Reproduktion Av Streptokarpus (18 Bilder): Drag Av Reproduktion Av Ett Blad Och Ett Fragment Hemma. Hur Byter Jag Ut Jorden För Ett Barn I Ett 100 Gram Glas? Hur Rotar Man Det Korr

Innehållsförteckning:

Video: Reproduktion Av Streptokarpus (18 Bilder): Drag Av Reproduktion Av Ett Blad Och Ett Fragment Hemma. Hur Byter Jag Ut Jorden För Ett Barn I Ett 100 Gram Glas? Hur Rotar Man Det Korr

Video: Reproduktion Av Streptokarpus (18 Bilder): Drag Av Reproduktion Av Ett Blad Och Ett Fragment Hemma. Hur Byter Jag Ut Jorden För Ett Barn I Ett 100 Gram Glas? Hur Rotar Man Det Korr
Video: Hur byter jag bild på framsidan i uppsatsmallen? 2024, April
Reproduktion Av Streptokarpus (18 Bilder): Drag Av Reproduktion Av Ett Blad Och Ett Fragment Hemma. Hur Byter Jag Ut Jorden För Ett Barn I Ett 100 Gram Glas? Hur Rotar Man Det Korr
Reproduktion Av Streptokarpus (18 Bilder): Drag Av Reproduktion Av Ett Blad Och Ett Fragment Hemma. Hur Byter Jag Ut Jorden För Ett Barn I Ett 100 Gram Glas? Hur Rotar Man Det Korr
Anonim

Streptocarpus (Latin Streptocarpus) är en vacker inomhusblomma och är trots sitt tropiska ursprung perfekt anpassad för att odla hemma. På grund av dess höga dekorativa egenskaper och opretentiös vård är växten mycket populär, varför frågan om reproduktion är relevant för många blomsterodlare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förberedande skede

Innan du fortsätter med reproduktionen av streptokarpus är det nödvändigt att förbereda jorden ordentligt. Du kan köpa den i en blomsterbutik eller göra din egen. Huvudkraven för substratet är dess löshet och luftgenomsläpplighet . Dessutom ska det vara måttligt näringsrikt och behålla fukt väl.

Om möjligt är det bättre att köpa en färdig komposition, särskilt är ett substrat för Saintpaulias väl lämpat för streptokarpus. Sådana jordblandningar har en välbalanserad sammansättning, som innehåller alla komponenter som är nödvändiga för en ung växt.

I näringsjorden kommer den unga groden att rota bättre, och fröna ger snabbare spiring. Som ett resultat är reproduktionsprocessen mycket snabbare och unga blommor växer sig starka och friska.

Om det inte finns någon möjlighet att köpa en färdig jordblandning kan du göra ett näringsrikt underlag själv. För streptokarpus är en blandning av torv och flodsand, taget i lika stora proportioner, eller en jordkomposition för violer, perlit och vermikulit, också blandad i lika delar, väl lämpad.

Bild
Bild

Efter att substratet är klart avlägsnas fint mekaniskt skräp med växtrester från det och kalcineras i ugnen.

Desinfektion utförs i 20 minuter vid en temperatur av 200 grader . Om det inte är möjligt att använda ugnen, läggs jorden i en perforerad gryta, spills med kokande vatten och kyls. Den beredda jorden läggs i behållare, vars storlek bestäms av reproduktionsmetoden. I praktiken förökas streptokarpus genom sticklingar, som delar busken och fröna.

Sticklingar

Reproduktion av streptokarpus med sticklingar är en ganska lång och noggrann procedur. Och om det till exempel är tillräckligt i Saintpaulia att klippa av en liten skott, placera den i vatten och efter ett tag kommer det att ge rötter, med Streptocarpus är allt mycket mer komplicerat. I detta fall är ympningsprocessen enligt följande: först väljs ett stort och friskt blad ut och skärs noggrant, sedan läggs det på bordet och mittvenen skärs ut med en vass kniv.

Vidare skärs båda bladets halvor och lämnar på var och en av dem sex längsgående vener 5 cm långa och begravs med den snittade sidan i marken med 1-2 cm. För att rota fragmenten snabbare förbehandlas de med tillväxt förstärkare, till exempel " Kornevin" eller "Radifarm " … I en behållare planteras 2-3 blad parallellt, varför metoden kallades "brödrost".

Bild
Bild
Bild
Bild

I de flesta fall tar rotprocessen ganska lång tid, och ibland tar det upp till två månader. I detta fall beror mycket inte på odlarens ansträngningar, utan på jordens kemiska sammansättning. Så en jordblandning med ett högt kväve- och kopparinnehåll saktar väsentligt ner rötterna. Därför måste marken för plantering användas färsk, där inga växter har växt tidigare.

Efter att skärningen har planterats i marken, uppförs ett hemgjord miniväxthus över den med hjälp av styv tråd och plastfolie för detta. Sedan flyttas strukturen till en varm och ljus plats, samtidigt som den ger diffus belysning.

Vattna sticklingarna en gång i veckan och fördela vätskan jämnt längs kanterna på krukan . Detta gör att jorden kan fuktas jämnt utan att orsaka överdriven fukt i sticklingarna. Det största problemet med växthusrotning av streptokarpus är risken för reproduktion av skadliga bakterier, för vilka en varm och fuktig miljö är en idealisk plats att bo. Därför, för att förhindra deras utseende, sprutas skärningen varje vecka med en bakteriedödande lösning.

Efter en och en halv till två månader bildas en bebis på varje stickling, presenterad i form av en liten knöl med löv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter 3-4 månader, när bladen når 2 cm i längd, transplanteras busken i en separat kruka med en volym på 150-200 ml. Efter rotning börjar den unga skotten växa snabbt, och efter den första blomningen kan den transplanteras till en större kruka.

Dela busken

Denna uppfödningsmetod anses vara den snabbaste och mest produktiva. Uppdelningen utförs under transplantationen av en vuxen växt, när mamman har växt kraftigt och har slutat passa in i krukan.

Planteringsproceduren i det här fallet löser två problem samtidigt, så att du kan få en ny blomma och uppdatera moderplantan. Faktum är att den övervuxna streptokarpen börjar blomma mindre ofta och dess blomställningar blir mycket mindre. Detta beror på att blomman lägger mycket energi på tillväxt och utveckling av den gröna massan, och det finns nästan ingen energi kvar för bildandet av knoppar.

Reproduktion av streptokarpus genom att dela busken är följande: substratet fuktas och en tunn träpinne separeras från krukans väggar. Därefter avlägsnas växten försiktigt och rotsystemet frigörs från jordsubstratet. Dela sedan busken tillsammans med roten med en skarp desinficerad kniv eller ett blad i 2-4 delar.

Huvudvillkoret för delning är närvaron av minst två tillväxtpunkter på var och en av delarna . Sedan behandlas alla snitt med krossat kol eller aktivt kol och börjar förbereda en ny kruka.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att göra detta placeras 2 cm dränering och samma mängd näringssubstrat på behållarens botten, varefter växten placeras och den saknade jorden tillsätts. Grytans botten måste ha en perforering för att säkerställa fritt utflöde av överskottsvätska.

Det är nödvändigt att plantera skott upp till rotkragen - exakt till det djup på vilket växten var i marken, som en del av en buske . I det här fallet måste rötterna vara väl täckta med jord utan att lämna tomrum i potten. Därefter vattnas växten med varmt vatten längs krukans väggar och avlägsnas till en ljus, varm plats. Röta sker mycket snabbt, och snart börjar buskarna blomma.

Frömetod

Denna metod är mycket lång och arbetskrävande och garanterar inte alltid bevarandet av olika moderegenskaper. För det mesta gäller detta självskördade hybridfrön, vilket gör det mycket säkrare att köpa frö från affären.

Den bästa tiden att plantera frön är på våren, på grund av den naturliga ökningen av dagsljuset och högre utetemperaturer.

Vintersådd är inte heller kontraindicerad, men i detta fall kommer det att vara nödvändigt att ansluta konstgjord belysning. Substratet för plantering av frön bereds av torv, perlit och vermikulit, tas i lika delar och grunda plastbehållare används som behållare.

Fröna till streptokarpus är mycket små, varför de blandas med torr sand och fördelas jämnt över ytan av substratet. Om fröet köptes i en butik och har en glaserad beläggning behöver du inte blanda det med sand.

Därefter sprutas planteringen från en sprayflaska med en svag lösning av kaliumpermanganat, varefter locket stängs och placeras på en varm, ljus plats. Om temperaturen inuti behållaren inte sjunker under 22 grader och substratet hålls fuktigt kommer de första skotten att visas om 14 dagar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter utseendet av två blad, dyks groddarna i 100 gram glas, som används för detta en blandning av lövhumus, torv, perlit och spagnumoss, tagen i förhållandet 2: 3: 1: 1 . Så snart bladen på skotten växer upp till 2-3 cm, transplanteras de i separata krukor med en diameter på 7 cm. När du skapar bekväma förhållanden och följer alla vårdregler blommar streptocarpus efter 6-8 månader.

Uppföljningsvård

Oavsett hur en ny växt erhålls, efter transplantation till en permanent plats, behöver den noggrann uppmärksamhet från blomsterhandlaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård av ung streptokarpus inkluderar vattning och matning av växterna, liksom att skapa bekväma förhållanden med temperatur, belysning och luftfuktighet

  • Streptocarpus är en ljusälskande växt och kräver långa dagsljus. För att undvika brännskador måste dock solljuset spridas med hjälp av gasväv eller tyllgardiner.
  • Unga streptokarpus måste skyddas från drag, eftersom de kan orsaka hans sjukdom och möjligen död. Den optimala temperaturen för en blomma kommer att vara 20-24 grader, eftersom blomman i ett kallare rum växer dåligt och inte utvecklas.
  • Att vattna plantorna är önskvärt med mjukt, sedimenterat vatten vid rumstemperatur. Detta bör göras närmare krukans väggar och därmed skydda rötterna från överdriven fukt.
  • Befruktning av streptokarpus utförs två gånger i månaden under hela växtsäsongen - från april till september. Du kan mata växten med alla mineralkomplex som är avsedda för blommande arter.

Unga blommor transplanteras årligen, utan att glömma att ersätta den gamla jorden med en ny. När streptokarpus når tre års ålder transplanteras blomman vart 2-3: e år.

Rekommenderad: