och insekter

Trots cannas motståndskraft mot sjukdomar och skadedjur påverkas denna växt ibland av en sjukdom. Detta är möjligt om reglerna för jordbruksteknik inte följs, till exempel när man organiserar dålig dränering under plantering. Följande sjukdomar och insekter är vanligare.

  • Bakterios Det kan kännas igen av svarta fläckar på knoppar och lövverk. Att bekämpa sjukdomen är vanligtvis värdelöst, så trädgårdsmästare rekommenderas att eliminera den drabbade blomman från rabatten.
  • Rost . Sjukdomen indikeras av röda ränder på bladen och ett grått sediment på blommorna. I detta fall är det tillräckligt att ta bort de drabbade delarna och förstöra dem.
  • Svamp . En svampinfektion kan bedömas utifrån närvaron av gulhet på bladen. För att rädda den drabbade blomman behandlas den med en lätt lösning av kaliumpermanganat.
  • Larver . Dessa skadedjur är vanligtvis synliga med blotta ögat. Särskilda medel hjälper till att bli av med dem.
Bild
Bild
Bild
Bild

Groddar kläcks inte

Ibland är problemet för nybörjare trädgårdsmästare bristen på plantor. Groddar kanske inte visas på grund av dålig kvalitet på plantmaterialet, men det finns andra orsaker till detta . Om plantor inte observeras, undersök sedan knölen noggrant. Om den inte har mörka fläckar eller mögel, blötlägg den halvvägs i vatten eller ett rotbildande medel som zirkon. Om materialet är av hög kvalitet, kommer det att vakna om 1-2 veckor och utvecklas aktivt.

Om växten redan har vuxit i trädgården tidigare och inte vill "vakna" efter övervintringen, kan orsaken till detta vara bristande efterlevnad av lagringsvillkor. Till exempel kan rhizomen torka ut, frysa eller ruttna. Om du märker tecken på förstörelse på glödlampan, skär av de drabbade fragmenten och desinficera knölen. Blöt rhizomen i vatten när den är torr. Om knölen är frusen är det inte möjligt att återställa den.

Efter att ha bearbetat den bortskämda rhizomen, försök att gro den i torv . Håll underlaget fuktigt och förvara behållaren i ett varmt rum, mata grödan regelbundet eller tillsätt Zircon -lösning. Efter 2-4 veckor ska lampan vakna.

En annan orsak till bristen på groddar kan vara brist på värme. I det här fallet är det tillräckligt att överföra provet till växthuset eller lägga det på en upplyst fönsterbräda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växten blommar inte

Ett vanligt problem är bristen på blomning i kulturen. Även en blomsterhandlare som har följt alla regler för skötsel och förvaring av plantmaterial kan möta detta. Vanligtvis är källan till detta problem det hårda klimatet i regionen. Till exempel är detta fenomen karakteristiskt för växter planterade i Sibirien. Under sådana förhållanden behöver knölar som togs ut efter lagring nödvändigtvis det ovan beskrivna uppvakningsförfarandet.

Om rhizomerna inte väcktes och blomningen inte inträffade, ta bort den icke-blommande busken från trädgården på hösten före det första kalla vädret och transplantera den i en behållare. Placera växten i en lägenhet och följ alla skötselregler som nämns ovan. Mest troligt, inomhusförhållanden, kommer kulturen att glädja sin ägare med blommor.

Ibland saknas blomning vid underhåll av hemmet . Orsaken till denna situation kan inte förklaras av klimatet, så det kan antas att kulturen saknar värme, vatten och luftfuktighet.

Efter att ha skapat gynnsamma förutsättningar för ett grönt husdjurs liv kan blomsterhandlaren njuta av frodig och lång blomning på fönstret.

Rekommenderad: