Sparrisnål (31 Bilder): Ta Hand Om "spindelnätet" Hemma. Vad Händer Om Det Blir Gult?

Innehållsförteckning:

Video: Sparrisnål (31 Bilder): Ta Hand Om "spindelnätet" Hemma. Vad Händer Om Det Blir Gult?

Video: Sparrisnål (31 Bilder): Ta Hand Om
Video: Аспарагус перистый, содержание и уход. 2024, Maj
Sparrisnål (31 Bilder): Ta Hand Om "spindelnätet" Hemma. Vad Händer Om Det Blir Gult?
Sparrisnål (31 Bilder): Ta Hand Om "spindelnätet" Hemma. Vad Händer Om Det Blir Gult?
Anonim

Fjäderliknande sparris har länge och fast vunnit hjärtan hos inhemska blomsterodlare. Denna växt kan dekorera alla interiörer och skapa en obeskrivlig atmosfär av komfort i huset. Enligt Feng Shuis läror har denna krukväxt med ovanliga löv förmågan att rensa husets energi från negativa känslor, hjälper sina ägare att hantera långvarig depression, stress och starka känslor.

Bild
Bild

Egenskaper

Den fjäderiga sparrisen är en flerårig buske med ganska smala, lockiga stjälkar. I närvaro av alla typer av spaljéer och stöd kan denna blomma växa rakt upp, eller så kan den falla i vattenfall eller falla ner i lianaliknande fransar. Växten tillhör familjen Asparges, skotten liknar visuellt fågelfjädrar, varför blomman fick sitt namn. I folket kallas det oftare "spindelnät" eller "den finaste sparrisen ".

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bladens roll spelas av cladonia - nålliknande skott samlade i stora klasar nära stjälkar upp till 1,5 m långa . Alla stammar kommer från samma tillväxtpunkt, vilket skapar känslan av fluffigt lövverk. Sparrisbladen växer själva från basen av cladonia i form av underutvecklade bruna fjäll.

Bild
Bild

Rotsystemet är grenat, kännetecknat av närvaron av knölar, växten kan ackumulera vatten i dem och hålla det länge under ogynnsamma yttre faktorer.

Inomhusförhållanden, när du skapar en bekväm livsmiljö, kan den blomma . Som regel sker detta vid 5-9 års ålder. Blommorna är mjölkvita, små, stjärnformade med en uttalad behaglig lukt. Frukterna är små mörkblå bär, inuti vilka frön bildas.

Bild
Bild

Under naturliga förhållanden växer fjädrande sparris i det tropiska och subtropiska klimatet i Afrika, varför anläggningen föredrar hög luftfuktighet och varm luft. Sparris kan mycket snabbt anpassa sig till nya levnadsförhållanden och rummet där det förvaras . Det är ganska opretentiöst i vården, så även den mest oerfarna blomsterhandlaren kan klara sin odling.

Bild
Bild

Sparrisnål är en av de mest dekorativa medlemmarna i sin familj. Dess fluffiga och ljusa skott skapar känslan av ett luftigt moln av grön färg, därför kommer de att lägga till lätthet och sofistikering i alla rum och placera spektakulära accenter i interiörer i vilken stil som helst.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Hemma kan dekorativa fjäderliknande sparris förökas vegetativt, vanligtvis med hjälp av en av tre metoder.

Dela busken

Denna metod skapar ansträngande förhållanden för växten, eftersom det innebär förstörelse av rötternas integritet, är denna metod optimal endast om busken har vuxit för mycket. Blomman avlägsnas från behållaren och rötterna delas upp i flera delar, vanligtvis från 2 till 4, varefter de skadade områdena behandlas med krossat aktivt kol och transplanteras i nya krukor med färskt näringssubstrat. Efter transplantationen måste växten fuktas och placeras på ett ljust fönster på östra eller västra sidan.

Bild
Bild

Inom en månad är det bättre att inte göra några manipulationer med blomman, förutom vattning, eftersom sparrisen är sjuk under en lång tid och varje förändring av yttre faktorer kan förvärra situationen.

Frön

Detta är ett mycket långt och mödosamt sätt. Oftast använder uppfödare det för att odla nya växtsorter, men om du vill fylla på din samling gröna husdjur är det fullt möjligt att köpa frömaterial i alla specialaffärer och börja växa. De köpta fröna blötläggs i vatten i ett par dagar, varefter de förvaras i en svag lösning av kaliumpermanganat i en halvtimme - på detta sätt stratifieras och desinficeras de, först efter detta förfarande blir de lämpliga för plantering i jord.

Bild
Bild

Materialet fördelas över markblandningens yta, fördjupas något, strös med jord och täcks med glas eller plastfolie . Således skapas växthusförhållanden som främjar tidig groning. Efter ungefär en månad visas alla skott, sedan kan växthuset tas bort, och när skotten når en längd på 10-15 cm transplanteras de till en permanent plats. Spirningen av plantor kan påskyndas avsevärt genom att noga genomborra huden på varje frö med en tunn nål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sticklingar

Detta är det enklaste och mest prisvärda sättet för vanliga odlare. I det här fallet är det nödvändigt att skära av de vuxna skotten och placera dem i ett kärl med vatten för att rota. Innan rötterna uppstår är det lämpligt att täcka kärlet med en påse eller en skuren plastflaska för att bibehålla den nödvändiga fuktnivån. För att förhindra sönderfall bör vattnet bytas var 5: e-7: e dag, det är användbart att tillsätta lite aktivt kol eller metylenblå lösning. Som regel tar rotningen cirka två månader, varefter skärningen kan transplanteras i marken.

Bild
Bild

Överföra

Sparris hör till de snabbt växande representanterna för sparris, och detta gäller både markdelen och rhizomen, därför är regelbunden omplantering ett oumbärligt villkor för full tillväxt och utveckling för en växt. Om proceduren försummas, kommer blomman inte att växa aktivt och behålla sitt exotiska utseende. Det är bättre att plantera om unga växter årligen; för vuxna blommor kan du förnya jorden mindre ofta - vart tredje år med regelbunden förnyelse av jordens översta lager.

Bild
Bild

Vanligtvis utförs transplantationen i början av mars, så snart växten kommer ur viloläge, men om busken har vuxit för mycket kan detta utgöra en fara för den fjäderiga sparrisen, då kan den transplanteras när som helst.

I de flesta fall utförs proceduren med omlastningsmetoden - detta är det enda sättet att hålla rötterna intakta, medan behållaren måste tas vid varje efterföljande transplantation bredare än den tidigare, cirka 1,5-2 cm.

Bild
Bild

För att minimera skadan på blomman när du flyttar till en ny bostad, är det nödvändigt att följa en viss plan för omplantering . Först måste du förbereda en ny behållare, se till att bilda ett dräneringslager av expanderad lera eller stora stenar. Växten tas försiktigt bort från den gamla krukan, alla sjuka delar skärs av. Om rötterna under proceduren skadades måste du klippa av de trasiga delarna med en steril kniv och strö med ett antiseptiskt medel.

Bild
Bild

Jordklumpen tillsammans med rötterna överförs till en ny behållare och alla lediga hålrum sprinklas med färskt substrat . Var noga med att lämna lite utrymme till behållarens kant när du gör detta, eftersom de snabbt växande rötterna kommer att lyfta jorden med tiden. Marken vattnas och lämnas på en varm plats för anpassning. Tänk på att sparris inte är särskilt kräsen när det gäller jordblandningar, men det utvecklas fortfarande bäst i en näringsjord, lätt surgjord, med bra vatten- och luftgenomsläpplighet. Det är lämpligt att använda färdiglagad butiksjord för ormbunkar.

Bild
Bild

Vård i hemmet

Feathery sparris är en opretentiös växt som växer och utvecklas bra i en rumsmiljö, så den köps ofta för landskapsarkitektur skolor, klubbar, kontorsbyggnader, bibliotek och andra offentliga platser. Denna representant för den tropiska floran har förmågan att snabbt anpassa sig till miljön och växer med grundläggande omsorg mycket snabbt, samtidigt som det bibehåller sitt uteslutande dekorativa utseende.

Bild
Bild

Växtskötsel utförs i ett standardläge med bibehållen önskad nivå av luftfuktighet, belysning och temperaturbakgrund, vattning och periodisk utfodring.

Belysning

Det bör noteras att den fjäderiga sparrisen är den enda representanten för arten som inte gillar starkt solljus, föredrar en ljus nyans. Det är bäst att placera ditt husdjur på östra eller västra fönster med gardiner; speciella stativ eller hyllor på baksidan av rummet är också lämpliga. Förutsatt att det finns tillräckligt med spritt ljus, liksom under intensiv artificiell belysning, växer och utvecklas sparris även på norra sidan. Samtidigt, under de kalla månaderna, kräver växten ytterligare belysning med lysrör i dagsljusspektrumet. Om dagsljuset är mindre än 10 timmar, börjar skotten sträcka sig.

Bild
Bild

Temperaturregim

Under den aktiva växtsäsongen känns sparrisen bekväm vid en normal rumstemperatur på 20-24 grader, med riklig vattning, växten tolererar lätt ett överskott av temperaturbakgrunden till 30 grader och högre, men maxminimum är begränsat till 15 grader. Om luften i rummet är kallare, kommer blomman helt enkelt att dö, och ganska snabbt. Sparris tolererar inte drag, därför bör du välja en plats där du inte flyttar kalla luftmassor när du väljer en plats för att placera ditt gröna husdjur.

Bild
Bild

Fuktighet

Det är mycket viktigt att organisera vattning av sparris på ett sådant sätt att det förhindrar att torka i jordens koma eller vattendragning av jorden. I båda fallen inträffar gulning och avtagning av löv och som ett resultat en fullständig förlust av plantens dekorativa effekt. Sparris vattnas efter behov, vanligtvis på sommaren görs det 2-4 gånger i veckan, beroende på temperaturen, och på vintern reduceras antalet bevattningar.

Bild
Bild

Förresten, cirrus sparris behöver kalcium för att upprätthålla ett normalt liv, det finns i överskott i vanligt kranvatten, därför finns det inget behov av att försvara det före bevattning.

Luftfuktigheten i rummet ska vara något högre än standardfuktigheten i rummet. För att göra detta måste du spraya sparrisen med en sprayflaska varje dag och även slå på en luftfuktare. Ett bra sätt att upprätthålla en bekväm livsmiljö är att placera sphagnumoss i en pall eller slå på en inomhus fontän nära blomman.

Toppdressing

Under vår- och sommarperioden behöver sparris befruktning. För att göra detta är det bäst att använda färdiga butiksberedningar för ormbunkar - de är uppfödda i enlighet med instruktionerna och appliceras omedelbart efter vattning två gånger i månaden. I vilofasen behövs inte gödselmedel för sparris; på sommaren kan du ibland byta komplexa medel mot kväve, men här är det viktigt att inte överdriva det, eftersom ett överskott av kväve leder till överdriven töjning av blomma.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Sparris blir ofta föremål för angrepp av skadedjur, oftare än andra påverkas det av bladlöss, liksom skalinsekter, spindelmider och thrips. Det är viktigt att komma ihåg att denna blomma reagerar mycket dåligt på alla slags kemikalier, därför är användning av svampdödande kompositioner i kampen mot parasiter inte motiverad - om bladen blir gula och sjuka, bör du undersöka blomman och, skär av de skadade områdena vid behov. Därefter är det värt att behandla hela den gröna massan med en tvåltvättlösning, och efter 3-4 timmar ge ditt husdjur en varm dusch.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om dessa åtgärder inte ledde till önskat resultat, bör du helt klippa av alla löv, transplantera blomman i en ny kruka och vänta på att den unga tillväxten ska dyka upp.

Om reglerna för vård av en blomma inte följs uppstår ofta allvarliga problem - sjukdomar av svamp och bakteriell natur . Oftare än andra möter sparris gråmögel, som påverkar alla gröna delar av växten när den utsätts för hög luftfuktighet och vattentät mark. Om du i tid uppmärksammar det faktum att växten har börjat blekna, kan den fortfarande sparas - för detta rengörs rötterna helt från jord, skär bort alla skadade områden, strö med kol och transplanterar växten till en ny kruka fylld med färsk jord.

Rekommenderad: