Tradescantia (38 Bilder): Vård Av En Inomhusblomma Hemma. Hur Ser Tradescantia Virginiana Och Mångfärgade Tradescantia Ut? Beskrivning Av Andra Växtarter

Innehållsförteckning:

Video: Tradescantia (38 Bilder): Vård Av En Inomhusblomma Hemma. Hur Ser Tradescantia Virginiana Och Mångfärgade Tradescantia Ut? Beskrivning Av Andra Växtarter

Video: Tradescantia (38 Bilder): Vård Av En Inomhusblomma Hemma. Hur Ser Tradescantia Virginiana Och Mångfärgade Tradescantia Ut? Beskrivning Av Andra Växtarter
Video: Growing Tradescantia From Stem Cuttings 2024, April
Tradescantia (38 Bilder): Vård Av En Inomhusblomma Hemma. Hur Ser Tradescantia Virginiana Och Mångfärgade Tradescantia Ut? Beskrivning Av Andra Växtarter
Tradescantia (38 Bilder): Vård Av En Inomhusblomma Hemma. Hur Ser Tradescantia Virginiana Och Mångfärgade Tradescantia Ut? Beskrivning Av Andra Växtarter
Anonim

Tradescantia är en vintergrön ört från familjen commeline. Släktet med växter omfattar 75 arter, varav de flesta har rotat sig i inomhusförhållanden och finns på många människors fönsterbrädor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Tradescantia (i det latinska alfabetet Tradescantia) är en flerårig växt, eftersom den lever i mer än två år. Namnet har en fascinerande historia. Den svenska naturforskaren Karl Linné reste och upptäckte nya växtarter. I en av sina studier i Latinamerika registrerade Karl flera typer av vegetation som skilde sig från andra i sina saftiga löv och vackra nyanser av blommor.

När man fixade och skapade en beskrivning för anläggningen var det nödvändigt att ge den ett namn. Carl Linné var då intresserad av familjen Tradescant, eller snarare John och hans son John Jr. Det var för att hedra fadern och sonen, samma naturvetenskapliga älskare, att blomman fick namnet, som nu är vanligt som rumsbo.

Naturligt utbud - blommans ursprungsområde är i Amerika och täcker ett område från norra Argentina till Kanada. Skott brukar krypa, ibland raka. Bladen har en sekvens i strukturen. Röta i mark är typiskt för Tradescantia.

Bild
Bild
Bild
Bild

De mest utbredda arterna är märkta "inomhus ". Men de kan också odlas i uterum och växthus. Själva strukturen på blomman ser ut och är mycket känslig. Regelbunden blomning representerar tre månader av blommornas utseende, men var och en av dem är en dag. I mitten av blomman finns alltid ett kluster av ståndare som når cirka en centimeter i längd.

Möjligheten att rena luften och gynnsamt påverka atmosfären finns verkligen i de flesta inomhusväxtvarianter, därför kommer dess odling inte bara att bli ett dekorativt attribut utan också rena förorenad luft.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ägare av olika växtarter noterar att den tenderar att växa snabbt. Om de långa grenarna börjar känna närheten till krukorna eller blomkrukorna kan blommorna bestämma sig för att expandera. Det fanns fall då Tradescantia flyttade från en kruka till en annan och ökade dess yta. Därför ger trädgårdsmästare råd: du bör inte installera en annan växt nära krukan.

Utåt kommer inte blommorna att överraska den sofistikerade odlaren . Blå, lila, vit och rosa är de färger som finns i blom. Beslutet att placera plantkrukan i avstängt tillstånd eller på en vägghylla kommer att bli särskilt framgångsrik: grenarna klättrar långsamt nerför väggen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Låt oss överväga de mest populära typerna av Tradescantia.

Flerfärgad

Efter långa prövningar förblev den mångfärgade Tradescantia ett slags Tradescantia. Faktum är att släktet har flera specifika egenskaper som inte observeras i andra Tradescantia. Det fanns dock fler likheter.

Orange med en ton av röd pubescens gör växten attraktiv i alla livsmiljöer, vare sig det är ett rum eller en sommar trädgård. Blomning sker under hela året, bildar vita blommor. Upprätta stjälkar dör av när de växer, och den mångfärgade Tradescantia är som en palm.

Bild
Bild

Vit

Observera: om utsikten är planerad att placeras hemma eller i en lägenhet, bör barn i miljön inte vara närvarande. Anledningen är att vita tradescantia är lätt giftiga. Efter att ha arbetat med det måste du noggrant sköta dina händer. Grenarna är långa, bladen är som gråa moln.

Bild
Bild

Vitblommig

Denna Tradescantia är också känd som albiflora. Den skiljer sig från andra i en ovanlig form av blombildning: de är vita och kluster på ett ställe. Har löv spetsiga i ändarna. Det tål värme och kortvarig torka väl, vilket gör det mer motståndskraftigt mot hårda levnadsförhållanden.

Ofta är bladens färg ett randigt mönster av vita linjer på de gröna bladen.

Bild
Bild

Riverside

I det latinska alfabetet fluminensis. Denna typ är ett rikt grönt löv som är färgat på båda sidor. Oval i form, bladen är spetsiga i slutet. Vanligtvis når fransarna en storlek på 70 centimeter. Stammen har en röd nyans.

Bild
Bild

Småbladig

I utvecklingsprocessen växer den snabbt och bildar gradvis en stor, tät buske. Många miniatyrblad överstiger inte en halv centimeter i längd. Det är nödvändigt att regelbundet spraya det med vatten och ta bort torkade löv. Ofta finns även mindre mörka fläckar på bladens yta.

Bild
Bild

Anderson

Förutom huvudnamnet bär det namnet Virginian. I form är det en buske, som är en flerårig växt. Ett stort antal skott, blommor i olika nyanser: blå, lila och många andra. Från vår till höst sker blomningsprocessen när många blommor blommar på skotten.

Bild
Bild

Quadricolor

Namnet översätts bokstavligen som fyra färger. Bladen har 4 olika ränder, varför det dekorativa värdet får nya gränser. Ett enfärgat blad är helt randigt med silverfärgade, mörkgröna, vitaktiga och rosa ränder. Av denna anledning är det extremt populärt bland älskare av ovanliga färger hos inomhusbor.

Den rosa randen ser organiskt ut tillsammans med resten av färgerna, så du bör inte oroa dig för färgharmoni.

På vintern, för att bevara alla 4 nyanser, behövs ytterligare belysning, annars kommer bladen att blekna och förvandlas till ljusgröna dukar.

Bild
Bild

Randig

Det är annars känt som "Zebrina" på grund av dess karakteristiska färg. Skott kan bli upp till 100 centimeter långa. Det behåller sitt attraktiva utseende exakt tills det växer - i det här fallet ser det ut som något konstigt. Lösningen är att plantera en ny blomma.

Bild
Bild

Sitara

Hemland - Amerikas exotiska tropiker. Dess struktur och snabba tillväxt liknar en vågmängd i havet. Under uppväxten faller bladen från rosettens nedre del av. Det är anmärkningsvärt att växten inte ger blommor på sina skott, så du bör inte förvänta dig ett färgstarkt landskap och färgglada blommor.

Skott som vetter mot kaotiska riktningar har nyanser av gult och grönt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sillamontana

Växer i de torra regionerna i norra Mexiko. Blad pubescens skiljer Tradescantia sillamontana från dess kongenar. Växten har störst immunitet mot torka på grund av dess långa evolutionära process. Annars kallas Tradescantia fleecy (även shaggy).

När växten inte fick fukt på en vecka började den sakta torka ut och vissna. Men en vattning nästa dag återställer alla celler i döda löv. Av denna anledning tar sillamontana med rätta platsen för de mest torktåliga tradescantia.

Stammarna når en längd av cirka 35 centimeter, sedan börjar de sjunka till marken och blir krypande . Pubescensen utvecklas för att minska för höga omgivningstemperaturer och skydda skotten från överhettning. Stammen tenderar att behålla vatten under en längre tid.

Och även om växten vid första anblicken idealiskt tål länge utan vatten, betyder detta inte att den behöver tas om hand och vattnas mindre.

Bild
Bild

Grön

Det är en av de mest opretentiösa växter som kan leva under inomhusförhållanden och inte kräver underhåll. Den har en särdrag: med konstant direkt solljus på Tradescantia tappar bladen sin ljusstyrka och blir en ljus nyans.

Bild
Bild

Lila

Den har sitt ursprung på mexikanska kusten, närmare bestämt i Nordamerika. Det uppträdde första gången i Europa 1907 som en prydnadsväxt. Den mest önskvärda belysningsnivån är över genomsnittet.

Den växer oftare i öppet utrymme i fuktig jord. Växten fick sitt namn på grund av sin rika lila färg. Producerar frukt i form av blommor endast under bekväma förhållanden: annars sker blomningsprocessen inte.

Bild
Bild

Brokig

Det är en typ av riverine tradescantia. Bladen når inte 5 centimeter i längd, är färgade med gyllene ränder. På baksidan av bladen är färgen nära lila.

Bild
Bild

Röd druva

Den växer till en höjd av cirka 40 centimeter, blommorna har en platt struktur och utmärks av en lila nyans.

Bild
Bild

Loger

Kom till Ryssland från Australien. Den skiljer sig från de allmänna egenskaperna hos alla andra sorter genom att den inte har klättrande, långa skott. Bladen har imponerande dimensioner, olivfärg, i mitten av varje blad finns en vit rand.

Lodges Tradescantia växer i form av en rotrosett . Anläggningen kommer inte att ta mycket plats på fönsterbrädan, till skillnad från andra sorter. Bladen är också känsliga för ljus, och i avsaknad av solljus kommer växten inte att dö, utan kommer att ändra färg till "torra" toner.

Bild
Bild

Vård i hemmet

Inomhus typer av tradescantia är krävande att bry sig om. Det är att föredra att placera plantkrukan på ett soligt läge. Vissa arter, vars färg förvirrar fantasin, tappar sin nyans och blir mörkgröna när det saknas belysning. På vintern är temperaturen optimal vid +10 grader, vid andra tider på året - +20 grader. Detta kommer att säkerställa en stabil tillväxt av skotten.

På vintern är vattning nödvändig en gång var 3-4 dagar, på sommaren - oftare . Det bästa fuktvärdet anses vara 50-55% markfuktighet. För att undvika rotröta måste jorden i Tradescantia lossas. Flera gånger i månaden, tillsammans med vattning, måste du befrukta växterna med mineraler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Marken ska vara fuktig, och du måste också ha humus och sand i lika stora proportioner. Var noga med pallar och fukt som kan samlas där. Annars kommer överdriven vattning att ha en skadlig effekt på Tradescantias hälsa.

Om hemblomman ligger på balkongen måste du torka av bladen och skotten noggrant med en fuktig trasa en gång i veckan.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Bäst av allt reproducerar Tradescantia vegetativt. I detta fall behåller sorten sina egenskaper. Det finns 2 vegetativa metoder för att föröka en växt: dela busken och stjälkskär.

När man använder frön i multiplikationsprocessen kan sortens egenskaper inte bevaras . Delning är möjlig från tidig vår till slutet av augusti. Det är värt att ta hänsyn till det faktum att rotsystemet kommer att skadas i alla fall. Vid plantering är det lämpligt att klippa av långa rötter till 15 centimeter.

Bild
Bild

Förökning med stamsticklingar är perfekt för en smärtfri förökningsprocess. Inom två veckor slår sticklingarna rot i jorden, varefter den nya organismen i Tradescantia gradvis återföds.

I Ryssland är reproduktion möjlig med hjälp av mogna frön. Och även om de specifika egenskaperna i detta fall kommer att gå förlorade, kommer odlaren att få olika färgade blommor senare.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Växten är mottaglig för många attacker från skadedjur. Flera organismer kan särskiljas från de vanligaste skadedjuren.

Bladlus - kan detekteras av bladen, som är svarta. Insekterna själva har en ljusgrön färg, det är problematiskt att tänka på.

Bild
Bild

Sköldar - du kan hitta små formationer på bladen, täckta med ett skal. Insekter kommer från överfamiljen av skalinsekter.

Bild
Bild

Spindelmider - det är lätt att upptäcka när man inspekterar en växt: skott, löv och utrymmet runt trasslar in sig i en tunn bock av en fästing. Längden på en sådan parasit är mindre än 1 millimeter, och det är osannolikt att organismen själv kommer att märkas med blotta ögat.

Bild
Bild

Trips - insekter som kan tömma Tradescantia till döds. Det kan detekteras i de tidiga stadierna genom små punkteringar i bladen. I avancerade fall kan fallande lövverk och död av långa skott inte undvikas.

Bild
Bild

Oönskade organismer kan hittas i internoder, även på insidan av bladen. Behandling och bortskaffande av skadedjur måste utföras med insekticider: behandling av den infekterade ytan kommer att förstöra skadliga varelser (Fufanon eller Karbofos är lämplig med 20 droppar per liter vatten).

Om det inte finns några specialverktyg kan en blomsterhandlare hjälpa till med en infusion av vitlök.

Bild
Bild
Bild
Bild

På tal om blomstersjukdomar är det omöjligt att peka ut något specifikt. Låt oss analysera de viktigaste misstagen hos nybörjare.

  1. Brist på eller överskott av belysning, vilket är energin för Tradescantia. Det är ibland svårt att upprätthålla en balans, men du måste lyssna på bladens yttre tecken: om stjälkarna sträcks och bladen inte växer finns det inte tillräckligt med ljus.
  2. En brun färg vid bladets bas indikerar brist på fukt. Men det måste komma ihåg att ett överflöd av vattning också leder till katastrofala konsekvenser.

Rekommenderad: