Ginura (29 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma. Beskrivning Av Ginura Apelsin Och Korg, Pinnacle Och Andra Växtarter

Innehållsförteckning:

Video: Ginura (29 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma. Beskrivning Av Ginura Apelsin Och Korg, Pinnacle Och Andra Växtarter

Video: Ginura (29 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma. Beskrivning Av Ginura Apelsin Och Korg, Pinnacle Och Andra Växtarter
Video: new latest💐🌹👍 beautiful fresh flower basket arrangement bouquet arrangement collection 2024, Maj
Ginura (29 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma. Beskrivning Av Ginura Apelsin Och Korg, Pinnacle Och Andra Växtarter
Ginura (29 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma. Beskrivning Av Ginura Apelsin Och Korg, Pinnacle Och Andra Växtarter
Anonim

Ginura kom till oss från Afrika, populärt kallad "blå fågel". Arten av denna växt är fantastisk. Hur man tar hand om denna blomma hemma, och vad är dess funktioner, kommer vi att överväga i artikeln.

Bild
Bild

Beskrivning

Denna inomhusblomma är infödd till Afrika och Asien och tillhör familjen Aster. Ginura betyder bokstavligen "flicka med en svans". Detta namn fick växten för att hedra sina långa och hängande skott. Detta är en opretentiös växt som passar även helt oerfarna trädgårdsmästare.

I den inledande tillväxtfasen är skotten upprätt. Men så snart blomman växer upp tål de inte sin egen vikt och vissnar. En intressant egenskap hos en blomma är dess förmåga att förvärva en given form när den placeras på ett stöd . Genom att knyta skotten kan du få en båge, rektangel och andra geometriska element att se ut.

När du använder ett stöd växer blomman upp till 1 m i längd, och utan det är det osannolikt att den når 40 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med anläggningens utveckling utvecklas laterala processer på den. De ser väldigt organiska ut och lockar uppmärksamhet med sin dekorativitet. Bladen växlar på små bladblad. Beroende på typ kan de vara triangulära eller ovala. Bladens storlek varierar: de lägsta är stora (upp till 20 cm i längd), de som ligger ovan förkortas gradvis. Färgen på bladen är helt enkelt fantastisk, ofta pubescent. Lila, lila och grågrå skott lockar många trädgårdsmästares uppmärksamhet till denna växt.

Ginura blommar från december till maj, och under idealiska förhållanden kan den blomma året runt . Blomställningarna är corymbose och blommar antingen i ändarna av skotten eller i bladens axlar. Färgen är mycket varierande: orange, gul, grönaktig, lila. En intressant egenskap hos blommorna i denna växt är den avstötande lukten av knopparna. Blomning dränerar växten kraftigt. Därför befrias en ginuru som vanligtvis kommer att blomma i en lägenhet från knoppar. Om växten har blommat, bildas lådor med frön i stället för knopparna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att komma ihåg att ginura är en giftig växt . Trädgårdshandskar måste bäras när du arbetar med dem. I barnfamiljer måste du förvara växten i ett otillgängligt område eller helt överge denna inomhusblomma för säkerhets skull.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

I naturen finns det cirka 50 arter av "blåfågel". Men alla kan inte växa i lägenhetsförhållanden. Tänk på de populära typerna av rums ginura, som framgångsrikt odlas av älskare av hemväxter.

Ginura ligger fallande . Denna art når en meters höjd och tillhör upprättstående buskar. Bladen är släta, ljusgröna örtskugga. Kanterna är tandade, bladet är pubescent. Blommorna är orangegula, dubbla.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ginura är flätat . Växten tillhör också buskar och når 60 cm. Stammarna är ribbade och sega, och bladen är smaragdgröna och har lila pubescens. Blommorna är apelsin och avger en stark, obehaglig doft.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ginura är orange . Denna art hittades på ön Java. Vävande skott. Bladen är tandade och har en karakteristisk mörk lila färg. I botten av busken kan de nå 20 cm i längd.

Denna ginura fick sitt namn tack vare sina ljusorange blommor, men för närvarande har sorter med lila knoppar också fötts upp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ginura topp . Den växer inte hemma, men förblir en populär art på grund av dess medicinska värde. Den växer naturligt i södra Kina. Långa stjälkar sprider sig längs marken, har ljusgröna blad. Blommor bildas på en lång, upprätt skott.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ginura är brokig . Populär inom hemodling. En liten buske har spetsiga blad av en blekrosa färg, täckt med lila fluff.

Bild
Bild
Bild
Bild

Britterna kallar ginuru för”lila passion”, och noterar särskilt växter med lila blad och blommor . Alla sorter av denna vackra växt är bra. Varje älskare kommer att hitta en ginura blomma som är lämplig i utseende och egenskaper.

Bild
Bild

Vård i hemmet

Ginura är inte alltför svårt att ta hand om. Så att växten blomstrar och glädjer ögat med sitt täta lövverk, det är nödvändigt att ta hänsyn till de optimala förutsättningarna för tillväxt.

  • Belysning … Denna blomma behöver ljus belysning. På sommaren är det nödvändigt att välja västra eller östra fönsterbrädor för det för att undvika den stekande solen. Och på vintern är det bättre att förlänga dagen med hjälp av artificiellt ljus eller ordna om det till söderfönstren. Utan ordentlig belysning tappar bladen snabbt sin lila färg.
  • Temperatur … Denna tropiska växt kräver en måttlig omgivningstemperatur. Den optimala regimen är + 20,25 ° С på sommaren och + 12,14 ° С på vintern (men inte lägre än + 10 ° С) så att ginura kan komma i viloläge. Från januari är det nödvändigt att gradvis öka temperaturen så att blomman är redo för våren. Det är bättre att inte lämna växten i vägen för starka luftströmmar, vilket skapar ett drag. Under luftning kan du flytta krukorna till ett annat rum.
  • Luftfuktighet . Ginura kräver inte hög luftfuktighet, även om det är en tropisk växt. Hon tål lugnt även underskattade hygrometeravläsningar.
  • Vattning … Under perioden med aktiv tillväxt och blomning kräver denna växt riklig vattning. På vintern behövs inte överflödig fukt, så vattningen kan halveras. Ginura behöver vatten med lågt pH och en temperatur på cirka 30 grader. Det är viktigt att veta att droppar vatten på ginurablad lämnar bruna fläckar. Vattning bör utföras längs kanten av krukan eller lägg den i en behållare med vatten för impregnering underifrån.
  • Jorden … Ginura kräver inte exotisk jord. En universell primer är ganska lämplig.
  • Toppdressing … Under växtsäsongen är det nödvändigt att applicera ett universellt gödningsmedel varje månad. På vintern behöver ginura inte matas.
  • Överföra … Denna växt växer snabbt, så det är lämpligt att utföra omlastning varje vår. Om ginurans rötter har täckt hela jordklumpen, så är detta en tydlig signal för en transplantation. Bra dränering längst ner i krukan är nyckeln till blommans hälsa och korrekta utveckling.
  • Bildning … Växten tenderar att sträcka ut skott, så det är viktigt att börja bilda kronan tidigt på våren. Ändarna på skotten måste klämmas regelbundet, vilket gör det möjligt för sidogrenarna att utvecklas.
  • Strumpeband … Många ginur har långa skott som måste bindas. Om du inte har en ampelös växt, bygg en struktur för att stödja de återväxande skotten.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Oftast sprids ginura på två sätt: med frön eller sticklingar . Den andra metoden är mer att föredra, eftersom det positiva resultatet är nästan 100%.

Sticklingar klippt från väletablerade, friska stjälkar. Det är lämpligt att utföra operationen under våren, men andra tider på året är också lämpliga. Sticklingar 5-7 cm långa placeras i ett fuktigt underlag som består av en blandning av sand och torv. Lämna arbetsstyckena vid en temperatur på + 22,25 ° C.

Ginura slår mycket snabbt rot. Det tar bara 1, 5-2 veckor, och den groddade skärningen måste planteras i sin egen kruka. Det är bättre att välja en jordblandning som är ganska näringsrik: humus, torv, löv och fuktig jord med sand. De första skotten måste klämmas, annars kommer busken att vara sällsynt och hög. Växten anpassar sig och växer så snabbt att du efter en kort tid kan observera inte bara frodig lövväxt utan också blomning.

Första gången du måste ta bort blommorna, eftersom de försvårar ginura märkbart.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frön som erhålls hemma ger sällan bra grobarhet. Därför är det bättre för denna uppfödningsmetod att köpa dem i en specialaffär.

Fröförökning utförs enligt vissa regler . Sådd utförs genom att pressa fröna något i marken. Strö på toppen med flodsand och täck med en genomskinlig film. Vård består endast i noggrann och frekvent vattning. När skott visas måste filmen bara lämnas över natten.

När de första fyra riktiga bladen dyker upp är det nödvändigt att transplantera groddarna i separata koppar och befrukta dem med en utspädd lösning av förband 1-2 gånger i månaden.

Bild
Bild

Blommande funktioner

Växtens blomningstid beror på art och sort. Sortimentet är brett: från december till maj och tidigt på hösten kan ginura glädja sina knoppar.

Blommar på "bluebird" för en amatör . Blommorna är små, dubbla, samlade i en korg. I grund och botten är deras färg från gul till guldorange. En obehaglig skarp lukt skrämmer bort från att beundra denna process. De flesta trädgårdsmästare plockar knoppar på grund av denna doft. Blommande försvagar ginura och provocerar en försämring av kronans utseende.

Den här växtens dekorativa egenskaper finns fortfarande i bladen, därför rekommenderar proffs fortfarande inte att tillåta blomning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Ginura är en växt som är resistent i alla bemärkelser. Felaktig vård kan provocera hennes sjukdom. Om du inte är ivrig med att vattna och ventilera rummet, undvika stillastående luft, är det osannolikt att "lila passion" överlever sjukdomen.

Och skadedjur kan mycket väl börja. Vanliga insekter som ginura kan tycka om är vita flugor, skalinsekter, mjölkfiskar, spindelmider och filtinsekter. Om du hittar någon antydan till skadedjur du bör omedelbart börja behandla bladen med insekticider . Bladets utsida är känslig för fuktgenomträngning och förlorar sin dekorativa effekt vid sprutning.

Därför är det bästa sättet att bekämpa skadedjur att spruta botten av bladplattan.

Rekommenderad: