Ficusblad Blir Gula: Varför Händer Detta På Vintern? Vad Händer Om De Nedre Bladen Blir Gula Och Faller Av? Behandlingsmetoder

Innehållsförteckning:

Ficusblad Blir Gula: Varför Händer Detta På Vintern? Vad Händer Om De Nedre Bladen Blir Gula Och Faller Av? Behandlingsmetoder
Ficusblad Blir Gula: Varför Händer Detta På Vintern? Vad Händer Om De Nedre Bladen Blir Gula Och Faller Av? Behandlingsmetoder
Anonim

Det händer att plötsligt blir ficusens blad gula och börjar falla av, i det här fallet förstår nybörjaren inte alltid vad som behöver göras. För att förstå problemet måste du först avgöra varför detta händer, eftersom orsakerna kan vara olika.

Den främsta anledningen

Den främsta anledningen till att gula blad visas är kloros. Det kan indikera olika problem. Som ett resultat finns det för lite klorofyll, ett pigment som används av växter för att absorbera solljus för fotosyntes. Det är klorofyll som ger bladen sin gröna färg, en otillräcklig tillförsel gör dem till ljusgröna, gula eller gulvita. En klorotisk blomma kanske inte överlever om inte källan till bristen elimineras.

Bild
Bild

Faktorer för felaktig vård

Det är helt naturligt att gamla löv blir gula och faller av med tiden. Men ibland utvecklas inte heller unga skott vidare. Oftare börjar bladen bli gula tillsammans med säsongsförändringar i temperatur eller luftfuktighet. När det gäller rumsförhållandena visar ficus på detta sätt sitt missnöje med det omgivande rummet, kanske har ett drag uppstått eller det har blivit svalare, blomman får inte fukt.

Temperatur

Utvecklingen av ficus påverkas negativt inte bara av ett utkast, som en person inte alltid kan märka, utan också av en förändring av temperaturen i rummet. Skillnaden på 7 grader är redan märkbar för blomman, därav gulning av lövverket. Samma reaktion blir dock om du ställer grytan nära ett fungerande luftkonditioneringsapparat eller värmare. Helst bör temperaturintervallet vara + 15– + 20 ° C. Placera inte anläggningen nära ventilationsöppningar, centralvärme, eftersom detta kommer att leda till en förändring av luftfuktigheten . Om det är ganska lågt kommer oönskad gulhet att dyka upp, fläckar och löv börjar falla av.

Bild
Bild

Ljus

Även om denna växt älskar mycket ljus behöver den inte direkt solljus. Odlaren bör se till att filtrerat ljus lyser på den valda platsen. Aktiv exponering för solen leder till brännskador, men en otillräcklig mängd leder till gulning, de nedre bladen börjar smula, växten förlorar styrka.

Vattning

Övervattning är en av huvudorsakerna till gult lövverk. Även om jorden ska vara fuktig, bör den inte vattnas. Problem uppstår när krukan inte har några dräneringshål eller är stängd. Som ett resultat kvarstår överskott av vätska inuti, vilket leder till utveckling av rotröta, och detta kan orsaka missfärgning av lövverket, eftersom tillräckligt med näringsämnen inte längre absorberas av rotsystemet. Bra vattning innebär att man tar bort överflödigt vatten senare.

Bild
Bild

Växten ska inte tillåtas vara konstant i vattnet. Överskott av vatten avlägsnas till och med från avloppsskålen. Marken måste torka ut innan plantan vattnas igen.

Överväxta rötter

Oavsett art är ficus en växt som växer snabbt, så rotsystemet kan växa ur potten. Rötterna blir trånga i ett trångt utrymme, vilket begränsar tillgången på näringsämnen och vatten. Detta hämmar blommans tillväxt, brist på näring kan leda till gulning av bladen eller död. I det här fallet bör du överväga att överföra till en större behållare. Gödsel appliceras inte efter proceduren, eftersom det ökar belastningen . Först måste du vänta tills blomman acklimatiseras, nya skott ska dyka upp.

Försök att hålla miljön så stabil som möjligt, håll busken borta från tvåglasfönster, dörrar, luftkonditioneringar och värmare, använd en luftfuktare på vintern när luften blir för torr och rör inte trädet för ofta.

Bild
Bild

Näringsämnen

Dålig kost är en av de vanligaste orsakerna till kloros. Förutom väte, kol och syre behöver växter mer än ett dussin mineraler för att överleva, som alla måste passera genom sina rötter. Om växten tar slut på järn blir de nya bladen gula medan de gamla förblir gröna. Med brist på kväve är motsatsen sant. Järn kombineras med kalcium, svavel, bor, koppar, mangan och zink.

När brist på kväve uppträder i gamla blad, manifesterar kloros sig relativt enhetligt i hela bladet och dess vener. Kaliumbrist börjar vanligtvis vid bladens kanter och mellanrummen mellan venerna.

Bild
Bild

Gulning av bladen kan indikera behovet av att tillsätta järn i jorden, i vilket fall en enhetlig gulning med små gröna ådror uppträder.

Sjukdomar och insekter

Ficus är ökänt för att tappa löv varje gång miljön förändras, men ibland beror problemet inte alls på felaktig vård. Även om det inte är tillräckligt och för mycket vatten är de två vanligaste orsakerna till gulning av löv. Om det utesluts som potentiella orsaker kan skadedjursangrepp vara skyldiga. Även om insekter är svåra att se med blotta ögat, är mjöliga eller spindelmider ofta ovälkomna gäster. Små hål i bladen, fluffigt vitt vax på växten, kvalsten är skyldig. För att undertrycka angrepp kan du försöka tvätta växten i duschen, klippa bort drabbade, vissnande löv eller behandla den med en insekticid spray.

Mealy kvalster är kända för att påverka den sunda tillväxten av ficus negativt. Odlare rekommenderas att använda naturliga bekämpningsmedel om det finns tecken på angrepp. Om en person kan bestämma den perfekta platsen för växten och tillhandahålla de nödvändiga odlingsförhållandena, kommer hans löv att förbli glansigt grönt. Antraknos gör bladens spetsar gula, sedan mörkbruna. Infekterade vävnader utvecklar blekrosa pustler. Sådan kontaminering ökar penetrationen av sjukdomar. Den bästa behandlingen är att omedelbart ta bort och förstöra de infekterade bladen. Svampsjukdomar behandlas med fungicider, du kan använda neemolja, vilket inte är mindre effektivt i kampen mot insekter.

Bild
Bild

Professionell rådgivning

Det finns några tips från proffsen att ta hänsyn till.

  • Det vanligaste problemet är för mycket eller för lite vatten. För att kontrollera hur mycket fukt din växt får dagligen måste du använda en fuktmätare eller helt enkelt sänka fingret 3 centimeter i jorden. Om jorden är torr är växten troligtvis törstig. I detta fall är vattning inte tillräckligt, så det är värt att göra det oftare. Men vattenloggning kan kännas igen av lukten av mögel, inte bara när prickar dök upp.
  • Om växten är i ett skuggat hörn kan det vara nödvändigt att överväga att byta ut den på en solig fönsterbräda i några timmar. När en krukväxt ligger bredvid ett fönster med mörkläggningsgardiner räcker det helt enkelt att öppna dem för en dag och sedan stänga dem igen på kvällen.
  • Många inomhusväxtvarianter är tropiska och är som förväntat inte stora fans av drag. Om du håller ficus nära fönstret på vintern, ska du inte bli förvånad om bladen blir gula. Ju kallare miljö, desto mindre ofta behöver växten vattnas, eftersom fukt i jorden inte kommer att avdunsta så snabbt som den skulle behöva.
  • Vissa odlare tror att deras blomma får alla de näringsämnen den behöver från jorden, men om bladen blir gula kan det tyda på en brist som stör fotosyntesen. Man bör alltid komma ihåg att mineraler tvättas ur jorden i krukor med dränering snabbare. Om gamla blad på växten blir gula och nya löv är ljusgröna kan detta vara ett tecken på kvävebrist. Du kan mata den med infusion av träaska.
Bild
Bild

Om du tillhandahåller vård av ficus av hög kvalitet kan de flesta problemen undvikas, men förebyggande av insekter kommer bara att ge fördelar.

Rekommenderad: