Ricinolja (54 Bilder): Växande Ricinolja Från Frön. Hur Man Planterar En Blomma Som Ser Ut Som Ett Palmträd På Plantor? Vård I Trädgården

Innehållsförteckning:

Video: Ricinolja (54 Bilder): Växande Ricinolja Från Frön. Hur Man Planterar En Blomma Som Ser Ut Som Ett Palmträd På Plantor? Vård I Trädgården

Video: Ricinolja (54 Bilder): Växande Ricinolja Från Frön. Hur Man Planterar En Blomma Som Ser Ut Som Ett Palmträd På Plantor? Vård I Trädgården
Video: Growing Castor Oil Plants From Seed (With Time Lapse) 2024, April
Ricinolja (54 Bilder): Växande Ricinolja Från Frön. Hur Man Planterar En Blomma Som Ser Ut Som Ett Palmträd På Plantor? Vård I Trädgården
Ricinolja (54 Bilder): Växande Ricinolja Från Frön. Hur Man Planterar En Blomma Som Ser Ut Som Ett Palmträd På Plantor? Vård I Trädgården
Anonim

Ricinolja är en mycket giftig, men samtidigt ganska spektakulär växt, som många nybörjare vill odla. I detta avseende är frågan om plantering och reglerna för vård av buskar fortfarande relevant.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Ricinolja (Latin Ricinus) - typisk representant för familjen Euphorbia (Euphorbiaceae). Släktet representeras av en enda art: ricinoljeväxt (lat. Ricinus communis). Växten tillhör kategorin läkemedel och har ett antal användbara egenskaper. Dessutom ricinolja har höga dekorativa egenskaper och kan lägga till variation till även det mest tråkiga landskapet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var växer den?

Det finns dock ingen tillförlitlig information om ricinböns födelseort de flesta experter tror att anläggningen kom från Etiopien … Enligt forskare var det därifrån som det framgångsrikt spred sig över de tropiska och subtropiska zonerna i världen, där det fortfarande finns i vilda arter.

Det är säkert känt att ricinbönor i Egypten har odlats i mer än 2 årtusenden, vilket framgår av fröna som finns i gravarna för det kungliga folket som begravdes under III-IV-århundradena. FÖRE KRISTUS.

Bild
Bild

Idag, fleråriga sorter av ricinbönor kan ses i naturen i länder som Iran, Indien, Brasilien, Argentina och Kina … Var och en av dem har studerats väl och fått en botanisk beskrivning. I Ryssland, på grund av frånvaron av tropiska zoner på dess territorium, är de engagerade i odling av årliga sorter av ricinbönor. För sitt exotiska utseende kallas busken ofta "palm", liksom "paradis", "ricinolja" och "turkisk hampa ".

Årliga sorter är betydligt sämre i tillväxt än perenner och sträcker sig bara upp till 2 m, medan vilda sorter ofta når 10 m.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad ser det ut som?

Castoroljeväxten har sitt namn på fröernas form: bruna, i beige fläckar och med 2 sfäriska utväxter, de liknar mycket fästingar. Vilda perenner är höga tropiska träd, medan " Inhemska" årliga sorter är örtartade buskar och liknar exotiska växter i tropikerna i utseende … De sträcker sig upp till 2–5 m, har upprättstående, ihåliga stjälkar av svarta, rosa, röda och lila blommor och vackra alternerande blad. Skotten förgrenar sig väl och är täckta med en vaxartad blomning av en blåaktig nyans.

Bladplattorna växer upp till 30-60 cm, har en fingerliknande uppdelad struktur, en ojämntandad kant, gröna bladblad 20 till 60 cm långa och består av 5-11 lober.

Bild
Bild
Bild
Bild

Små blommor bildar blomställningar av racemos -terminala eller axillära typer och representeras av både manliga och kvinnliga varianter . Samtidigt är hanen (med pistiller) koncentrerad i den övre delen av blomställningen och honan (med ståndare) - på dess nedre del. Ricinbönsfrukter är vackert arrangerade mellan bladen och presenteras i form av nakna eller taggiga bollar upp till 3 cm stora. I färgerna är lådorna gula, rosa, rött och lila. Fröfärgen varierar från kopparröd till gråaktig med ett vackert mosaikmönster av bruna och rosa blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Virulens

Ricinbönsfrön innehåller 40-60% feta oljor, och frökärnan består av 17% proteiner, bland annat det mycket giftiga toxalbumin-ricinet och det inte mindre farliga pyridinalkaloiden ricinin. När dessa gifter kommer in i människokroppen börjar allvarliga kräkningar, kolik och blödningar från matsmältningskanalen . Samtidigt störs vatten-elektrolytbalansen, och en vecka senare dör personen. Om hjälp ges i tid och patienten överlever kommer han inte att kunna återhämta sig helt. Detta beror på att ricin förstör vävnadsproteiner och inte har någon motgift.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökan

Med kallpressningsmetoden tillverkas ricinolja av frön från ricinabönor. För att neutralisera de toxiska egenskaperna hos ricin, dovas det resulterande ämnet med ånga, vilket leder till sönderdelning av detta kemiskt instabila ämne under hydrolys . Ricinolja är ett effektivt laxermedel och stimulerar muskelsammandragning.

På grund av denna egenskap användes läkemedlet vid en tidpunkt i obstetrik vid försvagning av sammandragningar. I modern medicin används ren olja praktiskt taget inte, men ofta tillsatt till sammansättningen av balsamiska liniment med antiseptiska egenskaper och utformad för snabb vävnadsregenerering.

Bild
Bild

Förutom mediciner används ricinbönfrön för att tillverka smörjmedel som används även i mycket accelererade förbränningsmotorer i flygplan. Detta beror på förmågan hos fetter av giftig natur att förbli i ett visköst tillstånd vid vilken temperatur som helst.

Typer och sorter

En art - ricinoljeväxt - har ett stort antal sorter. I Ryssland odlas underdimensionerade årliga buskar, som är idealiska för att dekorera en trädgård och ofta fungerar som ett av de centrala elementen i landskapsdesign.

Sort "Impala brons " är en snabbt växande prydnadsbuske 1, 2 m hög med upprätt grenade stjälkar och palmatskilda blad av gröna och bronsröda nyanser. Ljusröda blommor samlas i täta racemosblomställningar. Växten föredrar varma, ljusa områden och tål kortvarig torka.

Bild
Bild

Nya Zeeland lila har enorma mörklila blad och en massiv vinröd stjälk. Växten är underdimensionerad och har goda dekorativa egenskaper. Det planteras ofta nära huset i en gruppplantering, bestående av flera buskar av samma sort.

Bild
Bild

" Carmencita " anses vara en av de ljusaste och mest ovanliga sorterna av ricinbönor. På vackra röda skott finns det inte mindre attraktiva snidade löv av röd-vinröd färg, och under blomningen är busken täckt med frodiga rosa-gröna blomställningar. Växten växer snabbt och når mitten av sommaren en höjd av 1,5 m.

Bild
Bild

" Norra handflatan " är en träig enårig växt upp till 2 m hög. Den ser bra ut som en enda plantering och används ofta för anläggning av trädgårdar. Växten har vackra löv med en diameter på 30 cm och små obeskrivliga blommor som bildar blomställningar upp till 30 cm långa.

Bild
Bild

" Zanzibar Green " tillhör höga, snabbväxande sorter och växer upp till 2,5 m under en säsong. Busken har vackra ljusgröna blad och täta racemosblomställningar bestående av röda blommor. Denna sort ser väldigt elegant ut och är mycket efterfrågad bland sommarboende.

Bild
Bild

Ricinolja Gibson är en mycket attraktiv sort och kännetecknas av sin korta storlek. Under sommaren växer växten bara 1,5 m och har mörkgrönt lövverk, dekorerat med vinröda vener. I slutet av sommaren bildas en metallisk glans på bladplattornas yta, vilket får dem att se ut som stjärnor.

Bild
Bild

Ricinolja bourbon tillhör höga sorter och når en höjd av 3 m. På grund av närvaron av en tjock stam upp till 15 cm i diameter kallas växten ofta för en trädgårdspalm. Bladen har en blank yta och är färgade i mörkgröna toner.

Bild
Bild

Så plantor

Ricinoljeväxten förökas av frön. I de södra regionerna sås de direkt i öppen mark, och i kallare områden används de som plantplanteringsmetod. Frön för sådd skördas under det första decenniet i september, med starka växter med en spektakulär färg. Samtidigt skärs fröskålarna försiktigt från buskarna och läggs ut i ett varmt, torrt rum för att torka. De torkar ut länge och blir redo för utvinning av frön tidigast i början av december.

Lådan pressas lätt på båda sidor, varefter den öppnas helt och fröna rinner ut. Varje låda innehåller 2-3 frön, du behöver bara arbeta med dem med handskar. Det är nödvändigt att förvara fröet utom räckhåll för barn och djur och sprida det i papperspåsar.

Spirningshastigheten varar i 4 år och är 30-40%.

Bild
Bild

Ricinusfrön har ett mycket tätt skal som försvårar grobarheten. Självförökande vilda sorter kastar dem till marken, där de snabbt hackas av fåglar. Fröna passerar genom fåglarnas matsmältningskanal, där saltsyran mjukar upp den tjocka huden.

Sedan återvänder de till marken och gro mycket snabbt. För att underlätta groning hemma, är skalet något filat med en fil eller smörjpapper, vilket kränker fröskyddets integritet. Därefter blötläggs fröna i varmt vatten, till vilket lite "Epin" eller "Heteroauxin" tillsätts.

Bild
Bild
Bild
Bild

Såning av ricinabönfrön för plantor börjar under det andra decenniet i mars, med hjälp av plantor torvkrukor med en volym på 1 liter. Behållaren är hälften fylld med en blandning av torv, sand och humus, i lika stora delar, och fröna planteras, fördjupa dem inte mer än 2 cm. Det rekommenderas att använda en separat behållare för varje frö . Scarifierade frön gror efter 4 dagar, varefter resterna av det klibbiga skalet avlägsnas från de unga bladen med en pincett.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att förhindra att plantorna växer snabbt placeras krukorna på en ljus plats . Samtidigt bör lufttemperaturen inte falla under 17 ° C. Vattning av plantorna utförs endast med varmt vatten under roten, försöker förhindra stagnation av vätska i rotzonen.

Ricinbönan börjar växa mycket aktivt, därför hälls jord i potten när den växer. Vanligtvis, vid tidpunkten för transplantation till öppen mark, växer plantorna till 80-100 cm. Om transplantationstiden ännu inte har kommit, och växten är för långsträckt, transplanteras den i en större kruka med överföringsmetoden.

Bild
Bild

Landar i öppen mark

När du väljer en plats för ricinoljeväxter är det nödvändigt att förstå att växten anses vara mycket giftig och därför bör vara så långt som möjligt från lekplatser och offentliga platser där barn kan vara. Ricinolja älskar soliga, vindlösa områden som ligger nära husväggar eller staket . Samtidigt bör jorden ha en neutral reaktion, vara fuktig och rik på humus. Utarmad jord gödslas med gödsel med en hastighet av 10 kg per 1 m2 och grävs noggrant.

Träaska (0,25 kg / m2) och mineralpreparat för blommande växter läggs också till marken.

Bild
Bild
Bild
Bild

De börjar plantera ricinusfrön i öppen mark först efter att hotet om nattfrost har gått . I södra Ryssland är det slutet av april, och i de norra regionerna är det slutet av maj eller början av juni. Det förgödda området är väl utspillt med vatten, tillåts att absorberas och de förskärade fröna begravas med 3-5 cm. Avståndet mellan angränsande växter väljs beroende på ricinbönans sort, vanligtvis 70-150 cm.

Bild
Bild

Därefter strös kornen med ett näringsrikt underlag och väntar på att plantor uppstår. Samtidigt måste du veta att frön från ricinusbönor inte skiljer sig till 100% groning, och i bästa fall av 10 korn, 3. Därför placerar erfarna sommarboende 2-3 frön i ett hål och ökar därigenom sannolikheten för groning.

De första skotten dyker upp efter 14-28 dagar, varefter de snabbt växer och vid andra halvan av sommaren växer de under 2 m. Om det är beslutat att odla ricinolja växter hemma, till exempel i en vinterträdgård, bör man komma ihåg att växten har en rotstångsrot och därför behöver en blomkruka med en höjd av minst 1 m.

Bild
Bild

Transplantation av plantor i öppen mark utförs under det tredje decenniet i maj, efter att hotet om nattfrost har passerat . I förväg vattnas plantorna väl, vattnet får rinna av och buskarna med en jordklump överförs försiktigt till de förberedda hålen. Om plantorna odlades i torvkrukor planteras de i marken tillsammans med behållaren.

Efter transplantation komprimeras jorden runt stammen något och plantan vattnas igen. Bredvid stammen drivs ett antal stöd in, som kommer att stödja den höga växten och inte låter den falla under vindstötarna. Detta beror på rotsystemet av stavtyp, som ibland inte kan hålla en hög buske.

Bild
Bild

Rätt vård

På grund av sin fullständiga anspråkslöshet kan ricinbönor odlas i alla klimatzoner i landet, med undantag för de norra territorierna. För att göra detta är det nödvändigt att följa vissa regler för jordbruksteknik, som ger tidig vattning, toppdressing och jordvård.

Vattning

Ricinolja-anläggningen behöver regelbunden vattning, så varje 3-5 dagar hälls en hink med vatten som värms upp i solen under varje buske. Med brist på fukt förlorar ricinbönsblad sin elasticitet och sänker sig, vilket gör att växten förlorar sin attraktivitet.

Bild
Bild

Toppdressing

När du odlar ricinböna bör du inte glömma tillsatser. Växten älskar organiska ämnen, som används som humus, gödsel eller fågelspillning. De förs in i jorden på våren, kort före plantering. Användning av kaliumfosforpreparat är endast tillåten före blomningen.

Jordvård

Ricinolja behöver genomsläpplig lös jord, varför de måste lossas och ogräs så ofta som möjligt. För att bevara fukt i rotzonen använder de sig av mulningstekniken med halm, trädbark eller torv för detta.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Ricinoljeväxten kännetecknas av stark immunitet, så även en nybörjare kan odla en hälsosam växt. För att göra detta måste du noggrant övervaka buskens tillstånd och omedelbart vidta åtgärder vid den första misstanken om en sjukdom.

Den vanligaste sjukdomen som påverkar ricinolja är fusarium vars första tecken är gulnande och vissnande lövverk, stoppning av busktillväxt och utseendet av lila fläckar på stjälkarna. Om sjukdomen känns igen i tid och fungicider appliceras, kan växten räddas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mikrosporos är en farligare sjukdom ., där bruna fläckar visas på bladen, som snabbt torkar ut och smulas. Lövverket faller av på några dagar, och växten förlorar helt sin attraktivitet. Om en sjuk växt hittas, rekommenderas att gräva upp den och bränna den och behandla resten av buskarna med kemikalier för förebyggande. Faran med denna sjukdom är att dess patogen tolererar vintrar väl och påverkar nya växter planterade i stället för en sjuk buske.

För att undvika sjukdom hos unga buskar behandlas jorden med en mörk lösning av kaliumpermanganat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Och också ricinolja anläggningen är sjuk med mjöldagg, senblåsa och olika röta … Om någon av dessa sjukdomar upptäcks behandlas busken med Bordeaux -vätska så snart som möjligt, och vid allvarlig skada grävs den upp och bränns.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller skadedjur, alltså ibland attacker av trådmaskar, larver och ängbuggar … En infusion av bitter malört eller vitlök hjälper till att bli av med insekter. För att förbereda malurtinfusion hälls 1/3 av en hink med hackat gräs med kokande vatten, insisteras i en dag, varefter buskarna sprutas.

Vitlökinfusion ger också bra resultat, för vars beredning ett glas vitlök hackas och hälls i en hink med varmt vatten. Du kan också använda en biologisk metod för skydd mot skadedjur genom att plantera koriander, mynta, persilja eller dill i omedelbar närhet av ricinoljeväxten. Insekter tolererar inte lukten av örter, så växten kommer att vara säker.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Du kan plantera ricinolja på landet, i trädgården eller på platsen. Växten ser bra ut både i en enda plantering och i sällskap med andra i sitt slag (3-5 bitar vardera). Blandade grupper med höga arter ger inte den förväntade effekten och används extremt sällan. Detta beror på det faktum att växten är underbar i sig och inte riktigt behöver följeslagare.

Men i en ensemble med låga kulturer och blommor ser nästan alla sorter väldigt harmoniska ut. Ricinolja kombineras särskilt väl med dahlior, monarda, dagliljor, malva, flox och storblommiga ringblommor.

Intressanta exempel:

ricinolja som ett centralt element i en rabatt

Bild
Bild
Bild
Bild

Zanzibar ricinolja anläggning i utformningen av en sommarstuga

Bild
Bild
Bild
Bild

underdimensionerad sort passar bra med många trädgårdsarter

Bild
Bild
Bild
Bild

under blomningen är växten bara underbar

Bild
Bild
Bild
Bild

ricinbönshäck ser väldigt exotisk ut

Rekommenderad: