Calathea (46 Bilder): Vård Av En Inomhusblomma Hemma. Jord För Transplantation Och Reproduktion, Arter Av Rufibarb Och Lansett

Innehållsförteckning:

Video: Calathea (46 Bilder): Vård Av En Inomhusblomma Hemma. Jord För Transplantation Och Reproduktion, Arter Av Rufibarb Och Lansett

Video: Calathea (46 Bilder): Vård Av En Inomhusblomma Hemma. Jord För Transplantation Och Reproduktion, Arter Av Rufibarb Och Lansett
Video: 5 Tips for Indoor Palm Care | Donna Joshi 2024, Maj
Calathea (46 Bilder): Vård Av En Inomhusblomma Hemma. Jord För Transplantation Och Reproduktion, Arter Av Rufibarb Och Lansett
Calathea (46 Bilder): Vård Av En Inomhusblomma Hemma. Jord För Transplantation Och Reproduktion, Arter Av Rufibarb Och Lansett
Anonim

Calathea är en växt som du kan bli kär i vid första ögonkastet. Det förvånar med sin skönhet och sofistikering. Blomman lockar först och främst uppmärksamhet med sitt enorma brokiga lövverk. Dock inte mindre vacker i calathea och blommor som sticker ut mot bakgrunden av stora blad. Efter att ha bestämt dig för att köpa en sådan skönhet i din samling måste du först bekanta dig med reglerna för att ta hand om henne. När allt kommer omkring har denna växt en ganska nyckfull läggning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Calathea växer i tropiska skogar och tillhör arrowroot -familjen. Det är en flerårig växt som har ett välutvecklat rotsystem, medan den kan ha både en normal rot och en knöl. Deras storlekar når en meter, och ibland ännu mer. Calathea löv är ovala i form och växer upp till 30 centimeter eller mer i längd . Dessutom kan de vara både glansiga och sammetslen, men en av sidorna kan målas i rödaktiga eller till och med bruna nyanser, som bildar ganska komplexa mönster. Ovan är bladen indelade i små segment med tunna linjer. Alla blad är placerade på små internoder.

Venen som löper i mitten av bladet brukade användas för att väva korgar. Det var från detta faktum att namnet Calathea kom från, vilket betyder "korg" i översättning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Många kallar denna växt "böneblomma". Namnet gavs honom på grund av att calathea på kvällen höjer sina brokiga löv upp, som om händerna i bön. Men på morgonen ligger de horisontellt. Varje år kastar en sådan krukväxt upp till sex blad.

Calathea har blommor som något liknar blomställningar i form av en spikelet . Blomningen varar i cirka 3 veckor. I varje art förekommer det vid olika tidpunkter, från tidig vår till höst. Deras färger är ganska varierade från ljusvitt till mörklila. Blommor med orange ton är särskilt vackra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skillnad från arrowroot

Calathea och arrowroot tillhör samma familj och har mycket gemensamt. Det finns dock också skillnader.

Arrowroot är en ganska vacker växt som kan behålla sin skönhet under hela året . Växtens höjd överstiger dock inte 20 centimeter. Även oerfarna trädgårdsmästare kan odla pilrot.

Men calathea är mer avsedd för blomsterälskare med erfarenhet. När allt kommer omkring är en sådan växt ganska nyckfull. Dessutom skiljer sig calathea från pilrot inte bara i form av blad, utan också i höjd. I vissa fall kan den växa upp till en och en halv meter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Det finns ett mycket stort antal sorter av calathea, växten har upp till 300 arter. Det är värt att överväga det vanligaste bland dem.

Rufibarba . Detta är en vacker och ganska grenad buske. Växtens löv är mycket smala och något vågiga. Toppen är smaragdgrön, medan botten är mjukrosa. Dess bladstänger och ena sidan av bladen är täckta med citronrött fluff. Denna typ av calathea gillar inte att sprutas alls.

Bild
Bild

Dotty . Sorten utmärks av avlånga blad, som har något spetsiga kanter. De är målade med olika mönster. Det verkar som att det finns ett annat blad på det enorma gröna bladet, något mindre.

Bild
Bild

Saffran . Denna typ av calathea kännetecknas av vackra blommor som har en orange nyans. De placeras på lila stjälkar. Bladen på denna växt är något vågiga med en brun nyans längst ner på bladet. Blomningen varar minst fyra månader och börjar i januari.

Bild
Bild

Randig calathea . Med andra ord kallas det zebrina. Den kan bli upp till 80 centimeter. Dess sammetslen löv är upp till 40 centimeter långa. Ovanpå hela ytan kan du se små ränder som något liknar färgen på en zebra. Därför fick hon ett sådant namn. Dessutom har den randiga calathea snövit blomställning.

Bild
Bild

" Majestätisk ". I sin form är sorten lite som en asterisk. Bladen har en mörk olivton. Från mitten av bladet kommer en vacker vit teckning.

Bild
Bild

" Triostar ". Denna sort av calathea har ganska långa och smala löv. Teckningen på dem är dock helt vanlig. Ljusa ränder som fördelas lite kaotiskt över hela bladens yta. Dessutom är mönstret identiskt på båda sidor. Bladets botten är färgad crimson, medan toppen är av en delikat olivfärg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Calathea Louise . Födelseplatsen för denna calathea är Brasilien. Men det kan ofta hittas i vissa hem. Växtens löv kännetecknas av en vacker prydnad, som består av flerfärgade ränder med mörkgröna och ljusgröna färger. Nedan är de målade i ljus lila färg.

Bild
Bild

Bahema . Detta är en av de mest opretentiösa typerna av calathea. Alla anser att djungeln i Brasilien är hans hemland. Denna växt är ganska attraktiv. Den har vackra smala löv som kan bli upp till 40 centimeter långa. Blommor av calathea bahema liknar en spikelet med en ljus färg.

Bild
Bild

Sanderiana . Denna calathea har ett annat namn "Ornata". Colombia anses vara hennes hemland. Under naturliga förhållanden växer den enormt, men hemma bara upp till 70 centimeter. Bladen av denna skönhet är ovala, deras längd når 20 centimeter och deras bredd är upp till 15 centimeter. Bladets ovansida är mörkgrön. Dessutom har den linjer i en silver- eller beige nyans. Men botten på bladen är målad i vinröd färg.

Bild
Bild

Lanceolate eller underbar calathea . Denna växt växer upp till 70 centimeter. Bladens längd når 28 centimeter. I mitten av bladet finns en ganska konvex ven och mörka olivlinjer placeras över hela ytan.

Dessutom har bladen sticklingar som är täckta med små villi. Dessutom utvecklas de för snabbt.

Bild
Bild

Calathea Makoya . En relativt liten växt, vars höjd inte är mer än 50 centimeter. Dess satinblad är ovala med en bred och mörk kant placerad längst ut. Resten av bladytan har rosa och ljusgröna ränder. Denna blomma är ganska vacker och lockar ögonen på nästan varje person.

Bild
Bild

Blanda . Denna växt är lite som zebrin calathea. Dess enda skillnad är en serie ljusare och mörkare ränder, som har en mattare färg.

Bild
Bild

Orbifolia . Denna typ av calathea kännetecknas av ganska stora och vågiga blad, något fläktformade i formen. De har en vacker malakitfärg med ljusa ränder som löper över bladen.

Bild
Bild

Calathea Lubbers . Detta är en vacker och ganska hög växt, på vilken halvcirkelformiga blad är placerade. Ganska ljusa citronfärgade fläckar finns på ytan.

Bild
Bild

Nätverk . Många människor kallar dessa växter på ett annat sätt för mosaiken calathea, eftersom deras löv består av mönster av olika former. De är både färgade och tomma. Själva bladet är ljust i färg och dess linjer är bruna. Det verkar som om bladen är målade lite kaotiskt, men om du tittar noga kan du se att alla intervall är helt identiska.

Bild
Bild

Roseopicta . Denna växt växer upp till 85 centimeter. Den har stora ovala blad med en ljusgrön färg. Nedan är färgen rödbrun. Hans blommor kan vara vita, orange och till och med lila.

Bild
Bild

Leopardmönster . Detta är en vacker exotisk växt som växer upp till 75 centimeter i höjd. Dessutom utmärks det av ovala löv, vars längd når 25 centimeter. Om du skapar rätt förutsättningar kommer denna skönhet att glädja alla med vackra gula blomställningar. Pollination kan ske både självständigt och med hjälp av bin.

Bild
Bild

Här är de mest populära typerna och sorterna av calathea, som låter dig uppskatta denna vackra växt till sitt verkliga värde.

Villkor för frihetsberövande

För var och en av sorterna och typerna av calathea krävs lämpliga villkor för hållande. Detta är först och främst överensstämmelse med temperaturregimen, liksom korrekt belysning. Även om calathea anses vara en växt som inte behöver sol, bör du inte lägga en kruka med en växt på ett mörkt ställe, eftersom det kan förlora sin attraktivitet. Det ska finnas tillräckligt med ljus på den plats där den kommer att ligga.

Du bör inte tillåta plötsliga temperaturförändringar, annars blir bladen mjukare . Det är absolut nödvändigt att undvika drag. Rumstemperaturen bör inte sjunka under +17 grader och stiga över +20 grader Celsius.

Bild
Bild

Överföra

Att klara en sådan uppgift kommer inte att vara svårt alls hemma. Det enda du behöver är att hitta rätt jord. Först måste du bekanta dig med intervallen i överföringen. Till exempel, för mycket unga växter, måste det göras årligen. Men äldre växter kan transplanteras vart tredje år. Transplantation utförs på våren.

Mark köps bäst från specialaffärer. När detta inte är möjligt kan substratet göras oberoende. För detta behöver du:

  • 1 del lövhumus;
  • 1 del torv;
  • 1 del grov sand;
  • dräneringsskikt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom måste du definitivt köpa en blomkruka, som kommer att vara ganska bred, men samtidigt inte liten. Ett dräneringsskikt måste placeras på dess botten. Och på toppen, lite kokt underlag. Efter det, flytta försiktigt calathea in i det och fyll sedan alla hålrummen med återstående jord.

Bild
Bild

Hur man bryr sig?

För att odla en sådan växt hemma är konstant vård mycket viktigt. Det är särskilt relevant på vintern. Vid denna tid för calathea är det verkligen nödvändigt att öka dagen. Konstgjord belysning måste förlängas till henne fram till 22.00. Om det inte finns tillräckligt med utrymme i lägenheten kan du behålla denna skönhet i halvskugga.

Bild
Bild

Vattning

Förmodligen är den viktigaste processen att vattna calathea. Först och främst måste du ta hand om vattnets kvalitet. Bättre om det samlas i regnet. När detta inte är möjligt kan du ta vanligt kranvatten. Lägg till några nävar torv, tidigare inslagna i ostduk. Det kommer att vara klart för användning på morgonen. Vid vattning måste vattnet vara i rumstemperatur.

Under våren och sommaren bör calathea vattnas 2-3 gånger i veckan, medan vattning ska vara rikligt . Men på vintern bör detta göras mycket mindre ofta, det kommer att räcka en gång i 8-9 dagar. Allt vatten som återstår efter denna procedur i pannan måste hällas omedelbart. Detta görs så att rotsystemet inte skakar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är absolut nödvändigt att övervaka luftfuktigheten i rummet, den måste vara minst 90 procent. Naturligtvis är ett sådant resultat mycket svårt att uppnå. Det är dock fortfarande möjligt att göra detta. Du kan spraya plantorna eller bara torka av alla blad med en fuktig svamp. Dessutom kan flera behållare med vatten placeras nära blomkrukan.

Vid sprutning måste man dock se till att vattendroppar inte faller på själva blomman, utan bara på marken runt växten.

Bild
Bild

Toppdressing

Befruktning är också viktigt vid odling av calathea. Men med ett sådant förfarande måste du vara lite mer försiktig. Allt överskott av dem kommer omedelbart att påverka växten. Det är nödvändigt att börja mata från april. För detta är komplexa gödningsmedel lämpliga, som är avsedda för lövfällande prydnadsväxter. Du måste göra detta en gång i månaden, och så vidare till hösten. I oktober måste matningen stoppas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Calathea kan förökas genom att dela busken, och genom sticklingar och vanliga frön. Alla måste övervägas mer detaljerat.

Genom att dela busken

Sådan reproduktion görs på våren, när växten transplanteras. För att göra detta måste roten delas upp i flera ungefär lika delar. Varje rot måste nödvändigtvis ha löv.

Efter denna procedur måste de placeras i förberedda blomkrukor med ett speciellt underlag. Blomkrukans diameter bör inte vara mindre än 9 centimeter. Sedan måste de placeras på en varm och fuktig plats. Laterala rötter tar lång tid att bildas, men om processen slutförs framgångsrikt blir resultatet mer än en anläggning.

Bild
Bild

Sticklingar

Sticklingar kan skäras från huvudväxten. Därefter måste de placeras i en lätt fuktad jord och täckas med en tunn film. Då och då måste behållaren öppnas så att plantorna kan ventilera. Efter ett tag ska rötterna dyka upp. Sedan kan de planteras i separata blomkrukor.

Bild
Bild

Frön

Calathea frön kan köpas i vilken blomsterbutik som helst. De måste sås i en tidigare beredd behållare med ett speciellt substrat, som innehåller sand och lövhumus. Temperaturen för sådan odling bör inte falla under +21 grader Celsius. Efter bladens utseende måste unga plantor dykas, och lite senare kan de transplanteras till en permanent plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Mycket ofta kan du se att bladen på calathea är böjda. Detta kan föregås av ett antal skäl. Till exempel var blomman under kalla förhållanden länge, eller det fanns drag i rummet. I det här fallet måste det flyttas till en mer lämplig plats, och efter en viss period kommer bladen tillbaka till sin tidigare form.

Dessutom kan du på vissa växter se bladen torka. Här är det nödvändigt att se vilken del som påverkades. I det fall spetsarna torkar ut betyder det bara en sak - det är inte tillräckligt med hög luftfuktighet i rummet . För att utföra behandlingen behöver du bara spraya marken runt växten eller placera behållare med vatten. Efter ett tag kommer torrheten på bladen att passera.

Bild
Bild

Om små fläckar bildas på växten kan dessa vara solbränna. För att bli av med detta måste växten mörkas lite.

I vissa fall kan små klibbiga fläckar ses på bladen av calathea . De kan dyka upp när växten angriper skalinsekten. I detta fall kan alla blad tvättas med en lösning av tvålvatten. Om det finns för många skadedjur och folkmedicin inte hjälper, måste speciella kemikalier användas. De kommer definitivt att göra det möjligt att spara din favoritväxt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Calathea är en mycket vacker och ovanlig växt som kan vara en dekoration både i huset, lägenheten, kontoret och i alla andra rum. Men för att det ska glädja sina ägare så länge som möjligt är det nödvändigt att studera alla regler för att ta hand om det.

Rekommenderad: