Reproduktion Av Ficus Genom Sticklingar Hemma (13 Bilder): Hur Man Planterar En Ficus Med En Skott Och Rotar En Skott Utan Rötter? Hur Tar Man En Stjälk Korrekt?

Innehållsförteckning:

Video: Reproduktion Av Ficus Genom Sticklingar Hemma (13 Bilder): Hur Man Planterar En Ficus Med En Skott Och Rotar En Skott Utan Rötter? Hur Tar Man En Stjälk Korrekt?

Video: Reproduktion Av Ficus Genom Sticklingar Hemma (13 Bilder): Hur Man Planterar En Ficus Med En Skott Och Rotar En Skott Utan Rötter? Hur Tar Man En Stjälk Korrekt?
Video: Föröka Rhododendron med Stickling 2024, Maj
Reproduktion Av Ficus Genom Sticklingar Hemma (13 Bilder): Hur Man Planterar En Ficus Med En Skott Och Rotar En Skott Utan Rötter? Hur Tar Man En Stjälk Korrekt?
Reproduktion Av Ficus Genom Sticklingar Hemma (13 Bilder): Hur Man Planterar En Ficus Med En Skott Och Rotar En Skott Utan Rötter? Hur Tar Man En Stjälk Korrekt?
Anonim

Ficus är en mycket vacker prydnadsväxt, som ofta kallas ett "träd i ett badkar". Vanligtvis odlas den i kontorsbyggnader, dagis, skolor och sjukhus, men i en rymlig lägenhet kommer ficus utan tvekan att bli en höjdpunkt i alla interiörer. I den här artikeln kommer vi att berätta om funktionerna för förökning av denna ursprungliga växt genom sticklingar och ge praktiska rekommendationer för att ta hand om en ung blomma.

Bild
Bild

Träning

Innan du odlar ett nytt grönt husdjur måste du först ta hand om att skapa förutsättningar som är lämpliga för dess bostad - att välja rätt krukväxtblandning och en högkvalitativ kruka. I alla trädgårdsbutiker kan du köpa ett underlag för ficuses, men om du vill kan du göra det själv. För detta:

  • blanda vermikulit, torv och perlit i förhållandet 1: 1: 1;
  • blanda väl;
  • tillsätt en tredjedel av ren flodsand och blanda igen.

Dessutom måste du ta hand om dränering; expanderad lera eller småsten används i denna kapacitet. Ficuses föredrar lös, vatten- och luftgenomsläpplig jord, rik på kväve.

Växten tolererar inte tung och fet jord, reproduktion i ett sådant underlag tillåter inte att en stark och stark blomma växer.

Bild
Bild

Inte mindre vikt bör läggas vid valet av kapacitet. Grytan ska vara ganska rymlig: ficus växer mycket snabbt, så rotsystemet ökar bokstavligen i storlek på ett år. Om behållarens volym är otillräcklig börjar rötterna vila mot krukans väggar, vilket förhindrar full tillgång av växtens gröna delar med näringsämnen.

Grytan måste vara djup: korta, men breda behållare är inte lämpliga. Det är mycket viktigt att behållaren har dräneringshål medelstorlek. Om de är för stora, kommer detta att leda till brist på fukt i jorden, och för liten kommer att orsaka vattenloggning av jorden. Det är bäst att föredra lerbehållare: luft tränger in i marken genom porerna, dessutom är materialet tungt, så krukan tål ett snabbt växande träd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur förökar man ficus genom sticklingar?

Ficuses förökas endast vegetativt. Låt oss stanna kvar vid den mest populära tekniken - ympning. Ficus bör skäras på våren och fortsätta till mitten av juli, det vill säga i skedet av den mest aktiva tillväxten. För reproduktion skärs sticklingar i storlek 10-15 cm , det kommer inte att fungera att odla en fullvärdig växt från en mycket liten skärning.

Skotten måste klippas av med en vass kniv eller beskärare, och snittet måste vara snett. Det spelar ingen roll var skärningen togs ifrån - det kan antingen vara toppen med blad eller ett stamfragment taget på stammen. Det viktigaste är att själva växten är tillräckligt ung annars kommer stjälken helt enkelt inte att släppa rötterna. Samtidigt bör du inte använda för unga växter - stjälkarna ska redan vara brunkylda.

På snittplatsen släpps vanligtvis en viskös mjölkjuice, det är nödvändigt att bli av med det, eftersom detta klibbiga ämne täpper snittet med en ganska tät kork och därigenom blockerar blommans vägar. Som ett resultat kan ficus inte längre utvecklas och dör.

För att undvika detta är det nödvändigt att skölja sticklingar eller dra i en skål med varmt vatten tills alla klibbiga rester är helt avlägsnade. Därefter torkas ämnena i frisk luft i ett par timmar och först efter det börjar de rota.

Det enklaste alternativet är att placera sticklingarna i mjukt vatten . För att göra detta, ta bort alla blad nedan, gör flera snitt längs basen och lägg skärningen i ett kärl med vatten. Substratet bör ha rumstemperatur, det är lämpligt att späda ut lite metylenblått i det eller placera en tablett aktivt kol i det - dessa åtgärder kommer att rädda den framtida växten från sönderfall i vatten. Om du vill kan du lägga till lite " Kornevina " Är en effektiv rotstimulator som främjar snabb utveckling av ett hälsosamt rotsystem. Vattnet måste bytas varje vecka.

Bild
Bild

Ficuses av alla sorter är bäst rotade vid en luftfuktighet på 70-80% och en temperaturbakgrund på 25-30 grader . För att skapa sådana förhållanden kan du bygga en liten växthus , för detta ändamål läggs en bit av en vanlig plastflaska eller en plastkopp på en behållare med en grodd, väggarna mörknar. Efter 3-4 veckor kan du märka små vita tillväxter - det är från dem som rötterna börjar växa efter några dagar. När rötterna når en längd på 2-3 cm måste ficus transplanteras i marken, där skotten fortsätter att reproducera sig på en permanent plats.

Bild
Bild

Var vänlig och uppmärksamma att överexponera inte blomman i vatten , detta är full av förfall av unga, sköra rötter. Vissa odlare föredrar att plantera ficus direkt i jordblandningen och rota den redan. Handlingssekvensen här är ungefär densamma - stjälkarna av en vuxen ficus skärs i sticklingar, tvättas från saften och torkas i det fria.

En liten fördjupning görs i den förberedda jorden, varefter du kan plantera skärningen med cirka 1 knop. Jorden fuktas med en blekrosa lösning kaliumpermanganat , detta hjälper till att skydda växten från möjliga svampsjukdomar. Sedan utrustar de ett mini-växthus, för detta lägger de helt enkelt en plastpåse ovanpå och lägger grytan på en varm, solig plats.

Bild
Bild

Efter 3 veckor visas unga skott, de indikerar att rotningen var korrekt. I detta fall rengörs växthuset, men detta måste göras gradvis. Till att börja med genomborrar de flera hål så att växten gradvis vänjer sig vid de nya miljöförhållandena och först efter det tas påsen bort.

Av de mest moderna ympningsmetoderna kan man skilja på användningen av torvtabletter. De innehåller speciella stimulantia för tillväxt och rotbildning, vilket gör att du kan uppnå nästan 100% effekt.

Bild
Bild

Förberedelse för rotning skiljer sig inte från ovanstående tekniker, men de själva tabletterna blötläggs noggrant innan planteringen skärs , och när de sväller, pressas de noggrant ut och används som grund för spridning av skott.

Uppföljningsvård

Omedelbart efter landning ung ficus behöver inte matas , eftersom växten under denna period utsätts för ganska stark stress och tvingas lägga all sin energi på att anpassa sig till nya livsmiljöförhållanden. Topdressing kan appliceras tidigast en månad efter att en ung grodd har transplanterats i en kruka. Oroa dig inte för att växten kommer att sakna näringsämnen - de som den kommer att få från underlaget är tillräckligt. Det är lämpligt att använda färdiga vitamin- och mineralkomplex för vintergröna med högt innehåll av fosfor, kalium och kväve.

Ett ungt träd älskar upplysta platser, men det dör av direktstrålar, så ljuset måste spridas - det är bäst att placera blomman på västra eller östra sidan. Om krukan ligger på södra fönstret bör du mörka glaset med folie eller placera grytan bakom en tunn tyll. När den planteras på norra sidan kommer växten att behöva ytterligare belysning, särskilt under höst-vinterperioden.

Bild
Bild

Växten behöver en stabil rumstemperatur på 20-23 grader, om luften är kallare eller omvänt varm kommer ficusesna att släppa sina löv. Kom ihåg att vattna blomman regelbundet när underlaget torkar, spraya bladen med en sprayflaska och ge ditt gröna husdjur en varm dusch då och då.

Tips

Oavsett variationen av ficus finns det några grundläggande regler för dess reproduktion:

  • proceduren måste utföras på sommaren eller våren;
  • unga, nyrotade skott bör inte placeras i direkt solljus, eftersom de tåls ganska dåligt av ultraviolett strålning;
  • utföra allt arbete endast med handskar, eftersom blommans mjölkiga saft är ganska giftigt.

Möjliga misstag

Sammanfattningsvis, låt oss stanna kvar på listan över de vanligaste misstagen när vi förökar ficus genom sticklingar.

Sticklingar har ruttnat i vattnet . Oftast är anledningen att du har "blötlagt" stammen - skadade vävnader mycket snabbt underkastas olika sjukdomar.

För att förhindra att detta händer, används antingen en slipad kniv eller en skalpell för arbete.

Bild
Bild
  • Sticklingar ruttnade i marken … Detta händer vanligtvis vid överdriven vattning. För fullfjädrad rotbildning behöver växten inte bara vatten utan också luft. I det sumpiga substratet är det praktiskt taget frånvarande, därför upprätthålls inte de förutsättningar som är nödvändiga för framgångsrik reproduktion av ficus.
  • Stjälken ger inte rötter på länge . Du måste klippa av stjälken strax under knoppen. Faktum är att växter har sin egen "instinkt av självbevarande" - ficus försöker skydda sin knopp och kastar därför all sin styrka i växande rötter nära den. Om du lämnar en liten del av stammen under den, kommer en mängd användbara spårelement att finnas kvar i den, vilket kommer att räcka för att behålla njuren under lång tid. I detta fall måste rötternas utseende vänta mycket länge.

Det bör noteras att oavsett om du rotar sticklingar i vatten eller i mark kan ruttna vara en följd av låga temperaturer. Det optimala villkoret för tillväxt av fullvärdiga rötter anses vara en temperatur på minst 22 grader, därför, om du utför arbete under vintersäsongen, lägg ett skumplastark under behållaren med skotten. Det kommer att skydda en ung växt från en för kall fönsterbräda.

Bild
Bild

Sticklingarna är torra . Anledningen är uppenbar - bladen togs inte bort från sticklingarna. Det är inte värt att tycka synd om dem alls: när skotten slår rot kommer nya löv inte att vänta länge. Innan sticklingarna läggs i underlaget bör du noggrant skära av alla små löv och skära av de stora med 2/3.

För stora bladplattor avdunstar intensivt fukt, vilket leder till uttorkning av groddarna.

Med skapelsen rotande stimulanser reproduktion genom sticklingar hemma har blivit mycket lättare, men det finns också några finesser här. "Kornevin" och andra läkemedel med liknande verkan bör användas strikt enligt instruktionerna: överdos , även den mest obetydliga, leder exakt till motsatt effekt. Det finns fall då ficus redan gav rötter, den glada blomsterhandlaren lade till ytterligare en dos av kompositionen i behållaren och förväntade sig att odlingen av den nya ficus skulle gå snabbare, men istället dog växterna.

Rekommenderad: