Caladium (33 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, En Beskrivning Av Växtarter. Regler För Odling Av Kaladium Utomhus

Innehållsförteckning:

Video: Caladium (33 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, En Beskrivning Av Växtarter. Regler För Odling Av Kaladium Utomhus

Video: Caladium (33 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, En Beskrivning Av Växtarter. Regler För Odling Av Kaladium Utomhus
Video: CALADIUM CARE TIPS! 💚WATERING - SOIL - LIGHT - OVER-WINTERING ETC 2024, Maj
Caladium (33 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, En Beskrivning Av Växtarter. Regler För Odling Av Kaladium Utomhus
Caladium (33 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, En Beskrivning Av Växtarter. Regler För Odling Av Kaladium Utomhus
Anonim

Caladium lockar uppmärksamhet med sin skönhet och uttalade dekorativitet. Trots alla problem i samband med dess odling är den populär bland dekoratörer, blomsterhandlare, landskapsdesigners och vanliga amatörblomster. Denna växt är därför infödd till tropikerna och subtropen För framgångsrik tillväxt av Caladium är det nödvändigt att skapa de förhållanden som är bekanta för den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Caladium är en trädgård eller inomhusväxt älskad av många finsmakare av exotism med stora, eleganta löv som har en mängd olika färger. Deras form jämförs ofta med en spjutspets eller hjärta. De ådrade bladen är ofta utrustade av naturen eller uppfödare med en kontrastfärg, bestående av två nyanser. De vanligaste färgerna på kaladiumblad är: lila, gul, vit, röd, grön. Denna liana har inte en stjälk, har en rotväxt av löv, som växer med tiden och skapar täta rosetter med en diametern storlek på upp till en halv meter.

Vid basen av rotsystemet i kaladiet finns en rund-plattad knöl med en diameter på 7-10 cm, på toppen av vilken den framtida växtens grundämnen är tydligt synliga och lite åt sidan är ensamma sömniga knoppar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det ska noteras att dess blomställning uppfattas ofta som en kaladiumblomma . Det verkar efter öppnandet av det tredje eller fjärde bladet och ser ut som ett rejält öra av kvinnor och män inslagna i en spetsig filt. Mycket ofta får”filten” samma färg som lövdelen. Hela processen med att njuta av blommor varar vanligtvis inte mer än en dag, och efter 4-5 veckor mognar runda orange-röda bär i stället för blomställningen.

Caladium är en giftig växt . Det är farligt både när det kommer in i matstrupen, och helt enkelt när man arbetar med det.

Under plantering är det nödvändigt att skydda händerna med handskar, och kontakt med barnet med denna växt är strängt förbjudet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Tänk på de populära sorterna av växten.

Caladium Humboldt

Denna art ligger i grunden för avelsarbete på många krukväxter. Dess skillnad är den mörkgröna färgen på bladplattorna, på utsidan av vilka silverränder avviker från mitten och har en förträngning mot kanten . På längden når bladplattorna 10 cm och 5 cm i bredd. Blommorna, som liknar ljus i sitt utseende, öppnar sig på våren, men har inga speciella dekorativa fördelar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Caladium Schomburg

Denna sort av caladium sticker ut med ovala blad upp till 15 cm långa och upp till 12 cm breda. Bladplattans ovansida är målad i silverröda toner med gröna ådror.

Bild
Bild

Dekorativa sorter:

  • Venosum - på dess ovala gröna bladplatta sticker en röd kant och en ven i mitten ut, och sidorna är ritade med gula ränder;
  • Erythraeum - det mörkröda bladet har silvermönster längs venerna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Caladium bicolor

Bladen av denna art är mycket smalare än de andra, och deras form karakteriseras ofta som pilformade. En ljusröd fläck strålar från mitten längs kanterna med skarpa spetsar på en grön bakgrund. Plattans längd når 30 cm.

Det finns ganska många hybridsorter

Rosalie - grön kant är tydligt synlig på röda blad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rosa skönhet - i mitten är bladet rosa, längs kanten finns en grön kant, venerna summeras med en ljusrosa rand.

Bild
Bild
Bild
Bild

Florida Cardinal - bladplattor lyser och är målade i en röd nyans, längs kanten finns en ljusgrön bred kant.

Bild
Bild

Vit jul - bladets yta är silverfärgad, på vilken det finns mörkgröna ränder längs venerna och små mörkgröna fläckar.

Bild
Bild

Röd blixt - den bokstavliga översättningen av denna sort låter som: "röd blixt". Och detta är ingen slump - utseendet på plåten på Caladium "Red Flash" liknar ett foto av en ljus explosion, målad i röda toner. En ljus crimson rand löper längs bladet och skiljer sig i skarpa breda ådror till kanterna, och en spridning av ljusfläckar ligger på en grön bakgrund. Bladplattans längd når 30 cm.

Bild
Bild

Vård i hemmet

Med förbehåll för vissa krav är det inte så svårt att ta hand om och odla Caladium på egen hand.

Här är ett allmänt vårdschema för växter som odlas i hus och lägenheter

  1. Slutet av mars och början av april är den tid då kaladiumkrukan tas ut i ljuset efter viloläge och riklig vattning tillhandahålls.
  2. Samtidigt ligger komforttemperaturen för den naturliga utvecklingen av kaladium i intervallet från +22 till +27 grader Celsius.
  3. På våren ska vattningen vara riklig, men inte överdriven. Vattningsfrekvensen är ungefär 1 gång i veckan. Vattnet som samlas i pannan måste hällas ut.
  4. På sommaren ökas vattningsfrekvensen till två gånger om dagen, cirka 0,5 liter vatten per planta.
  5. Vattning av Caladium utförs med vatten vid rumstemperatur som inte är lägre än +22 grader Celsius.
  6. När vatten tappar på bladen svarar de med mörka fläckar. Därför är det viktigt att vara försiktig när man vattnar.
  7. Det är lämpligt att installera en behållare med vatten inte långt från krukan så att vattnet avdunstar och ger den fukt som behövs för blomman.
  8. Gödsel appliceras från slutet av maj. Totalt kommer 2-3 förband att behövas per säsong.
  9. Med höstens början somnar Caladium. Bladen torkar och själva växten avlägsnas till en mörk plats innan våren börjar.
  10. Under viloläget vårdas också Caladium. Dess jord behöver periodisk vätning, och för att undvika uttorkning räcker det med några matskedar vatten.
Bild
Bild
Bild
Bild

När man odlar kaladium i trädgården planteras det till en måttligt upplyst, något skuggad plats utan direkt exponering för ultraviolett strålning , för i sina vanliga naturförhållanden är denna växt i skuggan av andra växter. Det genomförs riklig vattning på sommaren och sprutning uppmuntras också.

Odling utomhus utförs i en blandning från kompostkomponenten, arkjord, sand, gräs med kol.

På senhösten, efter att bladen har torkat, grävs knölarna ur marken, rengörs från rester, strös med en blandning av sand och jord och placeras sedan på en sval plats, där de är nedsänkta i viloläge.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Caladium förökar sig på tre möjliga sätt: av dotterknölar, genom att dela knölar och av frö

  1. För att föröka kaladium dotterknölar , under transplantation på våren, separeras barn från moderns knöl och placerar dem i en separat blomkruka eller kruka. Denna metod anses vara en av de vanligaste och enklaste.
  2. Använda sig av metod för att dela knölar också ganska enkelt. För att göra detta måste ett vuxenprov delas upp i 2 eller 3 delar och placeras i olika behållare. Minst en njure måste lämnas på varje del. Uppdelningen av knölen utförs med en desinficerad kniv, och de levande sektionerna strös med kolpulver och planteras i en sand-torvblandning. Groing sker i ett ljust och varmt rum med en temperatur på +22,24 grader Celsius.
  3. Caladium odlas frön för att få en ny sort. Frön måste köpas från specialaffärer. Eftersom detta är en hybrid är det ingen mening att samla dina egna frön hemma, eftersom vissa egenskaper hos moderplantorna kan gå förlorade i efterföljande generationer. Frön sås i en blandning av sand med lövjord med regelbunden fuktning och håller temperaturen vid +30 grader Celsius. Spirningen kan observeras efter 2-3 veckor, och efter en månad kan de planteras i fristående behållare. Under sommarsäsongen dyker kaladiet igen, och till hösten bildas redan små knölar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Blommande funktioner

I slutet av maj, efter att de fyra första bladen har dykt upp, börjar blomställningens utveckling med full hastighet-ett långsträckt öra av en ljus nyans i gulaktiga toner, som har förvandlats till en vitgrön eller bladfärgad filt. Blommande sker inte i takt med uttalad lukt och varar bara en till flera dagar. Efter pollinering mognar täta sfäriska bär.

Det är värt att notera att under inomhusförhållanden förekommer blomning och mognad av frukter mycket sällan.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Kaladier, som många växter, är mottagliga för olika sjukdomar och skadedjur.

Bakteriell ruttna

Knölarna på växten utsätts för Fusarium och våtrötning. Om skadade områden hittas skärs knölarna till frisk vävnad med en steril kniv, och de skurna platserna strös med pulver fungicider.

Rotförebyggande måste göras varje år vid plantering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mögel på plåtar

En av de möjliga orsakerna till att mögel uppträder på den ovanjordiska delen av kaladiet är vattentätning och drag. För att eliminera det är det nödvändigt att ta bort de skadade delarna av växten, minska vattningen och flytta krukan till en plats skyddad mot drag.

Vridna blad

Detta tecken kan indikera brist på vattning eller hög lufttemperatur. För att rätta till situationen, öka intensiteten av vattning och använd sprutning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bruna kanter på plåtar

I en sådan situation kan man bedöma att lianen är för kall, och den måste flyttas till en varmare plats.

Ljusa blad

Mycket ofta åtföljs blekens blekhet av en kontrastförlust i mönster. Detta beror vanligtvis på brist på solljus. Att flytta växten till en ljusare plats eller använda speciella lampor hjälper till att rätta till situationen.

Bild
Bild

Skada på insekter

Bladlössskada indikeras av klibbiga och deformerade löv. Och även caladium påverkas av spindelmider och mjölkfiskar. För att bli av med dessa skadedjur är det nödvändigt att använda insekticider.

Rekommenderad: