Boliviansk Begonia (24 Foton): Beskrivning Av Rikliga Sorter "Santa Cruz" Och "Copacabana", Som Odlar En Blomma Från Frön

Innehållsförteckning:

Video: Boliviansk Begonia (24 Foton): Beskrivning Av Rikliga Sorter "Santa Cruz" Och "Copacabana", Som Odlar En Blomma Från Frön

Video: Boliviansk Begonia (24 Foton): Beskrivning Av Rikliga Sorter
Video: Benary's Virtual Flower Trials 2020: Groovy Begonia 2024, Maj
Boliviansk Begonia (24 Foton): Beskrivning Av Rikliga Sorter "Santa Cruz" Och "Copacabana", Som Odlar En Blomma Från Frön
Boliviansk Begonia (24 Foton): Beskrivning Av Rikliga Sorter "Santa Cruz" Och "Copacabana", Som Odlar En Blomma Från Frön
Anonim

Begonia är en ganska populär växt bland trädgårdsmästare. Detta beror delvis på mångfalden av dess sorter och arter. Det är möjligt att notera den rikliga, blommande och dekorativa lövfällande, representanten för den första av dessa arter är den bolivianska begonia. Hennes blommor har ett märkligt utseende och liknar alla andra. Växtens egenskaper och reglerna för dess odling beskrivs nedan.

Beskrivning

Som redan nämnts tillhör denna typ av begonia ampelös. Skott rusar dock upp, efter att ha nått cirka 30 cm i höjd faller de ner och bildar en slags kaskad i flera nivåer. Bland de mest kända sorterna finns Copacabana, Santa Cruz, Bossa Nova och Triumph F1.

Sort "Copacabana " är en krypande begonia med klockformade blommor. Kronbladet har en djupröd nyans. Bland fördelarna kan noteras opretentiöshet för tillväxtförhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Santa Cruz Sunset är en vidsträckt begonia . Dess skott är cirka 40 centimeter långa. Blommorna liknar visuellt fuchsia och har en orange-röd nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bossa Nova är en växt med cirka en halv meter långa skott . Dess blommor är också fuchsia-liknande och finns i en mängd olika nyanser som rött, rosa, orange och vitt. Sorten är känd för lång blomning, som börjar på våren och slutar med den första frosten.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Triumph" F1 sprider sig med kraftfulla kaskader . När sorten börjar blomma är grönskan nästan osynlig på grund av de vackra pråliga blommorna. Ser bra ut i upphängda kompositioner, opretentiös i förhållande till landningsplatsen, tolererar lugnt halvskugga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Denna växt tål mycket fukt och låga temperaturer mycket dåligt. För den aktiva tillväxten och utvecklingen av boliviansk begonia tar det cirka 14 timmar ljus och en behaglig temperatur som överstiger +13 grader. För att blomman ska trivas trädgårdsmästaren är det nödvändigt att ge honom befruktning med kvävehalt.

Plantering för tidigt kan skada växten. Du bör vänta tills en behaglig lufttemperatur har fastställts, annars blir begonia sjuk. Plantering senare främjar enkel tillväxt och tidig blomning.

Bild
Bild

Landning

För bolivianska begonier är speciell krukväxtjord, som säljs på butiker för trädgårdsmästare, utmärkt. Det är nödvändigt att uppmärksamma jordtypen, dess mängd och också välja en kruka av rätt storlek. Det bästa alternativet skulle vara neutral eller lätt sur jord.

När du väljer en kruka måste du ta hänsyn till själva plantans storlek. Om behållaren är för stor kommer det att finnas en överflödig mängd jord i den, vilket hotar med fukt och ruttnande av rotsystemet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du planerar att plantera begonia på platsen måste du hitta en plats med tillräcklig belysning. Diffust ljus är perfekt, med det kommer begonia att känna sig så bekväm som möjligt. Blomkrukan ska inte placeras på ytor som kan lysa i solen, t.ex. betong . Svaga blomstjälkar kan skadas av stark vind, så en skyddad plats bör väljas när det är möjligt.

Bild
Bild

Vård

Huvudpunkterna vid vård av boliviansk begonia kan kallas vattning, snabb matning, skapa tillräckligt med ljus, beskära och plantera om det behövs. När det gäller vattning finns det inga särskilda svårigheter här. Det är nödvändigt att övervaka procedurens aktualitet och låta jorden torka ut lite under rasterna. Du bör också ge bra dränering, vilket skyddar rotsystemet från överflödig fukt och förfall.

Bild
Bild

Tillräcklig belysning spelar också en viktig roll i blomutvecklingen. Delvis nyans eller starkt indirekt ljus är ett bra alternativ.

Om det inte finns tillräckligt med utrymme för växten sammanflätas dess rötter och själva begonia växer inte längre . För att undvika detta krävs en transplantation. Det är bättre att spendera det på våren. Beskärning krävs för att ge växten dess form. När det gäller rotbegonia måste topparna förkortas för att bli lika stora som en rotkula.

Bild
Bild

Fortplantning

Det enklaste sättet att föröka begonia är med stamsticklingar. För detta placeras en liten bit av stammen i fuktig jord. Du kan täcka behållaren med en plastpåse, detta kommer att påskynda anpassningen. Det viktigaste är att observera temperaturregimen i området 20 grader och lite högre. Om de nödvändiga villkoren är uppfyllda kommer spiran att visas om 1-2 månader.

Du kan också använda bladsnitt, som skärs i bitar eller läggs hela i jorden. Groddar kommer ut ur skurna ådror.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att odla begonier från frön är en ganska mödosam verksamhet. Eftersom fröna är mycket små, verkar skotten små och spröda, dessutom utvecklas de under lång tid. Men om bara ett sådant beslut fattades måste du fortsätta enligt följande.

  • Du måste så plantan i början av den nya säsongen, vanligtvis görs detta i januari-februari. Konstgjord belysning kommer att krävas, eftersom dagsljuset på vintern är mycket kort. Begonia behöver 14 timmar ljus dagligen. Endast i detta fall kommer groddarna att utvecklas jämnt. Vi rekommenderar att du använder en lysrör.
  • När de första skotten dyker upp, som inträffar efter 1-2 veckor, måste plastpåsen avlägsnas från behållaren för att ge växterna tillgång till syre. En plockning sker efter att 2-3 blad dyker upp på varje grodd. Vi får inte glömma rätt, mycket noggrann vattning. Lösligt gödningsmedel kommer också att ha en bra effekt på plantor.
  • När det blir varmare ute behöver plantorna acklimatisering. För att göra detta utsätts de för frisk luft i flera timmar varje dag. Om transplantation utanför inte är planerad kan växten lämnas inomhus.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad ska jag göra med begonia på vintern?

Om växten har tillbringat sommaren i frisk luft, redan innan frosten börjar, måste den hinna flyttas inomhus. Låga temperaturer är ganska kapabla att döda begonia. För att förenkla acklimatisering bör proceduren göras tidigt på hösten, då kommer blomman lättare att klara av förändringen i miljö och luftfuktighet.

Växten måste noggrant undersökas och, om skadedjur hittas på den, omedelbart utföra lämplig bearbetning . Det rekommenderas att bli av med sjuka växter i avancerade fall. Det är bättre att placera en blomkruka i ett rum som vetter mot öster. Begonia älskar diffus belysning, i fallet när det var i skuggan utanför kan för stark sol exponering skada.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller vattning måste du efter det frigöra pannan från överflödig vätska, eftersom blomman inte gillar överflödig fukt. Lätt gödningsmedel kommer inte att störa. Den genomsnittliga optimala temperaturen är cirka 20 grader, på natten bör termometern sjunka minst 12 grader. Detta gäller särskilt om potten placeras på ett fönster som tenderar att frysa.

Om begonia börjar tappa löv efter att ha bytt livsmiljö kan det bero på chock efter att ha flyttat till en ny livsmiljö. Det är inget kritiskt i detta, nya löv kommer snart att växa tillbaka, du kan hjälpa blomman lite genom att helt enkelt klippa av de långbenade stjälkarna.

Bild
Bild

Sjukdomar

För att växten ska glädja trädgårdsmästaren är det nödvändigt att ha en uppfattning om några av krångligheterna när man arbetar med begonia. Blomman tål inte överdriven fukt. Om det är i en kruka kan stillastående vatten leda till sönderfall, vilket kommer att manifestera sig i svärta av grönska. I det här fallet bör de drabbade områdena först tas bort och själva växten ska behandlas med en komposition mot svampen - en fungicid. Om möjligt bör matjorden avlägsnas försiktigt och ersättas med en ny, torrare.

Vattenig jord kan leda till utveckling av svampsjukdomar, bland vilka en av de mest obehagliga är gråröta . Det är lätt att identifiera genom att hitta en gråaktig blomma på växtens blad och slemmiga på själva blommorna. För att bli av med denna olycka måste du spraya busken med en lösning där kopparsulfat och tvätttvätt späds i proportionerna 1: 10.

Överdriven jordfuktighet kan också orsaka sjukdomar som mjöldagg. Det manifesteras av bildandet av grå fläckar, sönderfallande löv. En lösning av tvätttvål, som försiktigt bearbetar växten, hjälper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överskott av fukt, liksom för torr luft kan orsaka att knopparna faller av. I det här fallet bör antalet vattning minskas och själva växten ska sprutas oftare. Detta skäl och för mycket torkning av jorden leder vanligtvis till torkning och gulning av grönska. Det är mycket lättare att åtgärda situationen i detta fall, så länge den ogynnsamma faktorn elimineras. Kanske begonier saknar näringsämnen, detta problem löses genom införandet av speciella förband.

Rekommenderad: