Ktenanta (53 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Växtarter Av Ktenant Oppenheim Och Lubbers, Setosis Och Burl-Marx, Blomning Och Reproduktion

Innehållsförteckning:

Video: Ktenanta (53 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Växtarter Av Ktenant Oppenheim Och Lubbers, Setosis Och Burl-Marx, Blomning Och Reproduktion

Video: Ktenanta (53 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Växtarter Av Ktenant Oppenheim Och Lubbers, Setosis Och Burl-Marx, Blomning Och Reproduktion
Video: My aroids(Anthurium, Philodendron and Alocasia) in sphagnum moss 2024, April
Ktenanta (53 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Växtarter Av Ktenant Oppenheim Och Lubbers, Setosis Och Burl-Marx, Blomning Och Reproduktion
Ktenanta (53 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Växtarter Av Ktenant Oppenheim Och Lubbers, Setosis Och Burl-Marx, Blomning Och Reproduktion
Anonim

Oftast, när man väljer en krukväxt, föredrar människor de blommor som har en intressant färg på bladen eller blommorna själva. Sådana exemplar ser alltid väldigt imponerande ut och kan till och med fungera som ett fullvärdigt inslag i interiören.

Många av ktenant -arterna ser väldigt ljusa ut på grund av intressanta kontrastmönster på bladen. Därför har många älskare av inomhusblommor hittat en plats för henne i sina samlingar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Ktenanta kommer från Sydamerika. Blomman är en vintergrön lövbuske med vackra blad. Livsmiljön för denna växt är djungeln. Därför är värme och hög luftfuktighet ktenanten bästa vänner.

Som krukväxt tog ktenanten rot på grund av dess kompakta storlek och relativa opretentiöshet. För en blomma från varma kanter har den inte en lång lista med omöjliga vårdkrav. Allt är ganska prosaiskt - bra vattning, värme, sol och befruktning.

En blommas främsta dekorativa förtjänst är dess blad. De har ett vackert mönster. Det är han som sticker ut för ktenanten mot bakgrunden av andra lövväxter. Beroende på växttyp finns det flera olika mönster och färger på bladen från de vanliga kombinationerna i gröna toner till mer kontrasterande.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Blommande ktenanter som krukväxt är ett mycket sällsynt fenomen . Det händer till och med att den inte blommar alls. Det beror inte på hur väl blomman har alla nödvändiga förutsättningar för livet. Men blomsterodlare anser inte att detta är en stor utelämnande. Ktenanta -blomman ser ganska oansenlig ut - den är en liten röd eller vit spikelet.

Det faktum att denna domesticerade växt praktiskt taget inte blommar har sina fördelar. Denna funktion gör det till ett bra inomhusblommalternativ för personer som är allergiska mot pollen.

En intressant egenskap hos ktenanter är bladens stora rörlighet . De följer solen hela dagen och vänder sig mot den med hela bladets plan. Och även löven vaknar på morgonen med solen: de sjunker och öppnar sig. På kvällen rullar de upp och stiger högre. Ibland åtföljs denna process av ett tyst prasslande.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Ktenanta har 15 arter, men artikeln kommer bara att överväga de mest populära och deras namn, som kan hittas på kallare breddgrader som en prydnadsväxt inomhus.

Huvudskillnaden mellan ktenant -arterna är bladens färg och form . Men också några av arterna skiljer sig åt i höjd. De kortare sorterna är idealiska för dem som föredrar kompakta inomhusväxter. Men några av ktenanterna kan nå upp till en meter i höjd.

Bild
Bild

Ktenant Oppenheim

Rekordhållaren i popularitet bland blomsterhandlare. Det beror på sina ovanliga löv. Ovan är de gröna och sticker ut endast med kontrasterande kaotiska ränder, som kan vara beige eller silvergröna. Men det mest intressanta är dolt på arkets nedre yta - där har den en rik röd ton. Formen på bladen på Oppenheims ctenanter är avlång. Bladen är ganska långa och är ordnade på tunna stjälkar. Varje blad kan vara upp till 40 cm långt.

En sådan blomma under naturliga förhållanden tillhör inte underdimensionerade och kan konkurrera i tillväxt med ett träd. Som krukväxt är dock Ktenant Oppenheim en vacker buske.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ktenanta Lubbers

Ser ganska intressant ut också. De mörkgröna bladen på denna växt sticker ut med ett asymmetriskt mönster, som liknar fjädrar i en ljusare nyans av grönt eller gult. Bladen är ovala och små. Ribbade ränder löper från kärnan till arkets kanter, vilket gör arket korrugerat vid beröring.

Blomman är en ganska kompakt krukväxt. Den maximala höjden för Ktenants Lubbers är 80 cm, men medelhöjden varierar runt 50 cm.

Bild
Bild

Setos

Ibland läs och skrivs som cytos, även känd som pubescent ktenanta. Denna blomma tillhör den medelstora arten. Den kan bli upp till 80 cm hög.

Setosens blad är mörkgröna och har en oval form, nära formen på ett ägg.

Det här utseendet skiljer sig från andra genom slag på bladen, som om de applicerades med en konstnärlig pensel. Färgen kan variera från ljusgrön till grå.

Bild
Bild

Ktenant Burl-Marx

En annan representant med en intressant färg på bladen. De har en ljusgrön ton och ett mörkgrönt mönster av tunna ränder. I detta fall passerar remsorna från arkets kärna till kanterna, där de är förbundna med en tunn kant, som gränsar till arket över hela området. Baksidan av bladet har en mörklila nyans.

Ktenant Berl-Marx växer högst 40 cm i höjd och är en av de mest kompakta arterna bland alla Ktenant-arter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pressad ktenanta

Har en nästan likformig lövfärg. För växter av detta slag är detta ett undantag. Faktum är att bladen på den komprimerade ctenanten också har ett karakteristiskt mönster, men färgen på venerna på bladen är nästan densamma som bladets färg . Detta gör dem nästan osynliga.

Av alla arter är den komprimerade ctenanten den mest stabila och opretentiösa. Hon tolererar brist på ljus eller torr jord ganska lugnt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Villkor för frihetsberövande

För att en ktenanta ska känna sig bekväm som en krukväxt måste hon ge vissa förutsättningar.

Temperatur och luftfuktighet

På breddgrader med kallare klimat är det mycket viktigt att ge växten den nödvändiga temperaturen och luftfuktigheten.

Växten är mycket termofil . Under året, under dagen, behöver han en temperatur på + 18,20 ° С, på natten kan termometern sjunka till + 16 ° С. En nedgång i temperaturen kan vara avgörande. På sommaren känns ktenanta bekväm i temperaturintervallet + 22,25 ° С under dagen och + 20,22 ° С på natten.

Drag och hypotermi kan leda till att ktenanter dör, liksom plötsliga temperaturförändringar. Det är viktigt att inte bara säkerställa lufttemperaturen på önskad nivå, utan också att se till att plantans mark inte svalnar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett särdrag hos den tropiska djungeln är den höga luftfuktigheten . Där är det 70-90%. Hemma måste ktenanten tillhandahålla förhållanden som liknar naturliga.

Detta kräver spraya växten två eller tre gånger om dagen . Det är bäst att göra detta från en fin sprayflaska. Detta gör att bladen kan behålla sitt utseende. Om du använder en grov sprayflaska kan det uppstå vattenfläckar eller ränder på bladen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett annat sätt att bibehålla fuktnivån är att täcka växten över natten med plast. Du kan använda en film eller en vanlig väska. Det viktigaste är att inte drapera ktenanten tätt och inte blockera hennes tillgång till syre.

En luftfuktare hjälper också till att höja luftfuktigheten i rummet. Om det inte är möjligt att köpa en luftfuktare kan du lägga en behållare med vatten bredvid blomman. Fukten som avdunstas från den kommer att absorberas av blomman.

Som en extra åtgärd kan du med jämna mellanrum placera ktenantgrytan på en pall med fuktig mossa eller småsten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Belysning och plats

Med ljus är sakerna lite mer komplicerade. Ktenanta tolererar inte solens direkta träff på bladen, men det kräver mycket ljus. Solens strålar är särskilt farliga för växten på våren och sommaren, när de blir mycket intensivare . Om de kommer på bladen kan de orsaka brännskador.

Blomman älskar mycket diffust ljus . Men här är det viktigt att behålla den gyllene medelvägen. Med ett tydligt överskott av ljusstyrka kan bladen ändra sitt utseende: blekna och krympa.

Växten behöver ljus i 2/3 dagar året runt. Detta behov förändras inte ens när dagsljuset börjar minska - på hösten och vintern. Under dessa tider på året behöver ktenanten därför extra belysning. Denna metod kan också användas på särskilt molniga dagar. Om du inte lägger till konstgjort ljus på dagarna börjar plantans löv att byta färg och dämpa på grund av brist på ljus.

De bästa ställena för en kruka med ktenant är fönster i väst eller öster. Det är bara viktigt att solen inte faller på växten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Hemma är vården av en ktenant inte bara begränsad till att sätta en blomkruka på rätt plats eller ge den fukt och värme. Andra vårdkriterier, som vattning, utfodring, beskärning, är inte mindre viktiga för en blommas hela liv.

Vattning

Att ge konstant vattning är viktigt för att säkerställa att växten får den mängd fukt som krävs. Före användning måste vattnet försvaras under en dag, eller så kan du använda filtrerat vatten. Det viktigaste är att inte vattna ktenanten med klorerat vatten direkt från kranen. Det kan skada henne.

Under den varma årstiden bör vattningen vara ganska riklig. Frekvensen bestäms genom att övervaka marken. Mellan vattningarna ska jorden hinna torka ut jämnt ovanifrån med 1 centimeter på djupet.

På vintern och hösten minskar vattningen gradvis och blir mindre riklig. Med en temperaturminskning minskar avdunstningshastigheten för fukt från jorden.

Vattningsläget för blomman måste väljas så att jorden inte hinner torka ut och inte är för vattentät. Båda dessa ytterligheter är destruktiva för ktenanten och kan leda till hennes död.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

För att förse ktenanten med allt hon behöver måste hon matas regelbundet. Detta är inte en rekommendation, utan en viktig komponent för ett bekvämt växtliv. Genom befruktning kommer blomman att få alla nödvändiga ämnen för dess tillväxt och utveckling.

Under den varma årstiden måste växten matas oftare, under den kalla årstiden - mindre ofta . Utfodringsfrekvensen på våren och sommaren är en gång varannan vecka. På vintern ökar intervallet till en och en halv månad.

För utfodring av ktenanter kan du använda standardgödselmedel för lövväxter. En portion är hälften av den dos som gödningstillverkaren föreskriver.

Det är mest praktiskt att använda flytande gödningsmedel, eftersom de absorberas jämnare i jorden. Det är bara viktigt att inte utföra toppdressing samtidigt med vattning om flytande gödningsmedel används . Det är bättre att lägga till det efter ett par dagar till måttligt fuktig jord.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Om ktenanten inte periodiskt avbryts börjar den växa kaotiskt. En del av skotten kommer inte att ha tillräckligt med sol för full utveckling, eftersom den andra delen kommer att växa och blockera ljuset för dem. Därför rekommenderas odlare att ta bort skott som är för långa för att inte störa tillväxten av nya löv . Och ta också bort torkade och gulnade blad från växten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra

Som med alla krukväxter behöver ktenanten en transplantation för att förnya den utarmade jorden. En ung växt behöver det årligen. Det är viktigt att ge blomman allt som behövs för en sund tillväxt. Substratet innehåller många användbara element som ktenanta absorberar under tillväxtprocessen. I slutet av året blir jorden "tom", så den måste förnyas.

En vuxen växt behöver en transplantation inte mer än en gång vart tredje år . Det behöver dock också åtminstone delvis markförnyelse. Det behöver inte uppdateras helt. Men blomsterodlare tipsar en gång om året, häll det översta lagret av färsk jord i krukan med ktenanten.

Den lämpligaste tiden på året för transplantation är senvåren eller sommaren. Under den kalla årstiden kan en transplantation endast utföras vid akut behov.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter köpet måste ktenanten också transplanteras, oavsett årstid . Innan dess måste den vara i karantän i 2 veckor från andra växter. Anledningen till transplantationsbehovet är att alla växter till salu planteras i halvtomt jord, från vilket de praktiskt taget inte kan få någonting. Detta görs för att bromsa växternas tillväxt. Därför är det viktigt att transplantera blomman i färsk mark och samtidigt i en ny kruka.

Du kan köpa jord för ktenanter, detta kommer att befria dig från onödiga svårigheter med valet av proportioner och ingredienser. Färdiga jordar för azalea eller pilrötter är lämpliga för blomman.

Du kan förbereda jorden själv. För detta måste du blanda noggrant 2 delar lövmark och en del torv och sand . Du kan lägga till lite krossat kol till underlaget, men det är inte nödvändigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att ge anläggningen utmärkt dränering. För att göra detta, fyll botten av krukan med dräneringsmaterial innan du tillsätter jord och planterar växten.

Växten gillar breda krukor, men inte särskilt höga. För stora krukor fungerar inte för ktenanten. Det kommer att finnas för mycket jord i dem, för mycket vattning, vilket så småningom kommer att leda till överskott av vätska och ruttnande av rötterna.

För varje efterföljande transplantation måste du plocka upp en kruka 3-4 cm bredare än den tidigare . Detta är det bästa steget för att förstora krukan för att undvika vatten- och rotproblem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Du måste odla en ktenant på senvåren eller sommaren. Detta kan göras på flera av de mest populära sätten för andra växter:

  • sticklingar;
  • division;
  • frön.
Bild
Bild

Klippning sker alltid med ett skarpt instrument . Bättre med en kniv, men att använda sax är också acceptabelt. Ett trubbigt instrument kan skada växten.

För förökning med sticklingar måste du klippa av en gren cirka 8-10 cm lång. Det är viktigt att handtaget har en eller två internoder . En internod är en stjälk mellan två bladnoder. Och det bör också finnas minst 2-3 blad på handtaget.

Skärets snitt måste bearbetas. Detta kan göras antingen med krossat kol eller krossat aktivt kol. Därefter doppas skärningen i en tillväxtstimulerande lösning. Det kan vara " Kornevin", "Epin" eller "Zircon ".

För groning placeras skärningen i en behållare med vatten. Det är viktigt att förvara behållaren på en varm plats och skydda den mot drag och extrema temperaturer.

Bild
Bild
Bild
Bild

När rötterna dyker upp och växer med cirka 1 cm bör skärningen planteras i marken. För framgångsrik rotning sprutas den framtida växten med vatten och täcks i ett miniväxthus. Samtidigt, på den plats där grytan med handtaget står, bör lufttemperaturen ligga i intervallet + 22,25 ° С.

Växthuset måste ventileras regelbundet. Det är också viktigt att plantan har tillräckligt med ljus. Marken måste vattnas så att den inte torkar ut.

Du kan börja ta hand om växten på samma sätt som för sina vuxna motsvarigheter efter att de första bladen dyker upp på sticklingarna.

Bild
Bild

Det är lättare att multiplicera en ktenant med division. Men denna metod är endast lämplig för vuxna växter över 5 år.

Du kan dela busken i flera under en planerad eller nödtransplantation. En viktig förutsättning är att blomman måste ha ett välutvecklat rotsystem . När man delar upp en buske i flera delar bör varje del av rötterna ha stjälkar med blad. Utan en stam kommer roten inte att ge en ny växt.

Vid transplantation delas växtbusken upp i 2 eller fler genom att klippa rötterna. Det är viktigt att göra detta med ett sterilt och vass instrument: en kniv eller sax. Rotskärningar bör behandlas med krossat kol - aktiverat eller träaktigt - eller mald kanel. Innan de planteras i marken måste de behandlade rötterna läggas åt sidan och få torka ut lite. Detta kommer att ta 2-3 timmar.

Bild
Bild
Bild
Bild

De resulterande enskilda buskarna planteras var och en i sin egen kruka. Växten måste sprutas och täckas med plast. Vattna ktenanten bör göras som vanligt. Lite av någon tillväxtstimulant läggs till vattnet. Lösningen måste vara svag. När nya löv börjar dyka upp kan du börja vattna växten med vanligt vatten och ta hand om den som vanligt.

Röta kommer att accelereras av en hög temperatur på + 25,27 ° C, bottenuppvärmning av krukan och stark diffus belysning.

Bild
Bild

Fröförökning används sällan . Detta beror på att ktenanta nästan inte blommar hemma och inte ger frön. Själva metoden är ganska lång.

Fröna gror i ett miniväxthus. De behöver ge konstant luftfuktighet - våt gasväv kommer att göra. Men du måste också använda behållarens bottenvärme, annars har växten inte tillräckligt med värme för att rötterna ska dyka upp.

De första skotten visas från frön först efter en månad. De kan transplanteras i separata behållare först efter ytterligare en och en halv månad.

Skottvård bör vara densamma som för sticklingar under rotning. När växten ser ut som en fullvärdig blomma kan du överföra den till det vanliga sättet att ta hand om ktenanten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Ktenants sjukdom är ett resultat av dålig vård. Denna eller den yttre manifestationen indikerar specifika fel.

  • Blad bleknar, tappar färg och (eller) blir gula, kryper ihop till ett rör - brännskador från direkt solljus eller brist på fukt. Lösningen kan vara att spraya växten och vattna den i tid. Du kan också behöva hitta en ny plats för plantkrukan. Där kommer det att skyddas från direkt exponering för solen, men kommer att få rätt dos spritt ljus.
  • Stammar faller eller böjer, tappar stabilitet, de börjar ruttna, löv faller av - vattentätning av jorden och (eller) låg temperatur i rummet. Det är viktigt att hålla ktenanten varm hela året och vattna den försiktigt för att inte skapa ett träsk i grytan.
  • Växten bromsar tillväxten, bladens spetsar börjar torka ut - låg luftfuktighet. Det är nödvändigt att kontrollera om bevattningsregimen följs. Spraya växten med sedimenterat vatten flera gånger om dagen.
  • Unga blad växer för små - brist på ljus. Om växten inte beskärs och har för höga grenar med stora blad, blockerar de tillgången till ljus för unga skott. Dessa grenar måste beskäras så att hela växten får ljus jämnt. Det finns en chans att potten är i skuggan. För att lösa problemet måste du ordna om det till en annan plats där det är mer diffust ljus eller tillhandahålla konstgjord belysning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ctenanten kan attackeras av en skida eller spindelkvalster.

Skalainsekten är ett skadedjur som liknar bladlöss . Trots miniatyrstorleken (högst 5 mm), insekten är mycket farlig . Det suger gradvis saften ur växten. Symtom på utseendet av en skalinsekt på en blomma - bladen täcks av mörka fläckar, torkar och faller så småningom av.

Spindelmider dyker upp när rummet blir för torrt . Så snart den sätter sig på en växt täcks bladen av en grå spindelnät. För att förhindra att en spindelkvalster ser ut på en ktenant är det tillräckligt för att ge den den nödvändiga luftfuktigheten.

Om du hittar någon av insekterna måste du göra samma sak. Det är nödvändigt att behandla ktenanten med ett insekticid (till exempel "Aklettik"). Om infektionen är för stark måste behandlingen upprepas efter 5-7 dagar.

Rekommenderad: